Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Etienne Louis Malus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 July 1775

Paris, France

24 Feb 1812

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Louis Malus Etienne 's babai ishte Louis Malus de Mitry dhe ishte Thesarit të Francës. Etienne Louis ishte edukuar e parë në shtëpi ku ai është udhëzuar në letërsi dhe matematikë. Ai më pas ndoqi shkollën e inxhinierisë, Ecole Royale de Genie, në Mézières. Atje ai u mësoi nga Monge i cili realizohet Malus kishte talentin të veçantë matematikore. Në 1793 u largua Malus shkollë, duke u shkarkuar për arsye politike.

Në Mézières lënë, Malus u bashkua ushtrisë dhe u shpall në Dunkerque. Nuk janë vërejtur aftësitë e tij dhe ai u dërgua në Ecole Polytechnique si një nxënës. Këtu ai u mësoi nga Furierit, dhe ai ishte ndoshta më e aftë e të gjitha të Furierit 's nxënës. Ai ishte që të mbeten të lidhur me Ecole Polytechnique si një pedagog të gjithë jetën e tij.

Ndërsa studimin në Malus Ecole Polytechnique filloi të ndërmarrë kërkime origjinale, duke shkruar letra në rrugën e dritës përmes materialeve të ndryshme indekseve thyes.

Pas diplomimit nga Malus Ecole Polytechnique u bashkua me ushtrinë, këtë herë duke marrë pjesë në fushatat për Rhein në 1797. Si një inxhinier Malus ushtrisë ishte urdhëruar për të shoqëruar pushtimit të Egjiptit Napoleoni në 1798. Kjo nuk ka shumë ju lutem që në atë kohë që ai ka marrë me qëllim ai u vendos në qytetin e Giessen, si pjesë e forcës pushtuese, dhe ai ishte gati të martohet me vajzën e Kancelar i Universitetit të Giessen.

Ndërsa në Kairo, flota Napoleoni u shkatërrua në gjirin Aboukir dhe Malus shkroi, shih,

Nga atëherë më kemi kuptuar se të gjithë komunikimet tona me Evropën ishin thyer. Ne filluan të humbin shpresën e ndonjëherë duke parë tokën tonë amtare përsëri.

Në nxitjen Napoleonit, ndërsa ata ishin në Kairo, Instituti Kairo u ngrit që ka 12 anëtarë matematikore. Si edhe Malus këto të përfshira Monge, Furierit dhe Napoleon Bonaparte vetë. Pas kthimit në 1801 Malus mbajtur poste në Antwerp, Strasburg, dhe në Paris.

Puna e tij matematikore ishte pothuajse tërësisht i shqetësuar me studimin e drites. Kjo përfshirë atë në studimin e sistemeve gjeometrike quajtur sistemeve ray, të lidhur ngushtë me Plücker 's komplekset linjë. Ai i kryer eksperimente për të vërtetuar teori Huygens 'të lehta dhe rewrote teori në formën analitike. Zbulimin e tij e polarizimin e dritës nga pasqyrim ishte botuar në 1809 dhe teoria e tij e thyerjes dyfishtë e dritës në kristale në vitin 1810.

Në 1811 Malus shërbyer, së bashku me Lagranzhit, Lazhandrian, Laplace dhe Haüy, në komitet për të vendosur se kush për t'ia dhënë çmimin për punën e mirë për përhapjen e ngrohjes në organet ngurta. Ata i dha çmimin Furierit.

Malus pranuar nderon shumë për punën e tij, në mënyrë të veçantë ai u dha një çmim nga Académie des Sciences në vitin 1810 për biografi e tij në thyerje të dyfishtë. Në të njëjtin vit ai u zgjodh në Académie des Sciences dhe vitin e ardhshëm, pavarësisht nga lufta midis Anglisë dhe Francës, Malus u dhënë medalje Rumford e Shoqërisë Mbretërore të Londrës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland