Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Paul Pierre Lévy

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 Sept 1886

Paris, France

15 Dec 1971

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pali Levy ka lindur në një familje që përmban disa Matematikanë. Gjyshi i tij ishte një profesor i matematikës, ndërsa babai Palit, Lucien Levy, ishte një pedagog me Ecole Polytechnique dhe shkruante letra në gjeometri. Shën Pali mori pjesë në Lycée Louis në Paris dhe ai arritur sukses duke fituar çmime të rëndësishme jo vetëm në matematikë, por edhe në greqisht, kimisë dhe fizikes. Ai u rendit e para për hyrje në Supérieur Ecole Normale dhe të dytë për hyrje në Ecole Polytechnique në Concours d'drejtë hyrjeje për dy institucioneve.

Ai zgjodhi për të marrë pjesë në Ecole Polytechnique dhe ai ndërsa ende një student ka botuar gazeta e tij të parë në serinë semiconvergent në vitin 1905. Pas diplomimit në vend të parë, Levy mori një vit shërbimi ushtarak bërë para se të hyjnë Ecole des Minierat në 1907. Ndërsa ai ka studiuar në Minierat Ecole des ai gjithashtu mori pjesë në kurse në Sorbonne dhënë nga Darboux dhe Emile Picard. Përveç kësaj ai ndoqi leksione në College de France nga Georges Humbert dhe Hadamard.

Ishte Hadamard i cili ishte ndikim të madh në përcaktimin e temave për të cilat Levy do të ndërmarrë kërkime. Mbaruar studimet e tij në Ecole des Minave në vitin 1910 ai filloi të kërkimit në analizë funksionale. Teza e tij mbi këtë temë u shqyrtua nga Emile Picard, Poincare dhe Hadamard në 1911 dhe mori Docteur tij es Shkencave në 1912.

Levy u bë profesor Ecole des Mines në Paris në 1913, pastaj profesor i analizave në Ecole Polytechnique në Paris në vitin 1920, ku ai qëndroi deri sa ka dalë në pension në vitin 1959. Gjatë Luftës së Parë Botërore Levy shërbyer në artileri dhe ishte i përfshirë në përdorimin e aftësitë e tij matematikore në zgjidhjen e problemeve në lidhje me mbrojtjen kundër sulmeve nga ajri. Një i ri matematikan R Gateaux u vra pranë fillimit të luftës dhe Hadamard kërkuar Levy për të përgatitur punën Gateaux për publikim. Ai e bëri këtë, por ai nuk u ndal deri në shkrim rezultatet e Gateaux, por përkundrazi ai mori idetë Gateaux dhe zhvilluar ato më tej botuese materiale pas luftës, kishte përfunduar në 1919.

Siç kemi treguar më lart Levy parë ka punuar në analizë funksionale:

... bërë në frymën e Volterra. Ky gur i përfshirë shtrirjen e funksioneve të një variable reale në hapësirat ku janë pikat e kthesa, sipërfaqet, sekuenca ose funksioneve.

Në 1919 Levy iu kërkua të japin tri ligjërata në Ecole Polytechnique në (shih):

... nocionet e gur e probabilities dhe rolin e ligjit Gaussian në teorinë e gabimeve.

Taylor shkruan në:

Në atë kohë nuk kishte asnjë teori matematikore e probabilitetit - vetëm një përmbledhje të problemeve të vogla kompjuterike. Tani ajo është një degë plotësisht të drejta e matematikës duke përdorur teknika të nga të gjitha degët e analizës moderne dhe të japë kontributin e saj të ideve, problemeve, rezultatet dhe makineri të dobishme që do të aplikohet gjetkë. Nëse ka një person i cili ka ndikuar në krijimin dhe zhvillimin e teorisë së probabilitetit më shumë se çdo tjetër, ky person duhet të jetë Pali Levy.

Loève, në, i jep një përshkrim shumë ngjyra e kontributeve Levy's:

Pali Levy ishte një piktor në botë probabilistic. Si geniuses pikturë shumë të madhe, paleta e tij ishte e tij vet dhe pikturat e tij transmuted përgjithmonë vizionin tonë të realitetit. ... Tij tre kryesore, disi mbivendosje, periudha ishin: ligjet limit periudhe, periudha e madhe e proceseve shtesë dhe martingales pikturuar me ngjyra pathtime, dhe periudha Brownian udhëçelës.

Jo vetëm që Levy të kontribuojë në probabilitet dhe analizat funksionale, por ai gjithashtu ka punuar në ekuacione diferenciale të pjesshme dhe seri. Në 1926 ai shtrihet Laplace transformon në klasa më të gjerë funksion. Ai ndërmori një punë të madhe në shkallë të ekuacioneve diferenciale përgjithësuar në derivatet funksionale. Ai gjithashtu studioi gjeometri.

Librat e tij kryesore janë Leçons d'fonctionnelle analizuar (1922), Calcul des probabilités (1925), përveç Théorie de l'des variable aléatoires (1937-54), dhe stochastiques Processus et brownien mouvement (1948).

Në vitin 1963 u zgjodh Levy anëtarësimit nderi i Shoqërisë matematike në Londër. Në vitin e ardhshëm ai u zgjodh në Académie des Sciences.

Shumat Loève deri artikullin e tij me këto fjalë:

Ai ishte një njeri shumë modest ndërsa duke besuar plotësisht në fuqinë e mendimit racional. ... Unë sa herë që kalojnë nga kopshtet Luksemburgut, unë ende e shoh na ka shëtitës, i ulur në diell në një stol, unë ende të dëgjojë atë që flet me kujdes mendimet e tij. Unë kam njohur një njeri i madh.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland