Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Tullio Levi-Civita

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 March 1873

Padua, Veneto, Italy

29 Dec 1941

Rome, Italy

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Tullio Levi-Civita-s babai ishte Giacomo Levi-Civita i cili ishte një avokat. Në fakt Giacomo më vonë, në vitin 1908, i emëruar si një senator italian. Tullio, i lindur në një familje çifute, ndoqi shkollën e mesme në Padova, ku ai tregoi aftësitë e tij të pazgjidhura. Ai studioi për shkallën e tij në Fakultetin e matematikës së Universitetit të Padovës, ku ai u regjistrua në 1890. Dy nga mësuesit e tij ishin Xhuzepe Veronese dhe Ricci-Curbastro dhe Levi-Civita më vonë bashkëpunuar me të fundit. Ai shkroi një disertacion, i cili ishte mbikqyrur nga Ricci-Curbastro, në invariants absolut, por kjo shënon edhe fillimin e përdorimit të tij të gur tensori:

Duke vënë së bashku Ricci-Curbastro 's algorithm me disa rezultate nga Lie' s Teoria e grupeve të transformimit, Levi-Civita zgjeruar teorinë e invariants absolut në rastet më të përgjithshme se ato konsiderohen nga Ricci-Curbastro.

Ai u diplomua në 1892 dhe disertacionin e tij u botua në vitin e ardhshëm pasi ai kishte bërë disa ndryshime të vogla në të. Ai u dha diplomën e tij të mësimdhënies në 1894 dhe në vitin e ardhshëm ai u emërua në kolegj mësuesit e cila ishte ngjitur me Fakultetin e Shkencave në Parvia.

Levi-Civita u emërua Kryetar i Mekanikë racional në Padova në 1898, një post që ai ishte për të mbajtur për 20 vjet. Megjithatë disa herë gjatë këtyre përpjekjeve të njëzet viteve të ishte bërë që të ketë atë të shkojë në Romë. Në mënyrë të veçantë në 1909 Castelnuovo u përpoq shumë për të bindur atë që të lëvizë, por Levi-Civita ishte i lumtur të qëndrojë në Padua. Levi-Civita ishte një pacifist me ide socialiste të fortë dhe ajo mund të ketë qenë se ai ndjeu Padova përshtatshëm me personalitetin e tij më të mirë se në Romë kohë. Sigurisht ai ishte një matematikan i shquar me një reputacion të rëndësishëm ndërkombëtar kështu që ishte e natyrshme për Universitetin e Romës në përpjekje për të tërhequr atë. Ndërsa mësim në Padova, Libera Trevisani ishte një nga nxënësit e tij dhe ata u martuan në vitin 1914.

Pas Luftës së Parë Botërore i dha fund, Universiteti i Romës bërë përpjekje të fuqishme për të forcuar si të mësimdhënies dhe kërkimit shkencor dhe shumë shkencëtarëve kryesorë ishin tërhequr atje. Levi-Civita ka qenë gjithmonë shumë e ndërkombëtare në paraqitjen e tij dhe aftësinë e Romës për të tërhequr studentët kualitetit të lartë nga jashtë vendit duhet të kenë motive në arsyet e tij për tani duan të bëjnë lëvizje atje. Në 1918 ai u emërua Kryetar i Lartë Analiza në Romë, dhe dy vjet më vonë ai u emërua Kryetar i Mekanikë atje.

Vite pas Luftës së Parë Botërore ishin të vështira për shkencëtarët të cilët dëshironin të bashkëpunojnë me ato në të gjitha vendet në mënyrë të barabartë. Presidenti i Shteteve të Bashkuara, Woodrow Wilson, tërhoqi deri Katërmbëdhjetë Pikat më 8 janar 1917 në të cilat për t'i dhënë fund Luftës së Parë Botërore Këto nuk ishin pajtuar me aleatët. Më 4 tetor 1918 qeveria gjermane afrohej Wilson, duke kërkuar për të filluar negociatat e paqes dhe Wilson paraqiti ata me katërmbëdhjetë Pikat. Pas gati tre javë të bisedimeve, pa aleatëve të tjerë të përfshirë, Gjermani pranuar katërmbëdhjetë Pikët më 23 tetor. Britanike dhe sigurisht në frëngjisht ishin të pakënaqur me disa prej katërmbëdhjetë Pikët dhe një periudhë e vështirë ndjekur. Në mes të gjithë kësaj, Wilson propozuar një tjetër ide në Britani dhe Francë, dmth që një strukturë duhet të vihet në vend për të rivendosur bashkëpunimin ndërkombëtar në shkencë. Propozimi i tij ishte për një Këshilli Ndërkombëtar Studimor i cili do të organizohet raundi i Sindikatave Ndërkombëtare për secilin nga subjektet e ndryshme shkencore. Këto Sindikatat ndërkombëtare do të funksionojë përmes komisioneve kombëtare në vendet e njëmbëdhjetë Fuqive Aleate, me këto Komitetet Kombëtare të çdo mbështetet nga Akademia Kombëtare e Shkencave dhe National Research Council. Sindikatat ndërkombëtare do të ketë kompetencën që të ftojë vendet neutrale të bashkohen, por jo ato vende kundër të cilëve Fuqive Aleate kishin luftuar. Propozim Wilson u pranua dhe në 1919 Këshilli i Kërkimeve Ndërkombëtare të ishte themeluar. Gjermania, Austria, Hungaria dhe Bullgaria nuk mund të jenë anëtarë nën kushtet e Këshillit të Kërkimit Ndërkombëtar. Levi-Civita u kundërshtua të ideve të tilla si ai bëri të qartë në një letër që ai i shkroi Sommerfeld në vitin 1920:

Unë kam qenë gjithmonë, dhe jo vetëm në shkencë, një internacionalist i bindur ... jemi dakord në një pikë thelbësore - dhe unë jam i kënaqur për këtë - që marrëdhëniet shkencore dhe marrëdhëniet personale ndërmjet shkencëtarëve që vijnë nga vende të ndryshme nuk duhet të trazuar nga të papriturat apo kujtimet e mosmarrëveshjeve kombëtar apo shtetëror.

Kur iu afrua Von Kármán Levi-Civita në 1922 duke sugjeruar një takim shkencor mbi dinamikën e lëngjeve ai e dinte se një takim i tillë nuk mund të jetë një kongres zyrtare gjermane dhe italiane, nëse shkencëtarët janë të dyja të përfshira në mënyrë ai propozoi një një informale. Levi-Civita ishte e entuziazmuar, por kur Takimi u zhvillua në Insbruk në shtator të atij viti vetëm nga shkencëtarët Fuqive Aleate për të marrë pjesë ishin të Levit-Civita dhe anëtarët e grupit të tij kërkimore. Kjo, megjithatë, shënoi fillimin e Kongreseve Ndërkombëtare të Mekanikë Aplikuar me vendimin e marrë në takimin e Insbruk të përfshijë të gjitha fushat e mekanika e aplikuar dhe kongresin e parë të plotë u zhvillua në Delft në vitin 1924. Levi rolin Civita është përshkruar në detaje nga Battimelli in. Ai shkruan:

Tullio Levi-Civita ishte një nga figurat kryesore në krijimin, në vitet e pas Luftës së Parë Botërore, e Kongreseve Ndërkombëtare të Mekanikë të Aplikuara, dhe mbeti një anëtar aktiv i komitetit të Kongresit për fund të jetës së tij. ... Levi-Civita [bërë një kryesore] kontribut në jetën e Kongreseve, nga ditët e para të konferencës 1922 Insbruk të tridhjetave vonë [me] rolin e tij në rrjetin ndërkombëtar të krijuar nga institucioni i porsalindur ...

Ajo nuk ishte vetëm gjendja ndërkombëtare e cila i dha Levit problemet Civita, por edhe efektin e totalitarizmit dhe anti-semitizmit në jetën shkencore dhe universitare. Ai konstatoi se gjendja kombëtare në Itali me rritjen e fashizmit gjithnjë e më të vështirë. Në 1931 të gjithë profesorët italianë u kërkohet të nënshkruajnë një betim të fashizmit. Volterra refuzoi të marrë betimin dhe u pushua nga puna. Edhe pse ai u kundërshtua thellë të ideve të tilla, Levi-Civita mendonin se për hir të familjes së tij dhe shkollës së tij të kërkimit në Romë ai është dashur të nënshkruajnë e tij pavarësisht kundërshtimeve të forta morale. Ai leksione në Shtetet e Bashkuara në 1933 dhe në Moskë dhe në Kiev 1935. Në 1936 ai u kthye në Shtetet e Bashkuara, pedagog në Harvard, Princeton dhe Instituti Rajs. Ndërsa në Houston ai dha një intervistë e cila u konsiderua si kritik e Itali dhe konsulli italian kërkoi sqarime. Ai u tërhoq në Itali, por për shkak të statusit të tij kryesore ndërkombëtare qeveria italiane mendonin se nuk duhet të reagojmë shumë fort. Më vonë në 1936 matematike Kongresi ndërkombëtar u zhvillua në Oslo, por Levi-Civita, dhe të gjitha Matematikanë e tjera italiane, janë ndaluar të marrë pjesë nga qeveria e tyre. Përkundër kësaj Levi-Civita u emëruar si anëtar i Komisionit për dhënien Fields medalje.

Më 5 shtator 1938 u miratuan ligjet racore të cilat përjashtohen të gjithë ata të përkatësisë hebreje nga universitetet, shkollat, akademive dhe institucioneve të tjera. Levi-Civita u shkarkua nga rang profesori i tij, i detyruar të largohet nga bordi editorial të Zentralblatt für Mathematik, dhe ndaloi nga pjesëmarrja në Kongresin e Pestë Ndërkombëtare Mekanikë Aplikuara në Shtetet e Bashkuara. Ai shkroi në një ish-nxënës maj 1939 (shih për shembull):

Unë jetoj si një person në pension dhe nuk lëvizin, me përjashtim në verë, megjithatë, në qoftë se kushtet e mia personale më lejoni të lëvizë. Si ju ndoshta e dini, hebrenjtë kanë qenë krejtësisht të përjashtuar nga jeta kulturore italiane, në veçanti, unë nuk do të marrin pjesë në "Kongresi Volta" dhe nuk do të jetë në Romë, në shtator.

Autorë të shkruani:

Në vitet e fundit të jetës së tij, pavarësisht të depresionit të tij morale dhe fizike, Levi-Civita ka mbetur besnik të idealit të internacionalizëm shkencore dhe ka ndihmuar kolegët dhe studentët të cilët ishin viktima të anti-semitizmit, në sajë të tij, shumë prej tyre janë gjetur pozicionet në Amerikën e Jugut apo në SHBA.

Levi-Civita kishte komandën e madhe e matematikës të pastër, me intuitë të fortë veçanërisht gjeometrike që ai ka bërë kërkesë për një shumëllojshmëri problemesh të matematikës aplikuar. Një nga letrat e tij në vitin 1895 përmirësuar në formulën s kontur Riemann 'integrale për numrin e primes në një interval të dhënë. Ai është i njohur mirë, megjithatë, për punën e tij në gur diferencial absolute dhe me aplikimet e saj në teorinë e relativitetit. Në 1886 ai botoi një letër të famshme, në të cilën ai zhvilloi gur e tensors, pas mbi punën e Christoffel, duke përfshirë diferencim kovariant. Në 1900 ai botoi, së bashku me Ricci-Curbastro, teoria e tensors në Méthodes diferencial calcul absolu et de leures aplikimeve në një formë që është përdorur nga Ajnshtajni 15 vjet më vonë. Letër ishte kërkuar nga Klein kur ai u takua Levi-Civita në Padova në vitin 1899 dhe, pas Klein 's dëshiron, ajo u paraqit në Mathematische Annalen.

Weyl ishte për të marrë Levi-ide Civita dhe i bëjnë ato në një teori të unifikuar të gravitacionit dhe Elektromagnetizmi. Levi punë Civita ishte me rëndësi të madhe në teorinë e relativitetit, dhe ai prodhuar një seri të letrave elegante trajtuar problemin e një fushe gravitacionale statike. Kjo temë u diskutua në një korrespondencë midis Levit-Civita dhe Ajnshtajni. Duket në letër:

... pyetjet kryesore matematikore dhe fizike të diskutohet nga Einstein dhe Levi-Civita e tyre në 1915 - 1917 korrespondencë: variational formulimin e ekuacioneve fushë gravitacionale dhe pronat e tyre covariance, dhe përcaktimin e energjia gravitacionale dhe ekzistencën e valëve gravitacionale.

Dinamika Analitike ishte një tjetër temë studiuar nga Levi-Civita, shumë prej letrave të tij shqyrtimin e rasteve të veçanta të tre problemit trup. Ai filloi botimin gazeta në subjekt në 1903, me një tjetër gazetë të rëndësishme të botuar në 1906 të cilat forcohen më parë rezultatet e tij. Në 1920 ai botoi një përmbledhje në tre problemit trup në Acta Mathematica. Atëherë pranë fund të karrierës së tij ai u bë i interesuar në problem n-trupin. Në 1950 (nëntë vjet pas vdekjes së tij) një libër nga Levi-Civita titulluar Le Probleme des n trupit en Generale relativité u botua. HP Robertson shkruan në një përmbledhje:

Kjo monografi të shkëlqyer për problemin n-trupin në teorinë e përgjithshme e relativitetit është përgatitur rreth dhjetë vjet më parë, por paraqitja e saj tani nuk është më pak kohë për ata që kanë shqetësuar veten me një apo tjetër aspekt i problemit. Arritjet e saj kryesore janë dy: një derivim të ekuacioneve te levizjes e masa pika n, e lirë nga gabimet e hollë besetting shumica e trajtimeve standarte dhe një diskutim të kujdesshëm për kontributet e mundur, në përafrimin Einsteinian, madhësia e fundme dhe e brendshme konstituimin e organeve të përfshira.

Ai gjithashtu shkroi mbi teorinë e sistemeve të ekuacioneve diferenciale të zakonshme dhe të pjesshme. Në autorët argumentojnë se Levit-Civita ishte i interesuar në teorinë e stabilitetit dhe analiza cilësore të ekuacioneve diferenciale të zakonshme për tre arsye: interesin e tij në gjeometri dhe modelet gjeometrike; interesin e tij në mekanikën klasike dhe mekanikës qiellore, në veçanti, tre-organ problem, dhe interesin e tij në stabilitetin e lëvizjes në fushën e mekanikës analitike. Ai shtoi në teorinë e Cauchy dhe Kovalevskaya dhe shkroi këtë punë të shkëlqyer në një libër të shkruar në 1931.

Levi-interes Civita në hidrodinamikë filloi herët në karrierën e tij me letër Shënim e tij në rezistencën e lëngjeve të botuar në 1901. Ai ka punuar më vonë në valët në një kanal dhe prova e tij të ekzistencës së valëve irrotational ishte një kontribut i madh për një këmbë të gjatë çështje e hapur. Në Levi Civita punë me nxënësit e tij LS Rios Da në tre-dimensionale dinamika filament vorbull është diskutuar në detaje. Ricca shkruan:

Rezultatet e tyre përfshijnë konceptim e përafrimit induksion lokalizuara për shpejtësinë e detyruar filaments vorbull hollë, derivim të ekuacioneve brendshme e levizjes, teoria asymptotic potencial aplikuar për të tubave vorbull, derivim i zgjidhjeve stacionare në formën e vortices spiral dhe loop -generated konfigurimin vorbull, dhe analiza e stabilitetit të filaments vorbull rrethore. Në dritën e zhvillimeve moderne në mekanikën fluide jolinear, greva e tyre të punës për modernizmin dhe thellësinë e rezultateve. ... Levi punë Civita mbi potencialin asymptotic për tubat hollë është në thelbin e formulimit matematikor të teorisë potencial dhe teoria e kapaciteteve.

Në 1933-Civita Levi kontribuar në Dirakut 's ekuacionet e teorisë kuantike.

Shoqëria Mbretërore dhënë medalja Silvester të Levit-Civita në 1922, ndërsa në vitin 1930 ai u zgjodh anëtar të huaj. Ai ishte gjithashtu një anëtar nderi i Shoqërisë matematike Londër, Shoqëria Mbretërore e Edinburg, dhe matematike Edinburg Society. Ai mori pjesë Colloquium 1930 e Shoqërisë matematike Edinburg në St Andrews.

Pasi ai u shkarkua nga posti i tij së shpejti u tha goditje në shëndetin e tij dhe ai i zhvilluar probleme të rënda të zemrës. Ai vdiq nga një goditje në tru. Nastasi dhe Tazzioli shkruani:

Ai ishte një nga profesorët më të shquar në Itali për 40 vjet dhe tërhequr studentët që vijnë nga të gjitha vendet, të cilin ai inkurajoi me durim dhe fisnikëri. Mirësi dhe modesti ishin manifestime të shpirtit të tij. Shumë njerëz kanë përfituar nga mirësia e tij dhe mbajti një kujtim i pashlyeshëm i personalitetit të tij të jashtëzakonshme.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland