Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Mathias Lerch

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Feb 1860

Milinov (near Susice), Bohemia (now Czech Republic)

3 Aug 1922

Susice, Czechoslovakia (now Czech Republic)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Mathias Lerch studiuar të parë në Pragë. Pas largimit të Pragës ai shkoi në Universitetin e Berlinit, ku ai ka studiuar gjatë vitit 1884 -85 dhe u mësoi nga Weierstrass, Kronecker dhe Fuchs.

Në 1886 u bashkua me Lerch personelit mësimdhënës në Institutin çek teknike në Pragë. Pastaj në 1896 ai u emërua në një karrige, kur ai pranoi një rang profesori në Universitetin e Fribourg në Zvicër. Ai u kthye në Republikën Çeke në vitin 1906 ku ai u emërua profesor i matematikës në Institutin çek teknike në Brno.

Tomáš Masaryk ishte një udhëheqës politik i cili çliroi çekët dhe sllovakët nga sundimi austriak. Në 1918 Masaryk u zgjodh president i Çekosllovakisë. Një vit pas themelimit të Çekosllovakisë, një universitet i ri, i quajtur Universiteti Masaryk pas presidenti i parë, u themelua në Brno dhe Lerch u bë profesor i parë i matematikës atje në vitin 1920.

Lerch ka shkruajtur 238 letra, të rreshtuara në, kryesisht në analizë (rreth 150 letra) dhe teoria numër (rreth 40 letra). Disa nga puna e tij është thelbësore në gur operator moderne. Ai gjithashtu shkroi në gjeometri dhe metodave numerike.

Matti Jutila, në shqyrtimin e tij, përshkruan punën Lerch në teori numër si vijon:

Matyas Lerch (1860-1922) ishte një matematikan i shquar çek i cili botoi rreth 250 gazeta, disa prej të cilave ishin pesëdhjetë kushtuar teori numër. Temat e tij i preferuar në teori numër përfshirë format binar katror, mbetje katror, shuma Gausit dhe koeficientin Fermat. Gjithashtu, Zeta Lerch-funksion është një përgjithësim i njohur i Riemann 's Zeta-funksion për shkak të atij ... këtë kontribut të teorisë analitike numri [është] botuar në Acta Mathematica në 1887 ...

Në ka një biografi e shkurtër e Lerch dhe shqyrtimet e numrit të tij të dhënë në gazetat teorik Jahrbuch über die Fortschritte der Mathematik janë riprodhuar. Gjithashtu në cituar është e plotë në Lerch parë gazeta shkruante në teorinë e numrit dhe dy dokumente të tjera të cilat ai i shkroi mbi koeficientin Fermat. Ai gjithashtu përmban një përmbledhje e një letre të mbetjeve katror dhe forma e cila u botua pas vdekjes së tij.

Lerch fitoi Çmimin e Madh të Akademisë Parisit në 1900 me një punë në teorinë e numrit, një nder i madh për çdo matematikan dhe një arritje edhe më të madh për një matematikan nga Franca jashtë.

Ai është gjithashtu i njohur mirë, megjithatë, për punën e tij në analizë. Në këtë temë ka studiuar seri pafund, dhe funksioni gama, si dhe funksione të tjera të veçanta. Ai gjithashtu studioi funksionet eliptik dhe ekuacionet integrale.

Shpesh rëndësinë e punës së tij është në metoda që ai futi në vend se rezultatet specifike vetë. Ai paraqiti një parametër ndihmëse për funksionet meromorphic. Ai studioi gjithashtu parimin e konvergjencës më të shpejtë të një serie. Ai është kujtua sot për zgjidhjen e tij e ekuacioneve integrale në gur operator dhe për Lerch formulë "për derivatin e Kummer-s për zgjerim trigonometrik log G (v).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland