Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Samuel Loyd

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 Jan 1841

Philadelphia, Pennsylvania , USA

10 April 1911

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Njohur gjithmonë si Sam, Samuel Loyd ishte krijues i njohur puzzles matematikore dhe recreations. Ai lindi në Filadelfia, ku babai i tij ishte një agjent pronash të patundshme, por ai nuk ka jetuar atje për shumë kohë që kur ai ishte vetëm tre vjeç, familja e tij lëvizi për në Nju Jork. Sam babai kishte të ardhura të mira nga të qenit një agjent pronash të patundshme dhe të familjes ishin edhe jashtë. Kjo ishte një familje të madhe me Sam qenë më i ri i nëntë fëmijë. Ai ndoqi shkollën në Nju Jork, duke përfunduar shkollimin e mesëm në vitin 1858. Tashmë nga kjo kohë ai ishte bërë i hipnotizuar nga loja e shahut të cilën ai e mori kur ishte 14 vjeç kur filloi të marrë pjesë në një klub shahu me vëllezërit e tij Thomas dhe Is-hakut. Ndërsa ende në shkollë, Loyd fitoi çmime për problemet e tij shah.

Problemi i parë Loyd e shahut u botua në Courier New York e shtunë më 14 prill 1855. Problemi pas tij fitoi çmimin e parë në një konkurs të drejtuar nga Clipper New York-ut dhe ajo u botua në letër më 11 tetor 1856.

Klikoni KETU për një nga problemet Loyd shah parë.

Klikoni KETU për një tjetër problem shahu në fillim nga Loyd.

Ai filloi paraqitjen e problemeve të shahut mujor dhe ai u bë redaktor problemin e revistë në 1857, pasi fitoi çmimin e parë për problemin e mëposhtme.

Klikoni KETU për të fituar çmimin e problemit

Zgjidhja Kliko

Bardhë luan Ng4 si masë e parë. Nëse Zi luan Rd8 Kf1 ose Kg1 ose Kh1 pastaj pasohet nga mates Rd1 pavarësisht nga Blacks veprim të dytë. Zgjidhje delikat po kur Zi luan Kf3 ose Kh3 si masë e parë. Në këto raste e parë e Bardhë luan një veprim i zgjuar e pritjes, thonë Kd6. Zi është i detyruar të luajë g2, atëherë Kd3 kompleton mate. Nëse Zi luan Kh3 masën si i parë pastaj White luan Nh2. Tani në qoftë se luan Zi Kh3 ose g2 pastaj Qh7 për bashkëshortet e Bardhë, ndërsa në qoftë se luan Zi f3 pastaj shokë e Bardhë me Rh8 .')"> KËTU për zgjidhje.

Pas largimit nga shkolla Loyd filloi të studioni inxhinieri, me qëllim që të bëhet një avulli dhe inxhinier mekanik, por ai gjeti ai mund të jetojnë e tij nga puzzles e tij dhe problemet e shahut. Ai filloi të zhvillojë puzzles më e pazakontë si problem pas analizave reaksionar të cilën ai paraqitet në Zbavitje Botërore në 1859. (Ky është një problem reaksionar analizë që ju mund të nxjerr një përfundim nga fakti se ka një mik në 2 që të Zi nuk mund kështjellë - bashkëshortor është atëherë lehtë.)

Klikoni KETU për këtë problem të parë analizë reaksionar.

Interesat Loyd u deri tani në vend të ndryshme, si dhe për të fituar paratë si një kontraktuesi hidraulik ai kishte blerë një zinxhir i dyqaneve të muzikës. Në fakt ai kishte aftësi të tjera të tilla si ajo e gdhendës druri, të cilin ai mësoi vetë, dhe ai ishte gjithashtu një karikaturist kualifikuar. Ai vazhdoi të kompozoj problemet shah, shkruajnë kolona gazete, dhe gazetat si redaktoni Revista Puzzle Sam Loyd dhe madje edhe një ditar mekanikës. Ai gjithashtu ka luajtur në turne shahu edhe pse ai nuk ishte një lojtar i klasit të lartë shahu e cila tregon gjallërisht se shahu përfshin shumë më shumë se zgjidhjen e problemeve. Për shembull ai vizitoi Evropën në 1867 dhe luajti në një turne në Paris, por e kryer dobët. Ai u takuan shumtë, të cilët ishin të interesuar në kompozimin e problemeve shahu, megjithatë, ndërsa në Gjermani.

Nga 1870 Loyd ishte bërë më të interesuar në kompozimin puzzles matematikore se problemet shah. Ai kishte përbërë një problem i njohur i përbërë nga tre karta, dy me fotografinë e një kali dhe të tretë me një pamje të dy jockeys. Puzzle ishte risistemimin copa në mënyrë që jockeys ishin hipur kuajve. Ai e shiti atë për të Barnum drejtues shfaqjeje PT dhe u bë i famshëm si Gomar trick PT Barnum së.

Në 1878, ai botoi një libër prej 500 problemeve, Shahu i cili konsistonte në Strategjisë kryesore në problemet që ai kishte përbërë për kolona e Scientific American gjatë dy viteve të mëparshme. Në aftësitë e tij si kompozitor i problemeve shahut është përshkruar si më poshtë:

Loyd, gjenialiteti i të cilëve për shpikur tema të reja dhe të habitshme dhe shprehjen e tyre në një formë delikate dhe të fshehta nuk ka qenë i barabartë, ishte i kënaqur të punojë nga idetë e tij në mënyrën e vet dhe duke u kujdesur pak për konsideratat e ekonomisë dhe shmangien e duals dhe të tjera vend kanoneve artificiale e hijeshi pranuar nga kompozitorë anglisht dhe gjermanisht, dhe mund të ketë asnjë dyshim se ai kishte të drejtë të ndjekin çdo kusht e tij karakteristik, duke parë se problemet asnjë kompozitor tjetër kështu që shpesh japin përshtypjet solver e zgjuarsi dhe humor thatë.

Si edhe probleme të shahut të tipit "e Bardhë, të luajnë dhe materialeve në tre", Loyd prodhuar gjithashtu probleme matematikore përfshirë bordet e shahut. Për shembull, në Le Sphinx në prill 1867 ai që ka bërë:

Vendi Mbretëresha mbi një fushë shahu e saj dhe të kalojë mbi gjithë gjashtëdhjetë e katër sheshe dhe kthehet përsëri në pikën e fillimit në katërmbëdhjetë lëviz.

Try it - ju nuk do të gjeni të lehtë! Këtu është një çelës i vogël. Është e pamundur të kalojë Mbretëresha mbi çdo katror në 14 lëviz duke filluar nga sheshi e vet. Loyd diskutuar këtë në edicionin e prill 1908 Magazine Puzzle Sam Loyd së.

Lloyd kontribuar problemet e mëposhtme për pjesën e parë të shahut "American Journal. Ai ka shkruajtur:

Kjo nuk do të gabuar të ketë një ekspozitë të vogël aty për aty, duke mbajtur mbi pozicionet e kushtëzuar të prodhuar nga pozicioni i forcave të organizohet për lojë aktuale.

Ai pastaj i dha pesë problemet që përfshijnë bordit shahut si vendosur deri në fillimin e një loje. Këtu janë probleme (ne kemi ndryshuar formulimin pak për t'i bërë ato më pak teknike):

  1. Nëse të dy lojtarë të njëjtën lëvizje, si mik mund të Bardhë në katër lëviz?

  2. Nëse të dy lojtarë të njëjtën veprim (kur të jetë e mundur), si mund të Bardhë fuqi martohem Zi për të Bardhë në tetë lëviz?

  3. Si mund të zbuluar mat ndodhë në katër lëviz?

  4. Gjeni si një bllokim mund të ndodhë në dhjetë lëviz.

  5. Gjeni një lojë ku kontroll i pandërprerë mund të jetë e detyruar nga lëvizje e tretë.

Gjeni Këto Loyd tregojnë shumë qartë - posaçërisht d) i cili është një arritje e pabesueshme.

Puzzle më të famshme Loyd ishte 15 Puzzle që ai i prodhuar në vitin 1878. Loyd shkroi rreth enigmës në enciklopedi Sam Loyd e 5.000 Puzzles, truket dhe Conundrums i cili u botua në vitin 1914 pas vdekjes së tij nga djali i tij (i quajtur edhe Sam Loyd):

Banorët e vjetër të Puzzleland do mend se si në vitet shtatëdhjetë i dëboi të gjithë botën i çmendur me një kuti të vogël të blloqeve të luajtshme që u bë i njohur si 14-15 "Puzzle". Blloqe pesëmbëdhjetë, qenë të rregulluara në kutinë katrore në mënyrë drejtkëndëshe, por me 14 dhe 15 përmbyset treguar si [Kliko KËTU për ilustrim] puzzle përbëhej e lëvizjes së blloqeve rreth, një në një kohë, për të sjellë ata përsëri në tanishme pozicion në çdo aspekt përveç se gabim në 14 dhe 15 u korrigjuar.

Një çmim prej $ 1000, ofruar për zgjidhjen e drejtë të parë të problemit, nuk është marrë, edhe pse ka mijëra persona të cilët thonë se kanë kryer feat kërkuara.

Njerëzit u bë i rënë në dashuri me mister dhe tregime qesharake janë thënë për shopkeepers që lënë pas dore për të hapur dyqane e tyre, e një klerik i shquar i cili ishte nën një llambë rrugë të gjitha përmes një natë dimri u përpjekur që të kujtonte rrugën që kishte kryer feat. Tipar misterioze e enigmës është se askush nuk duket në gjendje të mbani mend sekuenca të lëviz ku ata ndjehen të sigurt se kanë pasur sukses në zgjidhjen e enigmës. Pilotët kanë thënë se kanë mbytur anijet e tyre, dhe inxhinierë nxitojnë trena stacionet e tyre të fundit. Një redaktor i famshëm Baltimore tregon se si ai shkoi për drekë e tij mesditë dhe u zbulua nga stafi i tërbuar mesnatë shtyn copa të gjata e kaluara pak byrek me rreth mbi një pjatë! Fermerët janë të njohura kanë braktisur ploughs e tyre ...

Sigurisht, Loyd e dinte sigurt $ 1.000 ishte e tij për mister nuk mund të zgjidhen. Mani përfshiu Amerikën ku punëdhënësit vendosur njoftimeve të ndalojnë luajtur mister gjatë orarit të punës. Në Gjermani është luajtur nga zëvëndësit në reichstag ndërsa në Francë ai është përshkruar si problemi më i madh se alkoolit apo duhanit.

Një tjetër i njohur puzzles Loyd ishte quajtur "Get off Tokës" dhe është shkruar shumë vite pas 15 Puzzle. Këtu është përshkrimi tij Loyd e enigmës marra nga ana janar 1908 të revistës Fillesa:

Ajo përbëhej nga dy pjesë koncentrik të kartoni, të lidhur së bashku në mënyrë që njëri të vogla e brendshme, e cila ishte rrethor, lëvizi pak prapa dhe përpara, në një aks të prodhuar mister. Si ju dukej me ta, ka qenë trembëdhjetë Chinamen foto qartë. Leviz kartën e brendshme rreth një të vogël dhe vetëm dymbëdhjetë Chinamen mbetur. Ju nuk mund të them se çfarë ishte bërë e kinez të tjera, do të përpiqen si ju do. Shkencëtarët u përpoq pa sukses, dhe në të vërtetë nuk ka analizë e vetme absolutisht e saktë është paraqitur ndonjëherë.

Ne kemi folur rreth puzzles matematikore shpikur nga Lloyd. Kjo përfshin cryptarithm [Kliko KËTU për një shembull] një lloj puzzle që ai e trilluar. Si gjithmonë ai i dha një përshkrim të gjallë (dhe një karikaturë të cilat ne nuk kemi riprodhuar) të shkojë me mister:

Arkeologu është duke shqyrtuar një problem përfunduar në ndarje të gjatë, gdhendur në një gur gur ranor. për shkak të erozion të rrokut, shumica e figurave nuk janë më të lexueshme. Për fat të mirë tetë shifra lexueshme të sigurojë informata të mjaftueshme për të mundësuar që të furnizimit me shifrat e humbur.

Në një shikim të parë nuk do të presin atje të jetë një zgjidhje unike për këtë problem, por Loyd ishte edhe në dijeni se një argument logjik do të gjeni një dhe vetëm një zgjidhje.

Jo vetëm që prodhojnë Loyd puzzles, ai gjithashtu dha shfaqje të truket. Ai ishte një ventriloquist të aftë dhe më vonë në jetën e tij të kryera në skenë me djalin e tij që u duk në gjendje për të lexuar mendjen e tij, por në të vërtetë, ndërsa mimed Loyd ventriloquist përdorur aftësitë e tij për të birin e tij duket të japin përgjigje të sakta.

Loyd prodhuar mbi 10 000 puzzles në jetën e tij shumë të sofistikuara që përfshin idetë matematikore. Autori i shkruan:

Loyd kishte një dhuratë e vërtetë - të tilla si ai që ka treguar në 'Curiosa Mathematica' e Dodgson CL Rev ... - Për fantastike në shkencë matematikore, dhe kishte përkushtuar veten për të bërë përdorimin e tij, mund të kishte fituar famë si një hetues në rajonin e gjërë dhe të pastër poetik e matematikës, një pasues i denjë i Cayley dhe Silvester.

Alain C Bardhë ka shkruajtur Sam Loyd dhe Problemet Chess tij (1913) dhe në të ai shkruan:

Ide erdhi në [Loyd] me pjellori të madhe, shpesh shumë shpejt për atë për të analizuar ato plotësisht. Megjithatë, kompetencat e tij për analizë të shpejtë ishin pothuajse i pakrahasueshëm. Ai mund të shihni një ide nga anët shumë në një herë; parë gjithmonë nga pika e parë e një puzzle, pastaj nga pikëpamja humor, më në fund nga aspekti artistik.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland