Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hendrik Antoon Lorentz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 July 1853

Arnhem, Netherlands

4 Feb 1928

Haarlem, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hendrik Lorentz ndoqi shkollën fillore Z. Timmer në Arnhem deri sa ai ishte 13 vjeç kur ai hyri e re e shkollës së mesme atje. Ai hyri në Universitetin e Leiden 1870, por, në vitin 1872, ai u kthye në Arnhem për të marrë klasat e mësimit deri në mbrëmje. Ai punoi për doktoraturë e tij ndërsa pas mbajtjes së mësimit.

Lorencit Maxwell rafinuar 's teoria elektromagnetike në tezën e doktoratës Teoria e reflektimit dhe thyerja e dritës paraqitur në vitin 1875. Ai u emërua profesor i fizikës matematikore në Leiden University më 1878. Ai qëndroi në këtë post deri sa ka dalë në pension në 1912 kur Ehrenfestit u emërua në karrige e tij. Pas dalë nga kjo karrige, Lorencit u emërua drejtor i kërkimeve në Institutin Teyler, Haarlem. Megjithatë, ai ruajti një pozicion nderi në Leiden, ku ai vazhdoi të leksion.

Para ekzistenca e elektroneve ishte dëshmuar, Lorencit propozoi që valët e dritës janë për shkak të oscillations një pagesë elektrike në atom. Lorencit zhvilluar teorinë e tij matematikore të elektroneve për të cilat ai mori Çmimin Nobel në 1902. Çmimi Nobel është dhënë së bashku për të Lorencit dhe Pieter Zeeman, një student i Lorencit. Zeeman kishte verifikuar eksperimentalisht punës teorike Lorencit për strukturën atomike, duke treguar efektin e një fushë të fortë magnetike mbi oscillations duke matur ndryshimin në gjatësi vale të prodhuar dritë.

Lorencit është gjithashtu i njohur për punën e tij në Fitzgerald-tkurrjes Lorencit, që është një tkurrje në gjatësinë e një objekti në shpejtësi relativiste. Transformimet e Lorencit, që ai paraqiti në vitin 1904, formojnë bazën e Ajnshtajnit 's teoria speciale e relativitetit. Ata e përshkruajnë rritjen e mases, shkurtimin e gjatësisë, dhe përhapje kohën e një organi të lëvizin me shpejtësi të afërta me shpejtësinë e dritës.

Lorencit ishte kryetar i Konferencës së parë Solvay mbajtur në Bruksel në vjeshtën e vitit 1911. Kjo konferencë shqyrtuan problemet e që ka dy qasje, gjegjësisht që të fizikës klasike dhe teorinë kuantike. Megjithatë kurrë nuk Lorencit pranuar plotësisht teorinë kuantike dhe shpresuar gjithmonë se do të jetë e mundur të inkorporojë atë përsëri në mënyrë klasike. Ai tha në fjalimin e tij presidencial në ceremoninë e hapjes së konferencës:

Në këtë fazë për punët e ka shfaq ne si një rreze e mrekullueshme e hipotezes dritën e bukur të elementeve të energjisë e cila u shpjegoi të parë nga Planck dhe zgjeruar më pas nga Einstein dhe Nernst, dhe të tjerët të fenomeneve shumë. Ajo ka hapur horizonte të papritur për ne, edhe ata, të cilët e konsiderojnë atë me një dyshim të caktuar, duhet të pranoj rëndësinë e saj dhe produktivitet.

Disa prej botimeve të shumta Lorencit janë theksuar në:

Në një biografi e hershme, e cila u bë i njohur, Lorencit aplikuar për herë të parë në lidhje me konsideratat e të molekulave të veçantë për shumimin elektrike në organet materiale, dhe arriti që ra fjala në një reflektim racional-ekuivalente për çdo substancë pavarur e densitetit të saj. 1884 ai filloi të studiojë efektin që ushtron tërheqje në polarizimin e drites pasqyrohet. E tij "Théorie Electromagnétique de aplikim Maxwell et birit auz Trupave Mouvants" dhe e tij "und Versuch einer Theorie der Elektrischen Optischen Erscheinungen në Körpern bewegten" ishin botuar në 1892 dhe 1895 respektivisht. Ata i mishëruar pamjen e parë sistematik i parimit electrodynamic e relativitetit, dhe në vitin 1920 ai solli nga "Teoria e Relativitetit e Einstein: Deklarata konciz". 1909 ai botoi e tij "Teoria e Elektrone", bazuar në një seri leksionesh në Universitetin e Kolumbias, dhe në vitin 1916 ai botoi në Lajpcig frëngjisht në një llogari të teorive statistikore termodinamik, në bazë të dhënë leksione në College de France në 1912. Një botim i Universitetit të tij ligjërata, me titull "Mesimet mbi Fizika teorike", filloi të shfaqet, nën mbikëqyrjen e tij, në 1919. Ai ishte gjithashtu autori i një libri të njehsim diferencial dhe integral; "dukshme dhe të padukshme Lëvizja", 1901 dhe "Teoria elektromagnetike Clerk Maxwell's", 1924.

Në OW Richardson Lorencit e përshkruan si:

... një njeri i kompetencave të shquar intelektuale ... . Edhe pse në buzë në hetimin e tij për momentin, ai gjithmonë duket të ketë në zotërim të tij të menjëhershëm degëzime të saj në çdo cep të universit. ... Pastërti njëjës e shkrimet e tij siguron një pasqyrim i mrekullueshëm i kompetencave të tij të mrekullueshme në këtë drejtim. .... Ai zotëronte dhe punësuar me sukses gjallëri mendore e cila është e nevojshme për të ndjekur bashkëveprim të diskutimit, pasqyrë e cila është e nevojshme për të shkëputur ato deklarata të cilat ndriçojnë vështirësitë reale dhe dituri për ta udhëhequr diskutimin midis kanaleve të frytshëm, dhe ai e bëri këtë në mënyrë mjeshtëri se procesi ishte zor se i dukshëm.

Lorencit nderon mori një numër shumë i madh për punën e tij të pazgjidhura. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1905. Shoqëria i dha atij Medaljen Rumford e tyre në vitin 1908 dhe Medaljen Copley e tyre në 1918.

Respekt Lorencit në të cilin u mbajt në Holandë është parë në Richardson përshkrimin e funeralit të tij:

Varrimi u bë në Haarlem në mesditë të premten, 10 shkurt. Në goditje e dymbëdhjetë telegrafi Shtetit dhe shërbimet telefonike e Holandë ishin pezulluar për tre minuta, si një haraç të respektohet Hollande njeri ka prodhuar më të madh në kohën tonë. Ajo u ndoq nga shumë kolegë dhe fizikantë të shquar nga vendet e huaja. Presidenti, Sir Ernest Rutherford, përfaqësuar Shoqëria Mbretërore dhe bëri një fjalim mirënjohës nga mortore.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland