Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jules Antoine Lissajous

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

4 March 1822

Versailles, France

24 June 1880

Plombières, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jules Lissajous hyrë Ecole Normale Supérieure në 1841. Më pas ai u bë profesor i matematikës në Lycée Saint-Louis. Në 1850 ai u dha një doktoraturë për një tezë mbi vibruese bare duke përdorur metodën e model Chladni e rërës për të përcaktuar pozicione qendror. Në 1874 u bë Lissajous rektorin e Akademisë në Chambéry, pastaj në vitin 1875 ai u caktua rektor i Akademisë në Besançon.

Lissajous ishte i interesuar në valët dhe zhvilluar një metodë për studimin vibracionet optik. Në fillim ai ka studiuar valët e prodhuar nga një diapazon në kontakt me ujin. Në 1855 ai përshkroi një rrugë të studioni vibracionet akustike duke reflektuar një rreze dritë nga një pasqyrë e bashkangjitur në një objekt vibruese mbi një ekran.

Duhamel ishte përpjekur për të demonstruar këto vibracionet me një lidhje mekanik por Lissajous të kërkuar për të shmangur problemet e shkaktuara nga lidhje. Ai merret me sukses figura Lissajous reflektuar nga pasqyra dritë mbi dy akordim forks vibruese në kënde të drejtë. Kthesa shihen vetëm për shkak të këmbëngulja e vizionit në syrin e njeriut.

Lissajous studiuar rreh shihet kur forks tij akordim kishte frekuenca pak më të ndryshme, në këtë rast një elips rradhës është parë.

Lissajous u dha Çmimin Lacaze në 1873 për punën e tij në vëzhgimin optike të vibrimit.

Helmholcit përdorur instrumente Lissajous në studimin e tij të vibracioneve string.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland