Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Edensor Littlewood

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 June 1885

Rochester, Kent, England

6 Sept 1977

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

JE Littlewood 's prindërit ishin Eduard Thornton Littlewood dhe Sylvia Maud Ackland. Një shumë pak miq të ngushtë të quajtur atë Jack kur ai ishte i moshuar, por ndryshe ai do të trajtohen si Littlewood, e cila nuk ishte e pazakontë midis miqve në atë kohë. Çartur me të cilin ai kishte një bashkëpunim të ngushtë për shumë vite do të shkruajë për atë si "I dashur L".

Babai i tij Eduard Thornton Littlewood ishte gjithashtu një matematikan dhe ishte nëntë grindavec në Tripos matematike në Kembrixh në 1882, tre vjet përpara se djali i tij i madh Gjoni Edensor ishte lindur. Edward dhe Sylvia Littlewood vazhdoi të kemi tre djem, të dytë e tyre duke u Martin Wentworth Littlewood, i cili vazhdoi për të studiuar mjekësi, dhe një djalë të tretë i cili vdiq tragjikisht kur ai ishte tetë vjeç nga bien në një liqen nga një urë. Kur Gjoni Edensor ishte shtatë vjeç i ati i tij kishte për të bërë një zgjedhje midis dy ofron ai mori, një nga një Bursës në Magdalene College, Cambridge, apo i dytë pozicionin e drejtor shkolle në një shkollë të re në Wynberg në Afrikën e Jugut. Ai zgjodhi të dytë dhe në 1892 familje lundruar në Afrikën e Jugut.

Littlewood më vonë shkroi (shih për shembull):

Jetët tona do të kishin qenë shumë të ndryshme në Kembrixh. ... fëmijët e Dons marrë një vetë-besim të lehtë ... Siç u kam pasur një fëmijëri shumë të lumtur mes maleve, oqean, dhe një klimë të bukur.

Nëse klima dhe peizazh madhështor ishin, sigurisht arsimit që Littlewood i ri kishte në Afrikën e Jugut nuk ishte. Cilësia e mësuesit e tij ishte e varfër shkolla, dhe ai ishte i hutuar nga mësimi matematikë që ai mori në atë masë që ai nuk arriti një provim aritmetikë. Ai ende ka mjaft mirë dhe hyri University of Cape Town, në një moshë të re, por përsëri zbuloi se ai nuk ishte në gjendje të përfitojnë nga mësimi i cili ishte më pak se papaguar. Babai i tij e kuptoi shpejt se University of Cape Town nuk do t'i nxisë talentet e matematike birit të tij të kuq dhe prindërit Littlewood e bëri vendim për të dërguar djalin e tyre në Angli. Ne duhet të theksojmë që Littlewood, siç kemi shpjeguar me hollësi më poshtë, vuante nga depresioni për shumicën e jetës së tij, duke filluar kur ai ishte në shkollë, dhe kjo mund të ketë kontribuar në ditët e tij të vështirë në sistemin e arsimit të Afrikës së Jugut.

Në 1900 Littlewood, atëherë 15 vjeç, u kthye në Angli dhe hyri në shkollën e Shën Palit në Londër. Ai ishte shumë me fat që ka një mësues i shquar i matematikës Francis Macaulay:

Kjo ishte e arsimit me një atmosferë të universitetit, në asnjë shkollë mund të Littlewood kanë fituar një bazë më të mirë të vetë-besim, njohuri dhe gjykim. Ai kuptoi konvergjencë uniforme, dhe ai mund të diskriminojnë mes ideve themelore dhe truket e manipulimit.

Ndërsa në shkollën e Shën Palit në dhjetor 1902, Littlewood fitoi një bursë për të Kembrixhit.

Littlewood hyrë në Trinity College Cambridge në tetor 1903. Ai shkroi në:

Për të qenë në drejtimin e lartë të grindavec, secili kishte të kalojnë dy të tretat e kohës ushtrimin e se si të zgjidhin problemet e vështira me kohën ... Unë nuk pretendojnë të kenë pësuar zhgënjim të lartë-paret. Kam marrë gjërat si ata erdhën, ishim duke luajtur lojës erdhën lehtë për mua, dhe unë madje ndjeu një lloj kënaqësie në zejtari të suksesshme.

Tutori e tij në Trinitet ishte festë me të pira Walter Ball, autori i librit të famshëm popullor Recreations matematike dhe Ese. Pasi u parë të barabartë në Pjesën I, Pjesa II ai përfundoi në vitin 1906 dhe filloi hulumtimet nën drejtimin e tij Tutori EW Barnes. Shpejtësi zgjidhjen e problemit të parë që i dha atij Barnes, Littlewood u paraqit e ardhshëm me hipoteza Riemann si problem tjetër i tij kërkimore nga Barnes. Swinnerton-Dyer, në një fjalim përkujtimor në Trinity College Littlewood pas vdekjes, tha:

Kjo është një ilustrim amazing e izolimit dhe izolimet e matematikës britanike në atë kohë që Barnes duhet të kishte menduar se të përshtatshme për hulumtim student edhe më të shkëlqyer, dhe se duhet të trajtohen Littlewood ajo pa ngurrim.

Littlewood nuk i vjen keq që trajtoi hipoteza Riemann, remarking se në qoftë se një tentativë një problem që ishte shumë e vështirë, atë do të ishte gjithmonë fund deri provuar disa rezultate interesante lidhur.

Nga 1907-1910 ai ligjëroi lëndët: si Richardson Ligjërues në Universitetin e Mançesterit. Ai u bë një shoku i Trinity College në vitin 1908, duke fituar një çmim Smith në këtë vit, pas kthimit të Trinitetit në vitin 1910 për të plotësuar vendin e mbetur vakant AN Whitehead kur ishte e detyruar në thelb nga e punës së tij. Menjëherë pas kësaj, me siguri nga 1911, por disa sugjerojnë se në vitin 1910, Littlewood filloi bashkëpunimin e tij të famshëm me GH çartur që kemi diskutuar me hollësi më poshtë.

Në Lufta e Parë Botërore Littlewood shërbyer në Royal artileri Garrison. Ndihmat kontributet e tij ishin shumë të rëndësishme dhe të veçanta u bënë për të mbajtur atë të lumtur, të tilla si dhënia me qira e tij jetojnë me miqtë në Londër, dhe për të kryer një çadër kur në uniformë! Littlewood vetë e përshkroi këtë punë në luftë. Rezultati ishte se ai përmirësuar saktësinë e anti-tavolina varg avionëve dhe përmirësimin e formulës për gjetjen e varg, koha e fluturimit dhe kendin me origjinë në fund të një trajektore me lartësi të vogël. EA Milne ka përshkruar si Littlewood ishte në gjendje të zbulojnë teknika të cilat në masë të madhe zvogëluar sasinë e punës të nevojshme për të bërë këto llogaritje të saktë të trajektoret e raketave. Gjykimet janë zhvilluar për të parë nëse rezultatet e parashikimet Littlewood të mbajtur në praktikë dhe, Milne shkruan:

... për habinë dhe gëzimin e të gjitha pozitat në fjalë vërejtur e shellbursts ra pikërisht në trajektoret Littlewood së, në kohën e saktë-shënjave, brenda shumë gabime të vogla e vëzhgimit.

Littlewood bërë orgji Ball profesor i matematikës në Kembrixh në vitin 1928. Kjo karrige ka qenë themeluar nga një benefaction nga Valter orgji Ball pas vdekjes së tij në 1925, dhe Littlewood ishte okupator e saj të parë. Kjo ishte një zgjedhje e veçanërisht e përshtatshme, jo vetëm për shkak të kontributeve të shquar të tij matematikore, por edhe që Littlewood ishte tutored nga orgji Ball në ditët e tij universitare në Trini. Si dolli Ball Profesor, Littlewood mund leksion mbi temat e zgjedhjes së tij dhe ai nuk kishte për të marrë pjesë në mësimdhënie rutinë. Kjo ishte një aspekt që ai gëzoi, kurse për dërgimin e tij fushat me interes të vet të gjerë në analizat.

Pothuajse të gjitha hulumtimet matematikore Littlewood ishte në analizë klasike, por në këtë fushë ai dukej në një gamë të shquar të subjekteve dhe ka përdorur një gamë më të gjerë i teknikave të provuar rezultatet e tij. Për 35 vite ai bashkëpunoi me GH çartur duke punuar në teorinë e seri, funksion Zeta Riemann, pabarazitë, dhe teoria e funksioneve. Bashkëpunim çoi në një seri të dokumenteve numerorum Partitio duke përdorur çartur-Littlewood-Ramanujan metodë analitike. Gjatë viteve të këtij bashkëpunimi Littlewood është parë rrallë jashtë Kembrixh, në fakt ka qenë shaka rreth se ai ishte shpikje e çartur. Arsyeja e vërtetë ishte më tepër një trishtuar, dmth se Littlewood vuajtur nga depresioni që ne do të diskutojë më të plotë më poshtë. Rregulla që çartur dhe Littlewood miratuar për bashkëpunimin e tyre u dha nga Harald Bohr në një leksion që ai dha në 1947 (shih për shembull, ku ka edhe një diskutim interesant se si ata larg mbërthyer në rregullat e tyre dhe sa larg ata injorohen tyre)

  1. Kur një i shkroi të tjera, ajo ishte krejtësisht indiferent nëse ajo që ata shkruan ishte e drejtë apo e gabuar.

  2. Kur e mori një letër nga të tjerë, ai ishte nën asnjë detyrim për të lexuar atë, le vetëm atë përgjigje.

  3. . Edhe pse kjo çështje nuk ka të vërtetë në qoftë se ata të dy mendonin në të njëjtën kohë për detaje të njëjtë, ende ishte e preferueshme që ata nuk duhet të bëjnë këtë.

  4. Ajo ishte krejt indiferent nëse një prej tyre nuk kishin kontribuar pak më pak në përmbajtjen e një letre nën emrin e tyre të përbashkët.
Në mjeshtër që bën karrocë conjectures se këto rregulla janë pajtuar të vërtetë për nga Littlewood dhe çartur në 1912. Ne duhet gjithashtu koment se nëse ajo duket e çuditshme se një matematikan pjellor si Littlewood ka mbledhur letrat e tij të botuar në vetëm dy vëllime, kjo është sepse çartur të madhe-Littlewood mbledhjen e dokumenteve shfaqet në çartur 's mbledhur works.

Në fund të 1930 të Departamentit të Kërkimeve Shkencore dhe Industriale u përpoq të interesit Matematikanë pastër në ekuacione diferenciale jolineare të cilat janë të rëndësishme për inxhinierë radio dhe shkencëtarët, sepse ata e përshkruan sjelljen e qarqeve elektrike. Afërt të luftës i motivuar këtë interes dhe në 1938 Kërkimit Radio Bordi i kërkoi Matematikanë britanikë të pastër për të ndihmuar në trajtimin me lloje të caktuara të ekuacioneve diferenciale jolineare që dalin në inxhinieri elektronike. Littlewood, duke punuar së bashku me Marinë mjeshtër që bën karrocë, kaloi 20 vjet duke punuar në ekuacionet e këtij lloji të tilla si ekuacion van der Pol së. McMurran dhe Tattersall diskutuar këtë bashkëpunim në, dhe në veçanti punën për ekuacionin van der Pol është diskutuar në. Ata shkruajnë:

Eksperimentet Van der Pol me oscillators jolinear gjatë 1.920 s dhe 1.930 s stimuluar interesin e matematike në ekuacionet diferenciale jolineare që dalin në kërkimin e radios. Probleme të kapur vëmendjen e Matematikanë britanikë ML mjeshtër që bën karrocë dhe JE Littlewood, fillimin e një bashkëpunim që ka zgjatur më shumë se dhjetë vjet. Mjeshtër që bën karrocë dhe analiza Littlewood e ekuacionit van der Pol dhe përgjithësimet e tij i bënë për të shqyrtuar disa metodave interesante topological, duke përfshirë zhvillimin e një pikë fikse Teorema për invariant continua nën një homeomorphism e avionit. Ata ishin ndër matematikanët më të hershme për të aplikuar Poincare 's teori transformimi për analizën e sistemeve dissipative. Hulumtim i tyre është ndër më të hershme në teori parametër i madh dhe luajti një rol në zhvillimin e teorisë moderne e sistemeve dinamike dhe teoria e kaos.

Littlewood u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1915. Ai mori Medaljen e Shoqërisë Mbretërore në vitin 1929, dhe Medaljen Silvester e Shoqërisë në 1943:

... në njohjen e zbulimet e tij matematikore dhe depërtim i lartë në teorinë analitike e numrave. ... Littlewood, në vlerësim s vet çartur ", është matematikan mirën që ka njohur ndonjëherë. Ai ishte njeriu më me gjasë për të sulmuar dhe thyhet një problem me të vërtetë i thellë dhe i frikshëm, nuk ishte askush tjetër që mund të komandë një kombinim i tillë njohuri, teknika dhe fuqi.

Ai gjithashtu ka marrë Medaljen Copley e Shoqërisë në 1958:

... në njohjen e kontributeve të tij të shquar në shumë degë të analizës, përfshirë teori Tauberian, Zeta Riemann-funksion, dhe jo-lineare ekuacioneve diferenciale.

Siç kemi përmendur në disa raste më lart, një problem i cili Littlewood kishin për të përballuar me gjithë jetën e tij ishte depresionit. Ajo kishte prekur atë nga ditët e tij të shkollës dhe vazhdoi të atij probleme gjatë gjithë karrierës së tij. Nuk ka asnjë dëshmi se ai në asnjë mënyrë të paaftë aftësinë e tij për të bërë matematikë, vërtet është vështirë për të parë se si ajo mund të ketë bërë dhënë kështu atë që ai e arritur, por ai sigurisht ka shumë për të prishin jetën e tij shoqërore për të pasur efekt të marrjes tërheqë atë në veten e tij. Edhe pse hulumtimet e tij matematikore nuk duket të vuajnë, ajo sigurisht ndaluar atë nga ndërmarrja e aktiviteteve të tjera matematikore të cilat përfshinë takim njerëz. Për shembull, ai ishte në gjendje të thotë në fund të jetës së tij se ai kurrë nuk kishte qenë sekretar apo kryetar i komitetit. Në fakt edhe pse ai ishte President i Shoqërisë matematike Londër, në vitin 1941-43 ai nuk kryesoi një takim, zëvendës-presidenti duke marrë karrige të gjithë periudhën e tij nga detyra.

Pasi ka dalë në pension ai ka marrë mjekim për depresionin e tij e cila ishte mjaft efektive, dhe pas 1957 ai e ndjeu më shumë në gjendje të pranoni ftesat për vizitë kolegët. Vërtetë ai bëri shumë vizita në Shtetet e Bashkuara në dhjetë vitet e ardhshme 1957. Ne konstatojmë se problemet e tij të takimit të popullit nuk shtrihet në ata që ai e dinte mirë, për shembull ai mori pjesë plotësisht në biseda në darkë në Trini dhe gëzonte shumë kompani në një mjedis familjar.

Ne duhet të përfundojë këtë biografi duke thënë diçka në lidhje me interesat e Littlewood jashtë matematikë. Tij

... ishte pak nën mesataren në lartësi, e ndërtuar fuqishëm dhe më të shkathët. Në shkollë ai kishte qenë një nga gjimnastët më të mirë dhe një batsman vështirë goditur. ... ai ishte një ndjekës i mprehtë e lojrave topin dhe të shiquarat kriket në Fenner mbi pasdite vere. Ai kishte një interes intensiv në muzikë (klasike - veçanërisht Bach, Beethoven dhe Mozart), ai e kishte mësuar veten si një i rritur për të luajtur piano ... Ai ishte i njohur mirë për të studentëve unmathematical në Trini për aftësitë e tij në circling shtatë oborreve të një shtyllë e Bibliotekës në parvaz të ngushtë të bazës së saj dhe për të ecur e tij të përditshme nëpër gjykata për banjot, me një peshqir, por pa këmishë. Në ditë më ai ecte shumë milje në vend.

Tij:

... forca muskulare dhe shpejtësi të reagimit të bërë për sukses në shkëmb ngjitje dhe ski, dhe ai kaloi pushimet shumë në Cornwall, Skoci dhe Zvicër.

Ai ka vazhduar të prodhojë rezultate të shkëlqyera matematikore për shumë vite pasi ka dalë në pension dhe madje edhe kur nëntëdhjetë vjeç ai ishte ende i mprehtë dhe i aftë për të dalë me ide të reja të thellë. Në vitin 1970 ai botoi një letër në të cilën ai shkroi se ai e kishte zgjidhur një problem të cilat:

... ngritur vështirësitë që mundi mua për disa kohë. Unë kam tani kapërcyer ato.

Përveç nderimet që kemi përmendur më lart, Littlewood u nderua me zgjedhje për të Akademie der Wissenschaften në Göttingen në vitin 1925, Akademia suedeze në vitin 1948, Akademia Mbretërore Daneze edhe në vitin 1948, dhe Akademia holandisht në vitin 1950. Në 1957 ai u zgjodh në Paris, Académie des Sciences për të zëvendësuar Fréchet. Ne kemi përmendur më lart se Littlewood ishte President i Shoqërisë matematike në Londër, por edhe që Shoqëria nderuar atë me "Medaljen e tij De Morgan në 1938 dhe e lartë e saj Berwick çmimin në 1960 për dy letra që ai shkroi mbi mekaniken qiellore.

Së fundi kemi parasysh se ai ka marrë grada nderi nga Universiteti i Liverpool në vitin 1928, University of St Andrews 1936 dhe në Universitetin e Kembrixhit në vitin 1965.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland