Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pierre-Louis Lions

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Aug 1956

Grasse, Alpes-Maritimes, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pierre-Louis Lions është djali i matematikan i njohur, Jacques-Louis Luanët dhe Andree Olivier. Ai u lind në Grasse, Alpes-Maritimes në Provence-Alpes-Côte-Cote d'rajon të Francës, në veriperëndim të Kanës. Kjo ishte vendlindja e babait të tij dhe familjes konsiderohet qytet në shtëpi, edhe pse në kohën e lindjes së tij i ati i tij ishte një profesor në Universitetin e Nancy. Le të vini re se Grasse nuk është shumë larg nga Draguignan ku Alain Connes, i cili fitoi një Medalje Fushat e 12 vjet para se të Luanëve fitoi Medaljen Fushat e tij, ishte i lindur.

Pierre-Louis Kur ishte gjashtë vjeç babai i tij u bë profesor në Paris dhe familja ka jetuar atje. Ai mori pjesë në Lycée Pastër dhe pastaj Lycée Louis-le-Grand para se të hyjnë në Ecole Normale Supérieure në vitin 1975. Luanët studiuar në Ecole Normale Supérieure 1975-1979. Teza e tij, e mbikqyrur nga H Brézis, u paraqit në Universitetin e Pierre dhe Marie Curie (formalisht Paris VI, kur Universiteti i Parisit ishte e ndarë në trembëdhjetë universitetet më vete në 1970) dhe në vitin 1979 ai mori tij Doctorat d'Etat es shkencave. Më 1 dhjetor 1979, pasi ai mori doktoratën e tij, Luanët martuar Lila Laurenti. Ata kanë një fëmijë Dorian.

Nga 1979-1981 Luanët mbajti një post të kërkimit në Qendrën Kombëtare Scientifique de la Recherche në Paris. Pastaj, në vitin 1981, ai u emërua profesor në Universitetin e Parisit-Dauphine. Ndërkohë që ende mban këtë post ai ishte bashkangjitur Qendrës Kombëtare Scientifique de la Recherche si Drejtor i Kërkimeve në vitin 1995. Ai ka mbajtur edhe postin e Profesor i matematikës të Aplikuara në Ecole Polytechnique nga 1992.

Luanët ka bërë disa nga kontributet më të rëndësishme për teorinë e ekuacioneve diferenciale jolineare i pjesshëm me vitet 1980 dhe 1990. Evans, në, shkruan:

Ai ka bërë zbulimet e vërtetë themelore të prerjes nëpër shumë disiplina, e pastër dhe e aplikuar, dhe botimet e tij janë aq të shumta dhe të ndryshme, si për të përfill klasifikimin e lehtë. Mbani në mend se nuk është në të vërtetë nuk ka teori qendrore thelbësore të ekuacioneve diferenciale jolineare të pjesshme, as mund të ketë. Burimet e ekuacioneve diferenciale pjesore janë aq shumë - fizike, probalistic, etj gjeometrike - ky subjekt është një konfederatë të subareas të ndryshme, secili duke studiuar fenomene të ndryshme për ekuacion diferencial pjesor jolineare të ndryshme nga metoda krejtësisht të ndryshme. Pierre-Louis Lions është unik në aftësinë e tij të pabesueshme për të kapërcej këtyre kufijve dhe për zgjidhjen e problemeve të ngutshme në të gjithë fushën.

Referenca cituar, dhe i përshkruajnë disa aspekte të rëndësishme të punës Luanët që çuan në dhënien e një Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cyrih në vitin 1994. Zona e parë e punës Luanët që është theksuar nga të dyja dhe është puna e tij në "zgjidhje viskozitet" jolineare për ekuacionet diferenciale të pjesshme. Metoda e parë u prezantua nga Luanët në punën e përbashkët me MG Crandall në vitin 1983 në të cilën ata studiuar Hamilton - ekuacionet Jacobi. Luanët dhe të tjerët që kanë aplikuar një metodë për të klasës gjerë e ekuacioneve diferenciale të pjesshme, ashtu-quajtur "mënyrë plotësisht të dytë degjeneruar ekuacioneve jolineare eliptik diferenciale pjesore." Problemi që lind është përshkruar në:

... tillë jolinear ekuacion diferencial pjesor thjesht nuk kanë të qetë ose edhe C. 1 zgjidhjeve ekzistuese pas herë të shkurtër. ... Mundësia e vetme është, pra për të kërkuar për një lloj të "dobët" zgjidhje. Kjo ndërmarrje është në fuqi të kuptoj se si të lejuar për lloje të caktuara të "fizikisht korrekte" singularities dhe se si të ndalojnë të tjerët. ... Luanët dhe Crandall më në fund thyen hapur problemin duke u fokusuar vëmendjen në zgjidhje viskozitet, të cilat janë përcaktuar në drejtim të pabarazive të caktuara mbajnë kudo që grafiku i zgjidhjes është prekur nga njëra anë ose nga një funksion tjetër provë të qetë.

Një pjesë tjetër po aq inovative të punës nga Luanëve ishte puna e tij në ekuacioni Boltzmann dhe ekuacione te tjera kinetike. Ekuacioni Boltzmann ruan gjurmët e bashkëveprimit midis grimcave colliding, jo individualisht, por në kushtet e një densitet. Në vitin 1989 Luanët, në punën e përbashkët me DiPerma, ishte i pari për të dhënë një zgjidhje të rreptë me të dhëna fillestar arbitrar.

Një tjetër kontribut i madh nga Luanëve, në një seri të gjatë të dokumenteve të rëndësishme, është që problemet variational. Varadhan, duke folur në Kongresin e matematikanëve në Cyrih në vitin 1994 në lidhje me punën Luanëve ', tha:

Ka shumë PDEs jolinear se janë ekuacionet e Euler për problemet variational. Hapi i parë në zgjidhjen e ekuacioneve të tillë nga variational metodë është për të treguar se extremum është arritur. Kjo kërkon disa coercivity ose compactness. Në qoftë se sasia që do të minimizohet ka një energji "si afat që përfshijnë derivatet, pastaj e ka kontroll mbi rregullsinë lokale përgjatë një rend minimizuar.

Ideja Luanët e zgjuar ishte për të futur "compactness përqendrimit" teknika të cilat duken në përqendrime të energjisë dhe në mënyrë të shmangur problemet që ndodhin kur shqyrton sekuencat minimizuar pa compactness. Ai paraqiti disa masa për të trajtuar përqendrimeve.

Luanët ka pranuar çmime të shumta për kontributin e tij të shquar në matematikë. Ai është anëtar i Akademisë së Shkencave frëngjisht dhe ai u dha shpërblime nga Akademia, Doistau-Blutet Fondacioni Nobel në vitin 1986 dhe Çmimi Amperi ne 1992. Ai gjithashtu mori Çmimin IBM në 1987 dhe Çmimin Philip Morris në vitin 1991.

Përveç Akademisë Paris, Luanët ka qenë zgjedhur anëtar i Akademisë Napolit dhe Akademisë Evropiane. Ai është gjithashtu i Legjionit Chevalier d'Honneur. Ai ka qenë dhënë një doktoratë nderi nga Universiteti Heriot-Watt në Edinburgh, Skoci. Ai është në bordin editorial të botës rreth 25 gazeta-gjerë.

Luanët hobbies listat e tij si kinema dhe leximi, dhe sportet e tij të preferuar si regbi dhe notit.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland