Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacques-Louis Lions

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 May 1928

Grasse, Alpes-Maritimes, France

17 May 2001

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jacques-Louis Luanët u rrit deri në Grasse, Alpes-Maritimes, e cila është një qytet në Provence-Alpes-Côte-Cote d'rajonin e Francës juglindore. Një qytet i bukur në ultësirë e Alpeve, ai është qendra e industrisë parfum frëngjisht me fshat i mbushur me trëndafila, jasemini, çel e hidhur portokalli dhe lule të tjera nga të cilat parfume të distiluar. Luanët u bashkangjitur thellë të qytetit që ai u rrit deri në, dhe kjo gjithmonë ka mbetur si një vend për t'u kthyer në sa herë që të jetë e mundur gjatë gjithë jetës së tij. Jacques-Louis Honore e babait Luanët ishte një kontraktues dhe nëna e tij ishte Annette Muller. Honore Luanët ishte kryetari i bashkisë së Grasse për gati 30 vjet dhe ishte:

... një politikan i cili thuhet të ketë qenë kushtuar bujarisht të mirë të tij elektorale.

Jacques-Louis ndoqi shkollën në Grasse por Luftës së Dytë Botërore do të thotë se Franca u bë një vend i zënë, ndërsa ai ishte duke studiuar. Në fund të 1943, edhe pse ai ishte vetëm 15 vjeç, ai u bashkua rezistencës në frëngjisht duke treguar vendosmëri të madhe për të liruar vendin e tij. Ndërkohë që shërbejnë me forcat e frëngjisht Lirë të Brendshme, ai u takua me një vajzë Andree Olivier, edhe nga jugu i Francës, i cili ishte në Rezistenca. Ata u martua më vonë, në 21 gusht 1950, dhe fëmijët e tyre vetëm, Pierre-Louis Lions, ka lindur në vitin 1956. Ai është bërë si një matematikan i njohur si babai i tij i famshëm dhe ai gjithashtu ka një biografi në këtë arkivë.

Në 1946 Luanët la de Grasse College dhe studiuar për një vit në Lycée-Felix Faure në Nisë. Ndërkohë që ka ai ishte këshilluar nga një pedagog, pas një provimi me gojë, për t'u ulur provimeve hyrje për Supérieure Ecole Normale në Paris. Kjo ishte këshilla të mira me të vërtetë! Kalimi provimeve ai ka studiuar në Ecole Normale Supérieure 1947-1950. Shumica e studentëve nga Supérieure Ecole Normale vazhdoi të bëhen mësuesit e shkollave, por Luanëve, dhe mikun e tij dhe shokët e studentëve Bernard Malgrange, vendosi që ata dëshironin të bëhen mësuesit universitar. Shpenzimeve 1950-51 në Supérieure Ecole Normale, Luanët u dha një grant nga Qendra Kombëtare për Studim shkencor për të mundësuar atij të ndërmarrë studime të doktoraturës që ai bëri në Universitetin e Nancy nën mbikqyrjen e Laurent Schwartz.

Në të bëhet një student i Schwartz, Luanëve ishte duke u mbikqyrur nga një matematikan i shquar që kishte vitin e kaluar fitoi një medalje Fields. Schwartz ka marrë medalje në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve të Harvardit, më 30 gusht 1950 për punën e tij në teorinë e shpërndarjeve. Schwartz ka bërë një përparim të madh në kuptimin e ekuacioneve diferenciale pjesore të cilin ai duhet të jetë krejtësisht pa ndryshim në kuadrin e teorisë së shpërndarjes. Luanët ishte një nga disa studentë që Schwartz drejtuar për të marrë këtë qasje të re dhe tezën e doktoraturës zhvilluar atë që ka bërë teorinë standarde të variational eliptik dhe ekuacione lineare evolucionit. Luanët marrë shkencat Docteur es tij në vitin 1954 dhe ai u emërua Maître de konferenca Nancy. Më vonë ai u bë profesor në Fakultetin e Shkencave ka, duke mbetur deri në 1963. Gjatë viteve 1954-1957 Luanët mbajtur një numër të vizituar emërimet në Shtetet e Bashkuara, India dhe Japonia.

Kjo është një detyrë e pamundur për të treguar të gjitha fushat në të cilat Luanëve punuar, prodhimi i tij ishte aq e madhe; Shqyrtime matematike listat e 529 letra dhe librat nën emrin e tij. Ne e bëjmë këtë pikë përpara se të themi asgjë rreth matematikës ai ka studiuar që nga sa më shpejt të jetë tema e kemi përmendur ai studioi lexuesi duhet të jenë të vetëdijshëm se Luanët do të studiojnë me shumë probleme të tjera të cilat nuk janë përmendur në të njëjtën kohë. Kjo tha, le të na Luanët komentoj se ishte shumë i dashur për bashkëpunim me Matematikanë tjera dhe gjatë kohës së tij në Nancy ai ishte bashkëpunim me disa Matematikanë italianë. Në një prej këtyre bashkëpunimeve me Enrico Magenes, ata ishin duke hetuar probleme jo-homogjene kufi për ekuacionet eliptik dhe jo-homogjene fillestare probleme vlerë kufitare për ekuacionet e evolucionit alegorik dhe hiperbolike. Pune e cila Luanët e bëri në këtë zonë, si nga vetë dhe në bashkëpunim me Magenes, u përfshi në vëllimin e tyre tre traktat Problèmes aux Limites jo homogènes et applications. Vëllimi 1 dhe 2 janë botuar në vitin 1968 me vëllimin e tretë të botuar në 1970:

... rezultatet janë të thellë dhe zhbirues dhe ekspozitë është dominues. Kjo është një punë për të rekomanduar për çdo student serioz e ekuacioneve diferenciale të pjesshme dhe në veçanti për ata që janë magjepsur nga mënyra në të cilën analizë funksionale moderne ka ndihmuar dhe i ndikuar studimin e tyre.

Si ishte tipike në Francë në këtë kohë, profesorët universitar filloi karrierën e tyre në provincat dhe nëse ata janë mjaft të suksesshme mund të promovohet në një karrige në Paris. Luanët e ndjekur këtë model, kur ai u emërua profesor në Fakultetin e Shkencave të Universitetit të Parisit në vitin 1963. Ai kishte qenë i shpejtë për të parë ndikimin që kompjuterat do të ketë në matematikë dhe në mesin e shumë probleme kur ai e kishte konsideruar në Nancy ishin aplikimet e metodave numerike për problemet shkencore. Në Paris, ai filloi një seri seminar javore numerike analiza dhe, më vonë, ai ngriti një laborator analize numerike. Edhe pse në këtë fazë nuk Luanët botojë në temë, vëren leksionin nga kurset pasuniversitare ai dha në analizën numerike filloi të qarkullojë dhe të përdoret për të ngritur kurse analiza numerike në institucione të tjera. Në 1966, përveç në postin e tij në Fakultetin e Shkencave, Luanët u bë me kohë të pjesshme profesor në Ecole Polytechnique; një takim ai e mbajti deri në 1986.

Franca miratoi ligjin 1968 Orientimit në reformimin e arsimit të lartë. Në veçanti në Universitetin e Parisit do të ishte ndarë në trembëdhjetë universitetet të veçanta nga 1970. Luanët zgjodhi për të punuar në Paris VI, universitet i cili ishte emëruar më vonë Université Pierre et Marie Curie. Në 1973, në një moshë shumë të re, ai u zgjodh në Académie des Sciences. Në të njëjtin vit ai u bë profesor në College de France, kur ai u emërua në karrige e Mathématique Analyse des Systèmes et de leur Controle. Roger Tregoj mikut në shpjegon se çfarë Luanët kishte në mendje kur ai zgjodhi këtë titull për karrige e tij:

Sistemet ai kishte në mendje janë ato të përshkruara nga lineare dhe jolineare ekuacione diferenciale pjesore. Analiza do të thotë këtu çdo gjë nga teorema ekzistencën më abstrakte të përafrimit dhe çështjet numerike dhe Implementimi kompjuter; kontrollit do të vijnë më vonë.

Ai kishte botuar tashmë një punë të madhe mbi kontrollin e sistemeve optimale Controle de systèmes gouvernés par des ekuacionet aux dérivées partielles në vitin 1968 e cila hulumton problemet determinist optimizim përfshijnë ekuacionet diferenciale pjesore. Një tipar i dukshëm i kësaj pune është se Luanët paraqet një version të pafund dimensionale e ekuacionit Riccati në të.

Le përshkruajnë një ose dy traktatet më të mëdha nga Luanët. Ai botoi méthodes quelques problèmes de rezolutë des aux Limites linéaires jo në vitin 1969. L Çesari, shqyrtoi këtë punë të rëndësishme, shkruan se Luanët:

... raportet mbi metodat e zgjidhjes së problemeve jolineare vlera kufi për ekuacionet diferenciale të pjesshme, në bazë të analizës teorike dhe funksionale. Materiali i madh është i organizuar në katër kapituj, sipas metodave. Në të gjitha rastet metodat janë treguar të japë Teorema ekzistencës.

(1) Metodat e bazuar në compactness. Me këtë ne do të thotë se zgjidhje e përafërt janë ndërtuar nga një reduktim i problemit në një fundme e një dimensionale, dhe këto janë treguar më pas të formojë një familje relativisht kompakt në një topologji të përshtatshme, me anë të vlerësimeve a priori dhe vlerësime të tjera. ...

(2) Metodat e bazuar në monotonicity. Njëjtën skemë si më sipër, përveç se kalimi për të kufizuar lehtësohet nga pronat monotonicity i operatorëve në shqyrtim ...

(3) Metodat e rregullimit, metodat viskozitet dhe metodat e dënimit. Këto metoda në të cilat përbëhen nga zgjidhjet e përafërt janë rregulluar, ose zbutur, para kalimit të afatit është kryer

(4) Metodat e përafrimit të njëpasnjëshme, Njutoni 's metodë, discretisation, metodat dekompozim. Këtu një numër i qasjeve janë diskutuar, disa jo klasike, disa të cilat kanë bërë të njohur që prej ardhjes së kompjuterëve elektronik ...

Ndoshta kontributi më të shquar nga Luanët ishte e gjerë traktat analizë matematike dhe metodat numerike për shkencën dhe teknologjinë të cilën ai ka shkruajtur me Robert Dautray. Kjo punë është në nëntë vëllime botuar në vitin 1984 dhe 1985 dhe përmban rreth 4.000 faqe. Është mbledhur të vërtetë në një punë të tërë në përputhje të gjitha të tij të mëparshme, por edhe shumë të përfshira përgjithësimet që shkoi mirë përtej veprave origjinale. Ja se çfarë secili prej pesë vëllime mbulon:

Vol. 1. Origjinës fizike dhe metodat klasike.
Vol. 2. Metodat funksional dhe variational.
Vol. 3. Teoria Spectral dhe aplikimet.
Vol. 4. Ekuacionet integrale dhe metodave numerike.
Vol. 5. Spektrit operatori.
Vol. 6. Metodat Integrale dhe numerike.
Vol. 7. Evolution: Furierit, Laplace.
Vol. 8. Evolution: semigroups, metodat variational.
Vol. 9. Evolution: Metodat numerike, të transportit.

Me këtë prodhim pabesueshme e punës është e vështirë të besohet se Luanët do të kenë kohë për asgjë tjetër. Megjithatë, ai arriti të gjej kohën për të bërë kontribute shumë të tjera jashtë studimin e tij matematikore. Ai ishte Presidenti i organizatave të shumta: Institut National de Recherches en Informatique et en Automatique (1980-1984); Qendra Kombëtare d'Etudes Spatiales (1984-19920; Scientifique Conseil d'électricité de France (1986-1992); Comité de la Scientifique Météorologie Nationale (1990-2001); International Mathematical Bashkimi (1991-1995); Académie des Sciences (1996-1998), dhe Scientifique Conseil de France Telecom (1998-2001).

Në kapacitetin e tij si President i Bashkimit Ndërkombëtar matematike ai propozoi që vitin 2000 të bëhet Viti Botërore matematike. Kjo çoi në shumë ngjarje të-gjerë botëror i cili përmirësuar imazhin e matematikës me publikun e gjerë.

Ndoshta ne duhet të themi më shumë për punën e tij si President i Shkencave Académie des. Në këtë rol ai është kërkuar në vitin 1997 nga Presidenti frëngjisht, Jacques Chirac, për të prodhuar një dokument i detajuar bota-shtetit të gjerë të artit në secilën nga fushat e mëposhtme dhe të bëjnë propozime:

... qasje në njohuri për të gjithë dhe elektronike përpunimin e informacionit, njohurive të planetit tonë dhe mënyra e jetës dhe kuptim jetës dhe përmirësimin e sistemeve të kujdesit shëndetësor për të gjithë.

Duke pasur parasysh këtë zvogëlohem unbelievably gjerë, Luanët ngritur Komiteti 2000 me veten e tij si kryetar, duke vënë vetes objektivin e përfundimit detyrë nga vitit 2000. Ai pasoi, dhe raporti i është dorëzuar personalisht nga Luanët presidentit Shirak më 25 janar 2000 në një ceremoni në Pallatin Elysee.

Ne kemi përmendur një nderon disa që Luanët marrë. Ne duhet të përmendim një më pak, edhe pse përsëri hapësirë e bën të pamundur që të japin listën e plotë. Ai ishte një pedagog i ftuar në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në 1958, 1970, dhe 1974. Ndër çmimet që janë fituar John Von Neumann Nobel në vitin 1986, çmimin e Japonisë në vitin 1991, çmimin Harvey nga Technion në vitin 1991, Medaljen e artë Daedalon për Shkencës dhe Teknologjisë nga Greqia në vitin 1991, dhe WT et Idalia Reid Çmimi prej Shoqëria për Industriale dhe Matematikë e Aplikuar në vitin 1998. Ai u zgjodh një anëtar nderi i mbi njëzet e shoqërive të mësuar dhe akademi botërore gjerë. Ai mori diploma nderi nga universitete të botës nëntëmbëdhjetë-gjerë. Ai mori dallimet e mëposhtme: Commandeur de la Legion d'Honneur (1993); Grand dans l'Officier rendin du Kredite Kombëtare (1998); rendin du Soleil Levant, étoile d'or et d'argent (1998).

Le rekord disa nga tributes bërë atij pas vdekjes së tij.

Roger Tregoj mikut shkruan:

Jacques-Louis Luanët ishte një shkencëtar i shquar dhe energjisë parandjenjë të madh. Vizionin e tij për të zgjeruar zhvillimin e zonave të gjithë të shkencës matematikore. Ai e kuptoi se matematika mund të bëjë një kontribut të madh për shkencën, dhe ai ka punuar për të parë të realizuar këtë qëllim.

Peter D Lax shkruan:

Luanët kishte një të hapur, miqësore personalitetit, bujare, me një prekje të lehta dhe një sens të hollë të humorit.

Enrico Magenes shkruan:

... Kam pasur mundësi të vlerësojmë plotësisht intelektuale dhe cilësitë e njeriut të Luanëve: sjellje e tij i çiltër; angazhimin e tij dhe të energjisë në punë; shpejtësinë e tij e intuita dhe vendimin; hapje e tij për ide të reja dhe problemet e reja në një trup i rritur me më shumë njohuri se dhe më shumë me kalimin e kohës, edhe në matematikë jashtë, dashuria e tij për lirinë dhe respektin e tij për mendimet e të tjerëve.

John Ball tha (shih):

Jacques-Louis Luanët ishte një njeri i magnetizmin të konsiderueshme personale dhe bukuri, karizmin e të cilit, madhështi si një mësues, dhe qasjes tërhequr të tjera për të punuar me të.

Pierre Bernhard shkruan:

... për të bashkë-punëtorët e tij dhe miqtë, ai do të jetë shumë më kujtohet si një njeri me vizion të madh dhe dituria, gjithmonë në dispozicion kur ju duhet këshilla e tij, me një ndjenjë të fortë të humorit edhe në situata të rënda dhe një kujdes të madh për individë. Ai ishte i tillë që një personalitet të bukur bukuri e tij do të funksionojë në të gjithë rreth tij, nga nëpunësit e krerëve të zemëruar bashkim, i cili do të ndjehen se ata kishin qenë të vërtetë për të dëgjuar dhe marrë seriozisht. Ky njeri, i cili kryhet në ndonjë hapësirë më shumë kohë se disa prej nesh së bashku, nuk duket të jetë në një nxitim. ...

Rrallë ka ndodhur që një njeri vetëm shfaqet kaq shumë aftësitë dhe dhuntitë, rrallë do të jetë një shkencëtar aq shumë e humbura nga kolegët e tij dhe miqtë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland