Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mikhail Samuilovich Livsic

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 July 1917

Pokotilova (near Uman), Ukraine

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Moshe Livsic 's familja u vendos në Odessa kur ai ishte katër vjet më e vjetër që nga babai i tij kishte qenë i emëruar profesor i matematikës në Akademinë atje. Familje ishin hebrenj dhe Livsic solli deri në një familje shumë fetare. Ai u prezantua të matematika nga një moshë të re në shtëpinë e tij ku Chebotaryov, Kagan dhe Shatunovsky ishin vizitorë të shpeshta.

Livsic diplomuar nga shkolla në vitin 1931 dhe, me një shok shkolle, planifikuar studimet e tij të ardhshëm. Qëllimi i tij ishte për të studiuar filozofi por së pari ai do të ketë për të studiuar shkencat fizike. Megjithatë të jetë i suksesshëm në shkencat fizike Livsic dhe mik i tij i parë do të duhet të bëhemi njohuri në matematikë. Megjithatë, si ai i shkroi, shih:

Kam pasur sukses në disa fusha të studiojnë tërësisht në matematikë. Unë më pak sukses në disa fusha të studioni në fiziken. Nuk kishte kohë për filozofi.

Livsic filloi studimet në Kolegjin Odessa teknike që kanë për qëllim të tij duke u bërë një teknik radio, por, në 1933, ai hyri në Departamentin e fizikës dhe Matematika në Odessa State University. Ky departament ka hapur vetëm kohët e fundit. Atje ai u mësoi nga MG Krein, MA Naimark dhe, disa vjet më vonë, nga B Ya Levin. Ai ishte i interesuar veçanërisht në kurse në ndryshore komplekse, Ekuacionet integrale dhe ekuacione diferenciale. Këto kurse të paraqitur rezultatet e hulumtimit të fundit.

Livsic mori pjesë në seminarin analiza funksionale dhe studiuar funksionet analitike. Në fakt

Ai përdori idetë, teknikat dhe metodat e teorisë së funksionit analitik të gjitha hulumtimet e tij.

Ai ka mbetur në Odessa pune për doktoraturë e tij nën Krein 's mbikëqyrje. Megjithatë interesat e tij ndryshoi me kalimin e kohës. Diplomë Master e tij u arrit me një tezë në funksionet quasianalytic, atëherë ai u bë i interesuar në teori operatorit i cili erdhi më herët nga puna që kishte bërë në problemin moment. Në këtë kohë studimet Livsic ishin të ndikuar shumë nga leximi i tij punon nga MH Stone, von Neumann, NI Akhiezer dhe AY Plessner.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore Livsic shmangur shërbimit ushtarak që nga shikimi i tij ishte e varfër. Megjithatë ai kishte për të lënë Odessa si ushtritë gjermane të përparuar dhe studimet e tij u ndërprenë deri diku. Ishte 1942 para se të ishte në gjendje për të mbrojtur tezën e doktoraturës në teorinë e operatorit Hermitian dhe problemi i përgjithësuar moment. Teza e tij habilitation në përgjithësimet e von Neumann 's teori shtrirje është ekzaminuar në 1945 nga grupe të fuqishme të Matematikanë, domethënë Banach, Gelfand, Naimark dhe Plessner në Institutin Steklov.

Në fund të Luftës së Dytë Botërore, si nuk Livsic ftuar për t'u kthyer në postin e tij në Odessa që nga:

... ai nuk ishte i përshtatshëm për të përfaqësuar kulturën ukrainas ...

Krein u shkarkua nga posti i tij dhe shkollore e analizës funksionale të mbyllura.

Pas punës në Kirovograd, Livsic u kthye në Odessa për të dhënë mësim në Institutin Hydrometerological që ishte një institucion i vogël. Ai ka mbetur atje deri në 1957, duke botuar rezultatet në lidhje me aplikimet e rezultateve të analizave të tij funksionale për të teorisë kuantike. Nga 1957 deri 1962 Livsic ishte kreu i matematikës në Institutin e Minierave Kharkovit, duke u bashkuar në Akhiezer Kharkovit State University në vitin 1962.

Në 1975 Kharkovit bërë lëvizje aktive për të mundësuar atij që të shkojë në Izrael. Ai e parë mori një post në Institutin e Machines bujqësore në Tbilisi, pastaj pas tre vjet ai ishte në gjendje për të shkuar në Izrael, ku ai u emërua në Universitetin Ben Gurion në vitin 1978. Ai përsëri filloi ndërtimin e një shkolle të kërkimit në teori operatori. Ai është përshkruar si më poshtë:

Moshe ka qenë gjithmonë shumë aktiv dhe i përkushtuar në punën e tij. Zgjidhje e tij të fundit në teorinë e funksionet karakteristike për disa operatorëve Commuting tregojnë se, në dritën e viteve të tij të shtatëdhjetë, matematikisht Moshe është ende një burrë i ri. Ai është i dashur nga shokët e tij, kolegët dhe studentët për cilësitë e tij e mrekullueshme e integritetit, nderit dhe dashamirësi, dhe të respektohet si një matematikan i madh.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland