Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Volodymyr Levytsky

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

31 Dec 1872

Ternopil, Galicia (now Ukraine)

13 Aug 1956

Lvov, Ukraine

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Volodimir Levytsky ndoqi Universitetin e Lvov, marrjen e doktoraturës së tij në 1901. Pas kësaj ai mësoi edhe matematikës dhe fizikës në shkollat e mesme.

Universiteti i Lvov, i cili studioi në Levytsky, ishte një krijimi të lashtë arsimor i cili u themelua në vitin 1784. Megjithatë problemet u ngrit në mes të popullatave dhe ukrainas polak pas Luftës së Parë studentët ukrainas nuk ishin të lejuar të regjistrohen në Universitetin në vitin 1919 dhe pas lektorëve ukrainas u ndaluan nga Universiteti, vetëm qytetarët polonisht që lejohet si lektorë.

Ukrainas që studentët nuk mund të regjistrohen në Universitetin e Lvov ngritur në Universitetin e tyre, Lvov (Underground) Universiteti ukrainas, në korrik 1921. Levytsky mësoi matematikës në këtë universitet të ri nga themelimi i saj. Underground Universiteti ukrainas u financua nga donacionet private dhe është në gjendje të mbijetojnë për disa vjet, por, njohje kur ajo ishte mohuar zyrtare, ai u detyrua të mbyllej në 1925.

Levytsky kryesuar seksionin matematikë-fizikës e Shoqërisë Shkencor Shevchenko në Lvov. Ai shërbeu për dy mandate si President i Shoqërisë 1931-1935 dhe gjithashtu ishte redaktor i Journal of Society. Nga 1940, deri në vdekjen e tij në 1956, Levytsky mësim në Institutin Pedagogjik Lvov.

Levytsky shkruan gazeta e parë matematikore në ukrainisht dhe ishte redaktor i revistës parë ukrainas matematikore. Shumica e publikimeve të tij ishin në fushën e funksioneve të një variable komplekse. Megjithatë ai ishte gjithashtu shumë aktiv në të gjitha kërkesat e matematikës në fizikën teorike.

Ai është i njohur për punën e tij në terminologjinë ukrainas matematikore, fizike dhe kimike, e cila ishte një nga fushat kryesore të studimit të Shoqërisë Shkencor Shevchenko në Lvov. Levytsky gjithashtu shkroi vepra të rëndësishme historike në matematikë në Lvov (Underground) Universiteti ukrainas dhe matematikë në Shoqërisë Shkencor Shevchenko.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland