Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hector Munro Macdonald

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

19 Jan 1865

Edinburgh, Scotland

16 May 1935

Aberdeen, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dy Hector Macdonald 's prindërit, e ëma e tij Annie Munro dhe babai i tij, Donald Macdonald, ishin nga Kiltearn. Hector ishte e vjetër e prindërve të tij, dy djem dhe, si një fëmijë të vogël, ai jetonte në Edinburg. Megjithatë, jo shumë kohë më vonë ai filloi të shkollimit të tij në kryeqytetin skocez, familja u vendos në një fermë pranë Fearn, në Pashkët Ros. Fearn është në veri të Firth Cromarty cili shkon së bashku anën veriore të Isle Zi, i cili është një gadishull vetëm në veri të Inverness. Edhe sot kjo është një komunitet i izoluar në mënyrë të drejtë dhe kjo do të kishte qenë shumë më tepër kështu që kur familja Macdonald lëvizur atje. Pas mbërritjes në Fearn, Hector ndoqi shkollën lokale përpara se të ndjekë Akademinë Mbretërore të caktuar që nuk është më shumë se një fshat i vogël rreth 5 km në veri perëndim të Fearn. Ai përfundoi arsimin e tij të shkollës në Shkollën e Vjetër Grammar Aberdeen Aberdeen University para se të hyjnë në 1882.

Pas studiuar matematikë në Universitetin e Aberdinit, ai u diplomua me të klasit të parë nderon në 1886 dhe fitoi një Bursave Fullerton. Si shumë matematikanë skocez të kësaj epoke, Macdonald vazhdoi të Kembrixh të marrë Tripos matematike pas përfundimit të shkallës së tij të parë në Skoci. Hyrja Clare College, Cambridge, si një themel dijetar, ai u diplomua si grindavec i katërt në Tripos matematike te 1889 (do të thotë se ai u rendit i katërti në mesin e atyre marrjen e një mase Klasa e parë), ishte dhënë një bursë në Clare në vitin e ardhshëm dhe, në vitin 1891, u shpërblye me Çmimin e dytë e Smith.

Macdonald filloi karrierën e tij hulumtuese në Kembrixh pune mbi tema në matematikë të pastër. Edmund Whittaker përshkruan këtë punë si në:

... marrëdhëniet midis varg konvergjent dhe zgjerimet asymptotic, zero dhe teorema shtimin e funksioneve Bessel, integrals ndryshme Bessel, harmoni dhe sferik Furierit seri.

Hulumtimi i tij ndryshuar për herë te drejtim, megjithatë, kur në vitin 1899 Cambridge University njoftoi se temë për Çmimin 1901 Adams do të jenë:

Përmirësimin e njohurive ekzistuese në lidhje me ... modes dhe periudhave të vibracioneve të lirë elektrike në sistemet e organeve të akuzuar, dhe rrezatimi prej tyre ... [dhe] teorinë e telegraphy pa tel.

Macdonald ese paraqiti një valë elektrike e cila fitoi Çmimin Adams 1901 dhe u botua në vitin e ardhshëm. Ne do të japim disa detaje më poshtë në lidhje me pyetjen kryesore dhe teoria e prodhuar nga Macdonald në lidhje me sinjalet wireless, por për momentin ne vazhdojmë të përshkruajë karrierën e tij. Ai u zgjodh për të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1901, u largua pastaj Kembrixh në vitin 1904 pasi ai u emërua profesor i matematikës në Universitetin Aberdeen.

Në 1907 Macdonald ishte emëruar në Gjykatën e Universitetit Aberdeen dhe ai mbeti në këtë organ administrativ për pjesën tjetër të jetës së tij. Whittaker përshkruan kontributin e tij kryesore:

Solli deri në një fermë, si dhe me përvojë i mëtejshëm i menaxhimit të pasurive të fituar si i ngarkuar administrator i lartë i Clare, ai natyrisht mori posaçërisht mbikëqyrjen e tokave dhe ndërtesave të universitetit, konceptimin e tij për një universitaire përmendin për fqinjësi të King's College, ka lënë një përshtypje të përhershëm në këtë rajon.

Mënyra e tij për kryerjen e vetë në këtë trup është përshkruar në:

Ai foli pak, dhe kur ai i foli ai ishte gjithmonë i shkurtër, por atë që ai tha se ishte zakonisht vendimtar dhe gjithmonë undeviatingly për pikë.

Macdonald mbajtur shoqëri të tij në Clare College deri 1908, por në 1914 ai ishte dhënë një bursë nderi i Kolegjit të tij të mëparshëm. Ai u dha Shoqërisë Mbretërore 's Royal Medaljen në vitin 1916 dhe gjatë vitit 1916-18 ka shërbyer si president i Shoqërisë matematike në Londër. Gjatë Luftës së Parë Botërore, bëri Macdonald shërbim të luftës në Londër bashkangjitur Ministrisë së Municioneve ku ai merrej me pagat.

Macdonald punuar mbi valë elektrike dhe zgjidhur problemet e vështira lidhur me shpërbërje e këtyre valëve nga përmbledhje seri e funksioneve Bessel. Ai corrected 1.903 zgjidhje e tij për problemin e nje sfere perfekte kryerjen e mishëruar në një pafund homogjen dielektrike në vitin 1904 pas një gabim delikate u theksua nga Poincare. Problem i madh që ai trajtoi ishte ajo e valeve wireless. Për kohën që Macdonald botoi ese fituar çmimin e tij mbi valë elektrike, Guglielmo Marconi ka qenë i suksesshëm në transmetimin e sinjaleve të parë pa tel nëpër Atlantik. Megjithatë, kjo përbën një problem të madh, që sipas teorisë të zhvilluar atëherë kjo duhet të ketë qenë e pamundur. Pse është kjo?

Problemi ishte e thjeshtë. Lehta dhe valët pa tel janë dy valë elektrike e gjatesi vale te ndryshme, por të dy kanë një gjatësi vale që është shumë i vogël në krahasim me rrezja e Tokës. Light nuk bëj rrumbullakët e Tokës, por valet wireless bëni siç është provuar nga të gjithë ata transmetimit Atlantik. Çfarë mekanizmi mund të shpjegoni këtë? Përgjigje që Macdonald doli me shpjegim është se është për shkak të thyerjes. Kjo është pjesërisht e vërtetë, por jo plotësisht ashtu si dëshmi eksperimentale tregojnë që valë valë raundin e vendosur më shumë se Toka mund të shpjegohet vetëm nga thyerja. Përgjigje, tani ne kuptojmë, është për shkak të reflektim i valeve te gjatesi vale të veçantë nga atmosfera e sipërme, por teoria e Macdonald ishte një hap i rëndësishëm drejt një kuptim të tillë.

John pronar tokash, i cili mbajti Kryetari Regius i Filozofisë Morale në Aberdeen University, e dinte mirë Macdonald dhe shkroi një vlerësim:

Thjeshtësinë e njeriut kishte fituar një cilësi që nuk mund të effaced nga kujtimin e miqve të tij aq sa ata jetojnë, dhe humorit të tij, simpati dhe durimi janë të shquar si rrokje e tij të hollësishme dhe industrisë e tij mahnitëse.

I përshkroi gjithashtu pronar tokash paraqitja e tij:

I thyer e tij, të fuqishme, masive, të mesme dhe figura të fortë, fytyrën e ndjeshme e bëri atë të duket një model të asaj malore mund të prodhojnë, por zemra e tij kishte ngrohur për gjysmë shekulli një ose më shumë, për të granit ftohtë e Aberdeen, dhe ai përfshirë një njerëzimit të mëdha në natyrën e tij të fituara.

Një korrespondent, shkruar në, vuri në dukje se:

... kishte kapacitet për të bërë vetë me shpejtësi një autoritet mbi çdo subjekt të cilin ai dha vëmendjen e tij. Kujtimi i tij i patëmetë u ilustrua nga njohuritë e tij të emrit të çdo fitues i Derby me datën e saktë që nga viti i parë. Ajo ishte një burim i papritur i kënaqur për shokët e tij për të zbuluar njohuritë e tij ekspert i ushqimit dhe verërave.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland