Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Count Guglielmo Libri Carucci dalla Sommaja

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Jan 1803

Florence, Italy

28 Sept 1869

Fiesole, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Guglielmo Libri i erdhi nga një prej familjeve më të vjetra të Firenze. Shkollimin e tij ishte në Itali, ku ai ishte shkolluar mirë para se të hyjnë në Universitetin e Pizës, të cilin ai e bëri në 1816. Në kohë ai hyri në qëllimin e tij ishte për të studiuar ligjit, dhe në të vërtetë ai ka filluar të studiojnë atë lëndë, por gjatë kohës së tij në universitet ai filloi të përqëndrohemi në kurse në matematikë dhe shkencat natyrore.

Libri i karrierës së kërkimit në matematikë filluan ndërsa ai ishte ende një universitare dhe ai e botoi gazeta e tij të parë Memoria ... sopra la teoria dei Numeri në 1820, vit në të cilin ai u diplomua nga Pisa. Ishte një fillim mbresëlënës për matematikan i shquar i ri, dhe kontributi i tij i parë u vlerësua konsiderueshëm nga shumë Matematikanë kryesor i ditës si Babbage, Cauchy, dhe i Gausit. Tillë ishte cilësinë e punës së tij në fillim, se ai ishte emëruar në karrige e matematike në Fizikë Pizës në 1823. Megjithatë:

... ai nuk ishte një mësues i mirë dhe nuk relishing pozicion, arriti të marrë leje të përhershme, pasi vetëm një vit akademik.

Vitit të ardhshëm, duke qenë tani në pozitë me fat e ka titullin e profesorit, duke paguar një rrogë e profesorëve, por të cilët nuk kanë angazhime, ai vizitoi Parisin dhe u prit mirë nga matematikanet e lartë e ditës përfshirë Laplace, Poisson, Amperi, Furierit dhe Arago. Ai u kthye në Itali, por në 1830, ai ishte i përfshirë në problemet politike atje kur ai ishte implikuar në një komplot për të imponuar një kushtetutë të re në Duka Madh të Toscana. Ai zgjodhi të largoheshin për në Francë, ku ai ndjeu se kishte shumë miq shkencor i cili do të mbështesin atë. Në të vërtetë ai u bë një qytetar në frëngjisht tre vjet më vonë dhe ishte, në atë vit të 1833, për të zgjedhur Académie des Sciences për të pasuar Lazhandrian. Libri sigurisht mori rolin e tij në Akademinë shumë seriozisht, por ka pasur disa pakënaqësi të shkaktuar nga fakti se ai nuk ishte një francez amtare, dhe kjo ishte rritur disi nga natyra e tij dhe jo kryelartë.

Arago, sekretar i përhershëm i Akademisë, ka ndihmuar atë të marrë një emërim të mëtejshme në College de France në 1833 ku ai mësonte, dhe në vitin e ardhshëm ai u zgjodh si asistent profesor në gur e probabilities në Sorbonne. Miqësinë e tij me Arago ishte sigurisht e dobishme për Libri në marrjen postimet prestigjioze ende shpejt kjo marrëdhënie u kosi (edhe pse ne nuk e dinë arsyen për këtë) dhe nga 1835 në vend për të qenë të njohur si miq të ngushtë, palë ishin të njohur si armiq e hidhur. Arago ishte një figurë e fuqishme në matematikë frëngjisht në kohë dhe duke numëruar atë si një armik të thotë se shumë në krijimin matematikore u bë gjithashtu Libri i armiqve. Një shifër e tillë e fuqishme ishte Ljuvilit i cili ka punuar për shumë vite kundër Libri dhe dy të sulmit njëri-tjetrin në çdo rast në mbledhjet e Akademisë.

Ljuvilit ishte në shumë mënyra dikush që Libri i nuk duhet të ketë konkuruar me të, sepse ai ishte një matematikan i shquar i cili zakonisht mund të dalë me një provë më elegante e rezultateve Libri është se ai mund të vetë. Si pika Rajs në:

A pak e njohur pasojë e këtyre konflikteve është se Ljuvilit bëri njoftimin e tij të famshme të Evariste Galois 's punën e rëndësishme në teorinë e ekuacioneve në përgjigje të një sulmi nga Libri në 1843.

Libri i punës në fillim ishte në fizikën matematike, sidomos teoria e ngrohjes. Megjithatë ai ka dhënë një kontribut shumë në teori dhe në numrin teorinë e ekuacioneve. Puna e tij më të mirë gjatë Vitet 1840 Vitet 1830 dhe ishte padyshim punën e tij në historinë e matematikës. Nga 1838-1841 ai botoi katër vëllime e shkencave Histoire des mathématiques en Italie, depuis la rénaissanace des lettres jusqu'à la fin du siècle dix-septième. Ai synon të shkruaj edhe dy vëllime, por nuk përfundoi detyrën. Kjo është një punë e rëndësishme, por vuan nga mbi-falënderim italianëve në kurriz të të tjerëve. Si Benedetto Croce shkroi në 1947, ajo ishte:

... shkëlqyer si një koleksion të pasur njohuri të pazakonshme dhe si një punë e mësim me dhunti të shumta dhe mendje të gjalla, [por] jo, megjithatë, si një shembull të asaj që një histori e shkencës duhet të jetë.

Një nga anët e forta të Histoire Libri është numri i madh i citon nga burime origjinale, kështu që ishte e natyrshme që Libri i duhet të jetë një koleksionist entuziast e librave të rralla dhe dorëshkrime. Si ai ka punuar në librin e tij përmes Vitet 1830 ai mblodhi zellshëm dhe me 1841, kur puna e tij ishte botuar, ai kishte rreth 1800 dorëshkrime, duke përfshirë shumë e cila kishte qenë më parë mendohet të jetë i humbur. Në këtë kategori janë dorëshkrime nga Fermat, Dekarti, Ojler, d'Alembert dhe Arbogast. Mbledhjen e tij përfshihen dorëshkrime nga Galileo, Leibniz, Mersenne, dhe Gassendi dhe ishte një përmbledhje e cila ka vazhduar të rritet në mënyrë që nga 1847 që zotëronte rreth 40.000 libra.

Libri u emërua Inspektor i Bibliotekave të Francës në 1841. Në disa mënyra të këtij emërimi mund të duket e habitshme që ai kishte rënë me anëtarët më të Akademisë. Nga ana tjetër ai ishte pa dyshim një ekspert i madh dhe ai gjithashtu kishte një mik, François Guizot, në qeveri të cilët e ndihmuan atë të sigurt postin. Megjithatë është raportuar më shpejt se libra të çmuar dhe dorëshkrime janë zhdukur nga bibliotekat e sipër dhe të gjitha këto humbje përkoi me një vizitë në bibliotekë nga Libri. Kjo meritojnë një hetim, por përfundimisht nuk erdhi prej tij.

Nuk ishte një revolucion në Francë në 1848 dhe, menjëherë pas kësaj, Libri i ishte informuar se ishte për një urdhër të lëshuar për arrestimin e tij të dyshuar për vjedhjen e libra të çmuar. Revolucioni kishte hequr Guizot shoku i tij nga qeveria dhe Libri i ishte ekspozuar tani. Ai nuk prisni të arrestohen por ikur sa më shpejt të jetë e mundur në Londër, ku ai pretendonte të jetë një refugjat politik të Revolucionit frëngjisht. Para largimit nga Franca ai organizohet për 30.000 librat e tij dhe dorëshkrime të dërgohen në e tij në Angli.

Ai u prit mirë në Londër dhe trajtohet si një hero. Ai kishte një shok shoku italian në Antonio Panizzi, Drejtori i Bibliotekës së Muzeut Britanik, dhe nëpërmjet tij Libri i bërë shokë me De Morgan. Tani Libri ishte në gjendje të bindë miqtë e tij të ri se akuzat kundër tij janë bërë nga frëngjisht sepse ai ishte një italian. De Morgan shkroi shumë artikuj në mbrojtje Libri i së. Për shembull ai ka shkruajtur:

... në shkencë ai nuk do të jetë një francez, por mbeti një italian. Një nga objektet e tij e madhe ishte në vendin e zbulimit italian, që historianët frëngjisht nuk kishte trajtuar në mënyrë të drejtë, në gradën e duhur. ... Ne dyshojnë se kjo armiqësi politike gjeneruar shpifje, dhe se një besim të vërtetë në mendjen e njerëzve të keqe që gjithmonë mbledhësit e vjedhur, dhe se përgjegjës për këtë arsye ishte e sigurtë se do të jetë e vërtetë.

Megjithatë, më 22 qershor 1850 ai u dënua në Francë në mungesë të tij për akuzat e cila ishte ngritur kundër tij për vjedhjen e librave me vlerë dhe ai u dënua me 10 vjet burg. Sigurisht Libri nuk mund të kthehet në Francë. Megjithëse Libri i kishte mbërritur në Angli, pa asnjë para ai nuk ishte e dobët për të gjatë. Ku ka pasuri e tij të ri vijnë nga? Ndoshta nuk e habitshme ajo erdhi nga shitja e librave dhe dorëshkrimeve shumë të çmuar që Libri ka ndodhur që të ketë me atë kur ai mbërriti në Londër. Në fakt ai e bëri mbi një milion franga nga shitja e tij të dokumenteve dhe librave.

Në 1861 kishte dy Libri i shitjeve të mëdha nga librat e tij dhe dorëshkrime në Angli. Ai prodhoi një katalog përmban 7.628 shumë që ishin shitur në dy pjesë, duke filluar shitja e parë më 25 prill zgjat 12 ditë, fillimi i dytë më 18 korrik dhe 8 ditë të qëndrueshme. Ai shkroi një hyrje në 30 faqe Katalogu i matematike, historike, bibliografike dhe pjesa të ndryshme të Bibliotekës njohur e M Guglielmo Libri i cili i jep një argument të mrekullueshëm moderne fryrë për të studiuar historinë e shkencës në përgjithësi dhe historinë e matematikës në veçanti. Në të ai ka shkruajtur:

Mbledhjen e gati për t'u shitur është e përbërë për pjesën më të madhe e librave në lidhje me shkencat (matematikë veçanërisht shumë), si dhe historinë e tyre, e marrë në kuptimin e saj më të zgjeruar, që do të thotë, duke përfshirë edhe shumë vepra të biografi, bibliografi, letrare historisë, dhe madje edhe literaturë të përgjithshme, e nevojshme për të hedhur dritë mbi marshimin e mendjes njerëzore. ... [I] ndependently e një dizajn për dobi të menjëhershme dhe praktike, ai, i cili dëshiron të aplikojë mendjen e tij për studimin e progresit të njohurive njerëzore, duhet të propozojë vetë një problem i një qëllim të lartë. Ai duhet, në vëmendje shqyrton rruga e ndjekur nga shpikësit, në përpjekje për të zbuluar, duke gjetur rrugën e duhur, të paktën për aq sa është e lejuar, metodën e tyre të mbërritjes në shpikje të tilla. Për të lënë pas dore rrugë me të cilën natyra e njeriut duhet të ketë kaluar për të arritur në të tilla dhe një zbulim të tillë - për shembull, jo për të ndaluar në një teoremë matematike, deri në duart e një Lagranzhit apo i Gausit ka marrë një formë definitive - të të jetë për të vepruar si një biolog i cili u përpoq vetëm për të studiuar insektet nën formën e fluturat bukur, pa i dhënë vëmendje të vogël për të caterpillars, me ato larvat më pak e përsosur e cila në një periudhë më vonë do të jetë transformuar në ato të vetë-njëjtën lepidoptera .. .. Çfarë është bërë tashmë në mënyrë të përshtatshme për historinë letrare në fund do të kryhet, pasi tashmë është filluar, për historinë e shkencave. Vetëm për arsye se ka persona të tjerë të cilët lexohet Shekspiri apo Dante se ka nga ata që di të kuptojë Copernicus ose Fermat, ajo bëhet e qartë pse interesi i bashkangjitur me atë që mund të quhet "Curiosities së Letërsisë" është shumë e zakonshme dhe e shtriu shumë gjerë, se ajo që është ngacmuar nga librat, të tilla si formë thjesht një epokë në historinë e shkencës.

Çfarë jemi ne për të bërë të kontributeve Libri është i pranishëm kur ne tani e dimë se me të vërtetë ai ishte një hajdut? Munby shikon pikërisht kjo pyetje dhe dhe arrin në përfundimet e mëposhtme:

Deri tani, siç e dimë Libri i njohur, në shitje dy tij të madh të 1861, ishte një i parë, i cili e përcaktuar për të tërhequr vëmendjen e mbledhësit anglisht 'to vepra të rëndësishme në historinë e mendimit. Këto dy shitjet e librave të importuar nga Franca përmban një seri madhështore e dorëshkrime dhe libra nga Galileo, Koperniku, Kepler, Cardan, etj, me shumë shënime gjatë vënë në dukje rëndësinë e tyre, dhe ne nuk duhet ta lejojë veten të verbuar në spektakël dhe origjinalitetin e katalogut Libri i palakmueshëm me reputacionin e tij si një farkëtar dhe një hajdut. ... Libri ka rënë nën një re e cila dobësohet meritat e tij shumë e vërtetë. Rezultate të menjëhershme financiare të këtyre dy shitjes duhet të ketë qenë zhgënjyes, por në ato Libri i dha një shtysë të mbledhur në fushat shkencore ...

Nga Libri i shëndetit 1868 filloi të dështojnë dhe, në gjendje të kthehen në Francë, ai u larguan nga Anglia për Italinë e tij amtare. Ai i kaloi ditët e tij të fundit në Toscana në një vilë në Fiesole.

Pas vdekjes së tij, Léopold Delisle filloi një hetim të gjatë për të zgjidhur çështjen nëse Libri ishte fajtor për akuzat për të cilat ai u dënua në 1850. Ai tregoi se me siguri të plotë se Libri i ishte me të vërtetë një hajdut në një shkallë shumë të madhe. Në 1888 qeveria frëngjisht kërkuar që libra të çmuar dhe dorëshkrime të cilat Libri i kishin vjedhur dhe shitur pastaj, të vihet në dispozicion për ta blerë. Në të vërtetë shumë e dokumenteve të çmuar u kthye në Francë, pas bisedimeve të gjata me autoritetet angleze.

Libri i vlerësimit të bërë menjëherë pas vdekjes së tij, dhe cituar në, duket për të përmbledhur kontributin e tij si:

Admirueshëm në sapun, pluhur rrobash dhe të pakrahasueshme miqësore, fleksibil, me epigrams butë e humorit ëmbël, lajka elegant, një shkrimtar të mirë në të dyja frëngjisht dhe italisht, një matematikan thellë, gjeometër, fizikan, duke e ditur përmes historisë dhe përmes një mendje shume analitike dhe krahasuese. ..; më shumë se një ekspert ose një auctioneer libërshitësit në shkencë e librave, ky njeri kishte vetëm një fat i keq: ai ishte në thelb një hajdut.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland