Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Heinrich Maschke

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Oct 1853

Breslau, Germany (now Wroclaw, Poland)

1 March 1908

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Heinrich Maschke 's ati ishte një njeri i rëndësishëm mjekësore. Heinrich ndoqi gjimnazin në Breslau, ku ai tregoi aftësinë e madhe. Ai hyri në Universitetin e Heidelberg në vitin 1872, duke studiuar atje nën Königsberger.

Shërbimi ushtarak është e nevojshme në atë kohë aq Maschke kaluar një vit në ushtri para se ai vazhdoi studimet në Universitetin e Berlinit. Në Berlin ai ishte i mësuar nga disa mësues të pazgjidhura matematikore duke përfshirë Weierstrass, Kummer dhe Kronecker. Ai mori provimet për t'u bërë një mësues i shkollës së mesme në vitin 1878, por ai ishte qëllim më i lartë se kjo sepse ai donte që të bëhet një mësues universitet. Në të përbashkët me praktikën standarde të kohës ai kaloi nëpër universitete të ndryshme gjermane, e ardhshëm do të Göttingen nga ku mori doktoratën e tij në 1880. Kuptuar se kjo do të jetë pothuajse e pamundur për të marrë një pozicion të universitetit, Maschke vendosur që të marrin mësimin e shkollës së mesme.

Pas tij i parë i mësimit ishte në gjimnaz Luisenstädtische në Berlin. Megjithatë ai gjeti edhe gjatë orëve të mësimdhënies dhe të natyrës elementare të matematikës ai kishte bërë për të mësuar atë të ndjehen se ai ishte në profesion të gabuar. Kjo tha, ai ishte nga të gjitha llogaritë një mësues shumë të mirë në shkollë. Ai ishte dhënë një vit dielave dhe u kthye në Göttingen për vitin 1886-87, ka punuar me Klein. Ai ishte bërë një mik i ngushtë i Bolza 's ndërsa dy studiuar së bashku në Berlin, dhe ata ishin tani bashkë përsëri në Göttingen dy pune me Klein. Maschke gjetur duke punuar me Klein në shtëpinë e tij në mbrëmje shumë e dobishme dhe është i hipnotizuar me Klein 's ide në shfrytëzimin e teorisë grupit për të zgjidhur ekuacione algjebrike. Për shkak të Klein 's inkurajim, Maschke botuar gazeta e tij të parë në 1887, pikërisht Über die endliche quaternäre, lineare Substitutionsgruppe der Borchardt'schen Moduln. Hermite, Kronecker dhe Brioschi kishte, në 1858, zbuluan se si të zgjidhim ekuacionin quintic me anë të eliptik funksioneve. Në 1888 Maschke vërtetuar se një ekuacion të caktuar gjashtë-shkallë do të mund të zgjidhet duke përdorur funksionet hyperelliptic dhe Brioschi tregoi se çdo gjashtë shkallë-ekuacion algjebrik mund të reduktohet në ekuacion Maschke dhe zgjidhen, pra në të njëjtën mënyrë.

Maschke ishte kthyer në gjimnaz në Berlin se ai shkroi letër kemi përmendur vetëm, por, siç është e qartë, ai nuk ishte mësim në një shkollë të mesme ende të përqendruar në hulumtim. Megjithatë, ai i shkroi Klein më 8 dhjetor 1888:

... të gjithë këtu punon në izolim dhe vështirë se mund të zhvendoset për të folur në lidhje me studimin e tij.

Me 1889 ai kishte bërë një vendim definitiv për të heqin dorë nga të mësimdhënies në shkollë. Në këtë vit Bolza, i cili deri tani në Shtetet e Bashkuara, ishte duke punuar në Universitetin Johns Hopkins, ku ai kishte dhënë një emërim i përkohshëm me afat të shkurtër, dhe ai e kishte pranuar tashmë një takim në Universitetin Clark në Worcester, Massachusetts. Maschke vendosur që sigurisht më të mirë të veprimit për të ishte për të ndjekur Bolza në Shtetet e Bashkuara, por Bolza paralajmëroi atë se ajo nuk ishte e lehtë për të marrë poste akademik atje. Maschke menduar se ai kishte mirë të kenë kualifikime të hyjnë në ndonjë profesion tjetër ndryshe se ai mund të emigrojnë në Shtetet e Bashkuara dhe në fund deri atje si mësues në një shkollë - profesion ai kishte vendosur tani që të heqin dorë. Mbajtja postin e tij mësimore, ai filloi të me kohë të pjesshme studimi i electrotechnics në Polytechnicum në Charlottenburg në 1889-90. Në 1890 ai dha dorëheqjen nga funksioni i tij të mësimdhënies dhe mori trajnim kohë të plotë teknike në Darmstadt.

Maschke Në 1891 emigroi në Shtetet e Bashkuara dhe ka punuar për një vit me Kompanisë Elektrike Perëndimor Instrumenti, Newark, New Jersey. Në 1892 u hap Universiteti i Çikagos dhe kreu i departamentit të matematikës, Eliakimi Moore, filloi ndërtimin e një njësie të fortë. Bolza u bashkua Universitetit të Çikagos në 1892 dhe pastaj ai i bindi Moore për të emëruar Maschke në Çikago. Tre ishin shume me ndikim në ndërtimin e një hulumtimi të fortë shkollë matematikës në Çikago. RC Archibald shkruan:

Këta tre burra të plotësuar njëri-tjetrin mrekullueshëm. Moore ishte një entuziast i zjarrtë, e shkëlqyer, dhe fort i interesuar në lëvizjet popullore kërkimit matematik të ditës; Bolza, një produkt i shkollës përpiktë gjermane e analizave të udhëhequr nga Weierstrass, ishte një gjendje, dhe gjerësisht lexo studiues dhe hulumtues; Maschke ishte më shumë të qëllimshme sesa dy të tjera, i zgjuar, e shkëlqyer në kërkime, dhe një ligjërues më i lezetshëm në gjeometri. Gjatë periudhës 1892-1908 në Universitetin e Çikagos ishte i patejkalueshëm në Amerikë si një institucion për studimin e matematikës të lartë.

Midis 1892 dhe 1910 departamentit të matematikës ishte outstandingly suksesshëm me Tridhjetë e nëntë studentë diplomohen me doctorates (por vetëm pesë prej tyre ishin studentë të Maschke). Maschke u graduar profesor i asociuar në 1896 dhe pastaj të profesor të plotë në 1907.

Sipas Klein 's frymëzim ndërsa në Göttingen, Maschke teori kishte punuar në grup, në veçanti për grupe pune fundme e transformimeve lineare. Ai është i njohur mirë sot për Teorema Maschke, i cili botoi në vitin 1899, i cili thotë se në qoftë se për të fundme grupit G nuk është i ndashëm nga karakteristikë e K fushë, atëherë (e fundme) K-G përfaqësime që janë të plotësisht zvogëlueshëm. Një vështrim nga afër ngjarjet që rrethojnë këtë ofrojnë një pasqyrë interesante në bashkëveprim midis Matematikanë ndryshme. Maschke provuar një rast të veçantë të teorema e tij në letër arithmetischen Über den Charakter der endlicher Coefficienten der Substitutionen linearer Substitutionsgruppen botuar në 1898. Rezultati i përgjithshëm u shfaq në vitin e ardhshëm në Beweiss des Satzes, dass diejenigen endlichen linearen Substitutionesgruppen, në welchen einige durchgehends sind verschwindende Coefficienten auftenen intransitiv. Në Maschke e tij prova të përdorur një teoremë nga Moore e cila e kishte shpallur të Klubit Matematikë në Universitetin e Çikago më 10 korrik 1896. Ai kishte shkruar më pas atë në një letër të cilën ai paraqitet Klein për botim në Mathematische Annalen. Klein raportuar për Moore se Alfred Loewy kishte deklaruar rezultat pa prova në një artikull që ai i botuar në 1896. Moore letër duket në Mathematische Annalen dy vjet më vonë dhe Loewy-teorema Moore kusht Maschke me një hap kritik në provë e teorema e tij.

Zona e dytë Maschke e punës ishte në gjeometrinë diferenciale në veçanti teorinë e quantics diferenciale katror. Në këtë zonë, të cilën ai filloi të punojë pas 1900, ai drejtoi trajtim simbolike e subjektit.

Në Çikago, së bashku me Moore, Maschke ishte përgjegjës për rritje të shpejtë në emër të Universitetit në kërkimin matematikë. David Eugene Smith në shkrim thotë:

Ai i kushtoi mbetur të jetës së tij për trajnimin e matematikanet dhe për të ndihmuar në ndërtimin dhe mbajtjen e një departamenti të fortë në atë universitet. Ai ishte një mësues i madh dhe kurse aftësinë e tij u bënë më të çmuar nga të gjithë-kulturën e tij të rrumbullakta, me origjinalitetin e tij e mendimit, dhe me interesin e tij personal në numër të madh të Matematikanë rinj, të cilët morën pjesë të tij leksioneve.

Ndër gazetat ai botoi ndërsa në Çikago janë: Në sistemet e gjashtë pikat e shtrirë në tri mënyra në ngritje në fuqi (1896), Shënim mbi sipërfaqen e njëanshme e Möbius (1900), Një metodë e re për përcaktimin e parametrave diferencial dhe invariants e quantics katror diferenciale (1900), Mbi superosculating quadric sipërfaqeve (1902), Një trajtim simbolike e teorisë së invariants e quantics katror diferencial e variablave n (1903), parametrat e diferencuar të rendit të parë (1906); Kronecker-grafik Gaussian e hyperspace (1906 ) dhe një problem gjeometrik i lidhur me vazhdimin e një pushtet-seri (1906). Gjashtë nga këto letra janë botuar në transaksionet e Shoqërisë American Mathematical dhe Maschke luajtur një rol të madh në marrjen American Mathematical Society themeluar, duke qenë një anëtar themelues i Seksionit Çikago të Society in 1897. Maschke shërbyer në Këshillin e Shoqërisë American Mathematical 1902-1905 dhe ishte zëvendëspresident i Society in 1907.

Eliakimi Moore njohur ndikimin e Klein, përmes Bolza dhe Maschke, në universitet kryesore amerikane kërkimi e tij dhe shkroi për të në 1904 duke thënë:

Sigurisht në fushën e matematikës studiues gjermane në përgjithësi dhe veten tuaj në veçanti kanë luajtur, nga mënyra e të dhe, shembull dhe frymëzim të drejtpërdrejtë dhe të tërthortë, mjaft një rol udhëheqës në zhvillimin e Matematikanë krijuese në këtë vend ...

Në fund të shkurt 1908 Maschke hyrë në spital për t'u operuar urgjent. Ai vdiq pas komplikime.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland