Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nikolai Ivanovich Lobachevsky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Dec 1792

Nizhny Novgorod (was Gorky from 1932-1990), Russia

24 Feb 1856

Kazan, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nikolai Ivanovich Lobachevsky 's babai Ivan Maksimovich Lobachevsky, punoi si nëpunës në një zyre e cila ishte përfshirë në vendin e anketimit, ndërsa nëna, Nikolai Ivanovich ishte Praskovia Alexandrovna Lobachevskaya. Nikolai Ivanovich ishte një nga tre djem në këtë familje të varfër. Nikolai Ivanovich Kur ishte shtatë vjeç i vdiq i ati dhe, në 1800, e ëma e tij u zhvendos me tre bijtë e saj në qytetin e Kazan në Rusi perëndimore mbi buzë e Siberi. Ka djem ndjekur Kazan Gymnasium, bursa të financuara nga qeveria, me Nikolai Ivanovich hyrjen e shkollës në 1802.

Në 1807 u diplomua nga Lobachevsky gjimnaz dhe hyri në Universitetin Kazan si student pa. Kazan State University ishte themeluar në 1804, rezultat i një prej reformave shumë perandori Aleksandër I, dhe ajo u hap në vitin e ardhshëm, vetëm dy vjet para Lobachevsky filloi karrierën e tij universitare. Qëllimin e tij fillestar ishte për të studiuar mjekësi, por ai ndryshoi për të studiuar një kurs të gjerë shkencor përfshin matematikës dhe fizikës. Vinberg shkruan:

Në vitet e para atmosferë në Departamentin ishte mjaft i favorshëm. Studentët janë përplot me entuziazëm. Ata studiuar ditën dhe natën për të kompensuar mungesën e njohurive. Profesorë, të ftuar kryesisht nga Gjermania, doli të jetë mësues i shkëlqyer, e cila nuk ishte e zakonshme. Lobachevsky ishte shumë i suksesshëm në të gjitha kurset e mori ...

Një nga profesorët e shkëlqyer që kishin qenë të ftuar nga Gjermania ishte Martin Bartels (1769 - 1833) i cili ishte emëruar si Profesor i matematikës. Bartels ishte mësues në një shkollë dhe një mik i Gausit, dhe dy përgjigjej. Ne do të kthehen më vonë për të diskutuar idetë e disa historianë, për shembull M Klinë, që i Gausit mund të ketë dhënë Lobachevsky lë të kuptohet se në lidhje me udhëzimet që ai mund të marrë në punën e tij matematikore me letra të shkëmbyera mes Bartels dhe Gausit. Një mësues të aftë, Bartels interesuar shpejt Lobachevsky në matematikë. Ne e dimë se Bartels leksione në historinë e matematikës dhe se ai ka dhënë një kurs i bazuar në tekst nga Montucla. Që nga Euklidi 's Elemente dhe teoria e tij e vijave paralele janë diskutuar në detaje në Montucla' s libër, kjo duket se do që interesi Lobachevsky në postulat pestë është stimuluar nga këto leksione. Laptev, shih, ka vendosur që këtë kurs morën pjesë Lobachevsky histori dhënë nga Bartels.

Lobachevsky mori një diplomë masteri në fizikë dhe matematikë në 1811. Në 1814 ai u emërua në një lectureship dhe në 1816 ai u bë profesor i jashtëzakonshëm. Në 1822 ai u emërua si profesor i plotë:

... njëjtin vit, në të cilën ai filloi një karrierë administrative si një anëtar i komisionit të formuar për të mbikëqyrur ndërtimin e ndërtesave të universitetit të ri.

Lobachevsky kishte përjetuar vështirësi gjatë kësaj periudhe në Universitetin e Kazan. Struik shkruan në këtë administratë, të udhëhequr nga Magnitskii kuratore ML:

... reflektuar frymën e vite më vonë e Car Alexander I, i cili ishte mosbesues e shkencës moderne dhe filozofi, veçanërisht atë të filozofit gjerman Immanuel Kant, si produkte të keqe të Revolucionit frëngjisht dhe një kërcënim në fenë ortodokse. Rezultatet në Kazan gjatë viteve 1819-26 u fraksionizm, shkatërrim të standardeve akademike, shkarkimet nga puna, dhe largimin e disa prej profesorëve më të mirë, duke përfshirë ... Bartels ...

Pavarësisht nga këto vështirësi, solli më shumë sipas Vinberg në nga "Lobachevsky drejtë dhe karakterin e pavarur", ka arritur shumë gjëra. Si edhe hulumtimet e fuqishme e tij matematikore, të cilat ne do të flasim më vonë në këtë artikull, ai mësoi një gamë të gjerë të temave duke përfshirë matematikës, fizikës dhe astronomisë. Tij ligjëratave:

... janë të detajuara dhe të qarta, në mënyrë që ata mund të kuptohet edhe nga nxënësit të përgatitur dobët.

Lobachevsky blerë pajisje për laborator fizike, dhe ai të blerë libra për bibliotekën në Shën Petersburg. Ai ishte emëruar në poste të rëndësishme brenda universitetit të tilla si dekan i Matematika Fizika dhe Departamenti midis 1820 dhe 1825 dhe bibliotekari kreu 1825-1835. Ai gjithashtu ka shërbyer si Shef i Observatorit dhe ishte e qartë që ndikojnë fuqimisht politikën brenda Universitetit. Megjithatë:

... përleshjet me kuratore [Magnitskii] vazhdueshme.

Në 1826 u bë Car Nicholas I sundimtarit dhe futi një regjim më tolerante. Në këtë vit Magnitskii u pushua nga puna si kurator i Kazan Universitetit dhe një të ri kuratore MN Musin-Pushkin ishte emëruar. Atmosfera ndryshoi dukshëm dhe tani Musin-Pushkin gjetur në Lobachevsky dikush që mund të punojë me të në sjelljen e ndryshimeve të rëndësishme në universitet. Në 1827 u bë Lobachevsky Kazan rektorin e Universitetit, një post që ai ishte për të mbajtur për 19 vitet e ardhshme. Vit pas ai mbajti një fjalim (që u botua në vitin 1832) Në lëndët më të rëndësishme të arsimit dhe kjo jep në mënyrë të qartë se çfarë ishin idetë në filozofinë e tij arsimore. Laptev shkruan në atë Lobachevsky:

... përvijoi ideale e zhvillimit harmonik të personalitetit, theksoi rëndësinë sociale e edukimit dhe arsimit, dhe diskutoi rolin e shkencave dhe detyrë shkencëtar për të vendit të tij dhe popullit.

Universiteti i Kazan lulëzoi ndërsa Lobachevsky ishte rektor, dhe kjo ishte kryesisht për shkak të ndikimit të tij. Ka pasur një program të fuqishëm për të ndërtuar të reja, me një bibliotekë, një observator astronomik, objekteve të reja mjekësore dhe fizikës, kimisë dhe laboratore anatomi duke u ndërtuar. Ai kërkoi fuqimisht për nivele më të larta të kërkimit shkencor dhe ai në mënyrë të barabartë inkurajuar kërkimore në artet, veçanërisht zhvillimin e një qendre udhëheqëse për Studime Orientale. Ka pasur një rritje të dukshme të numrit të studentëve dhe Lobachevsky investuar shumë përpjekje, jo vetëm në rritjen e standardeve të arsimit në universitet, por edhe në shkollat lokale.

Dy fatkeqësive natyrore goditi universitet, ndërsa ai ishte Rektor i Kazan:

... një epidemi kolera në 1830 dhe një zjarr i madh në 1842. Për shkak të masave të vendosur dhe të arsyeshme të marra nga Lobachevsky dëmtimin e Universitetit ishte reduktuar në minimum. për aktivitetin e tij gjatë epidemisë kolera Lobachevsky marrë një mesazh falenderimi nga perandori.

Libri përmban disa raporteve vjetore Lobachevsky shkruajtur si rektor i Universitetit Kazan. Ato të botuara janë vetëm një sasi të vogël të marra nga qindra faqeve të dorëshkrim:

... shkruar në [] Lobachevsky të plotë, dora e fortë, me zor një gabim, le vetëm një kalim-out, raporte të cilat janë një pengesë që puna e vërtetë në rrugën e të gjithë akademikëve më pas si tani.

Pavarësisht nga kjo ngarkesë e rëndë administrative, Lobachevsky vazhduan të mësojnë një sërë temash të ndryshme të tilla si mekanika, hidrodinamikë, integrimi, ekuacionet diferenciale, gur e variacioneve, dhe fizikës matematikore. Ai madje gjeti kohë për të dhënë leksione mbi fiziken për publikun e gjerë gjatë viteve 1838-1840, por puna ishte e rëndë-ngarkesë që përfundimisht të marrë numri i saj në shëndetin e tij.

Në 1832 Lobachevsky Zonja Moisieva martuar Varvara Alexejevna i cili erdhi nga një familje e pasur. Në kohën e martesës së tij gruaja e tij ishte një vajzë e re, ndërsa Lobachevsky ishte dyzet vjeç. Martesa u dha shtatë fëmijë dhe është marrë në atë fëmijë:

... dhe kostoja e përmirësimeve teknologjike për pasuri e lënë atë me pak para daljes në pension pas tij.

Në Vinberg shkruan:

Çifti jetonte në një shtëpi tre katëshe të mëdha-dhe mori një shumë të gjallë me mikpritjes së tepërmi. Megjithatë Lobachevsky nuk ishte me fat në martesë e tij.

Pas Lobachevsky në pension në 1846 (përjashtuar në thelb nga Universiteti i Kazan), gjendjen e tij shëndetësore u përkeqësua shpejt. Matveev, në artikullin e tij, citon të dhënat në lidhje me shumë pasuri Lobachevsky, të cilin e blerë në Slobodka. Ka shumë kërkesa nga biografet se:

Lobachevsky ishte një menaxher praktike që rrezikohej pozita e tij financiare duke blerë pasuri ndërsa jetojnë në një pension, se ai nuk kishte kohë të kujdesen për pasuri dhe ka marrë pak interes në të, se ai u la në varfëri dhe injorohet nga zyrtarët lokalë, etj

Por Matveev tregon se këto pretendime janë krejtësisht të pajustifikuara. Menjëherë pas kësaj ai në pension, megjithatë, djali i preferuar i tij i madh vdiq dhe Lobachevsky u godit rëndë nga kjo tragjedi. Sëmundje që ai pësoi nga u bë progresivisht më keq dhe çoi në verbim. Këto vështirësi financiare dhe për të shtuar se ai kishte barrën e rëndë të mbajnë gjatë viteve të tij të fundit. Arritje e madhe e tij matematikore, të cilat ne do të diskutojnë tani, nuk janë njohur në jetën e tij dhe ai vdiq, pa pasur ndonjë ide për famë dhe rëndësi që puna e tij do të arrihet.

Që nga Euklidi 's formulimin axiomatic e Matematikanë gjeometrinë kishte qenë duke u përpjekur të provojë postulat i tij i pestë si një teoremë konkludohet nga katër aksiomat e tjera. Postulat i pestë shtetet që i është dhënë një linjë dhe një pikë jo në linjë, një linjë unike mund të nxirren përmes paralele pikë në linjë dhënë. Lobachevsky nuk përpiqet të vërtetojë këtë postulat si një teoremë. Në vend të kësaj ai ka studiuar gjeometri, në të cilën postulat i pestë nuk do të mbajë. Euklidiane Lobachevsky kategorizuar si një rast të veçantë të kësaj gjeometri më të përgjithshme.

Puna e tij kryesore, Geometriya përfunduar në 1823, nuk ishte botuar ne formen e tij origjinale deri 1909. Më 11 shkurt 1826, në seancën e Departamentit të Shkencave fiziko-matematike në Universitetin Kazan, Lobachevsky kërkoi që puna e tij për një gjeometri të reja u dëgjua dhe gazeta e tij Një përmbledhje koncize themelet e gjeometrisë u dërgua për gjyqtarët. Teksti i kësaj letre nuk ka mbijetuar, por idetë janë përfshirë, ndoshta në një formë të modifikuar, në botim e parë Lobachevsky mbi Gjeometria hiperbolike. Ai botoi këtë punë në jo-gjeometri Euklidiane, llogari e parë të subjektit të paraqitet në shtyp, në 1829. Ajo u botua në të dërguarin e Kazan, por refuzohet nga Ostrogradski kur ai u dërgua për botim nga Akademia e Shkencave e Shën Petersburg.

Në 1834 Lobachevsky gjetur një metodë për përafrimin e rrënjët e ekuacioneve algjebrike. Kjo metodë e zgjidhjes numerike të ekuacioneve algjebrike, zhvilluar në mënyrë të pavarur nga Gräffe për t'iu përgjigjur një pyetje çmim i Akademisë Berlinit, është sot një metodë veçanërisht i përshtatshëm për përdorimin e kompjuterëve për të zgjidhur probleme të tilla. Kjo metodë është sot quhet Dandelin - Metoda Gräffe që Dandelin gjithashtu hetohen në mënyrë të pavarur, por vetëm në Rusi ka metodë duket se do të marrë emrin Lobachevsky i cili është zbulues i tretë i pavarur. Shih për një diskutim të metodës dhe discoverers tre vet.

Në 1837 Lobachevsky botuar artikullin Géométrie imaginaire e tij dhe një përmbledhje të re të tij gjeometrinë Geometrische Untersuchungen zur Theorie der Parellellinien u botua në Berlin në 1840. Ky publikim fundit impresionuar shumë i Gausit, por shumë ka qenë shkruar rreth Gauss 's rol në zbulimin e gjeometrise jo-Euklidiane e cila është thjesht e rreme. Nuk është një rastësi që lind nga fakti se ne e dimë se i Gausit vete zbuluar jo-gjeometri Euklidiane por tha shumë pak njerëz, vetëm miqtë e tij më të afërt. Dy nga miqtë e tij ishin Farkas Boljait, babai i János Bolyai (një zbulues i pavarur e gjeometrise jo-Euklidiane), dhe Bartels i cili ishte mësues Lobachevsky's. Kjo koincidencë ka bërë që spekulime se si Lobachevsky dhe Boljait u çuan në zbulimet e tyre duke i Gausit. M Klinë ka vënë përpara këtë teori por është hedhur poshtë në disa vepra, shih për shembull. Gjithashtu ka shqyrtuar Laptev në korrespondencën midis Bartels dhe i Gausit dhe Bartels treguar se nuk e di për Gauss 's rezulton në jo-gjeometri Euklidiane.

Ka kërkesa të tjera të bëra për Lobachevsky dhe zbulimin e gjeometrise jo-Euklidiane të cilat kanë qenë kohët e fundit hodhi poshtë. Për shembull, në Lobachevsky pohon se ishte në harmoni me Gauss (i Gausit vlerësoi Lobachevsky e punon shumë shumë, por nuk kishte asnjë korrespondencë personale me atë), që i Gausit studiuar ruse për të lexuar gazetat ruse Lobachevsky si pohoi për shembull në (në fakt, i Gausit kishte studjuar rusisht para ai kishte dëgjuar edhe të Lobachevsky), dhe se i Gausit ishte një "propagandistik të mirë" e punimeve Lobachevsky në Gjermani (Gausit nuk komentoi publikisht në punën Lobachevsky së) janë treguar të jenë të rrejshme.

Historia e gjeometrisë hiperbolike si Lobachevsky erdhi për t'u pranuar është një kompleks dhe kjo biografi nuk është vendi në të cilin për të shkuar në detaje, por ne do të vini re ngjarjet kryesore. Në vitin 1866, dhjetë vjet pas vdekjes së Lobachevsky, Hoüel botoi një përkthim frëngjisht i Untersuchungen Geometrische Lobachevsky së bashku me disa nga Gauss 's korrespondencë në jo-gjeometri Euklidiane. Beltrami, në 1868, i dha një realizimi konkret i gjeometrisë Lobachevsky së. Weierstrass udhëhequr një seminar mbi gjeometrinë Lobachevsky në 1870 e cila u ndoq nga Klein dhe, dy vjet më vonë, pas Klein dhe Gënjeshtra e kishte diskutuar këto përgjithësimet të reja të gjeometrisë së në Paris, Klain prodhuar pamje e tij të përgjithshme të gjeometrisë si prona invariant nën veprimin e disa grup transformimeve në Programm Erlanger. Ka qenë dy kontributet e tjera të mëdha për të gjeometri Lobachevsky duke Poincare në 1882 dhe 1887. Ndoshta këto në fund të shënojë pranimin e ideve Lobachevsky i cili përfundimisht do të shihen si hapa jetik në çlirimin e të menduarit e Matematikanë kështu që teoria e relativitetit e kishte një themel natyror matematikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland