Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ramon Llull

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1235

Majorca, Spain

1316

(probably) Tunis, Tunisia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ramon Llull ishte sjellë deri në gjykatë mbretërore e Majorca. Atje ai arabisht mësuar nga popullsia maure. Llull majtë Majorca në rreth 1265 pasi ai me përvojë vizione mistike e Krishtit në kryq. Ai pastaj ka ndërmarrë punë misionare në Afrikën e Veriut dhe Azia e Vogël, ku ai mësoi doktrinat pacifist në St Francis of Assisi.

Puna kryesore Llull është Ars Magna (1305-08), që përbëhet nga një numër i përfshirë traktatet Pema e Dijes dhe Librin e punës ardhja dhe tatëpjetën e intelektit. Kjo ishte frymëzuar nga një përvojë mistike lidhur në:

Rreth 1272, pas një tjetër përvojë mistike në Randa malin Majorca në të cilën Llull lidhur duke parë gjithë universi duke reflektuar atributet hyjnore, ai e konceptoi reduktuar të gjitha njohurive për përcaktimin e parimeve të parë dhe pika e tyre konvergjent të unitetit.

Llull përdorur logjikën dhe metodat mekanike përfshirë shënim simbolik dhe diagramet kombinator të lidhen të gjitha format e dijes. Kjo punë e bën atë një shenjë paralajmëruese e Kombinatorika dhe ky aspekt është diskutuar plotësisht në.

Është e paqartë me saktësi se si Llull vdiq. Në të është lidhur që:

... sipas legjendës, Llull u gjuajt me gurë në Afrikën e Veriut në Bejaia (qiri prej dylle) apo Tunizi dhe vdiq si martir në det para se të mbërrinte Majorca, ku ai u varros.

Reduktim Llull e krishterimit për diskutim racional, në të cilat ai u përpoq të provojë dogmat e kishës nga argumenti logjik, nuk gjejnë mbështetje pas vdekjes së tij. Në 1376 Papa Gregori XI i ngarkuar Llull me besim konfuz me arsye dhe e dënuan mësimet e tij. Kisha katolike romake megjithatë falje Llull më shpejt sesa Galileo, që ai u nderua në shekullin e 19-të.

Llull punë është e rëndësishme për një numër arsyesh, e sigurisht që ajo kishte ndikim të madh në Leibniz. Një nga punimet e hershme Llull mbi kalorësi është përkthyer në anglisht dhe menduar aq i rëndësishëm sa nga printer fillim William Caxton se ai redaktuar dhe shtypur punës. Shkrimet mistike Llull të tilla si Libri i lover dhe janë ende të dashur popullor dhe puna e tij ka një rol të rëndësishëm në kulturën katalanisht.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland