Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Evgenni Mikhailovich Lifshitz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

21 Feb 1915

Kharkov, Russia (now Ukraine)

29 Oct 1985

Moscow, USSR

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Evgenii M Lifshitz shkroi një biografi në 1976 i cili ofron një përshkrim më të mirë të jetës së tij se sa mund të vijnë nga burime të tjera. Ne të japin kuotën e kësaj CV-në e plotë, veçanërisht si Lifshitz ka shkruajtur ai shumë në stilin e shënimeve të tjera në këtë Historik Archive:

Unë kam lindur në 1915 në Kharkovit. Babai im ishte një mjek dhe një profesor në Institutin e Mjekësisë. Nëna ime është tani një pensionist.

Pasi kanë mbaruar shkollën e mesme në vitin 1929, kam studiuar për dy vjet në kolegj kimike, dhe shkoi në 1931 për të fizikës dhe mekanikë fakultetin e Mekanikë Kharkovit dhe Machine Building Institute ku u diplomua në vitin 1933, ka përfunduar provimet dhe kishte një tezë diplome pranuar . 1933 fillova si student i diplomuar në Institutin e Ukrainës Physicotechnical, nën Lev Landau. I përfunduar kursin dhe mori provimin doktoraturës në 1934.

Kam punuar në Institutin e deri në vitin 1938 si një shkencëtar i lartë i hulumtimit. 1939 tezën time për ekzaminim DSC e Leningradit State University u pranua. Që nga viti 1939 kam punuar tërësisht në Akademinë e Shkencave Institutit të Problemeve fizike në Moskë.

Si edhe duke bërë punë shkencore, kam mësuar në institucione të ndryshme arsimore: Kharkovit Universiteti, Kharkovit Mekanikë dhe Machine Building Institute, Kharkovit Instituti i Teknologjisë Kimike, Universiteti Moskë dhe Instituti Pedagogjik.

Për më shumë se njëzet vjet kam qenë redaktor zëvendës shefi i eksperimentale Zhurnal-noi i teoreticheskoi fiziki.

Në 1966 unë u zgjodh anëtar përkatës i Akademisë së Shkencave të BRSS. 1954 unë u nderua me çmimin e Shtetit, dhe në vitin 1962 Çmimin Leninit së bashku me Lev Landau e kursit tonë të fizikës teorike. Akademia e Shkencave i dha Çmimin mua Lomonosov në vitin 1958 dhe Lev Landau Çmimi në vitin 1974.

Lifshitz është ndoshta kujtohet Kursi dhjetë më të mirë për volumin e tij të fizikës teorike shkruar së bashku me Lev Landau. Ata filluan të punojnë për këtë në vitet 1930 dhe pjesët e parë të librit janë të bazuara në shënimet leksion. Lifshitz vazhdoi të punojë në libër pas Lev Landau 's vdekje dhe nuk u kompletua deri 1979. Punës përfshin shumë nga rezultatet e hulumtimit Lifshitz gjatë shumë viteve duke përfshirë në veçanti rezultatet e shumë hulumtimeve të shkruar së bashku me Lev Landau.

Kapitujt e librit tregon temat kryesore të hulumtimit të Lifshitz: Mekanikë, teoria e fushave, mekanika kuantike, Elektrodinamika kuantike, fiziken klasike statistikore, fizika kuantike statistike, mekanika fluide, Teoria e elasticitetit, Elektrodinamika e vazhdueshme të medias, kinetikë fizike.

Në gjysmën e dytë të aktiviteteve të tij kërkimore, sidomos pas vdekjes së Lev Landau, ai punojnë në singularities në zgjidhjet e cosmological ekuacionet e relativitetit të përgjithshëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland