Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Szolem Mandelbrojt

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Jan 1899

Warsaw, Poland

1983

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Szolem Mandelbrojt 's prindërit ishin Saloman Mandelbrojt dhe Miriam Rabinowicz. Ai u lind në një familje hebraike, me të dy palët vijnë nga Polonia dhe Lituania. Ai ishte arsimuar në Varshavë dhe Kharkovit ku ai u ndikua shumë nga Sergio Bernstein, duke përfunduar shkollimin për të nivelit të parë shkallën para se të shkojnë në Francë, ku ai ndërmori kërkime. Ai u dha të doktoraturës së tij nga IV Université Paris-Sorbonne në vitin 1923 për një tezë për të cilën këshilltarin e tij ishte Zhak Hadamard. Të tjerë që ndikuan fuqishëm Mandelbrojt pasi ai mbërriti në Paris ishin Edouard Goursat, Henri Lebesgue, Pali Montel, dhe Emile Picard. Mandelbrojt dhe Hadamard bashku botuar La Série de prolongement Taylor et analytique bir, një monografi e cila mbuluar tema në analizat klasike që Mandelbrojt kishte studiuar për doktoratë e tij.

Mandelbrojt ishte dhënë një Fellowship Rockefeller i cili ia ka mundësuar të shpenzojnë 1924-26 në Shtetet e Bashkuara. Ai mbeti në Shtetet e Bashkuara si një lektor në Institutin e Rajs në Hjuston, gjatë 1926-27 dhe botuar Moderne hulumtime mbi singularities e funksioneve të përcaktuara me serinë Taylor në një pamflet Institutit Rajs (1927). Pas kthimit në Francë, Mandelbrojt u emërua Maître de konferenca Universitetit të Lille gjatë 1928-29. Në vitin 1929 ai ishte profesor në Fakultetin e Shkencave në Clermont-Ferrand dhe atje ai ka punuar me René de Possel (i cili u emërua në vitin 1933). Ata do të shkojë në Paris për të marrë pjesë në Séminaire de mathématiques Henri Institut-Poincare çdo e hënë e dytë. Kjo u dha atyre mundësinë për të vizituar libraritë dhe bibliotekat, si dhe të takohet me miq të tjerë që kanë bërë gjatë e studioi në Paris. Ata u takuan rregullisht për drekë me miqtë e tyre në Capoulade Café në bulevardin Saint-Michel pranë Xhennete Luksemburg dhe ishte këtu që u bë një nga anëtarët themelues i grupit Bourbaki. Mandelbrojt ka dhënë një kontribut shumë të konsiderueshme për të Bourbaki në fazat e tij fillestare, por më pas u tërhoqën.

Mandelbrojt publikuar një libër i rëndësishëm Series de Furierit et klasat e kuazi-analytiques de fonctions në 1935. Ai vazhdoi të punonte në këtë temë në bashkëpunim me Henri Cartan. Ai u emërua si profesor i matematikës në College de France në 1938, por pas rënies së Francës në qershor 1940, pas fillimit të Luftës së Dytë Botërore, ai u ndihmuar nga programi i Louis Rapkine për të ikur në Shtetet e Bashkuara. Nën pushtimin gjerman ai ishte në rrezik të madh për shkak të background tij hebre, për ligjet më shpejt në frëngjisht kundër hebrenjve u vunë në vend. Kthehu në Shtetet e Bashkuara ai u kthye në Instituti Rajs në Hjuston. Ai botoi funksionet Analitike dhe klasave të funksioneve pafundësisht differentiable si një pamflet Instituti Rajs e 142 faqe në 1942. Isaku Schoenberg, rishikimi pamflet, shkruan:

Pranishëm leksione japin një llogari shkëlqyer e teorisë moderne të klasave të funksioneve pafundësisht differentiable të një variable reale dhe mund të konsiderohet si një botim të dytë të librit të autorit "seri de Furierit et klasa kuazi-analytiques de fonctions" për të përfshijnë punën e autorit dhe të Henri Cartan që nga ajo datë.

Vazhdojnë të punojnë në Institutin Rajs gjatë Luftës së Dytë Botërore, Mandelbrojt vazhduar të publikojë punën e rëndësishme Në 1944 ai botoi një seri leksionesh ai kishte dhënë në Institutin nën titullin seri Dirichlet:

Kjo monografi përbëhet nga një seri leksionesh dorëzuar nga autori dhe jo një trajtim i plotë i përgjithshëm Dirichlet seri. Ajo është e përkushtuar në vend për tema të caktuara speciale të cilat kanë interesuar autorit dhe në të cilën ai ka kontribuar shumë gazeta.

Pas Luftës së Dytë Botërore përfundoi, Mandelbrojt ishte në gjendje të kthehen në Francë dhe në karrige e tij në College de France. Ai vazhdoi si shoqatë me Institutin Rajs, megjithatë, dhe vazhdoi të publikojë punën në seri Rajs e tyre Instituti broshurë. Ai botuar në teorema se seri të Përgjithshëm të mbyllen në 1951 i cili i paraqiti rezultatet në lidhje me mbylljen e përkthime dhe mbylljen e kombinime lineare të derivuar nga një funksion. Në vitin e ardhshëm ai botoi adhérentes seri, régularisation des apartamente, aplikimet në Paris, pastaj në vitin 1958 Teorema Përbërja në Seria Instituti Rajs. Idetë themelore në këtë temë janë:

... funksionet e densitetit të ndryshme për grupe të integers pozitive, seri përcaktues, Furierit - Carleman transformuar dhe spektrin e një funksioni të përcaktuara me anë të kësaj të transformuar. ...

Në 1969 botoi Mandelbrojt Series de Dirichlet. Principes et méthodes që sërish vë në MCH më të rafinuar formë e asaj që ai e kishte botuar gjatë viteve të mëparshme, dhe raportuar mbi progresin që ai kishte bërë në tema të tilla si Teorema Picard, Teorema përbërjen, continuability dhe vendndodhjen e rezultateve tipar i veçantë.

Mandelbrojt pension nga College de France në vitin 1972. Ne duhet të përmendim një kontribut i rëndësishëm që ai ka bërë në vitet e vetëm para se të tërhiqej, domethënë punën e tij me Maurice Fréchet, Pali Levy, dhe Laurent Schwartz të Komitetit të formuar për të botojë veprat e Zhak Hadamard. Katër vëllimet përmbajnë 2296 faqet e Hadamard 's puna u botua prej tyre në vitin 1968. Një vit më parë se, në bashkëpunim me Paul Levy, B Malgrange, dhe P Malliavin, ai botoi La vie et l'oeuvre de Jacques Hadamard (1865-1963).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland