Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gian Francesco Malfatti

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1731

Ala, Trento, Italy

9 Oct 1807

Ferrara, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gianfrancesco Malfatti studiuar nën Vincenzo Riccati, FM Zanotti, dhe G Manfredi në Kolegjin e San Francesco Saverio në Bolonjë. Pastaj, në 1754, Malfatti shkoi në Ferrara, ku ai mësoi matematikës dhe fizikës në një shkollë që ai filloi deri atje.

Universiteti i Ferrara u ngrit nga Alberto V i cili mbretëroi mbi Ferrara 1.388-93. Universiteti është fituar nga Papa Boniface IX si një koncesion në 1391 dhe kjo është marrë si datë të saj themelues. Koperniku studioi atje në 1503, por ndërtesat që shtëpisë Universitetit data sot nga fundi i shekullit 16-të. Universiteti i Ferrara ishte ri-themeluar në 16-të e saj ndërtesa shekullit Malfatti në 1771 dhe u emërua në karrige e matematikës atje në atë vit.

Struik, duke e përshkruar në dokumentat, shkruan se Malfatti:

... ishte i qetë, njeri prej dijetari i cili kaloi më të madhe të jetës së tij si një bibliotekar dhe profesor në Ferrara. Ai ishte një nga themeluesit e "Società Italiana delle scienze" (1782) dhe është aktiv në reformën akademike, sidomos në periudhën e Napoleonit.

Malfatti shkroi një punë e rëndësishme në ekuacionet e shkallës pestë. Në 1802 ai dha zgjidhje e parë për problemin e përshkruar në një trekëndësh tre circumferences që janë reciprokisht tangjent, secila prej të cilave prek dy anët e trekëndësh, ashtu-quajturit problemi Malfatti. Zgjidhje e tij u botua në një letër të 1803 në stereotomica un problema.

Jacob Bernoulli kishte zgjidhur në këtë mënyrë për një isosceles trekëndësh, ndërsa, pas Malfatti, problemi ishte zgjidhur edhe nga Shtajner dhe Clebsch, fundit zgjidhur duke përdorur funksionet eliptik.

Interesat Malfatti e zgjatur më tej këtë problem gjeometrik, megjithatë:

Dokumentat e tij merret me subjekte shumë nga probabiliteti në mekanikë dhe ai mori pjesë në debat rreth Ruffini 's përpjekje për të dëshmuar pamundësinë e zgjidhjes (në kuptimin e asaj periudhe) ekuacionet e shkallës më të lartë sesa katër.

Ka disa gazeta në të cilat përshkruajnë punën Malfatti së. Këto përfshijnë: Problemet dhe metodat e analizës matematikore në punën e Gianfrancesco Malfatti, Kontributet e Gianfrancesco Malfatti analizave kombinator dhe për teorinë e ekuacioneve dallim fundme, puna e Malfatti në fushën e mekanikës, hulumtim gjeometrike e Gianfrancesco Malfatti, Gianfrancesco Malfatti dhe teorinë e ekuacioneve algjebrike, dhe Gianfrancesco Malfatti dhe problemi mbështetje.

Ne duhet të shënojë disa rezultate interesante të cilat ai mori. Në 1781 ai tregoi se kishte lemniscate pronës se:

... një pikë në masë duke shkuar në atë nën gravitetit shkon përgjatë çdo hark të kurbë në të njëjtën kohë si traverses harkut subtending.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland