Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Augusta Ada King, countess of Lovelace

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

10 Dec 1815

Piccadilly, Middlesex, London, England

27 Nov 1852

Marylebone, London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Augusta Ada Byron 's babai ishte poeti i famshëm, lordi Xhorxh Gordon Bajroni dhe nëna e saj ishte Anne Isabelle Milbanke. Ada prindërit e martuar më 2 janar 1815, por të ndarë në 16 janar 1816, një muaj pasi ajo ishte e lindur. Më 25 prill Bajroni 1816, Zoti shkoi jashtë shtetit dhe Ada babai i saj kurrë nuk e panë përsëri. Lord Bajroni nuk u kthye në Angli dhe vdiq në Greqi kur Ada ishte tetë vjeç. Zonja Bajroni ishte dhënë kujdestari i vetëm i Ada vajzën e saj, i cili u deklarua një Ward në arkiv, në prill 1817, dhe ajo u përpoq të bëjë gjithçka të mundshme në të sjellë deri fëmijën e saj për të siguruar që ajo nuk do të bëhej një poet si i ati i saj.

Zonja Bajroni ishte i interesuar në studimin e matematikës veten. Lord Bajroni, para se martesa e tij, kishte telefonuar gruan e tij të ardhshëm "Princesha e Parallelograms" dhe kishin shkruar të saj më 18 tetor 1812 (shih për shembull letër ku citohet):

Unë pajtohem me ju shumë mbi Matematika shumë - dhe duhet të jetë përmbajtje të admirojnë ato në një distancë të pakuptueshme - gjithmonë duke shtuar ato në katalogun e keqardhje time - unë e di se dy dhe dy bëjnë katër - dhe duhet të jetë i gatshëm për të provojë se edhe në qoftë se unë mund - megjithëse unë duhet të them se nga çdo lloj i procesit unë mund të konvertohet dy dhe dy në pesë kjo do t'i jepte më shumë kënaqësi më të madhe. Mbaj mend vetëm një pjesë e cila i dha më shumë kënaqësi ishin ato Teorema (është se fjala?) Në të cilën pas telefononi ndryshimeve mbi A, B dhe C, D etj unë më në fund erdhi për të ", e cila është absurde - që është e pamundur" dhe në këtë pikë unë kam arritur gjithmonë dhe kam frikë gjithmonë do të jetë përmes ...

Duke pasur parasysh këtë kuadër matematikore e mendjes, që Lord Bajroni nuk e ndajnë në mënyrë të qartë, kjo ishte e natyrshme që Zonja Bajroni duhet të përpiqet të inkurajojë Ada në këtë drejtim. Gjithashtu ajo konsiderohet si matematika një subjekt të mirë për trajnimin mendjen për të siguruar se vajza e saj mori një qasje të disiplinuar. Music, Zonja Bajroni besoi, ishte një temë që ka dhënë një vajzë me aftësi të drejtë sociale kështu që kjo u theksua edhe në arsimin e Ada. Megjithatë edhe pse Zonja Bajroni kushtuar shumë energji për të organizuar edukim Ada e veten ajo duket se ka kaluar shumë pak kohë me të. Lord Bajroni duhet të ketë dëgjuar për problemet sepse ai ka shkruar për të Lady Bajroni më 1 mars 1816 (shih për shembull letër ku citohet):

Ata më thoni i ri [Ada] është i mirë dhe tregon shenja të mrekullueshëm e njohje me infermiere e saj dhe gjyshja e saj - kjo është ndoshta koha ajo duhet të fillojë të njohë një tjetër të marrëdhënieve të saj.

Gjyshja që Lord Bajroni i referohet në këtë japin kuotën e tyre ishte Zonja Noel, nëna Zonja Bajroni, i cili ishte me të vërtetë shumë më shumë në kontakt të përditshëm me Ada se ishte nëna e saj. Zonja Noel, megjithatë, vdiq në vitin 1822.

Një numër i tutorët ishin të punësuar, shpesh vetëm për një kohë të shkurtër, për të drejtpërdrejtë për arsimin Ada. Në moshën rreth gjashtë ajo kishte një Lamont Miss si një tutor dhe, pavarësisht nga theksi nënës së saj në matematikë, subjekt i preferuar Ada ishte aritmetike gjeografi, ndërsa ajo vetëm me gjysmë zemre studiuar në mënyrë që t'i pëlqejë e ëma. Për të zbuluar se gjeografi Ada preferuar aritmetike të, Zonja Bajroni këmbënguli se një nga mësimet e Ada e gjeografi të zëvendësohet nga një mësim aritmetik dhe menjëherë pas kësaj Lamont Miss u zëvendësua si tutor Ada's. Disa anëtarë të familjes frikë se Zonja Bajroni ishte duke këmbëngulur se vajza e saj të nxitur shumë e vështirë.

Zonja Bajroni injoruar shqetësimet e familjes dhe mbajtur një presion të vazhdueshëm për vajzën e saj që të punojnë shumë dhe të gjatë në mësimet e saj. Disa u janë ofruar shpërblime, por presioni ishte aplikuar zakonisht nga i dhënë dënime Ada si izolimit të vetmuar, duke e bërë atë gënjeshtër palëvizshëm, dhe duke kërkuar që ajo të shkruajnë keqardhjet tilla si (shih për shembull):

Unë, Ada, nuk kanë bërë Shënime shumë mirë, por unë do të përpiqemi të bëjmë më të mirë nesër.

Arsimit matematik Ada ishte ndërmarrë nga një numër i tutorët privat. William Frend, i cili kishte tutored Zonja Bajroni në matematikë, ishte përfshirë në edukimin matematik Ada, por nga kjo kohë ai ishte një burrë i vjetër që nuk e kishte mbajtur ritëm me zhvillimet e matematike. Dr William King u angazhuar edhe si një mësues privat për Ada në 1829, por interesin e tij në matematikë nuk ka qenë shumë i thellë dhe ai pranoi se ai kishte studiuar matematikë duke lexuar atë më tepër se sa duke bërë atë. Ai vazhdoi të japë këshilla për disa vjet dhe në harmoni me Ada Byron në 1834 ai shkroi:

... ju së shpejti do të vras mua në studimet tuaja.

Është e qartë se mbreti, mësues, ishte më tepër nga thellësia e tij. Themi mbretit "Tutori" që nga 1834 ka pasur një të dytë në jetën e William King Ada Byron's, domethënë njeri ajo do të martohet në vitin e ardhshëm.

Duke iu kthyer tutorët Zonja Bajroni i punësuar për të mësuar vitin trembëdhjetë Ada vjetër ne mund të përmendim edhe Miss Arabella Lorenc që Zonja Bajroni udhëzuar që të ndryshojë "prirje argumentues Ada's". Pak mund të ketë bërë më shumë për të brumos karakterin e fëmijës së tyre se sa Zonja e Bajronit e bëri! Ada ri, megjithatë, kishte pësuar gjatë disa probleme shëndetësore dhe në 1829 fruthi kontraktuar nga i cili ajo mori një kohë të gjatë për të shërohen.

Në 1833 Ada Byron ishte paraqitur në gjykatë dhe, më 5 qershor të atij viti, ajo u takua Charles Babbage në një parti. Dy javë më vonë Ada dhe nëna e saj vizitoi Babbage 's studio Londër, ku Engine Diferenca ishte në ekran. Ada ishte shtangur dhe, sipas Sofia Frend, vajza e William Frend dhe më vonë De Morgan 's gruaja, shkruante se Ada:

... rinj si ajo ishte, kuptohet të saj të punës dhe pa bukuri e madhe e shpikje.

Në 1834, kur Ada ishte tetëmbëdhjetë vjet të vjetra, ajo u takua Mary Somerville:

Znj Somerville dërguar libra matematike Ada, këshilloi e saj në studim, problemet e vendosur për të, dhe mbi të gjitha, bisedoi me protégée të rinj të saj për matematikë. Disa bisedë ishte rreth Babbage dhe makina e tij. Babbage dhe Znj Somerville kishin qenë miq me vite dhe i përgjigjej rregullisht.

Ada Byron gëzuar pjesë e matematikës dhe demonstrime shkencore me Marinë Somerville, por ajo ka gëzuar edhe kompania e saj në raste të tjera. Në qershor 1835 ajo i shkruan William King, burri i saj të ardhmen (shih për shembull, letër ku citohet):

Unë jam duke shkuar këtë mbrëmje të mikut tim Znj Somerville 's për të qëndruar natën. Ajo ka ofruar me mirësi të marrë mua për një koncert, që dashuria ime e muzikës nuk mund të rezistojë.

Ada King u bë konteshë e Don Zhuan, kur burri i saj William King, të cilin ajo u martua më 8 korrik 1835, u krijua një Earl në 1838. Ata kishin tre fëmijë; Bajroni lindur 12 maj 1836, Annabella lindur 22 shtator 1837 dhe Ralph Gordon lindur 2 korrik 1839. Ajo ishte pas kësaj, në 1841, që Don Zhuan filloi studimi të përparuara në matematikë e cila ishte ofruar nga De Morgan.

Siç kemi përmendur më lart, në 1833 Ada Byron (si ajo ende ishte në atë kohë) nuk kishin bërë të interesuar në Babbage 's motor analitik dhe, dhjetë vjet më vonë, ajo të prodhuar një përkthim Annotated e Menabrea' s Nocionet analytique sur la machine de Charles Babbage (1842). Babbage përshkruan se si kjo ndodhi:

Disa kohë pas paraqitjes së [ Menabrea 's] biografi mbi temë në "Bibliothèque de Genève Universelle," konteshë vonë e Don Zhuan informoi se ajo e kishte përkthyer biografi e Menabrea. E pyeta pse ajo vetë nuk e kishte shkruar një letër origjinale në një subjekt me të cilin ajo ishte aq e ngushtë njohur? Për këtë Don Zhuan Zonja përgjigj se nuk kishte menduar ndodhur asaj. Unë atëherë dije se ajo duhet të shtoj disa shënime të Menabrea 's kujtime; një ide e cila u miratua menjëherë.

Ne diskutuam së bashku ilustrime të ndryshme që mund të jenë futur: I propozova disa, por zgjedhja ishte plotësisht saj. Kështu edhe ishte algjebrike duke punuar nga probleme të ndryshme, me përjashtim të vërtetë, që në lidhje me numrin e Bernoulli, të cilin e kishte ofruar për të bërë për të shpëtuar Zonja e Don Zhuan probleme. Ky dërgoi përsëri në mua për një ndryshim, që ka zbuluar një gabim të rëndë që unë e kisha bërë në proces.

Shënime për konteshë e Don Zhuan zgjasë rreth tri herë gjatësinë e kujtime origjinale. Autori i tyre ka hyrë plotësisht në pothuajse të gjitha pyetjet e shumë e vështirë dhe abstrakte lidhur me këtë temë.

Këto dy kujtimet të marra së bashku japin, atyre që janë të aftë për të kuptuar arsyetimin, një demonstrim i plotë - se tërë zhvillimet dhe operacionet e analizave janë tani në gjendje për t'u ekzekutuar nga makineri.

Në Annotations, të cilat janë quajtur "Shënime", Ada Don Zhuan përshkroi si Engine analitike mund të jetë i programuar dhe i dha atë që shumë e konsiderojnë të jetë parë ndonjëherë program kompjuterik. Ajo e përshkroi Engine analitik në mënyrën e mëposhtme:

Karakteristikë dalluese të Engine analitike, dhe atë që ka dhënë është e mundur të financoj mekanizëm me fakultete të tilla të gjera si përpjekjen e drejtë për të bërë këtë motor të drejtë ekzekutiv-dora e algjebër abstrakte, është futja në atë të parimit që Jacquard hartuar për rregullojnë, me anë të kartave punched, modelet më të komplikuara në fabrikimit të lëndëve brocaded. Kjo është në këtë se dallimi në mes dy motorët e gënjeshtra. Asgjë e lloj ekziston në Engine Diferenca. Ne mund të themi më me vend se Engine analitike weaves modele algebraical ashtu si Jacquard tezgjah weaves lule dhe gjethe.

Ajo gjithashtu shkroi në Shënime:

Përsëri, [Engine analitike] mund të veprojë mbi gjëra të tjera përveç numrit, janë gjetur objekte të marrëdhënieve reciproke të cilit themelore mund të shprehet me ato të shkencave abstrakte të operacioneve, dhe të cilat duhet të jenë edhe të dyshimta në përshtatje me veprimin e simbol operative dhe mekanizmi i motorrit. . . Pjesë duke menduar, për shembull, se marrëdhëniet themelore të tingujve fushuan në shkencën e harmonisë dhe të përbërjes muzikore ishin të dyshimta në shprehje të tilla dhe përshtatje, motor mund të përbëj përpunuar dhe shkencore e muzikës për çdo shkallë të kompleksitetit ose masë.

Shënime Don Zhuan ishin botuar në Shkencore Sasia Richard Taylor's Kujtime 3 në 1843 me emrin e autorit të dhënë si Ali. Kjo ishte pika më e lartë e arritjeve të saj dhe për një kohë ajo basked në admirimin që ajo mori nga miqtë e saj e cila e dinte se kush ishte Ali, por tashmë këta miqtë e kishin shfaqur shqetësime në lidhje me shëndetin e saj. Nga fundi i vitit ajo ka marrë disa ilaçe për problemet e shëndetit të ndryshme që e trazuar e saj.

Pas publikimit të Shënime jetës së saj u përkeqësua, pothuajse me siguri mungesë të një projekti shkencor, dhe sidomos fakti se ajo i mungonte miqtë me të cilët ajo mund të diskutojë problemet matematikore dhe shkencore, duke qenë një arsye kryesore për rënien e saj. Sigurisht ajo konsiderohet Shënime si publikim i parë i saj matematikore dhe shkroi në shumë letra për shumë vepra matematikore parashikuar se ajo do të pasojnë. Ajo konsiderohet si një përmbledhje me shkrim të gjatë, ndoshta në stilin e Shenimet e saj, të om 's work on seri panatyrshëm, të përcaktuara matematikisht por Babbage, që ajo dukej të për inkurajim, ishte duke u bërë në depresion në mungesën e tij të suksesit me financimin e zhvillimit të kompjuterat e tij dhe nuk të japin mbështetjen e saj e nevojshme. Në 1844 Don Zhuan i shkruante De Morgan 's grua duke thënë se për shkak të një sëmundjeje të fundit:

... Unë kam qenë krejtësisht i paaftë për të menduar edhe për studimet e mia. Unë dje rifilloi tyre, por për disa kohë duhet për t'u dhënë atyre vetëm gjysmë ore për një orë në ditë. Lutuni them Z. De Morgan gjithë këtë, ai duhet të pyes veten në nuk ka dëgjuar nga mua.

Don Zhuan flirted me disa të njohurit e saj mashkull dhe ka qenë disa skandale. Burri i saj bëhet i sigurt se mbi 100 nga letrat e saj me miqtë e tilla janë shkatërruar. Ka pasur gjithashtu një problem me mbi kënaqje në verë e cila u bë më keq kur të pijshëm me ushqimin e saj u ndryshua për të pijshëm në vend të ushqimit. Në një moment që ajo e konsideron shkruar një studim shkencor i efekteve të opiumit dhe vera e fituar nga përvoja e saj. Kumar mbi kuaj ishte një tjetër pasion në këto vite dhe ajo pawned disa nga bizhuteritë e saj për të financuar atë. Ajo borxh në kumar borxhet 2000 kur ajo vdiq.

Ndoshta burri i saj kishte qenë një personalitet të fortë, veçanërisht ai kishte qenë në gjendje që të shkojë me aftësitë e saj intelektuale, disa nga problemet mund të ishte shmangur, sepse ai ishte Zonja e Bajronit i cili dominohet e gjithë familja. Megjithatë rreth 1850 Don Zhuan ra me nënën e saj, pothuajse me siguri kur ajo zbuloi se për vite nëna e saj e kishte gënjyer për Zotin e saj për babain e saj Byron. Zonja Bajroni ishte përpjekur gjithë jetën e saj për të siguruar që vajza e saj ishte aq e ndryshme nga Lord Bajroni të jetë e mundur dhe përfundimisht Don Zhuan zbuluar shtrirjen e manipulimit e nënës së saj.

Nga janar 1852 Don Zhuan ishte shkatërruar me dhimbje, si kanceri i cili me sa duket ka qenë një shkaktar kryesor të problemeve shëndetësore për disa kohë, u bë më akute. Mendjen e saj megjithatë ka mbetur si të mprehtë si gjithmonë. Burri i saj ka shkruajtur (shih për shembull):

Mendjen e saj ishte invigorated nga shoqëria e njerëzve intelektual të cilin ajo argëtuan si mysafirë. ... Ajo zotëruar ana matematikore të një pyetje në të gjitha vogëlsi e saj ... fuqia e saj e generalisation ishte me të vërtetë më të shquar, siç ishte e shoqëruar me atë të minutë dhe analizat e ndërlikuar. Babbage ishte një shoqërues të vazhdueshëm intelektual dhe ajo ndonjëherë gjetur në të një ndeshje për kuptimin e saj të fuqishme, diskutimet e vazhdueshme e tyre filozofike begetting vetëm nderim të rritur dhe simpati reciproke.

Në 1852, kur vetëm 37 vjeç, Ada vdiq nga kanceri.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland