Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nicolas Malebranche

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Aug 1638

Paris, France

13 Oct 1715

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nicolas Malebranche 's babai (i quajtur edhe Nicolas Malebranche) ishte një sekretar të mbretit, ndërsa nëna e tij, Catherine de Lauzon, ishte një zonjë shumë e talentuar. Është e mundshme që stilin e madhe Malebranche letrare erdhi nga mësimi nënës së tij. Malebranche ishte më i ri i një numri të madh të fëmijëve, por jeta e tij u ndikua shumë nga sëmundje. Ai ishte i paralizuar gjithë jetën e tij me një shtyllë kurrizore deformuara dhe kjo do të thotë se ai nuk shkojnë në shkollë në mënyrë të zakonshme, por ishte arsimuar në shtëpi në moshën gjashtëmbëdhjetë.

Malebranche studiuar filozofi dhe teologji në Marche de la College 1654-1656 dhe u diplomua Master of Arts. André P shkruan në se e kishte gjetur teologji:

... as e madhe as e vërtetë, e plotë të hollësitë kot, folur me dy kuptime të përhershëm, mungojnë në shije dhe frymë të krishterë.

Malebranche shkoi në Sorbonne në Paris deri në 1659, përsëri duke synuar që të bëjë punën e jetën e tij teologji, por e gjeti atë se nuk më pëlqen e tij se ai kishte më parë. Ai e konsideroi atë:

... vetëm një masë konfuze e mendimeve njerëzore, diskutimet joserioze dhe flokë-hollësitë ndarjen, pa ndonjë rregull apo parim ose interkonjeksionit racional.

Duke refuzuar të pranojë një tendë në Notre Dame, ai u bashkua me kongregacionit të gojëtari në vitin 1660. Kongregacioni i gojëtari e Jezusit dhe Maria Papėrlyer, gjithashtu i quajtur Bérulliens, u themelua nga Pierr de Bérulle në vitin 1611. Qëllimi kryesor i saj ishte, dhe ende është, kandidatët trajnimi për priftërisë. De Bérulle ishte një mik i Descartes dhe nga koha Malebranche studiuar në mësimdhënie oratori e saj ishin të bazuara fort në filozofi Descartes '. Në 1664 u shugurua Malebranche një prift që ka studjuar historinë kishtare, Hebraisht dhe kritika biblike.

Malebranche lexuar homme Traité Descartes 'de l'dhe kjo kthyer atë drejt një studim të matematikës dhe fizikës. Në reagimin e tij për librin e Descartes 'është tregoi:

Gëzimin e të bëhet i njohur me një numër aq i madh i shkaktuar atij palpitations zbulimeve të tilla të zemrës se ai ishte i detyruar për të ndaluar leximi në mënyrë që të mbulojë frymën e tij.

Malebranche vetë tha se Descartes ka:

... në tridhjetë vitet e zbuluar të vërteta më shumë se të gjithë filozofët e tjera vënë së bashku.

Malebranche u ndikuar edhe nga Leibniz i cili vizitoi të Parisit në 1672. Dy takime shumë kur ata të dy diskutuan idetë e filozofisë dhe të matematikës dhe, në veçanti, Leibniz përcolli shumë nga idetë e tij për gur e tij të re për të Malebranche.

Malebranche u bë profesor i matematikës në kongregacionit të oratori nga 1674. Ai kishte një ndikim të madh në zhvillimin e matematikës dhe shkencës, kryesisht përmes grupit, i cili ka ndërtuar në Paris, i cili është parë si një udhëheqës në Francë. Matematikanëve si Varignon, de L'Hôpital, Guisnée dhe Reyneau të gjithë u bënë pjesë e këtij rrethi në oratori.

Edhe pse nuk Malebranche bërë zbulimet e rëndësishme matematike, ai është i një rëndësie të madhe në zhvillimin e matematikës që me anë të tij punën e Leibniz dhe Dekarti në matematikë është përhapur dhe zhvilluar. Një nga kontributet e drejtpërdrejta Malebranche në matematikë ishte roli i tij editoriale në publikimin e de L'Hôpital 's infiniment Analyse des petits pour l'zbulimit des lignes courbes. Malebranche gjithashtu pati një ndikim të fortë përmes mësimit të tij, në mënyrë të veçantë ai mësoi matematikën dhe fizikën për Privat de Molières dhe Reyneau. Të tjerët nuk janë aq shumë dishepujt e tij si kundërshtarët e tij, për shembull, ai ishte në mosmarrëveshje me Arnauld për shumë vite.

Malebranche është një filozof i madh dhe ndjekës e Descartes. Metafizika e tij është se ne besimin e tij të parë të gjitha gjërave në Perëndinë. Njohuri të Njeriut të botës është e mundur vetëm përmes një lidhje midis njeriut dhe Perëndisë. Ai zhvilluar ide Descartes 'për të sjellë ata më shumë në përputhje me standardin besim katolik ortodoks.

Në idetë Malebranche e parë e botës fizike e ndjekur nga afër ata që i Descartes dhe janë bazuar në një besim në një botë racionale gjeometrike. Ai në bazë të ligjeve të tij mocionin për ligjet abstrakte e perplasjeve mes objekteve të idealizuar të ngurta. Megjithatë Leibniz provuar, me sukses, për të bindur Malebranche se ligjet ligjet e levizjes nuk ishte plotësisht në matematik, por janë pasojë e krijimit të Zotit.

Kur ajo erdhi në një kuptim të forcës, Malebranche gjetur me vështirësi të mëdha me idetë e shkencëtarëve të tij. Ai ka shkruajtur:

Duket mua se njerëzit bëjnë gabime shumë të mëdha dhe ato madje shumë e rrezikshme në lidhje me forcën që i jep lëvizjes dhe që transporton trupa.

Si shpjegoni Malebranche fuqi? Ai nuk besonte në ide Descartes 'e një univers "kurdisje" që Perëndia i vënë në lëvizje dhe pastaj ajo u vetë, përcaktohet vetëm nga plotësisht ligjet e përgjithshme të matematikës. Malebranche e nevojshme të ketë një rol më aktiv për të Perëndisë në universin e tij dhe ai e bëri kjo me konceptin e tij të forcës. Ai në thelb besonin se nëse dy sfera u përplas atëherë nuk kishte asnjë fuqi që ndryshoi drejtimin e levizjes se tyre. Përkundrazi ai e shihte si një konflikt rast për Perëndinë për të vepruar dhe që një Zot i përsosur do të veprojë në thjeshta mënyrë atëherë rezultati do të ishte gjithmonë rezultat në të njëjtën ndryshim në lëvizje.

Punë më të rëndësishme Malebranche është tre vëllimet e vérité de la recherche de la (1674-75). Punë marrë brohorit shumë nga shumë dhe është përkthyer në shumë gjuhë. Kritika e punës së tij, në veçanti nga Arnauld, çuan në publikimin Malebranche e natyrës Traité de la et de la Grace (1680), i cili u ndalua nga Kisha Katolike Romake dhjetë vjet më vonë. Një punë e rëndësishme është Entretiens sur la métaphysique et sur la fe (1688) në të cilin Malebranche përcakton në mënyrë të qartë metafizikë dhe filozofi.

Punë të tjera Malebranche përfshin hulumtime në natyrën e dritës dhe ngjyrave, studimet në gur vogël dhe të punojnë në vizion. Kjo punë matematikore dhe shkencore u botua në Réflexions sur la Lumiere, les couleurs et la brez du feu në 1699. Ai u zgjodh në Académie des Sciences në të njëjtin vit 1699 kryesisht si rezultat i punës së tij des Lois Traité de la komunikim du mouvement.

Cili ishte mendimi i shkrimtarëve bashkëkohor dhe më vonë në Malebranche dhe idetë e tij? Fontenelle konsideruar atë një matematikan i madh dhe fizikan, por edhe një shkrimtar i madh:

Stil i të folurit e tij është i pastër dhe i matur, dhe i ka të gjitha dinjitetin e cila kërkon subjektit dhe të gjitha hirin e të cilit ajo do të pranojë.

D'Alembert vlerëson edhe shkrimet e tij, por jo filozofia e tij:

Unë mendoj se ai është në të gjitha aspektet shumë të ulët të Bayle dhe Gassendi si një filozof, por edhe për të duket se ai ishte më pak një filozof i madh se një shkrimtar i shkëlqyer për filozofi ... Unë shoh atë si një demolisher mirë, por një arkitekt i keq.

Gjitha Alembert d'mund të gjeni në rrugën e falënderim Malebranche de la recherche de la vérité është që të thonë se ai përmban:

... disa të vërteta të dobishme fshehur si të ishte stifled nën një grumbull të sistemeve që kanë kohë që janë harruar.

Megjithatë d'Alembert konstaton se Malebranche shkruan në:

... Gjuha më e përshtatshme për filozofi, i vetmi i denjë i saj, metodik pa thatësi, të zhvilluara plotësisht, por pa dërdëllisje, interesante dhe të ndjeshme, pa ngrohtësi të rreme, pa përpjekje të mëdha, dhe fisnike pa turgidity.

Voltaire bëri jehonë mendimeve të njëjtën, kur ai në krahasim me Locke dhe Malebranche duke thënë:

Një faqe e vetme e Locke përmban të vërteta më shumë se të gjitha vëllimet e Malebranche, por një vijë të vetme të Malebranche tregon më shumë hollësi, imagjinatën, zgjuarsi, dhe gjeni, ndoshta, se të gjitha të librit të mëdha e Locke.

Malebranche ishte që të ketë një ndikim të madh mbi shumë që vizitoi në Paris, ndërsa ai dhe dishepujt e tij kanë ushtruar një ndikim të madh atje. Ai i cili u ndikua fuqishëm u Berkeley i cili vizitoi Paris në 1713 dhe u takua me Malebranche.

Malebranche është marrë i sëmurë në 1715, ndërsa duke qëndruar në shtëpinë e një miku në Villeneuve-Saint-Georges. Ai u dërgua përsëri në gojëtari në Paris dhe vdiq katër muaj më vonë pas vuajtje të mëdha. Fontenelle shkruan se sëmundja e tij:

... përshtatur vetë në filozofinë e tij. Trupit, të cilin ai përçmuar aq shumë, u reduktua në asgjë, por si mendje, të mësuar me epërsi, vazhdoi normal dhe të shëndoshë. Ai mbeti gjatë një spektator të qetë të vdekjes së tij të gjatë, momenti i fundit i cili ishte i tillë që ai ishte i besonin se ai ishte thjesht pushimi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland