Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Joseph Liouville

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 March 1809

Saint-Omer, France

8 Sept 1882

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Joseph Ljuvilit 's ati ishte një kapiten i ushtrisë në ushtrinë e Napoleon's so Jozefi iu desh të kalonin disa vitet e para të jetës së tij me dajën e tij. Babai i tij ishte sigurisht me fat për të mbijetuar luftrave dhe pas Napoleoni u mund ai në pension për të jetuar me familjen e tij. Familje u vendosën pastaj në Toul ku Jozef frekuentuar shkollën. Nga Toul ai shkoi në Kolegjin St Louis në Paris, ku ai studioi matematikë në nivelet më të larta. Pas leximit artikuj në Gergonne 's Journal ai provoi disa rezultate gjeometrike që ai i shkroi deri sa letra edhe pse ato nuk ishin botuar.

Ljuvilit hyrë Ecole Polytechnique në 1825 dhe mori pjesë në Amperi 's Cours d'analizuar et de mécanique në seancë 1825-26. Ai gjithashtu mori pjesë në kurse nga Arago në Ecole Polytechnique si dhe një kurs të dytë nga Amperi në College de France. Ljuvilit Edhe pse nuk duket të kenë marrë pjesë çdo i Cauchy 's kurse, është e qartë se Cauchy duhet të ketë pasur një ndikim të fortë mbi të. Ljuvilit u diplomua në 1827 me de Prony dhe Poisson midis ekzaminerët tij.

Pas diplomimit nga Ljuvilit Ecole Polytechnique hyrë Ecole des Ponts et Chaussées. Megjithatë shëndeti i tij pësoi kur ai kishte për të ndërmarrë projekte të inxhinierisë dhe i kaloi disa kohë në shtëpinë e tij në Toul shërohet. Deri tani Ljuvilit ishte i vendosur në një karrierë akademike dhe e gjeti të pamundur për të studiuar larg nga Parisi. Pas një numri të periudhave të pushimit, një prej të cilave lejohet atij të martohet dhe të ketë një muaj mjalti disa ditë, u bë e qartë atij se ai duhet të japin dorëheqjen nga Ecole des Ponts et Chaussées. Këtë ai e bëri në tetor të 1830, por edhe në këtë fazë ai kishte shkruar një numër të letrave që ai kishte paraqitur të Akademisë Paris Elektrodinamika, ekuacione pjesore diferenciale dhe teoria e ngrohjes.

Në 1831 Ljuvilit u emërua në postin e tij të parë akademik, si asistent i Klod Mathieu i cili ishte emëruar në karrige Amperi është në Ecole Polytechnique. Ai u emërua gjithashtu një numër të shkollave private dhe në Ecole Qendrore. Është shquar që gjatë kësaj periudhe të jetës së tij Ljuvilit mësuar në mes 35 dhe 40 orë në javë në institucione të ndryshme. Ndoshta me një orar të rëndë se kjo nuk është për t'u habitur se disa kurse nuk do të shkojnë veçanërisht mirë dhe duket se ka ligjëruar në një nivel shumë të lartë për disa prej nxënësve më pak të aftë.

Në 1836 Ljuvilit themeluar një revistë matematike Pures Journal de Mathématiques et Appliquées. Ky ditar, i njohur ndonjëherë si Journal de Ljuvilit, bëri shumë për matematikën në Francë gjatë shekullit të 19-të. Ljuvilit tashmë ka fituar një reputacion ndërkombëtar me letra të botuar në Crelle 's Journal por në të njëjtën kohë cilësinë e Crelle' s Journal bëri atë të vetëdijshëm për mangësitë në rrugët për botime matematikore të cilat ka qenë në Francë. Sigurisht ai ishte i pakënaqur me stilin e Parisit Revista sepse ai ka shkruar në 1836:

.. një shpirt të veçantë e emigrimit ka konfiskuar disa kritikë dhe ne kemi parë ato abuzimi grumbull mbi një pas të tjera të njerëzve të cilët në fusha të ndryshme të shkencës janë nderuar Francë me dinjitet të madh. ... këtë stil të mprehtë dhe i pakundërshtueshëm ... kurrë nuk do të jenë të mitë, sepse dishonours dy karakterin dhe talent e atyre që miratojnë atë.

Ljuvilit u bë i preferuar për të plotësuar të kryesojë në Ecole Polytechnique që ra vakant Navier kur vdiq në vitin 1836. Megjithatë, pas një konkurrencë të ngushtë, u emërua Duhamel. Në 1837 u emërua në Ljuvilit leksion në College de France si një zëvendësim për Ligji Biot. Në 1838 u emërua profesor Ljuvilit e Analizës dhe Mekanikë në Ecole Polytechnique.

Vit pas ai u zgjodh në seksionin astronomi i Académie des Sciences, por kjo ishte vetëm, pas kundërshtimit të fortë nga Libri. Në të vërtetë sherr mes Ljuvilit dhe Libri i intensifikuar pas zgjedhjes së tij për të Académie. Në vitin 1840, pas një boshllëk që rezultojnë nga vdekja e Poisson, Ljuvilit u zgjodh në Longitudes des Bureau.

Në shumë mënyra 1840 ishte një pikë kthese në karrierën e Ljuvilit. Si Lützen shkruan në:

Para 1840, Ljuvilit kishte ndjekur disa rrugë të qartë për të siguruar karrierën e tij; gjatë njëzet viteve të ardhshme, promovimin dhe zhvillimin e Matematikanë tjera ide u bë çështje qendrore.

Jeta për Ljuvilit zhvilluar në një vit me dy pjesë të dallueshme. Gjatë periudhës së verës të gjatë, kaloi në Toul, ai ndërmori kërkime, shkroi letra dhe kryer detyrat redaktimi. Nga nëntor-korrik ai jetoi në Paris dhe kryer mësimin e tij dhe detyrat administrative.

Jo gjithçka shkoi rrugën e Ljuvilit megjithatë. Kur Lacroix vdiq në 1843, Ljuvilit aplikuar për karrige e tij në College de France, ku ai leksione vetëm si një zëvendësim për Ligji Biot. Megjithatë pas një zgjedhje të ngushtë Libri i ishte caktuar. Ljuvilit menjëherë dha dorëheqjen nga College de France, shkruar në letrën e tij të dorëheqjes:

Unë jam thellësisht poshtëruar si person dhe si gjeometër nga ngjarjet që ndodhën dje në College de France. Nga ky moment është e pamundur për mua që të leksion në këtë institucion.

Një tjetër aspekt i jetës Ljuvilit ishte përfshirjen e tij në politikë. Një nga miqtë e tij, dhe kolegët e matematikore, ishte Arago që hynë në dhomën e deputetëve në 1831 dhe u bë udhëheqës i Partisë Republikane. Kolegët e tjera matematike u bë gjithashtu i përfshirë në ngjarjet politike të kohës, për shembull katalanisht, pikëpamjet politike e të cilit ishin të ngjashme me pikëpamjet republikane të Ljuvilit, ka dëmtuar karrierën e tij matematikore. Ljuvilit sigurisht nuk le pikëpamjet e tij politike të mbajë atë prapa si ai avancuar karrierën e tij matematikore, për dallim nga Cauchy i cili kishte refuzuar të betohen betimet e besnikëri ndaj mbretit se Ljuvilit dhe madje Arago e kishte përgatitur për të bërë.

Inkurajuar nga Arago, Ljuvilit qëndroi për zgjedhjet për Kuvendin që përbëjnë në 1848. Në rekomandimin e tij të Ljuvilit si një Arago kandidat ka shkruajtur:

... Mr Ljuvilit është një nga miqtë e mi më të mirë. Ai është një njeri shumë i shquar, një atdhetar, një republikane me përvojë. Dhënë Zoti që Asambleja Kombëtare do të përmbajë shumë anëtarë të këtij kalibri.

Zgjedhur më 23 prill 1848, Ljuvilit mori vendin e tij në mesin e shumicës moderuar republikan. Megjithatë ka pasur trazira në Paris, si punëtorët e mendonin se revolucionin e tyre ishin marrë përsipër nga borgjezi. Kur Arago u përpoq për të adresuar turmat bën pyetje të pakëndshme bërtiti një koment i thënë:

Mr Arago, ju nuk keni qenë të uritur.

Ljuvilit vazhduar karrierën e tij politike duke qenë renominated për zgjedhjet e Kuvendit në 1849, por valën e kishte kthyer kundër republikanëve të moderuar dhe ai nuk u zgjodh.

Humbjes në zgjedhje provuar një pikë kthese në jetën e Ljuvilit. Si Lützen shkruan në:

Humbjen e personalitetit politik ndryshuar Ljuvilit. Në letrat më parë, ai ishte në depresion shpesh për shkak të sëmundjes, dhe mund të çarë e xhaketës zemërimin e tij ndaj armiqve të tij si Libri i tillë, por ai gjithmonë ka luftuar për atë që ai besonte ishte e drejtë. Pas zgjedhjeve në 1849, ai dha dorëheqjen dhe u bë e hidhur, edhe ndaj miqtë e tij të vjetër. Kur ai u ul në tryezën e tij, ai nuk punojnë vetëm, ... ai gjithashtu menduan fatin e tij të sëmurë. ... shënimet e tij matematikore u ndërprenë me kuota nga poetë dhe filozofë ...

Libri i arratisur nga Franca, gjatë revolucionit të 1848, jo për arsye politike, por për të shmangur një dënim me burg për vjedhjen e libra dhe dorëshkrime të çmuar. Karrige e tij në College de France ishte shpallur vakant në 1850 dhe Cauchy dhe Ljuvilit konkuruan për postin. Në një garë të ngushtë Ljuvilit triumfoi dhe filloi të tij ligjërata në College de France në 1851.

Edhe pse prodhimit matematikore Ljuvilit ishte zvogëluar në masë të madhe, ndërsa ai ishte i përfshirë në politikë, ajo kap përsëri në Vitet 1850 pavarësisht nga problemet e shëndetit. Në fakt 1856 dhe 1857 ishin dy vjet më produktive Ljuvilit. Megjithatë, pasi u emërua kryetar i mekanikës në Shkencave des Faculté në ngarkesën e tij të mësimdhënies 1857 filloi të marrë numri i saj mbi të. Jo vetëm që ai të ketë një peshë të lartë të mësimdhënies, por Ljuvilit ishte një perfectionist që do të thoshte se kur ai ndjeu se ai nuk mund të kushtojnë të gjithë kohën e nevojshme për t'i dhënë leksione të mirë të mundshme ai filloi të vuajë. Ai vazhdoi, por më së shumti për të publikuar rezultatet e kishte zbuluar gjatë vitit të tij shumë të frytshme të 1856 dhe këto pa provat që tani ai nuk mund të gjej kohën për manikyr.

Një tjetër goditje të Ljuvilit ishte vdekja e Dirichlet në 1859. Kjo ishte një goditje e rëndë për atë matematikisht për të, si edhe duke humbur një mik të ngushtë, ai humbi kryesore korrespondent i tij matematikore.

Punës matematike Ljuvilit ishte shumë e gjerë duke filluar, nga fizika matematike me astronominë në matematikën e pastër. Një nga temat e para ai ka studiuar, i cili i zhvilluar nga puna e tij në fillim të Elektromagnetizmi, ishte një temë të re, që tani quhet gur i pjesshëm. Ai përcaktuar operatorët diferenciale të rendit t arbitrare D. Zakonisht t është një numër të plotë, por në këtë teori e zhvilluar nga gazeta Ljuvilit në mes 1832 dhe 1837, t mund të jetë racional,paarsyeshme ose më në përgjithësi të të gjithë numrit një kompleks.

Ljuvilit hetuar kriteret për integrals e funksioneve algjebrike të algjebrike gjatë periudhës 1832-33. Duke vendosur këtë në katër gazeta, Ljuvilit vazhdoi të hetojë problemin e përgjithshme të integrimit të funksioneve algjebrike në terma fundme. Puna e tij të parë ishte i pavarur nga ai i Abel, por më vonë ai mësuar të Abel 's punë dhe disa ide të përfshira në punën e tij.

Një fushë tjetër e rëndësishme që Ljuvilit kujtohet për sot është që të numrave të jashtëzakonshëm. Interes Ljuvilit në këtë erdhi nga leximi një korrespondencë midis Goldbach dhe Daniel Bernoulli. Ljuvilit sigurisht që kanë për qëllim që të provojë se e është i jashtëzakonshëm, por ai nuk pati sukses. Megjithatë kontributin e tij ishin të mëdha dhe e çuan për të provuar ekzistencën e një numri të jashtëzakonshëm në 1844 kur ai ndërtoi një klasë pafund të numrave të tillë duke përdorur thyesat e vazhdueshme. Në 1851 ai botoi rezultatet në numrat e jashtëzakonshëm heqjen e varësisë nga fraksionet e vazhdueshme. Në mënyrë të veçantë ai dha një shembull të një numër i jashtëzakonshëm, numri i quajtur tani numri Liouvillian

0,1100010000000000000000010000 ...

ku ka një 1 në n vend! dhe 0 gjetkë.

Puna e tij mbi problemet vlerën e kufiritekuacioneve diferenciale përmendet për shkak të asaj që quhet sot Sturm-Ljuvilit teori e cila përdoret në zgjidhjen e ekuacioneve integrale. Kjo teori, e cila ka rëndësi të madhe në fizikës matematikore, u zhvillua midis 1829 dhe 1837. Sturm dhe Ljuvilit shqyrtohet përgjithshme ekuacionet lineare diferenciale të dytë dhe ekzaminuar me qëllim Eigenvalues pronat e tyre, sjellja e eigenfunctions dhe zgjerimin e funksioneve seri arbitrare në lidhje me këto eigenfunctions.

Ljuvilit kontribuar në gjeometrinë diferenciale studiuar transformimet conformal. Ai provoi një teoremë të mëdha në lidhje me masat e ruajtjes së pronës dinamikës Hamiltonit. Rezultati është me rëndësi thelbësore në mekanikë statistikore dhe teoria masë.

Në 1842 filloi të lexuar Ljuvilit Galois 's letrat i pabotuar. Në shtator të 1843 ai njoftoi të Akademisë Paris se ai kishte gjetur rezultate të thella në Galois 's punë dhe premtuar se do të publikojë Galois' s gazetat së bashku me komentin e tij. Ljuvilit ishte pra një ndikim të madh në sjelljen e Galois-t punojnë për të njoftimit të përgjithshme, kur ai botoi këtë punë në 1846 në Journal tij. Megjithatë ai kishte pritur tre vite para se gazeta botuese, dhe cuditerisht jo, kurrë ai botoi komentin e tij edhe pse ai me siguri ka shkruajtur një koment që i mbushur në boshllëqe në Galois 's provave. Ljuvilit edhe leksione mbi Galois 's punës dhe Serret, ndoshta së bashku me Bertrand dhe Hermite, mori pjesë në kurs.

teori numri Ljuvilit shkruajtur rreth 200 gazeta, duke punuar mbi reciprocitetit katror dhe shumë tema të tjera. Ai shkroi mbi 400 letra në total.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland