Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nikolai Nikolaevich Luzin

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 Dec 1883

Irkutsk, Russia

25 Feb 1950

Moscow, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nikolai Nikolaevich Luzin ka lindur në Irkutsk, dhe vendlindjen e tij nuk ishte, siç është deklaruar gabimisht në një numër burimesh, Tomsk. Nikolai ati ishte një biznesmen, gjysma Buryat ruse dhe gjysmë. Nikolai ishte biri i vetëm i prindërve të tij dhe familja u vendos në Tomsk, kur ai ishte rreth njëmbëdhjetë vite të vjetra në mënyrë që ai mund të marrë pjesë në gjimnazin atje.

Një mund të presin që Nikolai do të kishte treguar një talent të veçantë për matematikën në gjimnaz, por kjo ishte larg rast (e):

Kjo ishte për shkak se sistemi i mësimit ... u bazuar në kujtesë mekanike: ajo ishte e nevojshme për të mësuar Teorema nga zemra dhe provat e tyre për të riprodhuar saktësisht. Për Luzin kjo ishte torturë. Përparimin e tij në matematikë në gjimnaz u bë më keq dhe më keq, kështu që babai i tij ishte i detyruar të angazhuar një tutor ...

Për fat të mirë mësues ishte një njeri i talentuar i ri i cili shpejt zbuloi se, pavarësisht rezultateve të dobëta Luzin në matematikë, ai mund të zgjidhë problemet e vështirë, por shpesh duke përdorur një metodë roman që mësues nuk kanë parë më parë. Së shpejti Tutori ka treguar Luzin se matematika nuk është një subjekt ku e kishte për të mësuar lista e gjatë të fakteve, por një temë ku krijimtaria dhe imagjinata ka luajtur një rol të madh.

Në 1901 u largua Luzin gjimnaz dhe në këtë kohë i ati i tij shiti biznesin e tij dhe familja u vendos në Moskë. Ka hyrë Luzin Fakulteti i Fizikë dhe Matematikë në Universitetin e Moskës duke synuar për të trajnuar për t'u bërë inxhinier. Në Luzin parë jetonin në shtëpi familje të re në Moskë, por i ati Luzin filloi të rrezikoj në bursë me para ai e kishte bërë prej shitjes së biznesit të tij. Familjes së shpejti goditi kohë të vështira si babai Luzin e humbur të gjitha kursimet e tyre dhe e familjes është dashur të largohet nga shtëpia e tyre. Luzin, së bashku me një mik, u zhvendos në një dhomë në pronësi nga e veja e një mjeku. Mik i tij së shpejti u përfshinë me revolucionin dhe u detyrua të fshihej. Luzin qëndruan për nga vetë në dhomë, por ai në mënyrë të qartë mori edhe me pronarët që nga ai më vonë, në vitin 1908, u martua me vajzën e vesë së.

Në Moskë Universitetin Luzin studiuar nën Bugaev, të mësuar nga ai teorinë e funksioneve të cilat u për të ndikuar në masë të madhe drejtimin e studimin e tij do të marrë fund. Megjithatë ai ishte vetëm një student mesatar i cili duket se për të treguar pak prirje për matematikë. Megjithatë, edhe pse u duk se talentin Luzin mungesa në matematikë, një nga mësuesit e tij Egorov zbuloi talentin e tij të madhe, e ftoi atë në shtëpinë e tij, dhe filloi ta vendoste problemet e vështirë.

Nuk ishte një student matematikës në universitet, Pavel Florensky, i cili përjetoi një krizë pas diplomimit dhe u kthye në fenë dhe studimin e teologjisë. Kjo kishte një efekt të madh në Luzin, i cili ishte një mik i ngushtë i Florensky, siç do ta përshkruaj më poshtë.

Pas diplomimit në vjeshtë të 1905 u duk Luzin sigurtë se do të përkushtohej në matematikë. Në fakt kriza Luzin e kishte goditur atë në pranverën e vitit 1905 dhe, më 1 maj 1906, Luzin shkroi Florensky nga Parisi ku Egorov kishte dërguar atë pesë muaj më parë në një përpjekje për të marrë atë përmes krizës së (shih):

Ju gjetur me një fëmijë vetëm në Universitetin e, duke e ditur asgjë. Unë nuk e di se si ndodhi, por unë nuk mund të jenë të kënaqur me funksionet e çdo më analitik dhe seri Taylor ... ndodhi rreth një vit më parë. ... Për të parë mjerimin e popullit, për të shohin dënimin e jetës, të drejtohem rrugën time në shtëpi nga një mbledhje matematikore ... ku, të ngjethura në të ftohtë, disa gra të qëndrojë në pritje të kotë për darkë të blera me horror - ky është një shikim i padurueshëm. Ai është i padurueshëm, duke parë këtë, të qetë studimit (në fakt të gëzojnë shkencë). Pas kësaj unë nuk mund të studimit vetëm matematikë, dhe kam kërkuar për të transferuar në shkollë mjekësore. ... Unë kam qenë këtu rreth pesë muaj, por kanë filluar vetëm kohët e fundit për të studiuar.

Luzin nuk ishte i mërzitur duke parë vetëm nga prostitutat, ai gjithashtu thotë në letër se si ai kishte qenë prekur nga ditët 'e tmerrshme' e Revolucionit 1905. Ka letra nga Egorov në këtë kohë nuk pranoi me Luzin të heqin dorë nga matematika. Pas kthimit në Rusi, Luzin studioi mjekësi dhe teologji, si dhe matematikë. Megjithatë në prill 1908 ai shkroi për gëzimin që ishte gjetur në teori numrin (shih):

Kjo është një zonë misterioze që mbulon mua më të thellë dhe më të thellë.

Në të njëjtën letër ai thotë se ai është martuar vetëm dhe:

... gruaja ime është gjithashtu shumë i interesuar dhe i ndan me angazhimin tim për të kërkuar për të vërtetat thellë të jetës.

Kryesisht Kriza Luzin duket se është zgjidhur nga Florensky të cilit Luzin shkroi në korrik 1908:

Dy herë kam qenë shumë afër vetëvrasje - pastaj erdha ... kërkojnë të flasin me ju, dhe dy herë u ndjeva sikur kisha leaned në një shtyllë dhe me këtë ndjenjë të mbështetjes u ktheva në shtëpi ... Detyrohem interes në jetën time për ty ...

Interesin e tij në matematikë u kthye ngadalë, por kjo nuk ishte deri në 1909 që Luzin duket se ka kryer më në fund vetë krejtësisht të matematikës. Sipas Egorov 's mbikëqyrjes ai ka punuar në tezën e pronarit të tij. Në 1910 ai u emërua si asistent pedagog në Pure Matematikë në Universitetin e Moskës. Ai ka punuar për një vit me Egorov dhe ata shkuan për të publikojë letrat të përbashkët në teorinë funksion që shënon fillimin e shkollës në Moskë e teorisë së funksionit.

Në 1910 Luzin udhëtuar jashtë vendit duke vizituar Göttingen, ku ai u ndikua nga Edmund Landau. Ai u kthye në Moskë në 1914 dhe ai përfundoi tezën e tij përbërëse dhe trigonometrike seri të cilat ai paraqitet në vitin 1915. Pas provimit me gojë të tij ai u dha një doktoraturë, pavarësisht që ka parashtruar tezën e tij për Diplomë Master's. Egorov ishte jashtëzakonisht i impresionuar nga puna dhe ka ushtruar presion për dhënien e doktoraturës, por ai ishte shkruar në një stil krejt të ndryshme nga stili i pranuar ruse të kohës. Disa nga rezultatet nuk ishin rigorozisht provuar por u justifikuar duke përdorur fraza të tilla si 'më duket mua' dhe 'Unë jam i bindur. Matematicienë të tjera nuk ishin aq të impresionuar në kohë, për shembull Steklov ka shkruajtur komente në diferenca të tilla si 'duket atij, por kjo nuk duket mua' dhe 'bërbëlit Göttingen.

Megjithatë, puna ishte me rëndësi themelore, siç është deklaruar në dhe:

Ndikimi i disertacionit Luzin mbi zhvillimin e ardhshëm të teorisë së funksioneve nuk mund të mbivlerësohet. Rezultatet e saj themelore, metodat për hetimin e thellë dhe deklaratat themelore të problemeve të vënë atë në radhët e punëve me të cilat është vështirë të krahasohen ndonjë disertacion apo monografi të kohës.

Në 1914 Luzin dhe gruaja e tij të ndarë për një kohë të shkurtër dhe përsëri Florensky duket se ka ndihmuar ato me kohë të vështirë. Ai i shkroi gruas Luzin (shih):

Nikolai Nikolaevich është një person shumë i ëmbël dhe të bukura, por në marrëdhënie personale ai nuk është në të gjitha pjekur, sidomos në intuitive menduar rrymat e fshehur e jetës. ... Ju do të duhet të marrë në dorë marrëdhënie dhe për të krijuar një ton familjar, thjeshtësi. Në vend të kësaj, siç e kuptojnë atë ... ju keni ngritur tonin e një acquaintanceship më tepër se një familje.

Florensky duket se ka dhënë këshilla të mira që Luzin dhe gruaja e tij u kthye në një martesë të suksesshme.

Në 1917 Luzin u emërua si profesor i pastër Matematikë në Universitetin e Moskës pak para revolucionit. Revolucioni shkaktuar Luzin të mendonin disa nga mendimet e njëjtë si ai e kishte bërë në kohën e krizës së tij dhe përsëri ai shkëmbyen letra me Florensky. Me këtë fazë, megjithatë, karrierën e tij matematikore ishte jashtëzakonisht e suksesshme dhe kriza e dytë nuk u materializua.

Gjatë dhjetë viteve të ardhshme Luzin dhe Egorov ndërtuar deri një grup mbresëlënës kërkimeve në Universitetin e Moskës që studentët të quajtur 'Luzitania'. Studentët e parë të përfshira Aleksandrov PS, M Ya Suslin, DE Menshov dhe A Khinchin Ya. Studentët e ardhshëm të përfshira PS Urysohn, NJË Kolmogorov, NK Bari, LA Lyusternik dhe Shqip Shnirelman. Në 1923 PS Novikov dhe LV Keldysh u bashkua me grupin.

Një tjetër e anëtarëve të grupit të kërkimit Luzitania në këtë kohë ishte Lavrentev. Në fakt Lavrentev vizaton foto e mëposhtme të grupit:

Ndërsa Egorov u rezervua dhe formale, Luzin ishte extroverted dhe teatrale, përkushtimit të frymëzuar e vërtetë mes këtyre studentët dhe kolegët e rinj. ... Nuk ishte atmosfere intensive ... frymëzuar nga Luzin.

Kontributet kryesore Luzin janë në fushën e matematikës dhe themelet e teorisë masë. Ai gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm për topologji përshkrues caktuar. Në teorinë e pronave kufitare e funksioneve analitike ai provoi një rezultat të rëndësishëm në 1919 në invariance e përcakton të pikave kufitare nën mappings conformal. Ai gjithashtu studioi, së bashku me Privalov, prona unike kufiri i funksioneve analitike.

Nga 1917 e tutje, Luzin studioi teori përshkrues caktuar. Ai deklaroi problemi themelor (e):

Qëllimi i teorise se bashkesive është një pyetje me rëndësi të madhe mund të konsiderojë një linjë atomistically si një bashkesi e pikave: rastësisht këtë pyetje nuk është e re, por kthehet të grekëve.

Pjesa më e madhe e punës së Luzin në teorinë e caktuar përfshirë studimin e përcakton në fuqi, që përcakton të cilat mund të ndërtohet pa aksiomë e zgjedhjes. Keldysh përshkruan në këtë punë dhe:

... Luzin proceduar nga pika e parë e shkollës French ( Borel, Lebesgue), i cili në masë të madhe ndikohet tij. Por ndërsa në frëngjisht kishte vendosur të analizuara-ndërtime teorik kryhet me ndihmën e aksiomë e Choice, Luzin shkoi më tej në mënyrë të konsiderueshme dhe konsiderohet si vështirësi që lindin brenda teorisë së përcakton efektive. Studimi i përcakton efektive që ai e filloi me u ndjekur intensivisht për më shumë se dy dekada dhe çoi në zgjidhjen e problemeve shumë të rëndësishme të teorisë vendosur ...

Shkollë Luzin ishte në kulmin e vet gjatë viteve 1922-1926, por pastaj koncentruar Luzin në shkrim monografi e tij të dytë në teorinë e funksioneve dhe shpenzuar më pak kohë me Matematikanë rinj në shkollë. Shumë nga këto Matematikanë u kthye në tema të tjera të tilla si topologji, ekuacionet diferenciale, dhe funksioneve të një variable komplekse.

Në 1927 Luzin u zgjodh si anëtar i Akademisë së Shkencave të BRSS. Dy vjet më vonë ai u bë anëtar i plotë i Departamentit të Filozofisë të parë, pastaj të Departamentit të pastër Matematikë. Ai ka punuar nga kjo kohë deri në vdekjen e tij në Akademinë e Shkencave të BRSS. Nga 1935 u bë kryetar i Departamentit të Teoria e Funksionet e variablat Real në Institutin Steklov.

Në 1931 u kthye Luzin vetë në një zonë të re, kur ai filloi të studiojë ekuacione diferenciale dhe zbatimi i tyre në gjeometri dhe për të kontrolluar teori. Puna e tij në këtë fushë udhëhequr atë në studim Bending e sipërfaqeve që është përshkruar në dhe:

Bending e një sipërfaqe në një bazë kryesore është një vazhdueshëm Bending e një sipërfaqe sipas të cilit conjugacy e neto të disa kthesa në sipërfaqe që të ruhet. ... Finikov kishte nxjerrë ekuacionet diferenciale që përcaktojnë të gjitha kryesor në një sipërfaqe të caktuar, dhe Byushgens kishte marrë ekuacionet diferenciale që përcaktojnë sipërfaqet të cilat kanë një element të caktuar lineare dhe të pranojë një Bending në një bazë kryesore. Megjithatë, çështja e solubility të këtyre ekuacioneve, në përgjithësi, ka mbetur i paqartë. ... u gjet asnjë shembull në të cilin ekuacionet ... ishin të pazgjidhshëm ... deri në 1938, kur Luzin, me anë të një analize të hollë e këtyre ekuacioneve, vërtetuar se ekzistenca e një baze kryesore është mjaft e rrallë.

Ajo ka qenë për të tërhequr vëmendjen tonë nga, se në 1936, Luzin ishte viktimë e një fushate të dhunshme politike të organizuar nga autoritetet sovjetike, përmes gazetës Pravda. Ai u akuzua për propagandë anti-sovjetike dhe sabotazhi duke botuar të gjitha rezultatet e tij të rëndësishme jashtë vendit dhe vetëm letra të vogla në revista Sovjetik. Qëllimi ishte i qartë për të hequr qafe të Luzin si përfaqësues të vjetër para-shkollor sovjetik matematikore e Moskës: pronarit të tij, Egorov, kishte qenë vetë viktimë e një fushatë të tillë në 1930 (bazuar në simpatitë e tij fetare) dhe vdiq pak pas në vitin 1931, në dëshpërim dhe mjerim. Një rekord bashkëkohore të çështje "Luzin" ka qenë ruajtur mrekullisht dhe redaktuar kohët e fundit në Moskë nga Demidov dhe Levchin [3, 23]. Ajo tregon se Luzin kishin një fije floku nga një fat tragjik, si autoritetet sovjetike, mund të ketë frikë nga pasojat ndërkombëtare të një sulmi shumë i fortë në një shkencëtar i famshëm kështu jashtë vendit. Pasojë kryesore e dukshme e Luzin çështje ishte se, nga ky moment të sakta, Matematikanë Sovjetik filloi të botojë në revista pothuajse ekskluzivisht Sovjetik dhe në rusisht.

Luzin gjithmonë kishte një interes në historinë e matematikës dhe në fund të karrierës së tij ai ka shkruar artikuj të rëndësishëm në Njutonit dhe Euler.

Si mësues talentin e tij të shquar janë përshkruar nga Kuznetsov (ose):

Prezantimin e tij ishte gjithmonë shumë elegante dhe në shikim të parë duket pa qenë nevoja e thjeshtë - rezultat i talentit të madh të tij pedagogjik. Zgjidhjen e problemeve të mëdha që ai ndërmori dallohet nga delikatesë e tyre, elegancen, dhe thjeshtësinë e prezantimit.

Keldysh dhe në Novikov ka shkruajtur:

Në sajë të intuitës së tij të jashtëzakonshme dhe aftësinë e tij për të parë thellë në zemrën e një pyetje, Luzin shpesh parashikoi fakte matematikore dëshmi e të cilit doli të jetë i mundur vetëm pas shumë vite dhe e nevojshme krijimi i krejtësisht metoda të reja matematikore. Ai ishte një nga matematikanët dhe mendimtarët e shquar të kohës sonë ...

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland