Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Johann Benedict Listing

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 July 1808

Frankfurt am Main, Germany

24 Dec 1882

Göttingen, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Johann Benedikti Listing 's familjes ishin me origjinë Çeke. Babai i tij, i quajtur gjithashtu Johann Benedikti Listing, ishte një krijues i brushave ndërsa nëna e tij, Caroline Friederike Link, erdhën nga një sfond fshatar i varfër. Listing ishte një fëmijë i vetëm dhe i solli deri në një familje që luftuan me vështirësi financiare.

Ai ishte një djalë të ndritshme dhe talentet e tij ishin të tillë që ai ka marrë ndihmë në lidhje me arsimin e tij nga disa benefactors përfshirë themeli Städel, mbështetësit e artit dhe muzetë. Ai mori një bazë të mirë për edukimin e tij në Musterschule të cilat ai mori pjesë nga mosha tetë. Në këtë shkollë të parë ai u bë i interesuar në shkencë dhe matematikë, kryesisht për shkak të talentuar Müller të tij mësues, por ai kishte një talent të vërtetë për artin. Listing i kënaqur prindërit e tij duke ndihmuar me financat e familjes duke fituar një para pak nga vizatimi dhe kaligrafi nga mosha trembëdhjetë.

Në 1825 Listing hyrë në një gjimnaz, ku ai ka studiuar për pesë vjet. Ai zotëruar anglisht, frëngjisht, italisht dhe latinisht dhe si dhe rritjen e njohurive të tij të matematikës dhe shkencës në këtë shkollë. Ai kishte vendosur tashmë për të ndjekur një karrierë akademike dhe talentet e tij ishin të njohur me dhënien e një bursë bujare nga fondacioni Städel. Duke qenë një bazë e artit ata nuk mund të mbështesë Listing për të ndërmarrë një diplomë në matematikë, e cila do të kishte qenë opsioni i tij i preferuar, por i dha atij bursë për studimin e matematikës dhe arkitekturës. Edhe pse ka pasur një kohë kur arkitekturë u konsiderua si një degë e matematikës, ai me siguri nuk është konsideruar i tillë në ditë Lista e kështu ishte një kombinim mjaft karakteristik diktuar nga një kompromis në mes dëshirave Listing dhe zvogëlohem e fondacionit Städel.

Listing hyrë Göttingen University në 1830 dhe mori pjesë në një gamë të gjerë të kurseve të mrekullueshëm, më të gjerë se sa matematikë dhe arkitektura e specifikuara nga bursa e tij. Përveç këtyre dy temave ai gjithashtu mori kurse në astronomi, anatomisë, fiziologjisë, botanikë, mineralogji, gjeologji dhe kimi. Shpejti Listing po ndiqte kurset e matematikës dhënë nga i Gausit dhe ai ishte i ndotur shpejt nga Gausit si të jesh edhe një shumë të aftë dhe një studente shumë e vështirë të punës. Gausit e ftoi atë që të bashkohet me rrethin e tij të miqve që përfshinte Weber.

Listing ishte jo vetëm nxënës të ftuar në miqësi të ngushtë me Gausit. Një tjetër student u Sartorius von Walterhausen që ishte një vit i ri se Listing. Walterhausen, i cili ishte i interesuar në gjeologji, u bë një mik i përjetshëm i Listing. Ndikimi i Gausit për Listing ishte, megjithatë, shënoi shumë. Ai ishte nga Gauss që Listing filloi të mësojë konceptet topological. Ai gjithashtu ishte nje eksperimentues i talentuar dhe bashkëpunuar me Gausit në eksperimente fizike, veçanërisht ato që lidhen me magnetizmin tokësor. Gausit u bë si mbikëqyrës i disertacionit Lista e superficiebus De secundi ordinis e cila ishte në sipërfaqet e shkallës së dytë dhe format tresh. Ai mori të doktoraturës së tij në qershor 1834.

Walterhausen ishte që përcakton në një udhëtim në Sicili për të studiuar Vullkani. Se ai kishte rënë dakord edhe për të mbledhur të dhëna mbi Gausit për magnetizmin tokësor në këtë udhëtim. Listing ishte një zgjedhje e qartë për një asistent për ta shoqëruar atë dhe palë u nisën më pak se një muaj pasi kishte marrë doktoraturë Listing e tij. Ishte një udhëtim në të cilën Listing mbajtur interesat e tij në shumë tema të ndryshme si dhe të gjeologjisë dhe fizike të cilat ishin qëllimi i udhëtimit. Ai ka punuar në kohën e tij rezervë në matematikë, në veçanti duke punuar mbi idetë topological e cila kishte qenë e para sugjeruar nga Gausit. Ai vendosi të përmbledhur mendimet e tij mbi temën dhe e bënë këtë në një letër të gjatë për të Müller e vjetër të tij mësuesi i shkollës. Është në këtë letër se fjala "topologji" paraqitet për herë të parë. Ai papëlqyeshme termi "geometria Zbavitje", e përdorur pastaj për ide topological, dhe:

Doktrina gjithë që në vend të ri, ai ndjeu se i justifikuar për të dhënë një emër të ri dhe për këtë arsye e quajti atë "topologji", që ai edhe pse më të përshtatshme.

Ndërsa në udhëtimet e tij Listing u afrua nga Hannover Gewerbeschule Höhere pyetur nëse ai do të jetë i interesuar në një post si një mësues i matematikës aplikuar. Pa thënë po ose jo ai me edukatë falenderoi ata për ofertë. Për shkak të një Sartorius kolera dhe epidemi Listing vonuar kthimin e tyre në Göttingen. Në fakt ata morën një anije në Angli ku kaloi një kohë të shkurtër para se të kthehej në Gjermani. Listing shkoi në Hannover të intervistuar për detyrën në Gewerbeschule dhe ishte emëruar, duke filluar karrierën e tij të mësimdhënies në nëntor 1837.

Kur Viktoria u bë Mbretëresha e Britanisë në 1837 Xhaxhai i saj u bë sundimtar i Hanoverit dhe shfuqizoi kushtetutën liberale. Ueber, profesor i fizikës në Göttingen dhe një bashkëpunëtor i afërt i Gausit, ishte një nga shtatë profesorëve në universitet për të nënshkruar një protestë e të gjitha shtatë u hodhën poshtë. Ueber ka mbetur në Göttingen pa një pozicion deri në 1843. Megjithatë rang profesori e tij të fizikës duhet të jetë e mbushur dhe pas pak kohe i Gausit ishte kërkuar për të sugjeruar kandidatë të mundshëm. Ai prodhoi një listë me tre emra me Listing në vendin e tretë. Kur dy të parët hedhur poshtë ofertën, Listing u emëruar në 1839 edhe pse nuk ka publikuar një letër.

Si profesor i fizikes mund të zgjedhin Listing fushën e tij për hulumtim. Një shkencëtar me dhunti të shumta, ai zgjodhi një zonë ende të atyre që ai kishte punuar tashmë në, dhe filloi të studiojnë Optika e syrit të njeriut. Ai botoi physiologischen Beiträge zur Optik në 1845 e cila u bë një klasik. Si dhe që përmbajnë të dhëna nga puna të kujdesshëm eksperimentale, libri është ilustruar bukur nga Listing duke përdorur të gjitha aftësitë e tij në vizatim dhe kaligrafi.

Në shtator 1846 u martua me Listing Pauline Elvers. Pothuajse menjëherë dy ishin në probleme financiare, si duket Pauline gjendje për të mbajtur shpenzimet e saj brenda familjes së të ardhurave.

Listing vazhduan të mendojnë për ide topological, megjithatë, dhe ai shkroi librin Vorstudien zur Topologie në 1847. Kjo ishte përdorimi i parë i botuar topologji fjalës edhe pse, siç kemi përmendur më lart, ai ishte përdorur më parë në letrën e Listing e 1836. Subjekt është i njohur si site analizë për shumë vite dhe vetëm në fund të 1920 ishte topologji anglisht fjala e përdorur nga Lefschetz. Në këtë libër, me të vërtetë një ese zgjatur vetëm thotë, si shtetet titullin, si një punë paraprake, Listing shkruan:

Nga topologji ne do të thotë doktrina e karakteristika modale e objekteve, apo të ligjeve e lidhjes, e pozicionit relativ dhe të vazhdimësisë së pikave, vijave, sipërfaqet, organet dhe pjesët e tyre, ose agregatëve në hapësirë, gjithmonë, pa lidhje me çështjet e masën ose sasi.

Në 1848 revolucioni i cili përfshiu Evropë kishte pasojat e saj. Efekti më i shënuar ishte se Veber ishte riemëruar në karrige në Göttingen cilën ai kishte humbur dhjetë vjet më parë. Sigurisht Listing ishte caktuar për të mbushur Ueber 's karrige kështu që një kompromis është dashur të arrihet. Kjo ishte se Listing ishte graduar profesor i fizikës matematikore të zakonshëm ndërsa Ueber u bë profesor i fizikës eksperimentale. Edhe pse ndryshuar pak në hulumtim që Listing ndërmori, pasi ai kishte shkuar gjithmonë në atë drejtim që interesuar, ai nuk duhet të heqin dorë nga një pjesë e madhe e një laboratori të tij për të Weber.

Megjithatë, jeta Lista e familjes nuk ka shkuar mirë. Çifti kishte dy vajza - njëra në 1848 dhe të dytë në vitin e ardhshëm. Megjithatë Pauline Listing's:

... trajtimin e nëpunësve të saj solli para magjistratëve ndonjë disa herë, ndërsa marrëdhëniet e saj me qiradhënësit çuar në lëvizje shumë për familjen.

As Lista as gruaja e tij u duk në gjendje të menaxhimit të financave të familjes:

Listing kredi të huazuara shpesh e rëndë, nganjëherë nga usurers; Pauline keqtrajtuar zakonisht, dhe përsëri përfundoi në gjykatë me disa rregullsi. Ata tentuan të jetojnë përtej mjeteve të tyre, dhe në një rast shmanget mezi falimentimit.

Falimentimin pranë erdhi rreth kohës që Listing ishte botuese tjetër kontribut të shquar në topologji. Në vitin 1858 ai kishte zbuluar pronat e grupit Möbius në pothuajse të njëjtën kohë, dhe në mënyrë të pavarur të, Möbius. Në 1862 ai botoi Der Regjistrimit raumlicher Complexe oder Verallgemeinerung des Euler'schen den Satzes von Polyedern që diskuton për shtrirjen e Euler-s formulë për karakteristik Ojler e tre të orientuara-dimensionale për të polyhedra rastin e katër disa-dimensionale komplekset simplicial. Kjo punë e dytë në topologji nga Listing është diskutuar me hollësi në Tripodi ku krahasohet kjo me disa punë nga Cayley.

Në fakt ishte shmangur falimentimin për shkak të ministrisë në Hannover shpëtimin e tij. Ishte Sartorius që kishte organizuar për aktin e shpëtimit nga ministria dhe këtu ai ishte shlyerjen e një borxhi të Listing të cilët kishin shpëtuar jetën e tij nga pleqsh tij me anë të një sëmundje serioze gjatë udhëtimit të tyre prej gati tridhjetë vjet më parë. Megjithatë, nuk ka gjetur Listing favor me kolegët e tij për shkak të sjelljes së tij dhe gruaja e tij dhe kjo është e sigurtë se ai ka marrë më pak njohje për arritjet e tij shkencore për shkak të tij. Megjithatë ai ishte:

... lloji i zellshëm dhe kureshtar, dhe të dobishme, i shoqërueshëm dhe mendjemprehtë, i dashur në një shkallë, një mik të vërtetë shumë njerëzve, dhe një armik për asnjë.

Varg e kontributet e bëra nga Listing është mjaft i shquar. Breitenberger në shkruan:

... ai studioi figura e tokës në minutën e detaje, ai bëri vëzhgime në meteorologjia, magnetizëm tokësor, dhe spectroscopy ai shkroi për përcaktimin sasior të sheqerit në urinë për diabetikët, ai promovuar industrinë e sapolindur optike në Gjermani dhe më të mirë ndriçimi rrugor në Göttingen, ai udhëtoi për në Londër ekspozita botës 1851, Vjenë, Londër, 1873 dhe 1876, si një vëzhgues për qeverinë e tij, ai ndihmoi në hulumtimet gjeodezike; ... ai shpiku një marrëdhënie të mira shumë [phenomenona tjera se topologji], disa prej të cilave kanë bë i tanishëm: "entropic", "pikat qendror", "drita homocentric", "Sistemi i largpamës", "geoid" ... ai solli "një mikron "për një metër i njëmiliontë të ...

Ndër nderon që Listing ka marrë ishin zgjedhjet për Akademinë Göttingen dhe Shoqëria Mbretërore e Edinburgut. Ai iu dha një doktoratë nderi nga Tübingen.

Ai vdiq nga një goditje në tru.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland