Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Yudell Leo Luke

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

26 June 1918

Kansas City, Missouri, USA

6 May 1983

Moscow, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Yudell Lluka u lind në një familje hebreje, i ati i tij, David Luka, duke sekrestan në një sinagogë. Ai mori pjesë në Kansas City Misuri Junior College, mbaroi në 1937. Pas se ai ndoqi Universitetin e Illinois, diplomohen me BS në 1939 dhe një diplomë master nga të njëjtit universitet në vitin 1940. Pas dhënies së shkallës Master's, Luka mësoi për dy vjet në Universitetin e Illinois, por për shkak të Luftës së Dytë Botërore ai u largua për të bërë shërbimin ushtarak.

Nga 1942 deri 1946 shërbeu në Luka marinës amerikane, duke u stacionuar në Hawaii. Pas shërbimit të tij përfundimit të luftës në vitin 1946, ai u kthye në Kansas City, Missouri me gruan LaVerne tij Podoll, i cili ishte nga Çikago, dhe dy fëmijët që kishin në atë kohë. Yudell dhe Laverne Luka kishte dy fëmijë të tjerë duke e bërë një total prej katër vajzave.

Luka u emërua në Institutin e Kërkimeve Midwest shpejt pasi ai u kthye në Kansas City në vitin 1946. Emërimi i tij i parë ishte si Shef i Seksionit Analiza matematike, një post që e mbajti deri sa ai ishte bërë këshilltar i lartë për Matematikë në vitin 1961. Kalimi në këshilltar i lartë në Matematikë në vitin 1967 ishte vetëm për të kaluar deri në 1971 për në atë kohë grupi i matematikës në Institutin e Kërkimeve Midwest u shpërbë. Në Institutin:

... përveç me aktivitetet e tij kërkimore dhe mbikëqyrjen e anëtarëve hulumtimin e Grupit Matematika e Aplikuar, Profesor Luk kishte një varietet të përgjegjësive duke përfshirë atë të prokurimeve për projekte kërkimore nga Instituti i qeverisë dhe organizatave industriale. Disa nga studentët e tij kërkimore nga kjo periudhë pjekur në Matematikanë hulumtim i njohur i cili shpesh bashkëpunuan me të. Profesorë superbaba J, W Panairi dhe JL Fushat janë tre studentët më të mirë të tij i njohur ish-kërkimore.

Sidoqoftë, njoftimet e tij në Institutin e Kërkimeve Midwest nuk ishin të vetmit që zhvilloi. Në 1955 Luka ka qenë emëruar një lektor në Universitetin e Missouri në Kansas City. Ai ka dhënë mësim në Universitetin e Kansas dhe, pasi grupi i matematikës në Institutin e Kërkimeve Midwest u shpërbë në vitin 1971, Luka u emërua si profesor në Universitetin e Missouri në Kansas City. Në vitin 1975 ai u nderua nga Universiteti Missouri me dhënien e çmimit Veatch NT për Kërkime dhe Aktivizimi i nderuar krijues. Pastaj, në 1978, ai u nderua me emërimin si profesor Kurator për në Universitetin e Missouri, një post që ai mbajti deri në vdekjen e tij.

Luka botuar rreth 100 dokumente dhe tetë libra gjatë karrierës së tij shumë të shquar. Kjo punë bie në një numër fushash të ndryshme, por ajo filloi me matematikë e aplikuar dhe kërkimi në aeronautika. Në këtë fushë ai botoi në forcat në krahë avionëve, në veçanti studimin e stresit dhe vibrim zërit. Puna e tij mbi këto tema çoi atë që të kërkojë më shumë informacione mbi funksionet e posaçme dhe ai u drejtua për të zhvilluar tryezat e funksioneve të veçanta dhe për përdorimin e teknikave numerike për të zgjidhur ekuacione. Puna e tij e hershme për funksionet Bessel dhe funksionet hypergeometric u shfaq në tekstin e tij Integrals parë e madhe e funksioneve Bessel i cili u botua në vitin 1962.

Në mënyrë që të llogaritin tavolinat e funksioneve të veçanta, Luka e nevojshme për të marrë ekspertizë në teori përafrimit dhe në këtë mënyrë ai u çuan në fushën kryesore të hulumtimit mbi të cilat ai ishte që të bëhej një ekspert kryesorë të botës. Kjo shpjegohet si vijon:

Ai ishte një nga matematikanët e parë për të realizuar potencialin e Tau Metoda për analizë dhe praktikë e problemeve përafrimit numerike. Kjo qasje, për shkak të Cornelius Lanczos, është i bazuar mbi idetë e përafrimit të mira uniforme nga polynomials dhe funksioneve racionale. Luka përdori këtë metodë në një kohë kur shumica e interesit në analizat numerike ishte e përqendruar ende rreth teknikave të ndryshim fundme.

Jo vetëm që ai përdorimin racional afrimit, por edhe zhvilluar Luka zgjerimet seri si një metodë të përafrimit. Për shembull ai zgjeruar funksionet hypergeometric në seri Laguerre dhe polynomials Hermite. Shumë prej këtyre metodave të përfshirë probleme të mëdha kompjuterike dhe Luka u çuar në një zonë të rëndësishme të hulumtimit të tij, përkatësisht hartimin e algoritme për zbatimin e tij përafërta numerike. Disa nga librat e tij rekord arritjet e madhe e tij kërkimore. Për shembull funksione të veçanta dhe të përafërta e tyre (1969) dhe dy volumet më tej funksionet matematike dhe përafrimin e tyre (1975) dhe Algorithms për llogaritjen e funksioneve matematikore (1977) përmban një studim të bukura të fushave për të cilat ai ka punuar. Këto tekste janë të përshkruara si vijon:

Këto vepra të përmbajnë një pasuri amazing të informacionit, teorike si dhe praktike, që kanë të bëjnë me funksionet e veçantë, duke përmbledhur dhe systemising për hulumtim Yudell vet një masë të madhe dhe se e bashkëpunëtorëve të tij, pa neglizhuar, megjithatë, puna përkatëse të të tjerëve.

Kjo nuk ishte vetëm me kërkimin e tij, megjithatë, se Luka kontribuar në matematikë. Ai ishte një recensues i zellshëm, rishikimin me vlerësimin e tij vet mbi 1800 dokumente dhe libra gjatë gjithë karrierës së tij. Ai mori çmime nga Shqyrtime Mekanikë Aplikuara në të dy 1972 dhe 1981 për shërbimin e tij të pazgjidhura. Një tjetër i interesave të tij ishte në klasifikimin e informacionit dhe ai ka dhënë një kontribut të konsiderueshëm për këtë në punën e tij në përgatitjen e një indeks të grumbulluara për 23 vëllimet e parë të matematikës e llogaritje.

Një mbështetës i etur të shoqërive të ndryshme matematike, ne duhet të përmendim në veçanti përpjekjet e tij në ngritjen e Programit të vizituar Lektor për Shoqëri të Industriale dhe të Aplikuara Matematikë. Ai, vetë, ishte një lektor viziton për Shoqërinë në 1960-61, 1964-65 dhe 1975-76.

Në 1982 një program shkëmbimi në mes të Universitetit të Missouri në Kansas City dhe Universitetit të Moskës ishte ngritur. Luka Në vitin 1983 udhëtoi në Moskë për të leksion atje si pjesë e këtij programi të këmbimit. Ai dha një sërë leksionesh mrekullueshme në funksionet e veçanta, analiza asymptotic, dhe teori të përafrimit. Tragjikisht, megjithatë, ai vdiq ndërsa ende në Moskë.

Interesat e tij jashtë matematikës janë përshkruar në:

Playing urës dhe cribbage dhe pjesëmarrjen në bejsbolli dhe basketbolli janë preferuarat e tij.

Në fakt Luka shkroi dy libra në probabilities për të fituar në lojë kartën e cribbage.

Interesat e tij janë përshkruar edhe në:

Ai donte opera, filozofi, baseball, ndër të tjera. Ndërsa në MRI ai dha një seri të gjerë të ligjërata mbi historinë e filozofisë, duke u fokusuar veçanërisht në Spinoza, puna e të cilit ai besonte, përmban elementet më domethënëse të atyre idealeve etike dhe intelektuale të cilat vetëm mund të sigurojë një shtratin personale në një pasigurt, frenetically ndryshuar bota.

Një nga katër vajzat e tij ka shkruajtur:

Ai ishte një njeri shumë bujar dhe fenë e tij do të thotë një marrëveshje të madhe të tij. ... Ai ishte shumë i veçantë për mua dhe unë do të donte për të gjithë të dinë se çfarë një njeri i mrekullueshëm ai ishte. Gruaja e tij, LaVerne, është ende duke jetuar në Kansas City. Ai ka dy vajza në Kansas City, një vajzë në Kaliforni, dhe një vajzë në Florida. Ka tetë nipër e mbesa të gjithë vendin që ishin shumë afër atij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland