Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lorenzo Mascheroni

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 May 1750

Bergamo, Lombardo-Veneto (now Italy)

14 July 1800

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lorenzo Mascheroni 's prindërit ishin Maria Ciribelli dhe Paolo dell'Olmo Mascheroni i cili ishte një pronar toke pasur. Mascheroni ishte edukuar me qëllim për t'u bërë një prifti dhe ai u shugurua në moshën 17. Në fillim ai mësoi retorikë pastaj, nga 1778, ai mësonte fizikë dhe matematikë në seminar në Bergamo.

Në 1786 u bë profesor i Mascheroni algjebër dhe gjeometri në Universitetin e Pavia, kryesisht në forcën e punës së tij të shkëlqyer në statikë Nuove Ricerche su l'equilibrio delle kthesë të cilën ai kishte publikuar një vit më parë. Më vonë, në 1789, ai u bë rektor të universitetit, duke mbajtur takim për katër vjet. Gjatë viteve 1788-1791 ai ishte kreu i Affidati degli Accademia.

calculum integrale Adnotationes ad Euleri (1790) Mascheroni llogaritur Ojler 's konstante për 32 numra pas presjes dhjetore. Në fakt vetëm 19 vendet e para ishin të sakta, por vendet e tjera ishin korrigjuar nga Johann von Soldner në 1809. Pavarësisht gabim në llogaritje, puna Mascheroni tregon një kuptim të thellë të Euler 's gur.

Mascheroni është i njohur edhe si një poet dhe ai i dedikuar një nga librat e tij Geometria del compasso (botuar në Pavia në 1797) të Napoleon Bonaparte në vargun. Në këtë punë Mascheroni provuar se të gjitha ndërtimet Euklidiane mund të jetë bërë me compasses vetëm, kështu që një avantazh të drejtë në të nuk nevojitet. Në fakt kjo kishte qenë (i panjohur për Mascheroni) provuar në 1672 me një pak të njohur danez Mohr matematikan Georg. Në parathënie të Geometria Mascheroni del compasso shpjegon se si ai iu problem:

Ai ishte larguar fillimisht nga dëshira për të bërë një kontribut të gjeometri elementare. Kjo ka ndodhur për atë se guvernatori dhe busull ndoshta mund të ndahen, si mund të ujit në dy gaze, por ai ishte assailed nga dyshimet dhe frika shpesh mjek pas hulumtimit. Ai pastaj chanced të reread një artikull mbi rrugën Graham dhe shpendëve kishte ndarë madh kitara e tyre astronomike, dhe ai e kuptoi se ndarja ishte bërë nga busull vetëm, ndonëse, për të qenë i sigurt, me gjykim dhe gabim. Kjo inkurajoi atë dhe ai vazhdoi punën e tij me dy qëllime në mendje: t'i japim një zgjidhje teorike për problemin e ndërtimeve me compasses vetëm dhe për të ofruar ndërtimeve praktike që mund të të ndihmojnë në hartimin e instrumenteve saktësi.

Artikull i jep një ide të përmbajtjes së librit Mascheroni së. Në të ai tregon se si, me compasses vetëm, për të dhënë ndaj me dysh një hark rrethor, për të shtuar dhe zbres segmente të dhënë, për të gjetur një e katërta proporcional në tre segmente të caktuar, për të gjetur pika të kryqëzimin e dy vijave të dhënë, dhe për të gjetur pikat e në të cilat një linjë të caktuar të takohet një rreth të dhënë. Nga zgjidhje të këtyre problemeve ai është në gjendje të provojë teorikisht se çdo ndërtim që mund të bëhen duke përdorur një kryetar dhe compasses mund të bëhet me compasses vetëm.

Për kontributin e tij të shkëlqyer Mascheroni marrë një numër i nderon si zgjedhje të Akademisë së Padua, Akademia Mbretërore e Mantua dhe Società Italiana delle scienze.

Mascheroni ishte emëruar si një deputet në asamblenë legjislative që qeverisin në Milano në 1797. Frëngjisht kishte punuar në futjen e sistemit metrik e peshave dhe masave dhe më 7 prill 1795 Konventa Kombëtare kishte kaluar një ligj futjen e sistemit metrikë Lazhandrian vënë në krye të tranzicionit të sistemit të ri. Mascheroni u dërgua në Paris për të studiuar sistemin e ri dhe për të raportuar për të trupit qeverisës në Milano. Ai botoi raportin e tij në 1798, por Lufta e koalicionit dytë filloi në 1799 kur Napoleon Bonaparte ishte në Egjipt dhe qeverisë frëngjisht ishte në krizë. Austria mori mundësi për të siguruar Rusia si një aleat dhe pastaj sulm frëngjisht në disa fronte duke përfshirë në veri të Italisë. Mascheroni nuk ishte në gjendje të kthehen në Milano për shkak të luftës dhe pushtimin austriak e qytetit në 1799. Ai qëndroi në Paris, ku ai vdiq në vitin e ardhshëm pas një sëmundjeje të shkurtër që rezulton nga komplikacione pas ngjitës të ftohtë.

Një është lënë me pyetur nëse Mascheroni meriton kredi për të provuar një rezultat që Mohr dëshmuar 125 vjet më parë. Pyetja e parë që ne duhet të pyesin nëse është Mascheroni mund të ketë njohur të Mohr 's rezultat. Nëse një shqyrton dy argumente shihet se ata qasje problem në mënyra shumë të ndryshme. Njëra është çuar me siguri që besoj se Mascheroni nuk mund të ketë qenë në dijeni Mohr 's dëshmi por është ende e mundur që ai kishte dëgjuar se rezultati ka qenë provuar më parë. Kjo nuk duket veçanërisht e mundshme dhe madje edhe nëse ai kishte parë rezultat deklaroi se ia ul vlerën pak nga arritjet e tij. Është e qartë për mua [EFR] që të dy Mascheroni dhe Mohr meritojnë kredi të barabartë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland