Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Dudley Ernest Littlewood

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Sept 1903

London, England

6 Oct 1979

Llandudno, Wales

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Dudley Littlewood 's ishte Ada Piper nëna dhe babai i tij ishte Harry Bramley Littlewood i cili ka punuar si nëpunës e një avokati në Londër. Dudley ishte një fëmijë i vetëm, solli deri në Londër përmes viteve të Luftës së Parë Botërore, dhe ai ndoqi shkollën Tottenham qarkut në Middlesex. Në vitin e tij të fundit në shkollë ai fitoi një bursë shtetërore dhe një bursë të hapur hyrja në Trinity College, Cambridge. Ai hyri në Trinity College, ku mësues e tij universitare ishte JE Littlewood (i cili nuk kishte lidhje me Dudley). Littlewood ishte një shumë e suksesshëm të studimeve të matematikës duke u dhënë çmime College dhe çmimin Yeats. Ai u diplomua në 1925, vit si Hall dhe Hodge edhe u diplomua në Kembrixh, duke qenë një grindavec (student klasa e parë) në Tripos matematike. Ai ka mbetur në Kembrixh, ku ai filloi kërkimore në analizë, por duket se ai nuk ishte mjaft e mirë ose të interesuar në analizat dhe përkrahje mungon financiare, vendosi të heqë dorë nga hulumtimi dhe të kërkoni për një punë.

Emërimi i parë Littlewood ishte si mësues në një shkollë, por, në vitin 1928, ai gjeti një post si një pjesë e përkohshme me kohë pedagog në University College Swansea. Ai ka punuar për një kohë të shkurtër në Kolegjin e Mbretëreshës, Dundee (në atë kohë pjesë e Universitetit të St Andrews), por u kthye në Swansea, ku ai punoi deri më 1947. Ai u martua me Muriel Doris Dyson në vitin 1930 dhe kishin një fëmijë, një djalë i lindur në 1935. Pjesë e tij-position kohë u bë një lectureship asistent në 1930 dhe një lectureship në vitin 1934. Edhe pse hulumtimet e tij lulëzoi në Swansea, Littlewood u prirur për t'u kthyer në Kembrixh dhe, kur erdhi në vitin 1947 shansi, ai pranoi një post si lektor në universitet. Kjo nuk ishte një takim Kolegji kështu që ai vetëm kishte një zyrë me mirësinë e Hodge. Familjes Littlewood nuk ishin të kënaqur me të shkojë në Kembrixh, por ai nuk të mbetet atje gjatë për në vitin 1948 ai u emërua kryetar i matematikës në Universitetin e Veriut Kolegjin Wales, Bangor.

Deri në emërimin e Littlewood për të Swansea ai nuk kishte interesa të caktuara hulumtuese. Megjithatë në Swansea profesor, Archibald Lexo Richardson, ishte një algjebraist i cili, sipas të, ishte 'duke shpërthyer me probleme, dhe ai paraqiti Littlewood të kërkimit shkencor në algjebër. Puna e tij e parë ishte më algebras kuaternion dhe disa nga letrat e tij të parë ishin të shkruar së bashku me AR Richardson. Gjatë kësaj periudhe, zhvillimet e letrat e tij të parë drejtuar për të punuar më tej në të cilat ai i vendosi themelet e teorisë së formave invariant në jo-algjebër commutative.

Teoria invariant ishte në kulmin e saj në shekullin e 19-të me punën e Cayley, Silvester, Clebsch, Gordan dhe të tjerët. Littlewood pohoi se:

... interes në teori invariant kishte flamur disi, një arsye për këtë është futja e tensors.

Një tjetër arsye është me siguri puna e Hilbert, por Littlewood provuar për të korrigjuar arsye "tensori" në një seri të dokumenteve për tensors dhe teoria invariant.

Puna kryesore Littlewood e, megjithatë, filloi në vitin 1934 pas Richardson ka sugjeruar se studimi gazeta Littlewood nga Frobenius dhe Schur. Dy matematicienë Swansea pastaj bashkëpunuan në karaktere dhe Grupi algebras cili u botua në transaksionet e filozofike e Shoqërisë Mbretërore në vitin 1934:

Në të ata futur immanant "e një matricë (një përgjithësim i përcaktues dhe të përhershëm) dhe marrëdhëniet e saj me një klasë të funksioneve simetrik, i cili ata christened S-funksione (apo funksione Schur). Mbi të gjitha, kjo letër është e njohur për deklaratën e tij për një rregull për të shumëzuar S-funksioneve, që tani quhet universale Littlewood-rregull Richardson (kjo duhej të priste më tej një tridhjetë e pesë vjet, për një dëshmi rigoroz).

Kjo shënon fillimin e hetimit Littlewood e karaktere grupi, në veçanti karakteret e grupit simetrik. Ai shqyrtoi S-funksionet dhe aplikuar këto të teori invariant. Ai gjithashtu studioi mekanikën kuantike dhe disa nga problemet në teori përfaqësimit që konsiderohet ishin të motivuara nga kjo. Ai botoi tre libra ndoshta e parë teorinë e karaktere grupit dhe përfaqësitë matricë e grupeve (1940) është më i famshëm.

JA Green, një student i Littlewood së, përmblodhi qasje e tij për të shkruar matematikë:

Forca matematikore Littlewood të vërë në pasqyrë e tij të jashtëzakonshme në mënyrë algjebrike punuar disa procese.

Në autorët shkruajnë:

Ai qartë kishte një zotërim të fortë intuitiv e matematikës formale dhe kur ai ndjeu një rezultat të vërtetë ai mund të jetë i përciptë për dëshmi të saj. Littlewood kishte një dashuri të madhe për veprat e Frobenius, Schur dhe Weyl - këto ishin matematikanë të cilët kanë prodhuar lloj formule përdorshëm që ai mund dhe nuk vlerësojmë. Por ai nuk e vlerësojmë ashpërsi e tyre matematikore, ai kapur metodat dhe rezultatet e tyre dhe ai vazhdoi të zhvilluar ato në mënyrë të vet.

Morris shkruan në:

Littlewood gjithashtu kishte një interes të thellë në filozofinë dhe fenë, të cilën ai konsiderohet si "lëndë shumë më të denjë të hetimit sesa matematikë" ... . Me dorëheqjen e tij në 1970 ai shkroi deri idetë e tij në një dorëshkrim i pabotuar, "Në kërkim të diturisë. Ai ishte një lexues i pasionuar i science fiction, i trembur dhe në pension nga natyra, gjithmonë me një buzëqeshje miqësore, lloji, dashur, dhe mbështetës në mënyrë të rezervuar.

Në vitin 1970 Littlewood pension nga karrige në Bangor, por ai ka vazhduar të jetojnë në Llandudno në bregdetin Uellsin e Veriut. Rreth kohën e 76 vjetorit të tij, Littlewood ra dhe theu këmbën. Ai vdiq papritmas disa javë më vonë në shtëpinë e tij. Ai u varros në Llanrhos, vetëm në jug të Llandudno, ku pjesë e kishës data lashtë prapa në shekullin e 6. Muriel Gruaja e tij vdiq dhjetë vjet më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland