Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacob Lüroth

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Feb 1844

Mannheim, Germany

14 Sept 1910

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jakobi Lüroth ishte i interesuar në astronomi, kur ai ishte në shkollë dhe në një fazë zemra e tij ishte vendosur në këtë temë. Ai filloi të bëjë vëzhgimet astronomike, por ai shpejt e kuptoi se shikimi i tij ishte i dobët nuk do të jap atij një të ardhme në këtë lëndë në mënyrë interesimin e tij u kthye në matematikë.

Pas largimit nga shkolla ai ka studiuar në një numër universitetesh siç ishte praktikë e zakonshme e studentëve gjermanë në atë kohë. Ndërmjet viteve 1863 dhe 1866 ai mori pjesë në tri universitete, Heidelberg, Berlin dhe Giessen. Ai mori një doktoraturë në 1865 për një tezë të konfigurimit Pascal.

Lüroth ishte emëruar për të stafit mësimor në Heidelberg dhe ai mësonte atje për dy vjet përpara se të emërohet profesor i matematikës në Technische Hochschule në Karlsruhe. Ai kaloi 11 vjet në Karlsruhe, pastaj në 1880 ai shkoi për të dhënë mësim në Mynih Technische Hochschule atje për tre vjet.

Në 1883 Lüroth lëvizi përsëri, këtë herë duke u caktuar të Universitetit të Freiburg. Ai ishte për të shpenzuar pjesën tjetër të karrierës së tij në Freiburg.

Lüroth u mësoi nga Hesse dhe Clebsch dhe vazhdoi për të zhvilluar punën e tyre në gjeometri dhe invariants. Ai botoi rezultatet në fushën e gjeometrisë analitike, gjeometrisë lineare dhe vazhdoi drejtimet e mësuesit e tij në botimet e tij në teorinë e invariant. Në 1869 Lüroth zbuluar "Lüroth quartic". Kjo doli nga një hetim ai ishte kryer në një formë kur tresh quartic mund të jenë të përfaqësuara si shuma e pesë fuqive të katërt të formave lineare.

Disa nga punimet e tij në kthesa racional, të botuar në Mathematische Annalen në 1876, u zgjerua në sipërfaqet nga Castelnuovo në vitin 1895. Në 1883 botoi Lüroth metodën e tij në ndërtimin e një sipërfaqe Riemann për të dhënë një kurbë algjebrike.

Lüroth gjithashtu ka punuar në problem të madh të invariance topological i dimensionit. Ai bëri një përparim të dobishme, por ky problem i vështirë nuk u zgjidh plotësisht deri punën e Brouwer në 1911.

Midis punën e tij të tjera, ndërmori Lüroth redaktimi. Ai ishte një redaktor i veprave të plotë të Hessen dhe Grassmann. Ai gjithashtu ka disa rezultate të mirë në logjikë, një temë ai ka punuar në në bashkëpunim me shokun e tij Ernst Schröder.

Von Staudt 's idetë e gjeometrise Lüroth interesuar dhe ai i zhvilluar më tej nga Staudt' s gjeometri komplekse. Ai botoi Grundriss der Mechanik në 1881. Ky libër bën Mekanika e përdorimit të dendur e gur vektoriale.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland