Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jean Leray

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Nov 1906

Nantes, Loire-Inférieure, France

10 Nov 1998

La Baule, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zhan Leray 's babai ishte Francis Leray, i cili ishte një profesor, dhe nëna e tij ishte Baptistine Pineau. Zhan mori pjesë në Lycée Nantes, pastaj të lëvizte në Lycée në Rennes para se të mbaronte studimet e tij në Supérieure Ecole Normale ku ai ishte dhënë doktoratë e tij. Në Paris ai ka punuar në hidrodinamikë. Ai u martua me Marguerite Trumier më 20 tetor 1932. Ata kishin tre fëmijë, Jean-Claude, Françoise, dhe Denis.

Në 1933 Juliusz Schauder arriti në Paris në një bursë Rockefeller për të punuar me Hadamard. Kjo çoi në një bashkëpunim mes Leray dhe Schauder dhe punën e tyre të përbashkët për të çuar një letër ekuacionet Topologie et fonctionelles botuar në scientifiques Annales de l'Ecole normale Supérieure. Kjo letër më 1934 topologji dhe ekuacione pjesore diferenciale është i një rëndësie të madhe:

Në këtë letër se çfarë është e njohur tani si Leray-shkallë Schauder (a invariant homotopy) është përcaktuar. Kjo shkallë është përdorur pastaj në një metodë zgjuar për të provuar ekzistencën e zgjidhjeve te ekuacioneve diferenciale pjesore të komplikuara.

Pas 1934 letër e tij me Schauder, Leray publikuar një letër për topologji algjebrike në vitin e ardhshëm në topologji e hapësirave Banach. Ai pastaj u kthye për të punuar në analizë, në veçanti duke studiuar ekuacionet diferenciale që rrjedhin nga hidrodinamikë. Ai studioi zgjidhjet e problemit vlerës fillestare për tre-dimensionale Navier-ekuacioneve Stokes. Ai shqyrtoi jo vetëm ekzistencën dhe unike e zgjidhjeve, por ai tregoi se zgjidhjet e mbetur të qetë për kohe vetëm një i caktuar pasi që zgjidhjet e trazuar të lindin. Në prodhimin e kësaj teorie Leray futur shumë ide e analizës funksionale të cilat kanë bërë sot mjetet e standardeve.

Në 1936 Leray u emërua Profesor në Fakultetin e Shkencave në Nancy. Lufta e Dytë Botërore ka filluar në 1939 dhe Leray shërbeu si një oficer i ushtrisë. Ai u kap në vitin 1940 dhe dërgoi në një kamp të burgosur të luftës në Austri ku ai qëndroi deri në fund të luftës në vitin 1945. Ndërsa në kampin Leray dhe disa nga robërit e tij të tjerë të organizuar një "Université en captivité" dhe u bë drejtor Leray saj. Gjermanët nuk dëshirojnë të dinë se ai është një ekspert në hidrodinamikë, pasi ai kishte frikë se në qoftë se ata kuptova se ai do të jetë i detyruar për të ndërmarrë punë të luftës për ata, Leray pretenduar të jetë një topologist. Ai ka punuar vetëm për problemet topological për vite ai u mbajt i zënë rob në kamp.

Edhe pse ai ka ndërmarrë disa punë topological nuk ishte e lehtë për Leray për të punuar në temë pa lexuar literaturë topological. Ai ishte në gjendje për të marrë disa letra përmes Hopf i cili ishte në këtë kohë në Cyrih, por shumë i punës Leray ishte bërë në mënyrë të pavarur të zhvillimeve që kishin ndodhur në subjekt. Pas lirimit të tij në vitin 1945 botoi një Leray tre punë topologji pjesë algjebrike mësuar në robëri.

Leray vazhdoi të punojë në pyetje topological pas kthimit të tij në Paris, ku ai u bë profesor në College de France në vitin 1947. Për Leray:

... topologji algjebrike nuk duhet të studionin vetëm topologji e një hapësirë, dmth objekte algjebrike bashkangjitur në një hapësirë, invariant nën homomorphisms, por edhe topologji e përfaqësimit (harta e vazhdueshme), invariants dmth topological e një natyre të ngjashme për harta të vazhdueshëm.

Duke ndjekur këtë linjë ai botoi letrat që prezantoi duaj, dhe sekuencën fantazme të një hartë të vazhdueshëm.

Në vitet 1950 Leray punuar në një numër fushash. Ai studioi kohë e varur ekuacionet diferenciale pjesore hiperbolik dhe filloi të punojë në problemin Cauchy. Në veçanti ai botoi një letër për problemin Cauchy për ekuacioneve me ndryshore në koeficientët 1956. Në 1957 ai shpjegoi qëllimet e punës së tij në këtë fushë:

Ne propozojmë globalisht për të studiuar problemin lineare Cauchy në rast kompleks, atëherë në rastin e vërtetë hiperbolik, duke supozuar që të dhënat e dhënë është analitik.

Ai ishte në gjendje të generalise rezultatet në teorinë e ekuacioneve lineare diferenciale të zakonshme analitike për të marrë rezultate të ngjashme për ekuacionet diferenciale të pjesshme. Punës Leray mbi problemin Cauchy udhëhequr atë për të studiuar mbetjet teori. Në 1959 ai:

... zhvilluar një teori e përgjithshme tepricë në manifolds komplekse dhe aplikuar atë në hetimin e integrals konkrete në varësi të parametrave që dalin nga zgjidhjen e problemit Cauchy.

Në shumat Ekeland deri arritjet Leray si vijon:

Leray ishte aq shumë përpara kohës së tij për shkak të aftësive të jashtëzakonshme të tij teknike dhe depërtim gjeometrike. Në duart e tij, vlerësimet e energjisë për ekuacionet diferenciale të pjesshme u kombinuar me ide nga topologji algjebrike (të tilla si Teorema fiksuar pikë), në një kombinim shumë origjinal i cili goditi hapur probleme të vështira. Ai ishte i pari për të miratuar pika e parë moderne, ku një funksion nuk është një lidhje e komplikuar mes dy grupe të variablave, por një pikë në një hapësirë të pafund dimensionale ... Leray [mund të thuhet se ka qenë] analist e parë moderne.

Leray marrë nderon shumë. Ai ishte anëtar i Akademisë së Shkencave nga 1953 dhe ai u zgjodh për të Akademisë Kombëtare të Shkencave në Shtetet e Bashkuara në vitin 1965. Vit pas ai u zgjodh në Akademinë e Shkencave të BRSS. Ai ishte gjithashtu një anëtar i Akademisë Mbretërore të Belgjikës, me shokun tim të Shoqërisë Mbretërore të Londrës, dhe një anëtar të akademive të Milanos, Boston, Göttingen, Torino, Palermo, Varshavë, dhe Lincei. Në 1967 ai u dha një doktoratë nderi nga Universiteti i Çikagos. Citim deklaruar:

Matematikan e depërtimit dhe origjinalitet, shpikje të cilit revolucionarizuar ekuacione pjesore diferenciale dhe topologji algjebrike.

Ai u dha çmimin Malaxa në 1938, çmimin Feltrinelli në 1971, çmimin Wolf në vitin 1979 dhe Lomonosov Shqip Medalja e artë në 1988. Ai u bë gjithashtu Commandeur de la Legion d'honneur.

Ne duhet të përfundojë këtë biografi me disa komente lidhur me stilin pedagog Leray's:

Ai ishte një sjellje të butë, një njeri energjik me mustaqe gri, i cili squinted në audiencën e tij dhe ka humbur ajo më tepër shpejt, por ai vazhdoi të shkruaj në dërrasë e zezë në mes të një heshtje respekt, besim se matematika ishin atje për të gjitha për të parë dhe të nevojshme jo shpjegim të mëtejshëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland