Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Leonardo da Vinci

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

15 April 1452

Vinci (near Empolia), Italy

2 May 1519

Cloux, Amboise, France

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Leonardo da Vinci ishte edukuar në shtëpinë e babait të tij për marrjen e arsimit fillor të zakonshme leximi, shkrimi dhe aritmetikë. Në 1467 ai u bë një nxënës mësim pikturë, skulpturë dhe marrjen e aftësive teknike dhe mekanike. Ai ishte pranuar në shoqëri piktorët në Firence në 1472, por ai vazhdoi të punonte si shegert deri në 1477. Që nga ajo kohë ai ka punuar për vete në Firence si piktor. Already gjatë kësaj kohe ai skicuar pompat, armë ushtarake dhe makina të tjera.

Midis 1482 dhe 1499 Leonardo ishte në shërbim të Dukës së Milanos. Ai është përshkruar në një listë të personelit dukë si një piktor dhe inxhinier i duke. Ashtu si edhe kompletimin e gjashtë pikturat gjatë kohës së tij në shërbim Duka, ai gjithashtu i këshilloi të arkitekturës, fortifikimet dhe çështjet ushtarake. Ai u konsiderua edhe si një inxhinier hidraulike dhe mekanike.

Gjatë kohës së tij në Milano, Leonardo u bë i interesuar në gjeometri. Ai lexoi Leon Battista Alberti 's libra mbi arkitekturën dhe Piero della Francesca-s Në Perspektiva në Pikturë. Ai ilustruar Pacioli' s proportione Divina dhe ai vazhdoi të punojë me Pacioli dhe është raportuar të ketë lënë pas dore pikturën e tij, sepse ai u bë engrossed kështu në gjeometri .

Leonardo studioi Euklidit dhe Pacioli 's Suma vet dhe filloi kërkimin e tij gjeometri, ndonjëherë duke i dhënë zgjidhje mekanike. Ai dha disa metoda të squaring rrethit, përsëri duke përdorur metoda mekanike. Ai shkroi një libër rreth kësaj kohe, në teori elementare të mekanikës që u shfaq në Milano rreth 1498.

Leonardo sigurisht realizohet mundësinë e konstruktimit të një teleskop dhe në Codex Atlanticus shkruar në 1490 ai flet për

... bërë syzet për të parë Hënë zgjeruar.

Në një punë më vonë, Codex Arundul shkruar rreth 1513, ai thotë se

... në mënyrë që të respektojnë natyrën e planeteve, hapur çati dhe për të sjellë imazhin e një planeti të vetëm mbi bazën e një pasqyrë konkave. Imazhi i planetit reflektuar bazë do të tregojnë sipërfaqen e planetit zmadhuar shumë.

Shih për më shumë detaje për këtë citat dhe më shumë e ideve Leonardo rreth universit. Ai kuptoi faktin që shndriste me dritën Hënë reflektuar nga Dielli dhe ai shpjegoi saktë Moon 'e vjetër në Hënë së armëve të reja "si sipërfaqe Hënë e ndriçuar me dritën e reflektuar nga Toka. Ai mendoi i Moon si të ngjashme me tokë me dete dhe fushat e terren të ngurta.

Në vitin 1499 ushtritë frëngjisht hyrë Milano dhe Duke u mund. Disa muaj më vonë, Milan Leonardo u nis së bashku me Pacioli. Ai udhëtoi në Mantua, Venecia dhe Firence të arritur në fund. Edhe pse ai ishte nën presion të vazhdueshëm për të pikturuar, studimet matematike mbajtur atë larg nga aktiviteti i tij pikturë shumë kohë. Ai ishte për një kohë të punësuar nga Cesare Borgia si një

arkitekt dhe inxhinier i lartë ushtarak të përgjithshme.

Me 1503 ai ishte kthyer në Firence këshilluar në projekt për të devijuar lumit Arno prapa Pizës për të ndihmuar me rrethimin e qytetit të cilat kanë qenë të angazhuar Florentines in Ai pastaj prodhuar planet për një kanal për të lejuar akses Firence në det. Kanal nuk u ndërtua as u shmangen lumit Arno.

Në vitin 1506 Leonardo u kthye për një periudhë të dytë në Milano. Përsëri punën e tij shkencore, mori përparësi mbi pikturën e tij dhe ai ishte i përfshirë në hidrodinamikë, anatomisë, mekanika, matematikë dhe optikë.

Në 1513 në frëngjisht u larguar nga Milano dhe Leonardo u zhvendos përsëri, këtë herë në Romë. Megjithatë ai duket se ka çuar një jetë të vetmuar në Romë përsëri më të përkushtuar për studime matematike dhe eksperimente teknike në studion e tij se sa për pikturë. Pas tre vjet e pakënaqësi Leonardo pranuar një ftesë nga Mbreti Francis I për të hyrë në shërbimin e tij në Francë.

Mbreti frëngjisht Leonardo i dha titullin e

piktor i parë, arkitekt, dhe mekanik i Mbretit

por duket se kanë lënë atë të bëjë si ai i kënaqur. Kjo do të thotë se Leonardo ka asnjë pikturë me përjashtim të përfundojë jashtë disa vepra që kishte me vete, St John the Baptist, Mona Lisa dhe Virgjëresha dhe Fëmija me Shën Anne. Leonardo kaluar shumicën e kohës së tij rregullimin dhe redaktimi studimet e tij shkencore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland