Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

James MacCullagh

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1809

Landahaussy (near Strabane), Ireland

24 Oct 1847

Dublin, Ireland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

James MacCullagh 's i ati u transferua në Strabane kur James ishte i ri në mënyrë që ai mund të marrë një arsim të mirë. Talentin e tij matematikore ishin të dukshme më shpejt, shih:

Në Strabane ai ishte, ndërsa shumë të rinj, të vendosur në shkollë vetëm respektuar në atë kohë në qytet. Këtu gjeni të tij së shpejti shfaqet vetë. Pas orëve të mësimit ai ishte pothuajse vazhdimisht të punësuar në zgjidhjen e problemeve matematikore ...

Për të marrë një studim i klasike ai u dërgua në një shkollë tjetër, këtë herë në Lifford. Në moshën pesëmbëdhjetë MacCullagh hyrë në Trinity College, Dublin. Karriera e tij ishte një student në të cilën ai ka marrë nota më të lartë në pothuajse çdo provim ai mori. Ai u diplomua në 1829 dhe, pas diplomimit, ai hyri në provimet Fellowship. Në përpjekje e tij në këtë shqyrtim është i lidhur me:

MacCullagh hyrë për ekzaminim shoqëri shumë konkurruese, bëhet gojarisht në gjuhën latine. Ai ishte i pasuksesshëm, një rezultat fort të habitshme, kur ajo është realizuar sa cramming ishte e nevojshme. Megjithatë, duke patur parasysh të rinjtë e tij dhe të papërvojë, performanca e tij ishte turpërues as, shenjë e tij në matematikë është e barabartë për të që i ka dhënë të dy kandidatët e suksesshëm, ...

Jo shumë kohë pas dështimit provimit Fellowship MacCullagh dorëzuar letrat e tij të parë për botim. Njëri ishte një letër në dhënien e rezultateve gjeometrike të seksioneve konik, të tjera ishte në dritë, në mënyrë të veçantë të thyerjes dyfishtë në të cilën ai dha një ndërtimi të qartë të valës Fresnel sipërfaqe. Hamilton ka shkruajtur një përmbledhje e këtyre dokumenteve në 1830.

Dy vjet më vonë MacCullagh u përpoq përsëri për një Fellowship, por këtë herë, pasi u tha se përgjigjja e tij të parë në pyetjen e parë ishte e gabuar matematika ai refuzoi t'i përgjigjet çdo pyetje të mëtejshme. Nuk është çudi që ai dështoi, por ai menjëherë mësuar këtë ai i dërgoi një letër që përmban teorema gjeometrike në teorinë e alternuar me ekzaminerët. Rezultatet ishin origjinale, por, për fat të keq për MacCullagh, ishte marrë në mënyrë të pavarur nga Poinsot që i publikoi në 1834.

MacCullagh ka sukses në marrjen e një shoqëri në 1832 dhe ai u emërua asistent i ri për të profesor matematike në Dublin.

Në 1833 Hamilton shpalli zbulimin e tij të thyerjes konik të dritës. Ky ishte një zbulim i madh dhe, pas Hamilton 's njoftimi, MacCullagh botoi një shënim mbi thyerjes në trajtë koni në të cilat ai pretendonte të paktën prioritet të pjesshme për zbulimin e thyerjes konik. Ai ka shkruajtur:

Rastet e errët e Teorema tim, që, i interpretuar optically, do të thotë thyerje konik, natyrisht ka ndodhur me mua në kohë ...

MacCullagh ishte veçanërisht ndër pasi ai e dinte Hamilton kishte studiuar dokumentet e tij 1830 që përmbajnë këto teorema Hamilton kishte shqyrtuar ato. Hamilton ishte po aq e kryq se përparësia e tij për zbulimin e thyerjes konik po sfidohet. MacCullagh u detyrua të pranoj, që ishte në mënyrë të qartë të vërtetën, që edhe pse thyerjes konik mund të konkludohet nga teorema e tij ai e kishte bërë vetëm që zbritje pas Hamilton kishte njoftuar zbulimin. MacCullagh kishte qenë i afërt me një zbulim i madh, por nuk ishte vetëm për të bërë hapin e fundit.

Në 1835 MacCullagh botuar në thyerjes kristaltë dhe reflektim. Më vonë ai zbuloi se Franz Neumann kishte lexuar një letër në subjekt të Akademisë Berlinit në dhjetor 1835 e cila u botua në 1837. Dy teoritë janë të njëjta, përveç se Franz Neumann zhvilluar më tej shumë teori. MacCullagh ka shkruajtur:

Franz Neumann 's letër është e shumë e përpunuar, e zëvendëson në një masë të madhe, projektimit që unë e kisha formuar e trajtimit të subjektit më të plotë në kohën e lirë e mia ...

Edhe pse MacCullagh kishte përparësi, Franz Neumann kishte vjedhur lavdi dhe përsëri MacCullagh kishte humbur jashtë. Ai shfaqi disa gazeta të tjera më të lehta, më e rëndësishme, duke qenë në 1839, kur ai aplikoi metodat e përdorura nga gjelbër për të studiuar reflektim dhe thyerja e valëve në një sipërfaqe. Gjithashtu në 1839 MacCullagh u bë një anëtar nderi i Letërsi St Andrews dhe filozofike Shoqëria e cila ishte themeluar nga David Brewster.

Në 1842 në një mbledhje të Shoqatës Britanike në Mançester, ka pasur një diskutim në valën ose natyra pjesëz e dritës, në të cilin Hamilton, MacCullagh, Bessel, Jacobi, Pallua, David Brewster dhe të tjerët morën pjesë. Më vonë në 1842 MacCullagh u dhënë medalje Copley e Shoqërisë Mbretërore, një arritje e veçanërisht e madhe që Bessel ishte midis atyre që konsiderohen për çmimin.

Në shkurt 1843 MacCullagh u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Gjithashtu në 1843 MacCullagh botoi veprën e tij më të rëndësishme në gjeometri, dmth Në sipërfaqet e rendit të dytë e cila përshkruan se si sipërfaqeve të tilla si ellipsoid mund të gjenerohet. Edhe pse ai i prodhuar punë shumë më pak sesa në gjeometrinë e drita, ajo është puna e tij në gjeometrinë e cila ka mbijetuar dhe provuar në fund më të rëndësishme. Puna e tij në dritën ishte sigurisht të një rëndësie më pak pasi Maksuelli botuar e tij elektro-magnetike teoria e drites ne 1865.

MacCullagh përkonin me shumë shkencëtarë, në veçanti me John Herschel dhe me Babbage. Ai gjithashtu u takua me shumë shkencëtarë, disa prej të cilave janë përmendur më lartë, por gjatë një vizite në Torino në 1840 ai u ftua të Babbage 's apartamente dhe atje u takua, ndër të tjera, Plana dhe Menabrea.

Të dielën 24 tetor 1847 vetëvrasje MacCullagh kryer në dhomat e tij në Dublin. Arsyet e vetëvrasjes së tij janë të vështirë për të përcaktuar, por mund të të jap një të dhënë më të mira në një letër që ai i shkroi Babbage pesë vjet më parë në të cilën ai shkroi (shih):

... Kam rritur shumë idiotike të vonë, dhe rregullisht të dështojnë të gjitha gjërat që unë përpjekje. Çfarë mund të jetë arsye unë nuk mund ta them. Por kam filluar të jetë e Newton 's mendimit, se pas një moshe të caktuar, një njeri si edhe mund të heqin dorë nga matematika. ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland