Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

John Leslie

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

17 April 1766

Largo, Fife, Scotland

3 Nov 1832

Coates (near Largo), Fife, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

John Leslie 's nënë ishte Anne Carstairs nga Largo në Fife (rreth 10 milje në jug të St Andrews). Babai i tij, Robert Leslie, ishte një marangoz dhe mobilier me disa njohuri nga matematika. Gjoni kishte një vëlla më të vjetër që Aleksandri gjithashtu studioi matematikë dhe matematikë Gjoni mësuar në shtëpi duke mësuar pjesërisht nga babai i tij dhe pjesërisht nga vëllai më të vjetër të tij Aleksandrit. Ai mori pjesë në tri shkollat lokale, por edukimin shkollor gjithsej i tij ende nuk arriti në më shumë se një vit para se ai filloi studimet e tij universitare.

Leslie hyri University of St Andrews në 1779 në moshën 13. Në këtë kohë Universitete skocez konkuroi me shkolla për nxënësit më të aftë kështu që nuk është për t'u habitur që ai hyri në universitet në një moshë të tillë të rinj. Regius Profesor i matematikës në St Andrews në atë kohë ishte Nikolas Vilant, dhe Leslie studiuar nën atë dhe gjithashtu në asistent Perëndimi e tij Gjoni. Aftësitë Leslie u vënë re shpejt nga kryesore të Universitetit i cili organizohet një bursë për të mundësuar Leslie për të vazhduar studimet e tij. Ishte supozuar se një herë arsimin e tij të ishte i plotë se Leslie do të bashkohet me Kishën, e cila ishte profesioni kryesor për djem të arsimuar, dhe ajo ishte në këto kushte që kryesor i dha bursë. Ndërsa një Leslie universitare u bë mik me John Playfair i cili ishte ministër në Liff Dundee pranë, por një matematikan shquar. Në 1783 u largua Playfair Kisha për të u bë një mësues privat për pesë vite të Robert dhe Ronald Ferguson i cili ka jetuar pranë Kirkcaldy në Fife, dhe kështu Leslie nga ana e tij u bë miqësore me familjen e pasur Fergusoni. Kjo miqësi të dëshmuar e dobishme për Leslie që disa 25 vite më vonë do të kryente eksperimente në shtëpinë e vëllezërve Fergusoni. Në veçanti Leslie ndërtoi një makinë për të akullit në shtëpinë e tyre në Raith, pranë Kirkcaldy.

Në 1785 Leslie shkoi në Universitetin e Edinburgut, matriculating si student hyjni. Në të njëjtin vit Playfair u emërua profesor i matematikës në Edinburg dhe Leslie u bë shumë më të interesuar të ndjekin klasat në matematikë dhe shkenca se ai ishte në hyjni leksione. Ai mori pjesë në leksione nga matematika Playfair, shkenca ligjerata nga Joseph Black (një kimisti i cili kishte zbuluar i fshehur në ngrohjes 1761), Alexander Monro (një mjek i cili mbajti kryetari i anatomi) dhe John Robison, dhe filozofi leksione nga Dugald Stewart (djali i Mateut Stewart dhe mbajtëse e karrige filozofia morale). Në 1787 kryesor i University of St Andrews vdekur dhe Leslie nuk ndjeheshin të detyruar të ndjekin kushtet e bursave të tij e cila kërkonte që ai të bashkohet me Kishën e Skoci. Në vend të kësaj ai vendosi që ai donte të mësojnë matematikë dhe Adam Smith (filozof dhe ekonomist politik) fituar një pozicion për Leslie si mësues privat në një nga marrëdhëniet e tij. Ai mori më shumë nxënës të tjerë dhe në 1788 ai i dërgoi letër e tij të parë të Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut.

Së shpejti pas kësaj Leslie u bë mësues Thomait Randolph i cili ishte një student në Edinburg, por ishte nga Virxhinia në Amerikën e Veriut. Leslie, me rekomandimet e të fortë nga pedagogët e tij në Edinburg, për të marrë një pozicion të dy mësues dhe William Thomas vëllai i tij dhe ai hipi në Virxhinia në 1888 për të marrë këtë pozicion. Megjithatë familja Randolph shkatërroi deri pas nëna e djemve Leslie vdekur dhe u kthye në Skoci në 1889. Duke shpresuar për të përmirësuar perspektivat e tij pas një punë të pasuksesshme në Skoci, ai shkoi në Londër, por, për një kohë, Leslie luftuar për të marrë një punë atje. Ai ishte i pasuksesshëm për të gjetur pozita si një mësues, ose si një asistent astronom mbretëror, ose si një lektor në filozofinë natyrore. Ai konsiderohet edhe bashkimin me Kishën e Skocisë që ai e kishte refuzuar disa vite më parë. Megjithatë ai u emërua si mësues privat të familjes Wedgwood në 1790 dhe ka mbajtur këtë pozicion deri në fund të 1792. Në këtë pikë ai ka udhëtuar prapa në Skoci dhe ishte vendosur në qytetin e tij të Largo deri 1805.

Gjatë këtyre viteve në Largo ai ka bërë disa para, pasi ai e kishte gjatë kohës së tij në Angli, shkrim letrar artikuj për botime të tilla si Pasqyra mujore. Ai donte keq për të marrë një qëndrim të universitetit dhe, gjatë këtyre viteve në Largo, dy karrige e mundur ra vakant. Dy ishin në filozofinë natyrore me një njeriu në St Andrews dhe të tjera në Glasgow. Problemi ishte se emërimet në universitete skoceze (veçanërisht St Andrews) karrige ishin kryesisht politike, por edhe Kishës së Skocisë kishte një ndikim të madh. Leslie nuk ka mbështetjen e partisë politike korrekte dhe në këtë kohë njeriu i ri i cili kishte ardhur pranë bashkimit Kisha praktikisht kishte bërë një ateist. Megjithatë fat tij u ndryshua në 1797, sepse në atë vit Thomai Wedgwood, i cili kishte më parë tutored, i dha atij një pension për jetën dhe të ardhmen e tij u bë financiarisht të sigurt. Kjo ishte mundësi që Leslie e nevojshme për të lejuar atë që të përqendrohen në e tij matematikore dhe hulumtimeve shkencore. Botimet e tij për ngrohje, duke kulminuar në Kërkesat Eksperimentale në natyrës dhe Prona e Heat (1804) çoi në atë që i dha medaljen Rumford e Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin e ardhshëm.

Pas dy përpjekjeve të pasuksesshme më tej në krerët e filozofisë natyrore (një në St Andrews dhe një në Edinburg) ai u emërua si profesor i matematikës në Edinburg në 1805 pas një konflikti të ashpër, pasi ai nuk u shugurua nga Kisha. Historia e kësaj mosmarrëveshje është e thënë në dhe kjo është një e interesant që ajo sillet raundin e nëse Kisha mund të kontrollojë pikëpamjet shkencore mësohet në universitetet:

Para zgjedhjes së tij moderuarit Edinburg kishte insinuated se Leslie ishte një ateist. Ata adduced xvi shënim e të nxehtit e tij në të cilat ai kishte shkruar të favorshme për doktrinën e David Hume skeptik se causation ishte asgjë më shumë se një sekuencë e vazhdueshme dhe e pandryshueshme vëzhguar e ngjarjeve. Kur ata sollën përpara kandidatin e tyre, Thomas MacKnight, një klerik Edinburg, Dugald Stewart dhe Playfair protestuan kundër bashkimin e posteve akademike dhe klerike dhe e kundërshtoi për qëllim dominimin klerikale të Universitetit të Edinburgut në modelin e St Andrews. Pas zgjedhjeve Leslie të moderuarit Edinburg, i vendosur për të përjashtuar Leslie, mori çështjen në asamblenë e përgjithshme të Kishës së Skocisë, forumi më të lartë, i cili vendosi maj 1805 nga shumica e ngushtë e 96-84 çështje që të lihet mënjanë dhe Leslie të la undeposed nga kryetari i tij matematikë.

Leslie ishte një profesor i suksesshëm i matematikës, duke tërhequr klasë të madhe të studentëve dhe të botimit të tij ligjërata në tekstet popullore si tre Elemente pjesë e punës Gjeometri, Analizë gjeometrike, dhe e avionit Trigonometria (1809). Ai përzier mësimdhënies klasike matematikore me disa qasje të reja kontinentale të analizave dhe algjebër veçanërisht në klasat e tij të përparuara. Leslie u bë profesor në Filozofisë Natyrore në 1819 pas ra karrige bosh në Playfair 's vdekjes. Kjo nuk ishte pa një betejë, për përsëri Kisha vënë një kandidat, por, duke fituar një fitore në takimin më parë, këtë herë dëshmuar shumë më i thjeshtë. Ai dha kurse të cilat ishin mbushur me eksperimente mbi aparatin e bërë posaçërisht, për të cilat Leslie vetë kishte paguar më shumë se gjysma nga xhepi shpenzimet e tij. Ai shpejt zbuloi se një nga problemet kryesore të fizikës mësimdhënie të nivelit universitar ishte mungesa e sfondit matematike e shumicës së nxënësve të tij. Ai donte të ndrequr këtë me mësim kurseve të matematikës përshtatura enkas për studentët e tij fizike, por Universiteti i Edinburgut senat lejoi që ai të jep kurse të tilla që këto tema janë konsideruar përgjegjësi e profesor i matematikës.

Leslie u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Edinburg në 1807, një korrespondues Anëtar i Akademisë së Shkencavefrëngjisht 1820, dhe u knighted në 1832. Përkundrazi mrekullueshëm ai kërkoi kalorësi që i është dhënë për atë, me shkrim të Kancelari Zotit në shtator 1831:

Kërkesa ime e tanishme është shumë e moderuar, por nga një ministri liberal, unë edhe mund të shikoni për disa shenjë e nderuar e respektit. ... Nëpërmjet manoeuvrings e kryesore tonë, një kalorësi i është dhënë në Ballingall Profesor Regius ... sigurisht më pak të shquar të trupit tonë. ... Tani në rastin e kurorëzimit afrohet ... Ministrat mund të ketë mundësi të counterpoising akt i pakujdesur të paraardhësve të tyre. Kjo do të bëhet një qeveri liberale për të treguar vlerësim e tyre të Wiggery dhe Shkencës. Në këtë rast, unë mund të them se pa kotësi ... zëri publik do të emëronin vetë.

Ai botuar 10 libra, shumë gazeta të ditarit dhe enciklopedi disa artikuj në Encyclopaedia Britannica. Craik shkruan në:

Intelekt me dhunti të shumta, por i padisiplinuar John Leslie ishte më e përshtatshme për shpikje dhe spekullimet se analizave logjike. Si edhe tekstet e shkruar në matematikë dhe punon në filozofinë natyrore, Leslie përkthyer në mënyrë anonime Buffon 's multivolume Histori "Dashuri" ..., kontribuar në një punë të njohur të udhëtimit polare, dhe shkroi për Skocez-bazë "Edinburg Encyclopaedia" dhe për "Enciklopedia Britannica".

Leslie është përshkruar në në terma ngjyra:

Në Leslie jetës më vonë nuk u prepossessing në paraqitjen e tij. Lampooned në një revistë studentore si Falstaff Edinburg, ai ishte i shkurtër dhe yndyra me një fytyrë të përskuqur, dhëmbët e tij para projektuar, dhe ai tottered kur ecin. Një njeri i fortë dhe aktiv, ai hante ushqimin e madhe në fund të cilin ai ishte në gjendje të devouring 2 £ e bajame dhe rrush. Ai i veshur të çrregullt, por, në një përpjekje për të dalë angazhohen, bachelor pasura dhe të kotë, por i krimbur purpurtë lyer flokët e tij. Fuqitë e mëdha e tij intelektuale ishin të kombinuara me një dashuri për shpërblim financiar që edhe miqtë e tij mendonte i paturpshëm. ... Në jetën e tij private ... ai ishte një mik i ngrohtë, një i afërm i besueshëm, pa se affectation aq karakteristike për stilin e tij letrar, dhe mbi të gjitha i urtë.

Leslie, që kishin në pronësi një townhouse në Edinburg me gjobë bibliotekës dhe piktura të bukura, të blerë në një pasuri më tepër në Coates që është në lindje të Largo, i vendosur prapa nga bregdet Fife, por me një pamje të mirë mbi Firth of Forth. Në vjeshtën e vitit 1832 ai kapet një të ftohtë të rëndë e cila u bë një ethe kur ai nuk e shikoni veten pas. Ai vazhdoi të punonte jashtë në mot të ftohtë e dimrit, organizimin përmirësime të pasurive të tij në Coates, dhe ai vdiq pas ethe u përkeqësua.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland