Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernst Leonard Lindelöf

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 March 1870

Helsingfors, Russian Empire (now Helsinki, Finland)

4 June 1946

Helsinki, Finland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ernst Lindelöf 's babai Leonard Lorencit Lindelöf ishte profesor i matematikës në Helsingfors 1857-1874. Helsingfors, sot i Helsinkit, u kontrolluar nga Suedia dhe Rusia në kohë të ndryshme në historinë e saj. Finlanda ka qenë lihen në Rusi në 1809. Në kohë atë kohë babai Lindelöf ishte caktuar profesor i matematikës në universitet, ndërtesën kryesore e Senatit të universitetit në sheshin e kishte përfunduar kohët e fundit. Helsingfors ishte një qytet i vetëm 20.000 në këtë kohë dhe nën kontrollin rus. Nga koha që Lindelöf shkoi për të studiuar matematikë në Universitetin Helsingfors në 1887 i ati i tij nuk ishte më atje profesor. Qytet ishte ende nën kontrollin rus, por ajo kishte pësuar një zgjerim të shpejtë dhe deri atëherë kishte një popullsi prej 60,000.

Lindelöf kaloi vitin 1891 në Stokholm, dhe vitet 1893-94 në Paris u kthyer në Helsingfors ku ai u diplomua në vitin 1895. Më pas, ai mësoi atje si pedagog, duke vizituar Göttingen në 1901. Ai u kthye në Helsingfors ku ai u bë profesor asistent në vitin 1902, duke u bërë një profesor të plotë vitin e ardhshëm. Helsinkit ishte ende nën kontrollin rus dhe rusët me të vërtetë kishte zbatuar një politikë të Russification në përgjigje të lëvizjeve kombëtare e cila kishte dalë. Me 1904 qyteti me shpejtësi në rritje ka një popullsi prej 111.000 dhe ishte qendër e aktivisteve që punojnë për një Finlandë pavarur. Kjo u shpall në vitin 1917.

Lindelöf mbetur si profesor i matematikës në Helsinki, derisa ka dalë në pension në 1938. Ishte një kohë të rritjes së shpejtë ekonomike për shtetin e ri dhe universitetit lulëzoi dhe u zgjerua me shpejtësi. Lindelöf mbështetur vendin e tij të re me detyra e tij universitare me entuziazëm të madh. Nga 1907 ai shërbeu në bordin editorial të Acta Mathematica.

Puna e parë Lindelöf në 1890 ishte në ekzistencën e zgjidhje për ekuacionet diferenciale. Kjo është një letër e pazgjidhura. Pastaj ai ka punuar në funksione analitike, duke aplikuar rezultatet e Mittag-Leffler në një studim të hetimit asymptotic seri Taylor. Në mënyrë të veçantë ai ishte i interesuar në sjelljen e funksioneve të tilla në lagjen e pikave njëjës.

Ai konsiderohet si analoge seri Furierit dhe aplikuar ato me funksionet gama. Ai gjithashtu shkroi mbi mappings conformal. Puna e tij në vazhdimin analitik është shpjeguar në një libër i shkruar mirë Le calcul des résidus et ses zbatimet à la théorie des fonctions (Paris, 1905). Oettel përshkruan përmbajtjen e këtij traktat në:

Në të ai shqyrton rolin e cila teori tepricë ( Cauchy ) Luan në teori të funksionojë si një mjet për qasje në analizat moderne. Në këtë përpjekje ai zbatohet rezultatet e Mittag-Leffler. Për më tepër ai e konsideron seri analoge me mbledhje formula Furierit dhe aplikacionet në funksion gama dhe funksionin e Riemann. Përveç kësaj, rezultatet e reja në lidhje me seri Stirling dhe vazhdimi analitik janë paraqitur. Libri përfundon me një hetim asymptotic seri përcaktuar nga Taylor 's formulë.

Kjo punë është përkthyer në disa gjuhë të ndryshme, duke përfshirë gjermane dhe finlandeze dhe suedeze dhe vrapoi për edicionet e ndryshme.

Më vonë në Lindelöf dha jetën e tij deri hulumtim t'i përkushtohej mësimit dhe të shkrimit librat e tij të shkëlqyera. Përveç punës 1905 përmendura më sipër e cila është kryesisht në studimin e tij vet, ai shkroi tekstet e diferencuar dhe integrale gur dhe aplikimet e tyre e cila u botua në katër vëllime midis 1920 dhe 1946. Një tjetër libër mësimi gjobë Hyrje në funksion teori u botua në 1936.

Një rol të rëndësishëm që ka luajtur në Finlandë Lindelöf ishte nxitja e studimit të historisë së matematikës në atë vend. Për kontributin e tij të shquar në matematikë skandinave ai u nderua nga universitetet e Uppsala, Oslo, Stokholm, dhe Helsinki.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland