Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stanislaw Lesniewski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 March 1886

Serpukhov (near Ivanovo-Vosniesiensk), Russia

13 May 1939

Warsaw, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stanislaw Lesniewski 's emri duhet të jetë e shkruar si niewski Le por është transliterated zakonisht si Lesniewski dhe ne do të përdorni këtë formular për të gjithë këtij neni. Babai Lesniewski ishte Isydor Lesniewski, një inxhinier polak hekurudhor. Kjo ishte një punë që përfshinte Isydor Lesniewski që janë dërguar në vende ku ishin duke u ndërtuar hekurudhat dhe në fazën kur Stanislaw ishte ndjekur shkollën e mesme familje jetonin në Siberi. Stanislaw frekuentuar shkollën atje në qytetin Irkutsk.

Ai studioi ne disa universitete, duke kaluar disa kohë në Mynih, ku ai mori pjesë lektorë nga Hans Korneli, para marrjes së doktoraturës së tij në Universitetin e Lwów polonisht (tani Lvov, Ukraina, por pastaj nën kontrollin e Austri). Në Lwów kryesisht ai studioi filozofi dhe gjithashtu mori kurse matematika, matematika ndjekur ligjerata nga Jozef Puzyna dhe Waclaw Sierpinski. Lesniewski, mbikqyrësi i të cilit ishte doktorant Kazimierz Twardowski, publikuar dy gazetat Një kontribut për analizën e propozime ekzistenciale dhe një përpjekje në një provë të parimit ontologjike e kundërshtim, ndërsa ende ndërmarrje studimin e tij e doktoraturës. Këto gazeta janë botuar në gjuhën amtare Lesniewski e përkthimeve polonisht në 1913, por një rus të dy gazetat u botua nën titullin Studime të vetme logjike. Doktoratura e tij është dhënë në 1912.

Në atë kohë Jan Lukasiewicz po mësonte në Lwów, duke u mbështetur nga Privatdozent për profesor të jashtëzakonshme në 1911, dhe ai në masë të madhe ndikoi në Lesniewski Kursi i parë në logjikën matematikore të cilat ai dha atje. Një mënyrë e veçantë që ky ndikim ishte ushtruar ishte mbi ligjin e mesme përjashtuar. Një nga projektet e para Lesniewski kishte qenë që të përpiqet të hedh poshtë këtë parim, por Lukasiewicz kishte publikuar një shtojcë të publikimit të tij 1910 parimin e tkurrje në Aristotelit të cilat shkaktuan Lesniewski të ndryshojë në drejtim të kërkimit të tij. Ai filloi të studiojë logjikës formale dhe filloi të bëjë përpjekje të fuqishme për të kuptuar Russell 's paradoks që ai kishte mësuar përmes Lukasiewicz.

Në 1913 Lesniewski botoi një artikull mbi ligjin e mesme përjashtuar, atëherë në vitin e ardhshëm një botim në Russell 's paradoks. Ai u largua Lwów për të marrë një pozicion të jepte mësim në një shkollë të Varshavës por pas fillimit të Luftës së Parë Botërore ai bëri vendim për t'u kthyer në Rusi, ai kaloi 1914-18 në Moskë, ku ai mësonte në Shkollën e Lartë polak. Edhe pse ai e kishte paraqitur idetë e tij të parë në një teori të re të klasave e cila do të shmangur paradokse, ndërsa ai ishte në Lwów, që ishte gjatë kohës së tij në Moskë se Lesniewski botoi teorine e tij zyrtare të quajtur mereology. Ne u japim disa detaje të mëtejshme teknike të kësaj teorie më poshtë.

Sapo Polonia u çlirua në fund të luftës, Lesniewski u kthye në Varshavë. Atje ai filloi të marrë më shumë të përfshira në studimin e logjikës matematike. Janiszewski dhe Mazurkiewicz kishin krijuar në Varshavë, nga fundi i një lufte të shkollave të fortë e matematikës në botë. Udhëhequr nga Janiszewski kësaj shkolle ishte i interesuar veçanërisht në teori përcaktuar, dhe bazat e matematikës. Lesniewski entuziazëm u bashkua Janiszewski 's shkollore të matematikës. Në 1919, ai pranoi kryetar i filozofisë së matematikës në Varshavë, ku Lukasiewicz ishte tashmë mësimdhënies.

Matematicienë të ndryshme në Varshavë, duke përfshirë Janiszewski, Mazurkiewicz dhe Lesniewski, luajti një rol të madh në ngritjen e Mathematicae revistës Fundamenta. Janiszewski i cili ishte propozuar emri i revistës në 1919, por Lesniewski ishte një anëtar i bordit editorial ndikojnë politikën. Vëllimi i parë u shfaq në vitin 1920 dhe, edhe pse qëllimi ishte për një ditar të vërtetë ndërkombëtar, redaktorët e kishte mjaft të vendosur me qëllim për të bërë vëllimit të parë përmbajnë letrat nga autorët polonisht vetëm. Janiszewski ka shkruajtur:

... është qëllimi im për të paraqitur, nëse është e mundur, të gjitha Matematikanë polonisht që punojnë në fushën e teorisë së përcaktuar, në të cilën gazetë është e përkushtuar.

Lukasiewicz i cili siç kemi përmendur ishte gjithashtu stafit në Universitetin e Varshavës në këtë kohë, filloi të bashkëpunon me Lesniewski. Lukasiewicz kishte një ndikim të konsiderueshëm mbi arsimin polonisht gjatë kësaj periudhe ai shërbeu si polak Ministri i Arsimit në 1919 dhe ishte dy herë rektor i Universitetit të Varshavës. Gjatë kësaj kohe Lukasiewicz dhe Lesniewski themelua Warsaw School of Logic. Ata u mblodhën të raundit të tyre një grup të studentëve mbresëlënëse. Tarski ishte një student i cili ndihmoi Lesniewski bërë këtë shkollë ndërkombëtarisht i njohur si ai përparuar nga studenti kolegut të Lesniewski dhe Lukasiewicz.

Në 1927 botoi Lesniewski të parë punën e tij të rëndësishëm në themelet e matematikës. Nga atëherë deri më 1939 ai botoi një seri të dymbëdhjetë gazeta duke teorite e tij të logjikës dhe matematikës. Teoritë e tij mposhti paradokse e Russell në teori të caktuara. Redaktorët e shkruajnë në Hyrje të që punojnë:

Për botimet Lesniewski e tij nuk ishin mënyra e vetme e publikimit sistemit të tij të ri të themeleve të matematikës. Ai kushtuar rëndësi të madhe në universitet, leksionet e tij dhe ai leksione pothuajse tërësisht në lidhje me punën e tij.

Këto ligjërata janë dhënë në. Për fat të mirë Tarski ishte në gjendje për të bërë të njohura rezultatet e pabotuar e Lesniewski të cilat ishin shkatërruar gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Autori i argumenton se rëndësia e punës Lesniewski është në ofrimin e një alternativë për qasje klasike për logjikën dhe bazat e matematikës. Kontributet Lesniewski në logjikën e përqëndruar në strukturën e një fjali, dhe ai argumenton për idenë tradicionale për një dënim të përbërë nga një lëndë, një objekt dhe një këpujë. Puna e tij përqendrohet matematikore në teorinë e caktuar, ku shqetësimi i tij është natyra e një sërë. Lesniewski vë theksin kryesor në dallim midis përcakton në kuptimin distributiv dhe vendos në kuptimin kolektive.

Shikime Lesniewski e zhvilluar nga analizat e tij Russell 's paradoks që përfundoi ai i hutuar dy nocione të ndryshme të klasës. Tre sisteme të mëdha logjike që Lesniewski zhvilluar ishin: Protothetic, një teori e propozime dhe functors propositional, të ngjashëm në pushtet në një teori e llojeve propositional, duke siguruar një gur zgjeruar propositional me variablat kuantifikohet funksionale; ontologji, e cila është një teori axiomatised e emrave të përbashkët bazuar në protothetic që mund të karakterizohet si një kryq në mes logjikës afat tradicionale dhe teoria moderne lloji, që përmban, përveç kushteve njëjës, shumës edhe bosh dhe afatet dhe një mori karakteristikash të tjera interesante dhe Mereology, e cila është një zgjatje e axiomatic ontologji për një Teoria e klasave krejt të ndryshme nga teoria e vendosur siguruar një teori formale të gjithë pjesë dhe të ngjashme me gur të individëve.

Surma, Srzednicki, Barnett dhe Rickey si redaktorët e përmbledhur të kontributeve Lesniewski:

Stanislaw Lesniewski ishte një nga bashkë-themeluesit e Shkollës polak e Logic dhe një autor i një sistemi tërësisht të re dhe origjinale themelet e logjikës dhe matematikës. Ai ishte gjithashtu paraardhës dhe autor i shumë ide përfshirë si një gjë e natyrshme në tekstet bashkëkohore të logjikës dhe bazat e matematikës. Edhe pse Lesniewski luajti një rol të konsiderueshme gjatë periudhës së zhvillimit të logjikës matematike moderne dhe themelet e matematikës, sistemet e tij nuk janë aq i njohur sa edhe ata meritojnë që të jetë dhe mbetet fakti se sistemet e tij nuk janë pranuar përgjithësisht si një mjet në praktikës themelore. Megjithatë, ata kanë ndikuar shumë filozofi shumë e matematikës.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland