Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Percy Alexander MacMahon

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 Sept 1854

Sliema, Malta

25 Dec 1929

Bognor-Regis, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Percy MacMahon ka lindur në një familje ushtarake. Babai i tij ishte brigadier i Përgjithshëm MacMahon rob lufte, dhe kjo është interesante të ceket se si një fëmijë i ri ai kishte një magjepsje me mënyrën se municionet ishin bërë pirg. Ky interesim hershme matematikore, para se ai edhe e dinte se çfarë matematikë ishte, është tipik i të shumtë, të cilët shkojnë për t'u bërë Matematikanë udhëheqëse.

MacMahon ishte shkolluar në një shkollë në Cheltenham dhe gjithmonë ishte destinuar për një karrierë ushtarake. Në shkurt 1871 ai hyri në Akademinë Ushtarake Mbretërore në Woolwich si një kursant i shkollës ushtarake zotëri, dhe në vitin e ardhshëm ai u bë një gjeneral. Pas arsimimit të tij në Woolwich, ai shërbeu në Indi për pesë vjet në fillim të vitit 1873, e parë në Madras, pastaj Lucknow, pastaj Sinapore. Ai ishte me artileri Royal's No 1 Mountain Bateria mbi Kufi Perëndimi Veriut e Perandorisë Britanike indiane kur, më 9 gusht 1877, ai u sëmurë disa javë para se të njësisë së tij shkoi në luftë. Në 1878 ai u dërgua në shtëpi në Angli, ku ajo mori atë tetëmbëdhjetë muaj për të mbulojë shëndetin e tij.

Graduar kapiten në 1881, ai u caktua si instruktor në Matematikë në Akademinë Ushtarake Mbretërore në vitin e ardhshëm. Ai e mbajti këtë post deri më 1888 kur ai u bë ndihmësi i inspektorit në Arsenal. Tre vjet më vonë ai u caktua si instruktor në Fizikë në Kolegjin artilerie, duke u graduar profesor i fizikës atje para se të tërhiqej nga të ushtrisë në 1898. Në fakt ai kishte pësuar një zhgënjim të madh në vitin e kaluar kur ai ishte kandidat për Kryetar të Savilian Gjeometri në Oksford.

Silvester, i cili mbajti Kryetari Savilian e Gjeometria, vdiq mars 1897. Për tre vjet përpara se shikimi i tij kishte qenë dështim dhe William Esson, i cili kishte qenë një mësues matematike në Merton College, ka vepruar si zëvendës i tij. MacMahon ishte një kandidat për të mbushur vakant Savilian Çair, siç ishte Esson, dhe pas Esson u emërua MacMahon shkroi Sir Joseph Larmor shprehur ndjenjat e tij të humbur nga të Esson. Ai pohoi se, me arsyetimin, se nuk ishte edhe Esson denjë për të qenë një kandidat i vetëm le të emërohen. Esson nuk kishte rekordin e hulumtimeve matematikore dhe edhe interesat e tij në reformimin mësimin e matematikës në Oksford dukej të zhduken pas emërimit të tij si profesor Savilian. Një do të duhet të them se MacMahon ishte e justifikuar plotësisht në ndjenjën dëmtuar të humbur nga të Esson.

Para se ai ishte një kandidat për Kryetar të Savilian Gjeometria, MacMahon kishte qenë zgjedhur anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1890. Ai kishte bashkuar në Londër matematike Shoqëria në 1883 dhe shërbeu si Presidenti i saj 1.894-96 para marrjes së në një numër të roleve të ndryshme. Në 1901 ai shërbeu si Kryetar i Seksionit Një e Shoqatës britanike për takimin e saj në Glasgow pastaj, 1902-1914, ai ishte një prej sekretarëve të Shoqatës Britanike. Nga 1906-1920 ai shërbeu si zëvendës drejtor i Standardet e Bordit të Tregtisë.

Rolet e tij nuk ishin vetëm shumë në numër, por të ndryshme edhe në natyrë. Ai u zgjodh në Royal Astronomical Society në vitin 1879, ishte Presidenti i saj në vitin 1917 dhe ka shërbyer edhe në Këshillin e Shoqërisë Mbretërore të Arteve. Ai u emërua si Guvernatori i Winchester College.

Ai ishte Alfred Xhorxh Greenhill i cili mësoi MacMahon në Akademinë Ushtarake Mbretërore në Woolwich dhe Greenhill 's interesat në atë kohë nuk kishte një ndikim të madh në punën e hershme MacMahon së. Greenhill ishte duke u përpjekur për të ndërtuar një model të trajektore e një raketë bazuar në eksperimente të cilat me dije se rezistenca ndryshon si kubike e shpejtesise. Në 1884 MacMahon llogaritur një tryezë e vlerave bazuar mbi Greenhill 's model. Ai pastaj botoi vetë puna e tij origjinale për një zgjatje e problemit Allegret së.

MacMahon pastaj ka punuar në invariants e forma binare quartic, pas Cayley dhe Silvester. Ai dha një korrespondencë midis 1-1 gjysmë-invariants dhe funksionet e simetrike që i ngacmuar dy Cayley dhe Silvester. Në fakt Cayley filloi një nga letrat e tij me fjalët:

Një zbulim shumë të shquar në teorinë e gjysmë-invariants është bërë kohët e fundit nga Captain MacMahon ...

Ky studim e çoi MacMahon funksioneve simetrik për të studiuar ndarëse dhe sheshet Latine, si dhe për shumë vite ai u konsiderua si punëtor udhëheqës në këtë fushë. Vlerat e tij të botuar e numrit të particioneve të pakufizuar të 200 integers e parë që bërë tejet të dobishme për të çartur dhe Littlewood në punën e tyre në ndarëse. Ai dha një Adresa presidenciale Shoqëria matematike në Londër në analizën kombinator në 1894. MacMahon shkroi një analizë dy traktat vëllim Combinatory (vëllim një në 1915 dhe vëllim të dytë në vitin e ardhshëm) i cili ka bërë një klasik. Ai shkroi një hyrje në analizë combinatory në vitin 1920. Në 1921 ai shkroi re matematike Pastimes, një libër mbi recreations matematikore. Ky libër tregon një tjetër çështje që i hipnotizuar MacMahon, përkatësisht ndërtimin e modeleve të cilat mund të përsëritet për të mbushur aeroplan. Megjithatë ai shkroi në Parathënie:

Kjo nuk është gjetur të jetë e mundur për të prodhuar librin me ngjyra ...

shumë atë që pikëllohen.

MacMahon u respektua edhe në ditën e tij. Për shembull ai ishte i përshkruar nga një anëtar i parlamentit më 1909 si:

... një nga matematikanët kryesor i ditës tona.

Ai ishte një lojtar i kryer bilardos dhe një grup të ngjashëm. Në 89 e publikimeve të tij janë të listuara.

Baker, në, e përshkruan personalitetin e tij:

Thithjen e tij në problemet matematikore ai ishte duke e shqyrtuar, e cila ishte e dukshme në ditë Woolwich e tij, u bë më e theksuar në jetën e më vonë, por një tjetër tipar, gjithashtu e dukshme në Woolwich, u shfaq në fund, domethënë, llojit mirësjellje formale e tij ndaj të gjithë me të cilët ai ka pasur lidhje, dhe ai kishte gjithmonë një dëshirë të dinë emrat e rinj më të shquar Matematikanë, dhe për të marrë ndonjë ide për punën që po bënin. Shumë nga shokët e tij do të kujtohet gjithmonë përzemërsi e tij personale, në të cilën ai ishte aq aftësi të ndihmuar nga gruaja e tij.

MacMahon marrë nderon shumë. Në veçanti ai u dhënë tituj nderi nga Trinity College, Dublin (1897), Cambridge (1904), Aberdeen (1911) dhe St Andrews (1911). Ai gjithashtu fitoi medalje të shumta: Medaljen Mbretërore të Shoqërisë Mbretërore (1900), Medaljen Silvester i Shoqërisë Mbretërore (1919), dhe Morgan De Medaljen nga Shoqëria matematike në Londër (1923).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland