Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Anatoly Ivanovich Malcev

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 Nov 1909

Misheronsky (near Moscow), Russia

7 July 1967

Novosibirsk, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

[Si Matematikanë rusë më ka mënyra të ndryshme për emrin Malcev transliterimin e në alfabetin romak. Mënyra më e zakonshme, përveç Malcev, është për të shkruar atë si Maltsev.]

Anatoli Ivanovich Malcev 's ati ishte një gotë-bërëse në mënyrë sfond e tij ishte me siguri nga ai i një familje të varfër. Ajo nuk ka marrë gjatë për aftësitë e tij matematikore të shkëlqejë, megjithatë, dhe mësuesit e tij në shkollën e mesme shpejt u bind se ai ishte i destinuar të bëhet një matematikan i shquar.

Malcev diplomuar nga shkolla në vitin 1927 dhe, në të njëjtin vit, ai shkoi në Universitetin Shtetëror të Moskës për të studiuar matematikë. Ai u diplomua në vitin 1931, por para se ai kishte filluar tashmë të japin mësim në një shkollë të mesme në Moskë në vitin 1930. Pas diplomimit ai ka vazhduar me pas karrierën e tij mësimor, në 1932, ai u emërua si asistent në Institutin Pedagogjik Ivanovo që ishte në Ivanovo në veri-lindje të Moskës. Qytetit, në të dy brigjet e lumit Uvod, ka qenë i njohur si Ivanovo-Voznesensk por ishte riemëruar Ivanovo në 1932, vit Malcev filluar të punojnë aty.

Malcev Kur filloi mësimi në Ivanovo ai kishte vetëm një shkallë të parë, por Ivanovo kishte një lidhje të mirë hekurudhore me Moska dhe ai ishte në gjendje të bëjë udhëtime të shpeshta për të diskutuar atje studimin e tij me Kolmogorov. Publikimet e parë Malcev ishin mbi logjikën dhe teoria e modelit dhe ka rezultuar nga puna, ai kishte filluar tërësisht të tij. Ide nga këto dokumente janë më vonë do të rishfaqen në Robinson 's punojnë në analizë jo-standard.

Kolmogorov ftuar Malcev për t'u bashkuar me programin e tij të diplomuar në Universitetin e Moskës, dhe ai mbajti një bursë studimesh atje për një vit, edhe pse ai postin e tij vazhdoi të jepte mësim në Institutin Pedagogjik Ivanovo gjatë vitit. Malcev gjithmonë e konsideronte veten të ketë qenë Kolmogorov 's studentore dhe sigurisht gjatë vitit ai mbajti bursë studimesh në Universitetin e Moskës, Malcev u drejtua nga Kolmogorov të problemeve të caktuara algjebër.

Në 1937 Malcev publikuar një letër për embeddability e një rrjeti në një fushë, duke u përgjigjur një pyetjeje të ngritur nga Kolmogorov. Pyetja ishte paraqitur fillimisht nga van der Waerden nëse ka ekzistuar unaza pa zero-divisors që nuk mund të fiksohet në një fushë. Malcev përgjigjur kësaj pyetje duke ndërtuar një rrjet semigroup cilit nuk ishte multiplicative Titulli në një grup. Ai u drejtua për të hetuar ekzistimin e unazave semigroup cilit ishte multiplicative Embeddable në një grup ende rrjet ende nuk ishte Embeddable në një fushë. Kjo çoi, dy vjet më vonë, në një gazetë tjetër themelore të Malcev ku ai dha kushtet e nevojshme dhe e mjaftueshme për një semigroup të Embeddable në një grup.

Në 1937 Malcev shkroi një disertacion mbi grupet e rrotullim pa abelian të gradës së fundme atëherë, midis 1939 dhe 1941, ai studioi për doktoraturë e tij (që në Rusi është i ngjashëm me habilitation) në Institutin Steklov e Akademisë së Shkencave të Bashkimit Sovjetik. Gjatë kësaj periudhe në të cilën ai ndërmori Malcev doktorit të vazhdueshme kërkimore si lektor në Institutin Pedagogjik Ivanovo. Në 1941 ai mori shkallën e Doktor i Shkencave për një disertacion Struktura e algebras isomorphic representable pafund dhe grupeve.

Malcev u bë profesor në Institutin pedagogjik Ivanovo në 1944. Puna e tij në teori grup vazhdueshëm dhe ai provoi të rëndësishëm në rezultatet e grupeve lineare dhe, në veçanti, mbi grupet e linear i shpjegueshëm. Në punën e tij dhe në përfaqësitë e grupeve të pafund nga matricat është komentuar në:

Ndër këto rezultate përmendim teoremen e lokale për klasën e grupeve representable nga matricat e një qëllim të caktuar, si dhe teorema mbi finiteness mbetur e grupeve të gjeneruara finitely lineare. Kjo teoremë e fundit nënkupton, në veçanti, propozim që grupet e lirë janë residually fundme.

Malcev gjithashtu studioi grupe Gënjeshtra dhe algebras topological, duke prodhuar një sintezë të algjebër dhe logjikës matematike. Për shembull ai shkruan në semisimple nëngrupe të grupeve të gënjej në vitin 1944 dhe algebras Free topological në vitin 1957. Në 1946 ai u nderua me çmimin e Shtetit për punën e tij në grupe të gënjej. Malcev gjithashtu krijoi një sintezë të teorinë e algebras dhe algoritme quajtur algebras konstruktiv.

Në vitin 1960, Malcev ishte emëruar në një karrige në matematikë në Institutin Matematika në Novosibirsk dhe të jetë kryetar i Algjebra dhe Logic Departamenti në Novosibirsk State University. Në Novosibirsk (e):

Malcev themeloi seksionin siberian e Institutit Matematika e Akademisë së Shkencave, një logjikë-shkollë algjebrike me shumë anëtarë, dhe drejtuar seminarin me famë botërore Algjebra i Logika. 1962 Malcev themeluar revistës të specializuar Algjebra i Logika dhe nga ajo kohë ai ishte redaktor i këtij ditar. Ai ishte edhe themelues i Shoqërisë matematike siberian dhe presidentin e saj të parë, redaktor kryesor dhe udhëheqës aktiv i Sibirsk. Mat. Zh. Dhe një anëtar i një prej gazetave më të vjetra në vendin tonë, Mat. Sbornik.

Gjatë viteve 1960 Malcev punuar për problemet e decidability e teorisë elementare të strukturave të ndryshme algjebrike. Ai tregoi undecidability e teorisë elementare të grupeve të fundme, të grupeve të lirë nilpotent, e grupeve pa shpjegueshëm dhe shumë të tjerë. Ai hetoi undecidability e teorisë elementare të grupeve klasike lineare dhe dëshmoi se klasa e lirë në vend algebras kishte një teori decidable.

Në 1948 Malcev ka shkruajtur tekstin parauniversitar Fondacioni i algjebër lineare, e cila u shfaq në përkthim anglisht në vitin 1962. Nëse unë [EFR] mund të shtoni një shënim personale, kur fillova të mësuar algjebër lineare në rreth 1970, kam zbuluar se Freeman botuesit dha larg kopje falas e teksteve që instruktorët mund të konsiderojnë miratimin për përdorim nga një klasë. Kam marrë librin Malcev e Fondacionit të algjebër lineare prej tyre dhe unë kam qenë i habitur për të gjetur këtë qasje të shquar në algjebër lineare në një libër të shkruar superbly për të dhënë një kuptim të subjektit në vend se qasja e miratuara nga një numër i madh i librave algjebër lineare, e cila duket të gjithë me shkrim për të dhënë provim pyetjet e mirë.

Në moshën e hershme për fat të keq i vdekur ndërsa 57 Malcev marrë pjesë në Konferencën Topologji Novosibirsk që ai kishte ndihmuar për të organizuar (dhe):

Është e pamundur të harrojnë keqardhjen dhe shqetësimin e thellë se vdekja Malcev shkaktuan të gjithë Matematikanë, ata që kanë jetuar në Novosibirsk si dhe mysafirë. Të gjithë mendonin se ata ishin duke thënë lamtumire në një shkencëtar të madh, për të cilët shumë ishin borxh ...

Vetëm para vdekjes kishte Malcev e tij mbajti leksionin e tij të fundit në këtë Konferencë Topologji Novosibirsk. Ajo ishte në algebras, i quajtur tani algebras Malcev, të cilat janë përgjithësimet e natyrshme e algebras gënjej. Malcev kishte futur këto algebras në 1955 dhe në këtë ligjëratë ai dha një studim të punës së tij në këtë temë gjatë dymbëdhjetë viteve të mëparshme.

Malcev marrë nderon shumë, dhe bota-njohje të gjerë për punën e tij inovative. Ai u zgjodh anëtar i Akademisë së Shkencave të BRSS në vitin 1958. Ne kemi përmendur disa nga çmimet që ka marrë më lart, të tilla si Çmimi i Shtetit në vitin 1946, por një tjetër nder të rëndësishme të cilat ai mori në 1964 ishte një çmimin Lenin për serinë e tij të letrave në aplikimet e logjikës matematikore në algjebër.

Në dhe kontributi Malcev është përmblodhi nga vënë në dukje se tij:

... punë matematikore dallohet nga bollëkun e ideve të reja dhe krijimin e tendencave të reja matematikore në njërën anë, dhe zgjidhja e një numri të problemeve të klasike nga ana tjetër.

Ai është përshkruar si:

... një person me bukuri të madhe, një shok interesante dhe një këshilltar i urtë në punët shkencore e kësaj bote.

Në disa nga interesat Malcev janë përshkruar:

Malcev i pëlqente shumë të gjata dhe shëtitjet not distancë të largët. Ai ka luajtur violinë nga një moshë shumë të hershme deri sa ai ishte 30, kur ai kaloi në piano ... Ai pëlqente histori, dhe ka një numër të vëllime mbi këtë temë në bibliotekën e tij, duke përfshirë historinë e matematikës.

Interesave të tjera që ai kishte përfshirë poezi dhe shijet e tij të veçantë në muzikë dhe këngë të përfshira Bach popullore ruse.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland