Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Anders Johan Lexell

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Dec 1740

Äbo, Sweden (now Turku, Finland)

11 Dec 1784

St Petersburg, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Anders Lexell është i njohur ndonjëherë nga versioni rus e emrit të tij i cili është Andrei Ivanovich Lexell. Babai i tij, Jonas Lexell, ishte një argjendar nga tregtare, por ishte gjithashtu i përfshirë në politikë si një këshilltar lokal. Nëna Anders ishte Magdalena Catharina Björckegren. Ai ishte arsimuar në Abo, të ndjekur universitetin atje dhe u diplomua në 1760. Tre vjet më vonë ai u emërua profesor asistent në Uppsala Nautical Shkolla dhe në 1766 ai u bë profesor i matematikës atje.

Në 1768 Lexell u ftua në Shën Petersburg. St Petersburg, Akademia e Shkencave kishte qenë themeluar nga Catherine unë, gruaja e Pjetrit të Madh, në 1725 dhe Euler kishin punuar atje që nga viti 1727. Në këtë kohë Euler ishte duke u mjaft e vjetër, duke qenë 62 vjeç kur matematikan i ri Lexell arriti në 1769. Megjithatë, duke punuar në Akademinë e njëjtë si Ojler dhe shkencëtarë të tjerë me cilësi të lartë ishte diçka që Lexell gjetur emocionuese dhe të kënaqshme. Euler diskutuan mbi planet kërkimore me Lexell dhe matematikanet e tjera në Akademisë. Ata ndanë ide ndërsa Lexell ndonjëherë zhvilluar më tej idetë e sugjeruar nga Euler, ndonjëherë llogaritjen tavolina, dhe hartimin e shembuj. Për shembull Lexell është dhënë kredi të plotë në faqe titullin për ndihmën e tij me Ojler 's 1772 publikim Theoria lunae motuum, Nova methodo pertractata.

Lexell Në 1771 u emërua profesor i astronomisë në Shën Petersburg, Akademia e Shkencave dhe disa vite më vonë ai u afrua nga Qeveria suedeze u përpjekur për ta bindur atë të kthehet në Suedi. Në këtë kohë Lexell kishte arritur një reputacion mjaft të mirë edhe si një matematikan dhe astronom dhe ai ishte i përfshirë në shumë punë të mrekullueshme në Akademisë. Duke ditur këtë, qeveria suedeze u përpoqën të tërheqin shumë me atë përsëri me një ofertë nga cleverly punuar. Ai do të emërohet në një karrige në Universitetin e Abo menjëherë (ky ishte në 1775), por që ai ishte i përfshirë kështu në vendin e punës që është ndërmarrë në Akademinë e Shën Petersburg, ai do të lejohen të qëndrojnë atje për pesë vjet për të përfunduar punën para se të kthehej të Abo. Pavarësisht propozim tërheqëse, Lexell kishte asnjë e saj dhe u kthye atë në favor të qëndrimit të përhershëm në Shën Petersburg.

Pavarësisht që dëshirojnë të mbeten në Shën Petersburg, pas 1780, Lexell bëri në fakt kalojnë dy vite udhëtojnë deri qendrat e matematike e përsosmërisë në të gjithë Evropën, në veçanti duke vizituar Gjermani, Francë dhe Angli. Ai u kthye në Shën Petersburg, në 1782 dhe, pas Ojler 's vdekjes në 1783, Lexell u caktua për të pasuar atë kryetar i matematikës në Shën Petersburg, Akademinë e Shkencave. Ai nuk e mban këtë karrige për shumë kohë që ai vdiq në vitin e ardhshëm.

Punës Lexell në matematikë është kryesisht në fushën e analizës dhe gjeometri. Lexell bërë një hetim të detajuar të ekuacioneve saktë ekuacioneve diferenciale. Puna e tij këtu dhënë një kusht i nevojshëm i cili ishte zbuluar më parë nga Condorcet dhe Euler. Ai gjithashtu i dha një provë e cila nuk ishte i bazuar në shfrytëzimin e gur e variacioneve. Përveç kësaj Lexell zhvilluar një teori e integrimitfaktorëve për ekuacionet diferenciale në të njëjtën kohë si Ojler por, edhe pse ai ka qenë shpesh mendohet se ai mësuar e teknikë nga Ojler, autori i argumenton se ai në mënyrë të pavarur zbuluar metoda origjinale për të zgjidhur problemet e hetuar nga Euler.

Lexell keni punuar në analizë mbi tema të tjera se ekuacionet diferenciale, për shembull ai sugjeroi një klasifikim të integrals eliptik dhe ai punoi në seri Lagranzhit. Ai ishte gjithashtu i parë për të zhvilluar një sistem të përgjithshëm të polygonometry. Ky është një studim i poligone të ngjashme për të parë punën në trekëndëshat. Ajo përfshin zgjidhjen e poligone dhënë palëve të caktuar dhe kënde mes tyre, matje e tyre, ndarja nga diagonals, circumscribing poligone rreth qarqe dhe shkruajnë poligone në qarqe. Puna e tij mbi këtë temë u vazhduan nga Lhuilier.

Lexell dha kontribut të madh në gjeometrinë sferike dhe trigonometri. Në fakt trigonometri është mjet kryesor i përdorur nga Lexell në punën e tij në polygonometry. Gjeometri sferik ishte një mjet i madh në studimet e tij astronomike.

Problemet specifike që Lexell studiuar në astronomi u llogaritjen e tij të paralaks diellore dhe llogaritjen e tij të orbitave të disa kometa. Një kometë për të cilën ai llogaritur një orbitë ishte zbuluar nga Messier. Lexell zbuloi se ajo kishte një periudhë prej pesë vjet e gjysmë që e bëri të kometë e parë që do të zbuluar me një periudhë të shkurtër. Ai vuri në dukje se të kalojë pranë Jupiterit dhe hënave të tij dhe që prej hënave të qenë i sinqertë Lexell konkludohet se, pavarësisht nga madhësia e madhe e kometat, masa e tyre ishte shumë i ulët.

Kur William Herschel zbuloi një trup të ri në sistemin diellor më 13 mars 1781, Lexell llogaritur orbita e vet e cila tregoi se ajo ishte një planet (të quajtur më vonë Urani) dy herë sa larg nga dielli, si Saturni, më tepër se sa një kometë siç ishte menduar në i pari. Edhe pse ai nuk e kishin parashikuar pozitën e Neptun, ashtu siç bëri Adams dhe Le Verrier, llogaritjet fillestar Lexell e orbitën e Urani tregoi se ai ishte duke u trazuar dhe ai konkludohet se perturbations ishin për shkak të një tjetër planeti më i largët.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland