Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Józef Marcinkiewicz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 March 1910

Cimoszka, Bialystok, Poland

1940

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Józef Marcinkiewicz u rrit me disa probleme shëndetësore, në veçanti ai kishte probleme të mushkërive, por kjo nuk e ka penguar atë duke marrë një pjesë aktive në sport. Notit dhe ski ishin dy sportet në të cilat ai u bë veçanërisht i aftë. Ai kishte një shkollim e cila rezultoi në një dashuri të dy matematikës dhe të letërsisë polake. Ai e gjeti duke bërë si vendim për të cilin nga këto lëndë për të studiuar në një universitet të vështirë, dhe sigurisht që studiojnë të dy ishte e pamundur. Nuk ishte se trajnimi i tij ishte i mungonte një bazë shkencore, sepse ai kishte një njohuri të gjerë të fizikës dhe astronomisë, por ai vetëm kishte interesa të gjerë. Ai vendosur të marrë një kurs universitar në matematikë, por letërsi polake do të mbetet një hobi.

Në vjeshtën e vitit 1930 hyri Marcinkiewicz Divizionin e matematike dhe Shkencave Natyrore të Universitetit të Stefan Batory në Wilno. Qyteti ishte atëherë në Poloni, por ai kishte qenë i njohur me emrin e saj rus e Vilniusit, kur ai ishte kryeqyteti i Lituanisë. Universitet kishte emëruar pas Stefan Batory i cili ishte mbret i Polonisë 1575-1586. Universitet kishte tre profesorë të matematikës, më të njohur të tyre që Antoni Zygmund i cili u emërua në vitin që Marcinkiewicz filloi kursin e tij universitare. Zygmund ishte ndërmarrja e hulumtimeve mbi seri trigonometrike dhe në 1931-32 ai dha një kurs për këtë temë në Wilno për herë të parë. Ajo ishte, me përshkrimin e tij, një kurs ambicioz, me një kurs për integrimin e mësipërm Lebesgue atë. Zygmund shkruan se kursit ishte:

... shumë e vështirë për student mesatare e vitit të dytë ...

Edhe pse nuk ka formë pjesë e kursit të tij shkallë, Marcinkiewicz pyeti Zygmund nëse ai mund të marrë kursit:

... me kënaqësi e madhe ai mu afrua, pa ndonjë shtytje nga ana ime. Ky ishte fillimi i bashkëpunimit tonë të matematikore.

Është e çuditshme që një profesor do të fillojë një bashkëpunim matematike me një universitare në vitin e tyre të dytë të studimit, por që është pikërisht ajo që ndodhi. Për më tepër, Zygmund shpjegon se kjo ishte një gjë shumë e natyrshme për të marrë vend në universitet:

Në para të qetë dhe të krahinës-luftës Wilno një kontakt të ngushtë në mes të studentëve dhe profesor ishte e natyrshme dhe e lehtë, dhe kemi shpenzuar shumë kohë për diskutime matematikore. Zhvillimi matematik i Marcinkiewicz u ecën me një ritëm shumë të shpejtë dhe pasurinë dhe origjinalitetin e ideve të reja në të ishte gjithmonë një burim i habi për mua.

Në 1933, pas tre viteve të studimit, master Marcinkiewicz ishte dhënë të gradës së tij. Ai kishte marrë tashmë rezultatet e reja të rëndësishme matematikore dhe tezën se ai shkroi për diplomë Master e tij që përmban ato. Në veçanti ai kishte gjetur një funksion i vazhdueshëm periodik polynomials trigonometrik cilit interpolating, që i korrespondon hapësira po aq pikë rrjetë, ndryshojnë pothuajse kudo.

Dy vjet më vonë u shpërblye me Marcinkiewicz doktoraturës së tij, diçka që do të ishte mjaft impresive në qoftë se ai kishte kaluar dy vite pune për të, por ai nuk e kanë këtë luks që ai kishte për të ndërmarrë një vjet shërbim ushtarak menjëherë pas dhënies së master të gradës së tij. Pasi ai kishte përfunduar stërvitjen ushtarake ai u emërua si asistent i ri në universitet në Wilno. Teza e tij e doktoraturës trigonometrike interpolation e funksioneve të vazhdueshëm ishte absolutisht një formë të zgjeruar të punës që ai kishte paraqitur për Master në shkallën e tij. Ai ka marrë doktoraturë në 1935.

Pasi u dhënë doktoratë e tij, mori një Marcinkiewicz Fellowship nga Fondi për të kulturës kombëtare që ia ka mundësuar të kalojnë një vit në Universitetin e Lwów. Atje ai bashkëpunoi me Julius Schauder që janë kthyer në Lwów një vit më parë ka kaluar kohë në Paris, duke punuar me Hadamard dhe Leray. Zygmund shkruan:

Ndikimi i Schauder ishte veçanërisht e dobishme dhe do të ngjarë të kenë çuar në zhvillime të rëndësishme kishte kohë të lejuara. Për në fushën e Marcinkiewicz vërtetë ndryshore kishte intuitë jashtëzakonisht të fortë dhe teknikë, dhe rezultatet e ai mori në teorinë e funksioneve të bashkuar, ishte se ata janë zgjeruar për të funksioneve të disa variablave mund të ketë dhënë (si ne e shohim qartë tani) një shtytje të fortë për të teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore. Vetëm i dukshëm gjurmë të Schauder 's ndikim është një dokument shumë interesant i Marcinkiewicz në shumëzuesit seri Furierit, një letër që filloi në lidhje me një problem të propozuar nga Schauder ...

Gjatë vitit të tij në Lwów, Marcinkiewicz gjithashtu bashkëpunoi me Kaczmarz. Ai sugjeroi probleme në sistemet e përgjithshme të Marcinkiewicz Puna dhe kjo rezultoi në një seri të dokumenteve nga ai në këtë temë.

Pas kthimit të Wilno në vjeshtë të 1936, Marcinkiewicz u bë një asistent të lartë atje, dhe në vitin e ardhshëm ai u bë një Dozent. Ndoshta përmes kontakteve të tij me Schauder, i cili kishte përfituar shumë nga koha e tij në Paris, Marcinkiewicz aplikuar në Fondin për Kombëtare Kulturës për një tjetër të Bursës, këtë herë për të studiuar në Paris. Ai ishte i suksesshëm dhe në pranverën e vitit 1939 ai shkoi në Paris. Ndërsa ai ishte atje ai mori një ofertë nga një Kryetar i matematikës në Universitetin e Poznan, dhe ishte në pritje të miratimit nga pas nga Ministria e Arsimit në mënyrë që ai mund të marrë atë deri në fillim të vitit akademik 1939-40.

Nga Paris Marcinkiewicz shkoi në Angli dhe ai ishte aty në gusht 1939, kur situata politike përkeqësimit të bërë atë të vendosë për t'u kthyer në Poloni. Kolegët e tij në Angli u përpoqën të bindin atë për të qëndruar, në vend se të kthehen në Poloni, por përmes viteve të tij të trajnimit ushtarak ai ishte një oficer në rezervë të ushtrisë dhe mendonin se kjo ishte detyra e tij në vendin e tij për t'u kthyer.

Lufta e shpërtheu pak ditë pas Marcinkiewicz kthye në Wilno. Zygmund shkruan:

2 shtator, ditën e dytë të luftës, kam ardhur të gjithë atë rastësisht në rrugë në Wilno, tashmë në uniformë ushtarake ... Ne ramë dakord të takohen të njëjtën ditë në mbrëmje, por me sa duket rrethanat e pengoi atë të ardhshëm pasi ai nuk ka treguar deri në vendin e caktuar. Disa muaj më vonë erdhi lajmi se ai ishte një rob lufte dhe ishte i kërkuar për libra matematike. Duket se kjo ishte lajmet e fundit rreth Marcinkiewicz.

Gjatë kohës së tij në Paris dhe Angli, Marcinkiewicz kishte prodhuar disa punë matematikore të cilat ai kishte shkruar në formë në dorëshkrim. Pas kthimit në Poloni ai dha këto dorëshkrime me prindërit e tij për ruajtjen e sigurt. Mjerisht prindërit Marcinkiewicz pësoi të njëjtin fat si ai bëri dhe vdiq gjatë luftës. Asnjë gjurmë e dorëshkrimeve u gjet kurrë.

Zygmund na tregon në një rreth pak Marcinkiewicz si person:

[Ai u] një djalë i gjatë dhe i bukur, të gjallë, të ndjeshme, të ngrohtë dhe ambicioz, me një ndjenjë të madhe të detyrës dhe nderit. Ai nuk u shmang dëfrim, dhe në veçanti ishte mjaft i dashur për vallëzim dhe loja e urës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland