Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edward Marczewski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Nov 1907

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

17 Oct 1976

Wroclaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edward Marczewski ndoqi Batory Shkolla e mesme në Varshavë, pas një shkollë të quajtur Stefan Batory i cili ishte mbret i Polonisë 1575-1586. Ai u diplomua nga shkolla në 1925 dhe hyri Departamenti i Matematika dhe Fizika e Universitetit të Varshavës.

Në Universitetin e Varshavës ai u mësoi nga Kuratowski i cili po mësonte vitit të parë gjatë Marczewski gur që morën pjesë. Kuratowski shkruan në:

... gjatë tutorial parë në atë lëndë [gur] ai tërhoqi vëmendjen time nga zgjuarsia e tij të jashtëzakonshme. Publiku pastaj ishte jashtëzakonisht i madh (rreth 300 persona), më e madhe në para periudhës së luftës; Marczewski ishte mirë.

Kuratowski drejtuar studimet Marczewski dhe i dha atij shumë vëmendje personale. Megjithatë ajo ishte dy matematicienë të tjera në Universitetin e Varshavës që Marczewski ndikuar më shumë se Kuratowski. Këto ishin Mazurkiewicz dhe Sierpinski që Marczewski interesuar në teorinë masë dhe tema të ngjashme. Mbetura në Universitetin e Varshavës të studimit për doktoraturë e tij nën mbikëqyrjen Sierpinski, ai paraqiti tezën e tij në 1932. Ai kishte mbetur i interesuar në bashkëpunim me Kuratowski dhe, në të njëjtin vit si doktoratura e tij është dhënë, një letër të përbashkët nga Marczewski dhe Kuratowski u botua në Fundamenta Mathematicae.

Kjo është mosha e artë të matematikës polonisht. Nga herë shumë jopremtues diçka e mirë deri të Luftës së Parë Botërore, me krijimin e kombit polak në fund të luftës, matematikë polonisht hyrë në një moshë të artë. Në 1936, në kulmin e këtij shpërthimi të shquar e talenteve matematikore, Marczewski ka shkruajtur (shih për shembull):

Poloni gjithmonë individë të zotëronte e madhe, i cili ka punuar, shpesh me sukses, për shumë, dhe jo rrallë për të gjithë institucionet dhe nganjëherë për breza të tërë. Por tani ai ka ndër matematikanët e saj jo vetëm individë të shquar, por edhe një të shumta, grupi të organizuar të gjithë njerëz-zemër të përkushtuar punës kreative shkencore, por ka shkollë e veta të matematikës.

Marczewski ishte e drejtë, por trishtim kohe ishin gati të ndryshojë. Me pushtimin gjerman të Polonisë në 1.939 jetës intelektuale të vendit ishte shkatërruar (ose të paktën ka pasur një përpjekje të përbashkët nga pushtuesit për të shkatërruar jetën polonisht intelektuale). Marczewski ishte për vizitë në Lvov kur ajo u pushtua nga ushtria gjermane dhe këtu, si gjithë Polonia, intelektualë të humbur. Për shembull një Lomnicki, S Ruziewicz, dhe W Stozek ishin tre Matematikanë nga Universiteti Teknik i Lvov të cilët u qëlluan nga një skuadër pushkatimi gjermanisht në korrik 1941.

Marczewski Pastaj u kthye në Varshavë, por në kryeqytetin gjërat ishin aq të vështirë. Matematikë lektorë në Universitetin e Varshavës i cili vdiq rreth kësaj kohe përfshirë S Kwietniewski dhe A Lindenbaum në vitin 1941 dhe S Saks vrarë në nëntor 1942. Për shumë Marczewski mbijetuar luftës në Varshavë vuajtje mundime të mëdha. Megjithatë, pranë përfundimit të luftës ai u kap dhe u dërguan në një kamp të punës në Breslau, si gjermanët quajtur qytet, por Wroclaw për të dhënë atë emrin e saj polak.

Në Wroclaw, Marczewski ishte një rob i gjermanëve, ndërsa forcat ruse rrethuar qytetin. Mbrojtësit gjerman Wroclaw vazhdoi të rezistojë edhe pas rënies së Berlinit. Më 6 maj 1945 forcat ruse kapur Wroclaw dhe Marczewski u lirua. Ndoshta ana e mjaft të habitshme e ngjarjeve ishte se ai vendosi të qëndrojë në Wroclaw dhe hedhin veten fuqishëm në rindërtimin e universitetit dhe sistemit arsimor atje.

Rezultati më i rëndësishëm që ishte Marczewski punuar për ngritjen e një universiteti në Wroclaw polak. Kjo u arrit me shpejtësi të jashtëzakonshme. Më 24 gusht 1945, vetëm tri javë pas Konferencës së Potsdamit, qeveria polake nxorri një dekret për:

... konvertimin Universitetit dhe Universiteti Teknik i Wroclaw në institucionet shtetërore polonisht akademike.

Ligjeratat filloi në Universitetin e ri polak i Wroclaw më 15 nëntor 1945. Përveç Marczewski, i cili u emërua si profesor, Steinhaus u emërua si dekan i Fakultetit Matematikë, Fizikë dhe Kimi. Marczewski më vonë u bë rektor i Universitetit dhe ka shërbyer për katër vjet në këtë rol.

Matematike polonisht Shoqërisë ishte njëlloj i shpejtë për të ngritur një seksion të ri Wroclaw. Në mbledhjen e tij të parë pas përfundimit të luftës në tetor 1945 ajo miratoi një rezolutë:

... për të përshëndetur delegatët nga neni i ri Shoqërisë në Wroclaw. Takim e konsideron fillimin e fuqishme e aktiviteteve të qendrës Wroclaw matematikore, dhe prania e delegatëve të saj jo vetëm si një manifestim i kthimit të Territoret perëndimore në Poloni, por edhe si një provë të rilindja e kulturës polake në ato territore. Takimi i Përgjithshëm e konsideron atë të jetë një çështje me rëndësi të madhe se nenit Wroclaw, nën drejtimin e profesorëve B Knaster, E Marczewski, H Steinhaus dhe W Slebodzinski dhe në bashkëpunim me Universitetin dhe Universiteti Teknik i Wroclaw, duhet të përbëjnë një nga qendrat më aktive shkencor nëpër radiating Territoret perëndimore.

Marczewski themeluar ditar Colloquium Mathematicum në vitin 1946 në Wroclaw, dhe ai ishte redaktor i saj i përgjithshëm për 30 vjet. Në 1948 Instituti polonisht matematike u ngrit, duke u bazuar kryesisht në Varshavë, por ndarjet që në qytete të tjera. Marczewski ishte propozuar si Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Institutit matematike. Ai ishte një cofounder i Qendrës Wroclaw e Përsosmëri në Matematikë.

Ne duhet të përfundojë duke bërë komente në matematikë Marczewski së. Puna e tij kryesore ishte vendosur në teori, topologji e përgjithshme, dhe teoria masë. Në ka një bibliografi e publikime Marczewski të përfshirë 94 matematike dhe 47 botime të tjera kërkimore.

Në Kuratowski diskuton disa nga kontributet e matematike e bëra nga Marczewski:

Ai mori veçanërisht interesante dhe rezultatet e aplikuar shpesh në dual midis nocionet e një sërë të kategorisë së parë dhe një sërë masë zero dhe në mënyrë të ngjashme - në mes të një grup me Baire 's pronës dhe një sërë të matshme. Ai i kushtoi vëmendje edhe shumë të vendos analitik (vendos Suslin), puna (A) dhe uniformization ... . Universalitetit madh, elegancë dhe thjeshtësi e provave e tij është një tipar karakteristik të letrave të tij.

Kuratowski edhe ky haraç paguhet gjobë për Marczewski:

... ai ishte një njeri me urtësi të jashtëzakonshme dhe dashamirësi të jashtëzakonshme, e cila fitoi pasuesit e tij dhe miqtë e shumtë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland