Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Saunders Mac Lane

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 Aug 1909

Taftville, Connecticut, USA

14 April 2005

San Francisco, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Saunders Mac Lane në vitin 1926 u diplomua nga shkolla e lartë dhe, në atë vit, ai hyri në Universitetin e Yale. Arsimit Mac Lane shkollor ishte ndërprerë kur ai ishte 15 vjeç për të, në atë kohë, i ati i tij kishte vdekur. Babai i tij kishte qenë një ministri me xhemat dhe, pas vdekjes së tij, Mac Lane lëvizur në Leominster për të jetuar me gjyshin e tij i cili ishte gjithashtu një Ministri me xhemat.

Mac Lane diplomuar nga Yale në vitin 1930 dhe mori një shoqëri në Çikago. Në Universitetin e Çikagos ai ishte i influencuar nga Moore Eliakimi. Në këtë kohë EH Moore ishte gati shtatëdhjetë vjeç, por këshilla e tij për Mac Lane të studiojnë për një doktoraturë në Göttingen në Gjermani me siguri e bindi Mac Lane të punojnë në qendrën e shquar kërkimit matematik në botë në atë kohë. Sigurisht Moore e kishte studiuar vetë në Gjermani si një njeri i ri dhe kishte krijuar në Çikago një shkollë hulumtimi i shquar i matematikës bazuar në përvojat e tij të matematikës gjerman në atë kohë.

Edhe pse Mac Lane shkuan në qendrën më të madhe kërkimore matematikës në botë, ngjarjet politike së shpejti do të ndërpresin Göttingen. Mac Lane filloi të punojë për doktoraturë e tij nën mbikëqyrjen Bernays ", por në vitin 1933 nazistët erdhën në pushtet. Ata filluan të hequr Matematikanë lartë nga Göttingen, dhe universitete të tjera, të cilët kishin lidhje hebre. Mac Lane kishte parë se ai kishte të punojnë shpejt për doktoraturë e tij dhe largohen nga Gjermania sa më shpejt të jetë e mundur para se gjërat u përkeqësuan. Ai e mbrojti tezën e tij shkurtuar provave në gur logjike, me Weyl si pedagog, në 19 korrik 1933 dhe u kthye shpejt në Shtetet e Bashkuara. Neni [) nga Mac Lane japin një llogari interesante të ngjarjeve në Göttingen në vitin 1933.

Të kthyer në Shtetet e Bashkuara, Mac Lane kaloi sesion 1933/34 në Yale dhe pastaj pas dy viteve në Harvard. Ai u largua Harvardit për të marrë një post të instruktor në Cornell për seancën 1936/37, ai kaloi seancë, pas përsëri në Chicago para se të pranuar një takim si asistent profesor në Harvard.

Ishte gjatë këtyre viteve që ai e ka shkruajtur tekstin e tij të famshme Një studim i algjebër moderne me G Birkhoff i cili u botua në vitin 1941. Kaplansky shkruan në lidhje me këtë tekst:

"A Survey of Moderne Algjebra" u hap të studentëve amerikan se çfarë ka qenë deri atëherë kryesisht të rezervuara për Matematikanë në van der Waerden 's "Algjebra moderne", publikuar një dekadë më parë. Ndikimi i Birkhoff dhe Mac Lane më përmbajtjen dhe mësimin e algjebër në kolegje dhe universitete ishte i menjëhershëm dhe të qëndrueshëm të gjatë. Çfarë kemi njohur në kurset universitare në algjebër sot mori shumë e fillimit të saj me Algjebra abstrakte të cilat kanë bërë të dy kuptueshme dhe tërheqëse.

Gjatë Luftës së Dytë Lane Mac punuar në grupet Matematikë e Aplikuar në Kolumbia. Pastaj në vitin 1947 ai u emërua profesor i matematikës në Chicago. Qendra kërkimore nuk kishte Stone, Albert Ibrahimi, Kaplansky, Oto Shilling dhe Weil mbi personelin dhe u drejtua nga Stone. Në vitin 1952, pesë vjet pasi u emëruar, Mac Lane mori kryesimin e departamentit nga Stone.

Punën e Mac Lane të mbuluar një gamë të gjerë të matematikës. Ai ka punuar mbi dhe jashtë të gjithë karrierën e tij të logjikës matematikore, nuk ka befasi për një student i Bernays, dhe ai bëri disa punë herët në grafikët planare. Ai studioi vlerësimit dhe zgjerimet e tyre në unaza polinom. Në vitin 1940 ai punoi në cohomology dhe futur nocionet bazë të teorisë kategori.

Kelly, në, shkruan:

Asnjë njeri kështu mund të stimulojë të tjerët përveç nëse, së bashku me një intelekt mprehtë, ai ishte i pushtuar nga entuziazmi dhe ngrohtësi, një interes të thellë në njeriun e tij të tjerë, dhe një simpati më të vërtetë për të qenë unsentimental. Ata të cilët me krenari e quajne veten miqtë e tij dinë këto gjëra: të tjerët do të nxjerr ata në lexim [veprat e tij].

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland