Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jan Lukasiewicz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Dec 1878

Lvov, Austrian Galicia (now Ukraine)

13 Feb 1956

Dublin, Ireland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jan Lukasiewicz 's babai, Luka Lukasiewicz, ishte një kapiten në ushtrinë austriake. Ndoshta përpara se ne duhet të shpjegojë pse babai në këtë familje fliste polonisht, që jetojnë në Lvov që është tani në Ukrainë, duhet të jetë në ushtrinë austriake. Galicia, në të cilën ishte vendosur Lvov, u bashkangjitur në Austri në ndarjen e Polonisë 1772. Megjithatë, nga koha Lukasiewicz ka lindur në Lvov, Austri e kishte quajtur rajon Mbretëria e Galicia dhe Lodomeria dhe dhënë një shkallë të lartë të autonomisë administrative. Jan së nënës, Leopoldine Holtzer, ishte bija e një shërbëtori austriak civile dhe të dy Leopoldine dhe Luka janë katolikë romakë.

Lukasiewicz ishte i interesuar në matematikë në shkollë dhe ai hyri në Universitetin e Lvov, ku ai ka studiuar matematikën dhe filozofinë. Pas studimet e tij universitare, ai vazhdoi të punojë për doktoraturë e tij e cila u dha në vitin 1902 me dallimin më të lartë të mundshme. Dëshirojnë të leksion në universitete, Lukasiewicz vazhdoi të studimit për habilitation e tij, duke paraqitur tezën e tij në Universitetin e Lvov në vitin 1906.

Pasi ai kishte dhënë habilitation e tij, filloi të Lukasiewicz leksion në një Privatdozent. Pastaj ne vitin 1911 ai u gradua me një profesor të jashtëzakonshme në Lvov. Së shpejti ndryshime të mëdha në Poloni do të paraqesë mundësi të reja për të Lukasiewicz.

Që nga ndarja e Polonisë, Rusia ka kontrolluar atë pjesë të vendit të quajtur Kongresi i Polonisë, i cili përfshinte Varshavë. Universitetit të Varshavës kanë qenë të mbyllura dhe vetëm një universitet Russian language operohet atje. Në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, Fuqitë Qendrore (Gjermania dhe Austro-Hungari) sulmoi Kongresit Poloni. Në gusht 1915 forcat ruse u tërhoqën nga Varshava. Gjermania dhe Austro-Hungaria mori kontroll më të madhe të vendit dhe një gjeneral gjerman guvernator u instalua në Varshavë. Një nga lëvizjet e parë pas tërheqjes ruse u refounding e Universitetit të Varshavës dhe filluan të veprojnë si një universitet polonisht në nëntor 1915.

Lukasiewicz ishte ftuar për të Universitetit të ri të Varshavës, kur ajo u rihap në vitin 1915. Ishte një kohë emocionuese në Poloni dhe një Mbretëria e re e Polonisë ishte shpallur më 5 nëntor 1916. Lukasiewicz ishte polak Ministri i Arsimit në 1919 dhe një profesor në Universitetin e Varshavës 1920-1939. Gjatë kësaj periudhe midis luftrave Lukasiewicz ishte dy herë rektor i Universitetit të Varshavës.

Gjatë kësaj kohe Lukasiewicz dhe Lesniewski themelua Warsaw School of Logic. Tarski, i cili ishte një student i Lesniewski, do ta bëjë këtë shkollë ndërkombëtarisht i njohur. Lukasiewicz Elementet e tij të famshëm të botuar tekstin e logjikës matematike në Varshavë në 1928 (përkthimi anglisht u shfaq në vitin 1963)::

... Logjika matematikore shikojnë si një instrument të dhënash në themelet e matematikës dhe metodologjinë e shkencës empirike, Lukasiewicz arriti të duke e bërë atë një subjekt të nevojshme për studentët e matematikës dhe shkencës në universitetet polonisht. Nxënësit e tij të kulluar leksione tërhequr humane si.

Lukasiewicz ishte martuar Regina Barwinska dhe ata vuajtur vështirësitë e madhe gjatë Luftës së Dytë Botërore. Lukasiewicz shkroi një autobiografi në vitin 1953 dhe, pas vdekjes së tij ishte botuar nga e veja e tij Regina Lukasiewicz. Vuajtjet e Lukasiewicz është ilustruar grafikisht në këtë autobiografi. Lukasiewicz dhe gruaja e tij iku nga Polonia dhe në vitin 1946 ata ishin në mërgim në Belgjikë kur ai ishte ofruar një karrige nga Universiteti i Dublinit në Irlandë.

Ai ka punuar në logjikën matematikore, shkruan ese mbi parimin e mos-kontradiktë dhe të mesme përjashtuar rreth 1910, ka zhvilluar një vlerë tre propositional gur (1917) dhe ka punuar më shumë logics vlerë.

Lukasiewicz futur simbol 'polak "i cili lejohet shprehje të shkruar qartë, pa përdorimin e kllapa dhe studimet e tij do të formojnë bazën për Tarski' s work.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland