Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Carl Louis Ferdinand von Lindemann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 April 1852

Hannover, Hanover (now Germany)

6 March 1939

Munich, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ferdinand von Lindemann ishte parë për të provuar se π është i jashtëzakonshëm, që është, nuk është π rrënja e çdo ekuacion algjebrik me koeficientët racionale.

Babai i tij, i quajtur gjithashtu Ferdinand Lindemann, ishte një mësues gjuhë moderne në gjimnaz në Hannover në kohën e lindjes së tij. Nëna e tij ishte Emilie Crusius, bija e drejtor shkolle te gjimnazit. Kur Ferdinand (subjekt i kësaj biografi) ishte dy vjeç babai i tij ishte i emëruar si drejtor i një uzinë gazi në Schwerin. Familja lëvizi në këtë qytet ku Ferdinandit kaloi fëmijërinë dhe vitet e tij ai ndoqi shkollën në Schwerin.

Siç ishte praktikë standarde e nxënësve në Gjermani në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të, Lindemann lëvizur nga një universitet në tjetrin. Ai filloi studimet e tij në Göttingen në 1870 dhe aty u ndikua shumë nga Clebsch. Ai ishte me fat për të mësuar nga Clebsch sepse ai kishte qenë vetëm për të emëruar Göttingen në 1868 dhe fatkeqësisht ai vdiq në vitin 1872. Vonë Lindemann ishte në gjendje të bëjnë përdorimin e ligjërimit vë në dukje se ai kishte marrë pjesë Clebsch 's gjeometri leksione kur ai redaktuar dhe rishikuar këto shënim për botim në 1876.

Lindemann gjithashtu studioi në Erlangen dhe në Mynih. Në Erlangen ai ka studiuar për doktoratë e tij dhe, sipas Klain 's drejtim, ai shkroi një disertacion mbi jo-gjeometri Euklidiane linjës dhe lidhjen e saj me jo-kinematikë Euklidiane dhe statikë. Shkallë u dha në 1873 për disertacion kleine Über unendlich Bewegungen und über projektivischer Kraftsysteme bei allgemeiner Massbestimmung.

Pas dhënies së tij të doktoraturës Lindemann u nisën për të vizituar qendra të rëndësishme matematikore në Angli dhe Francë. Në Angli ka bërë vizita të Oksfordit, Kembrixhit dhe të Londrës, ndërsa në Francë ai kaloi kohë në Paris, ku ai u ndikua nga Chasles, Bertrand, Jordani dhe Hermite. Pas kthimit në Gjermani Lindemann punuar për habilitation e tij. Kjo ishte dhënë nga Universitetit të Würzburg në vitin 1877 dhe më vonë atë vit ai u caktua si profesor të jashtëzakonshme në të Universitetit të Freiburg. Ai u gradua profesor i zakonshëm në Freiburg në vitin 1879.

Lindemann u bë profesor në Universitetin e Königsberg në 1883. Hurwitz dhe të dy u bashkuan Hilbertit stafit në Königsberg ndërsa ai ishte atje. Ndërsa në Königsberg ai u martua me Elizabeth Küssner, një aktore, dhe vajzën e një mësuesi i shkollës lokale. Në 1893 Lindemann pranuar një karrige në Universitetin e Mynihut, ku ai ishte që të mbetet për pjesën tjetër të karrierës së tij.

Puna kryesore Lindemann ishte në gjeometri dhe analiza. Ai është i famshëm për provën e tij se është i jashtëzakonshëm. Problemi i squaring rrethit, përkatësisht ndërtimin e një sheshi me të njëjtën zonë si një rreth të caktuar duke përdorur sundimtarit dhe compasses vetëm, kishte qenë një nga problemet klasike të matematikës greke. Në vitin 1873, vit në të cilin ishte dhënë Lindemann doktoratë e tij, Hermite botuar dëshmi e tij se e është i jashtëzakonshëm. Menjëherë pas kësaj Lindemann vizitoi Hermite në Paris dhe diskutoi metoda që kishte përdorur në provë e tij. Duke përdorur metoda të ngjashme me ato të Hermite, Lindemann themeluar në vitin 1882 që π ishte gjithashtu i jashtëzakonshëm.

Në fakt prova e tij është e bazuar në dëshmi se e është i jashtëzakonshëm së bashku me faktin se e π i = -1. Shumë historianë të shkencës vjen keq që Hermite, pavarësisht bërë më të vështirë punën, nuk arriti të bëjë hapin e fundit për të dëshmuar në lidhje me rezultatin që do të kishte sjellë atij famën jashtë botën e matematikës. Kjo famë u ashpër në vend të Lindemann por shumë mendojnë se ai ishte një matematikan qartë ulët të Hermite i cili, me fat të mirë, ngecur në një rezultat i famshëm. Edhe pse ka disa të vërtetën në këtë, kjo është ende e vërtetë që shumë njerëz bëjnë fat e tyre dhe në rast të një Lindemann ka për t'i dhënë atij shumë kredi për diktim mashtrim që Hermite kishte dështuar për të parë.

Lambert kishin provuar që në 1761 që π ishte iracional, por kjo nuk ishte e mjaftueshme për të dëshmuar pamundësinë e squaring rrethit me kryetar dhe busull që numrat e caktuar algjebrik mund të ndërtohet me sundimtar dhe busull. Dëshmi Lindemann se π është themeluar në fund i jashtëzakonshëm që squaring rrethit me sunduesit dhe compasses është i pazgjidhshëm. Ai botoi dëshmi e tij në letër Über die Zahl në 1882.

Fizika ishte gjithashtu një zonë me interes për Lindemann. Ai ka punuar në teorinë e elektronike, dhe hyri në konflikt me Arnold Sommerfeld në këtë temë. Eckert, në, duket në kontributin e Lindemann për të fizikës, duke përdorur materiale dorëshkrimin, duke përfshirë korrespondencë me Sommerfeld.

Një interes hulumtimet e Lindemann ishte historinë e matematikës. Ai gjithashtu ka ndërmarrë, në bashkëpunim me gruan e tij, përkthimin e punës. Në veçanti ata të përkthyera dhe të rishikuar disa nga Poincare 's shkrimet.

Lindemann u zgjodh për të Akademisë Bavareze të Shkencave në 1894 si një anëtar i asociuar, duke u bërë një anëtar i plotë në vitin e ardhshëm. Ai dha një diplomë nderi nga Universiteti i St Andrews në 1912.

Wussing shkruan në:

Lindemann ishte një nga themeluesit e sistemit arsimor modern gjerman. Ai theksoi zhvillimin e seminarit dhe në leksionet e tij komunikohen rezultatet e hulumtimit të fundit. Ai gjithashtu e mbikëqyrur më shumë se gjashtëdhjetë studentë doktorature, duke përfshirë David Hilbert.

Hilbertit ishte student doktorature Lindemann në Königsberg. Një nga studentët e tij e doktoraturës ishte Oskar Perron që ka studiuar sipas tij në Mynih.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland