Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

François Edouard Anatole Lucas

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 April 1842

Amiens, France

3 Oct 1891

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edouard Lucas ishte shkolluar në Ecole Normale në Amiens. Pas kësaj ai punoi në Observatorin e Parisit nën Le Verrier.

Gjatë Franko-Prusiane (1870-1871) Lukas e një zyrtari shërbente te artilerise. Pas frëngjisht u mundën, Lucas u bë profesor i matematikës në Shën Lycée Louis në Paris. Ai më vonë u bë profesor i matematikës në Karli Lycée, edhe në Paris.

Lucas është i njohur mirë për rezultatet e tij në teori numër: në veçanti ai studioi sekuenca Fibonacci dhe lidhur sekuencė Lucas është emëruar pas tij. Ai i dha edhe formulën e njohur për numrat e Fibonacci

5 fn = ((1 + √ 5) / 2 n) - ((1 - √ 5) / 2 n).

Lukas edhe primality shpikur metodat e testimit, në thelb ato që përdoren sot. Në vitin 1876 ai përdori metodat e tij për të provuar se numri Mersenne 2 127-1 është kryeministër. Kjo mbetet numri më i madh kryeministri zbuluar pa ndihmën e një kompjuteri.

Lukas test për primes ishte i rafinuar nga Lehmer në vitin 1930. Ai punon si vijon. Define rend

S 2 = 4, V 3 = 14, S 4 = 194. . .

ku për n> 2 n, S është përcaktuar nga inductively

S n = n S -1 2 - 2.

Lukas-test shteteve Lehmer se një numër Mersenne M 2 p = p - 1, me p> 2, është kryeministër nëse dhe vetëm nëse p M ndan S p.

Lukas S 127 tregoi se është i ndashëm nga M 127 duke treguar se M 127 është kryeministër. Kjo ishte një llogaritje shumë e vështirë që nga M 127 është një numër i madh dhe S 127 është unbelievably madh. Në fakt

M 127 = 170141183460469231731687303715884105727

dhe Lucas ishte vetëm në gjendje të kryejnë llogaritje që ai tregoi se S 127 është i ndashëm nga M 127, pa llogaritur S 127.

Lucas është gjithashtu i njohur edhe për shpikjen e tij të Kulla e enigmës Hanoi dhe recreations tjera matematikore. Kulla e enigmës Hanoi, u shfaq në 1883 nën emrin e M. Claus. Vini re se Klaus është një anagram i Lukas! Punën e katër volumin e tij në matematikë rekreative Récréations mathématiques (1882-94) ka bërë një klasik.

Lukas vdiq si rezultat i një aksidenti në një banket trullos kur një pjatë të ishte rënë dhe një pjesë fluturonin lart dhe prerë fytyrën e tij. Ai vdiq nga erizipelë disa ditë më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland