Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hans Lewy

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Oct 1904

Breslau, Germany

23 Aug 1988

Berkeley, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hans Lewy 's nënë ishte Margaret Rossel dhe babai i tij ishte Lewy Max. Ai kaloi djalëri të tij në Breslau përpara se të bëhej student në Göttingen. Puna e tij kërkimore ishte e mbikqyrur në Göttingen nga Richard Courant dhe ai u dha të doktoraturës së tij në 1926 për tezën e tij Uber Ansatz einen numerischen Randwertproblem zur Lösung von. Ai u emërua në Göttingen si një Provatdozent në vitin 1927 dhe vazhdoi të punojnë atje për gjashtë vite.

Gjatë viteve kur Lewy ka mbajtur një pozicion në Göttingen ai u dha dy Rockefeller Foundation Fellowships, e parë duke e lejuar atë të kalojë në seancë 1.929-30 Universitetin e Romës dhe të dytë duke e lejuar atë të shpenzojë sesion 1930-1931 në Universitetin e Parisit. Këto vite ishin një, në të cilën ai prodhuar disa matematikës të pazgjidhura. Me Courant dhe Friedrichs ai shkroi Uber die partiellen mathematischen Differentialgleichungen der Physik cila u shfaq në Mathematische Annalen në vitin 1928. Në këtë dokument jepen kriteret për përcaktimin e kushteve që garantojnë stabilitetin e zgjidhjeve të klasave të caktuara numerike të ekuacioneve diferenciale. Kjo punë doli edhe më e rëndësishme pas ardhjes së kompjuterëve kur stabilitetin e metodave numerike u bë vendimtare. Në vitin e ardhshëm ai botoi, në të njëjtën gazetë, i ri Beweis des analytischen Charakters elliptischer der Lösungen Differentialgleichungen.

M Protter, JL Kelley, T Kato, dhe DH Lehmer, në një nekrologji e Lewy, shkruani në lidhje me arritjet e tij deri në 1933:

... ai botoi një seri të dokumenteve themelore mbi ekuacionet diferenciale të pjesshme dhe gur e variacioneve. Ai zgjidhet tërësisht problemi fillestar për vlerën e përgjithshme jo-ekuacioneve lineare hiperbolik në dy ndryshore të pavarura. Në bazë të kësaj, dhe duke përdorur idenë e guximshme e konvertimin e një ekuacioni eliptike në një hiperbolik nga thekshëm në domenin kompleks, ai ka zhvilluar një provë të re të analyticity e zgjidhjeve te ekuacioneve eliptike analitik në dy ndryshore të pavarura, e që tani ka tejkaluar Prova e njohur në elegancën e saj dhe thjeshtësisë. Ai provoi edhe posedness-e problemit vlerës fillestare për ekuacionet e valës në atë që tani quhet hapësira Sobolev dy dekadat e para këto hapësira u bë një mjet i përbashkët për specialistët. Karakter revolucionar i këtyre punimeve është pasqyrohet në faktin se J Hadamard, autoriteti botë në atë kohë, i kushtoi një shtojcë të veçantë për teorinë Lewy në librin e tij të sapo botuar në Cauchy Problem (1932).

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe Lewy kuptuan se ai nuk mund të qëndrojë në Gjermani dhe se ai kishte për të emigruar. Ai shkoi në Shtetet e Bashkuara, ku ai u emërua në Brown University për dy vitet e 1933-35, dhe ai u emërua më pas në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley si një lektor në 1935. Karriera e tij në Berkeley e panë atë promovohen rregullisht me emërimin si Asistent Profesor në vitin 1937, Asistent Profesor në vitin 1941, dhe pastaj profesor i plotë në vitin 1945. Gjatë Luftës së Dytë Botërore ai kontributin e tij për të bërë përpjekje të luftës me një takim në Ground Proving Aberdeen. Ai u martua me Helen Crosby më 9 qershor 1947 dhe kishin një djalë, Michael R Lewy. Lewy në pension në vitin 1972, por vazhdoi të prodhuar matematika thellë. Ai vdiq pas një sëmundjeje të shkurtër.

Manfred Kracht, shqyrtimit dhe, shkruan se:

Punës Lewy është ... jashtëzakonisht origjinal dhe krijues: "Ai krijoi shumë ide të cilat kanë hapur fusha të reja dhe janë ende në pritje për të zhvilluar apo zgjerohet në të ardhmen.

Nirenberg listat gazetat matematikore Lewy nën temat e mëposhtme: (i) ekuacione pjesore diferenciale përfshin ekzistencën dhe teoria rregullsinë e ekuacioneve eliptike dhe hiperbolik, aplikimet gjeometrike, përafrimi i zgjidhjeve; (ii) ekzistenca dhe rregullsinë e variational problemet, probleme pa kufi, teoria e minimale të sipërfaqeve; (iii) ekuacionet diferenciale pjesore lidhur me disa ndryshore komplekse; (iv) ekuacionet diferenciale pjesore lidhur me ujë të valë dhe dinamika e fluideve; (v) pronat Offbeat e zgjidhjeve te ekuacioneve diferenciale pjesore. Ndër gazetat e parë ai publikoi pas emigruar në Shtetet e Bashkuara ishin një kufizimet priori për zgjidhje të Monge - ekuacioneve Amperi (dy gazeta, e parë në 1935, dy vjet më vonë të dytë), Nga gjeometria diferenciale dhe në të madhe: Minkowski 's problem (1938). Minkowski 's problemi është për të ndërtuar një sipërfaqe të mysët në hapësirë tre dimensionale që kupton një grafik të caktuar si një funksion të drejtimin e normale. Ai botoi valë ujit me pjerrësi plazhe në vitin 1946 studimin vala progresiv në plazhet me pjerrësi në dy dimensione neglizhuar compressibility dhe duke supozuar zero viskozitet. Problemi dok, me shkrim së bashku me Friedrichs dy vjet më vonë, i jep një zgjidhje të qartë për problemin bankën e të akuzuarve në lidhje me një lëng të thellësi e pafund. Zgjidhja jepet nga shuma e dy integrals e tipit Laplace marrë përsipër një rrugë të ndërlikuar të integrimit.

Një tjetër dokument me rëndësi të madhe e cila botoi Lewy në 1951 ishte minimale Në sipërfaqet me kufirin pjesërisht e lirë i cili shqyrton vazhdimin e minimale në të gjithë sipërfaqet e harqeve kufirit analitik. Letër e tij Një shembull i një ekuacion diferencial pjesor linear qetë pa zgjidhje (1957) i dha një ekuacion diferencial pjesor i thjeshtë që nuk ka zgjidhje, një rezultat i cili kishte një ndikim të konsiderueshëm në zonë. Kjo punë e udhëhequr Lewy në dy gazeta më vonë në teorinë e funksioneve të disa variablave komplekse për të cilin ai mori çmimin Steele e Shoqërisë American Mathematical në vitin 1979.

Lewy pranuar nderon shumë për kontributet e tij matematikore. Ai u zgjodh anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave (Shtetet e Bashkuara të Amerikës), Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave, dhe Accademia dei Lincei (Romë). Ne kemi përmendur më lart se American Mathematical Society dha atij Çmimin Steele e saj në 1979. Në 1986 ai u nderua me çmimin e Fondacionit Wolf së bashku me Kodaira. Në 1986 ai mori një doktoratë nderi nga Universiteti i Bonit.

Lewy kishte gjerë talentin dhe interesat e të dyja brenda dhe jashtë matematikës. Ai donte muzikë dhe gjuhë, demonstroi një energji dhe entuziazëm për çdo gjë që ai ka ndërmarrë, duke treguar një modesti, mungesa e shtirje, dhe dhunti për philosophising. M Protter, JL Kelley, T Kato, dhe DH Lehmer shkruani:

Ai u vu re në Berkeley për të qenë një person i ngrohtë me një ndjenjë të mirë të humorit.

Ata gjithashtu ilustrojnë karakterin e tij me episod në vijim:

[Ai] ishte i njohur si një person me integritet dhe parimeve të forta morale. vitin 1950, ai refuzoi të nënshkruante një betim të veçantë besnikëri të vendosura në fakultet nga Universiteti i Kalifornisë Bordi i Regents, për këtë arsye ai dhe një numër i profesorëve të tjerë u pushuan nga puna. Ata ishin vindicated më vonë dhe rivendoset kur gjykata ka konstatuar se duke marrë betimin do të kanë shkelur të drejtat e tyre civile.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland