Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Gottfried Wilhelm von Leibniz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 July 1646

Leipzig, Saxony (now Germany)

14 Nov 1716

Hannover, Hanover (now Germany)

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gottfried Leibniz ishte bir i Friedrich Leibniz, një profesor i filozofisë morale në Leipzig. Friedrich Leibniz:

... ishte dukshëm një kompetent pse nuk dijetar origjinal, i cili i kushtoi kohën e tij në zyrat e tij dhe të familjes së tij si një baba të devotshëm, të krishterë.

Nëna Leibniz ishte Catharina Schmuck, vajza e një avokati dhe gruaja e tretë Friedrich Leibniz's. Megjithatë, Friedrich Leibniz vdiq kur Leibniz ishte vetëm gjashtë vjeç dhe ai u solli nga nëna e tij. Sigurisht Leibniz mësuar vlerat e tij morale dhe fetare nga ajo që do të luajnë një rol të rëndësishëm në jetën e tij dhe filozofi.

Në moshën shtatë, Leibniz hyrë Shkolla Nikolai në Leipzig. Edhe pse ai u mësoi latinisht në shkollë, Leibniz kishte mësuar vetë Latine shumë më të avancuar dhe disa greke nga mosha 12. Ai duket të ketë qenë i motivuar nga që duan të lexojnë librat e babait të tij. Ndërsa ai përparuar përmes shkollë ai u mësoi Aristoteli 's logjikës dhe teorisë së categorising njohuri. Leibniz nuk ishte i kënaqur qartë me Aristoteli 's sistem dhe filloi të zhvilluar idetë e tij se si të përmirësohet në të. Në Leibniz jetës më vonë rikujtoi se në këtë kohë ai ishte duke u përpjekur për të gjetur të vërtetat orderings më logjike që, edhe pse ai nuk e di se në atë kohë, ishin idetë pas provave rigoroze matematike. Si dhe punën e tij shkollore, Leibniz studiuar librat e të atit. Në veçanti ai lexoi libra dhe libra metafizikë teologji nga të dy shkrimtarët katolikë dhe protestantë.

Në 1661, në moshën katërmbëdhjetë, hyri Leibniz Universitetit të Leipzig. Kjo mund të tingëllojë si sot sikur kjo ishte një moshë me të vërtetë jashtëzakonisht të hershme për askënd që të hyjnë në universitet, por kjo është e drejtë të thuhet se nga standartet e kohës ai ishte mjaft i ri, por nuk do të jenë të tjerët për një moshë të ngjashme. Ai studioi filozofi, i cili u mësoi edhe në Universitetin e Leipzig, dhe matematikë e cila ishte shumë e dobët mësoi. Ndër temat e tjera të cilat janë përfshirë në këtë kurs dy vjeçar shkallë të përgjithshme u retorikë, latinisht, greqisht dhe hebraisht. Ai u diplomua me një shkallë të beqarëve në vitin 1663 me një tezë Individui De Principio (Mbi parimin e individuale) që:

... theksoi vlerën ekzistenciale të individit, i cili nuk duhet të shpjegohet ose nga çështje vetëm ose nga forma, por vetëm e tij, por duke qenë e tërë.

Në këtë ka fillim e nocionit të tij të "atom". Leibniz pastaj shkoi në Jena të kalojë afati i verës 1663.

Në Jena profesor i matematikës u Erhard Weigel por Weigel ishte edhe një filozof dhe nëpërmjet tij Leibniz filluan të kuptojnë rëndësinë e metodë e provave matematikore për tema të tilla si logjikë dhe filozofi. Weigel besonte se numri ishte koncepti themelor i universit dhe idetë e tij ishin të kenë ndikim të konsiderueshëm të Leibniz. Duke tetor 1663 Leibniz ishte kthyer në Leipzig filluar studimet e tij drejt një doktoraturë në ligj. Ai ishte dhënë Diplomë Masteri në filozofinë e tij për një disertacion që aspektet e kombinuar e filozofise dhe ligjit studiuar marrëdhëniet në këto lëndë me ide matematik se ai e kishte mësuar nga Weigel. Disa ditë pasi Leibniz paraqiti disertacionin e tij, nëna e tij vdiq.

Pasi u dha një diplomë bachelor në ligj, Leibniz punuar në habilitation e tij në filozofi. Puna e tij ishte që të publikohen në 1666 si Dissertatio de arte combinatoria (disertacion mbi artin kombinator). Në këtë punë Leibniz për qëllim të reduktojë të gjitha arsyetim dhe zbulim të një kombinim të elementeve bazë të tilla si numra, letra, tingujve dhe ngjyrave.

Pavarësisht reputacionin e tij në rritje dhe pranoi të bursave, Leibniz ishte refuzuar doktoraturë në ligj në Leipzig. Kjo është pak e paqartë pse kjo ka ndodhur. Është e mundshme që, si një nga kandidatët më të rinj dhe ka qenë vetëm dymbëdhjetë tutorships ligjit në dispozicion, ai do të pritet të presë një vit tjetër. Megjithatë, ka gjithashtu një histori se gruaja e bindi Dean Dean për të argumentojnë kundër Leibnitz, për disa arsye të pashpjegueshme. Leibniz nuk ishte i gatshëm të pranojë çdo vonesë dhe ai shkoi menjëherë në Universitetin e Altdorf ku ai mori një doktoraturë në drejtësi në shkurt 1667 për disertacion De Perplexis tij Casibus (Më hutues raste).

Leibniz refuzuar premtimin e një karrige në Altdorf sepse ai kishte gjëra shumë të ndryshme në pamje. Ai shërbeu si sekretar i shoqërisë Nurembergut alchemical për një kohë (shih) atëherë ai u takua me Franc Baron Johan von Boineburg krishterë. Nga nëntor 1667 Leibniz ishte që jetojnë në Frankfurt, i punësuar nga Boineburg. Gjatë disa viteve të ardhshme Leibniz ndërmori një shumëllojshmëri të projekteve të ndryshme, shkencore, letrare dhe politike. Ai gjithashtu vazhdoi karrierën e tij ligji duke marrë deri vendbanim në gjykatat e Mainz para 1670. Një nga detyrat e tij atje, të ndërmarra për zgjedhës të Mainz, ishte për të përmirësuar kodin civil romak ligjit për Mainz por:

Leibniz ishte zënë edhe me kthehet si sekretar Boineburg së, asistent, bibliotekarin, avokat dhe këshilltar, ndërsa në të njëjtën kohë një mik personal i Baron dhe familjen e tij.

Boineburg ishte një katolike ndërsa Leibniz ishte një Lutheran por Leibniz kishte si një nga qëllimet e tij përjetshëm ribashkimin e Kishave krishterë dhe:

... me inkurajim Boineburg, ai hartuar një numër të monografi mbi temat fetare, kryesisht të bëjë me pikë në çështje midis kishave ...

Një prej qëllimeve të përjetshëm Leibniz ishte të mbledh të gjitha njohuritë e njeriut. Sigurisht ai pa punimet e tij në të drejtën romake civile si pjesë e kësaj skeme dhe si një pjesë e kësaj skeme, Leibniz përpjekur për ta sjellë punën e shoqërive të mësuar së bashku për koordinimin e hulumtimit. Leibniz filloi të studiojë mocion, dhe edhe pse ai kishte në mendje problemit të shpjeguar rezultatet e trumcak dhe Huygens në goditjet elastike, ai filloi me ide abstrakte te levizjes. Në vitin 1671 ai botoi Hipoteza Physica Nova (New Fizike Hipoteza). Në këtë punë ai pretendonte, si kishte Keplerit, se lëvizja varet nga veprimi i një frymë. Ai komunikuar me Oldenburg, sekretar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës, dhe kushtuar disa nga veprat e tij shkencore të Shoqërisë Mbretërore dhe Akademia e Parisit. Leibniz ishte gjithashtu në kontakt me Carcavi, bibliotekar Royal në Paris. Si Ros shpjegon në:

Edhe pse interesat e Leibniz ishin qartë zhvillimin në një drejtim shkencor, ai ende hankered pas një karrierë letrare. Gjithë jetën e tij ai prided veten në poezinë e tij (kryesisht Latine), dhe mburrej se ai mund të lexojnë shumica e Virgil 's "Aeneid" nga zemra. Gjatë kësaj kohe me Boineburg ai do të ketë kaluar për një Rilindja vonë tipik humanist.

Leibniz dëshirojnë të vizitojnë Parisin për të krijuar kontakte më shkencore. Ai kishte filluar ndërtimi i një makine llogaritjes që ai shpresonte se do të ishte me interes. Ai formoi një plan politik për t'u përpjekur të bindë frëngjisht në sulm Egjipt dhe kjo do të thotë të provuar e tij vizitues në Paris. Në 1672 Leibniz shkoi në Paris në emër të Boineburg të përpiqen të përdorin planin e tij për të devijuar Louis XIV në sulmin ndaj zonat gjermane. Objektin e tij të parë në Paris ishte që të vij në kontakt me qeverinë në frëngjisht, por, ndërsa duke pritur për një mundësi të tillë, Leibniz bërë kontakt me matematikanët dhe filozofët atje, në veçanti Arnauld dhe Malebranche, duke diskutuar me Arnauld një sërë temash, por veçanërisht ribashkimin e kishës.

Në Paris Leibniz studiuar matematikë dhe fizikë në fillim Kristian Huygens në vjeshtën e vitit 1672. Në këshilla Huygens ', lexoni Leibnitz Saint-Vincent-s punojnë në përmbledhje seri dhe bëri disa zbulimet e tij në këtë fushë. Gjithashtu në vjeshtë të 1672, bir Boineburg ishte dërguar në Paris për të studiuar nën Leibniz që do të thoshte se mbështetjen e tij financiare ishte e sigurt. Shoqërues bir Boineburg ishte nipi Boineburg në një mision diplomatik në përpjekje për të bindur Louis XIV për të ngritur një kongres të paqes. Boineburg vdiq më 15 dhjetor, por Leibniz vazhduar të mbështetur nga familje Boineburg.

Në janar 1673 Leibniz dhe nipi Boineburg shkoi në Angli për të provoni të njëjtën misionin e paqes, një frëngjisht ka dështuar. Leibniz vizitoi Shoqëria Mbretërore, dhe tregoi paplotë makinë e tij llogaritjes. Ai gjithashtu foli me Hooke, Boyle dhe lesh. Ndërsa duke shpjeguar rezultatet e tij në seri për të mbarë, ai u tha se këto ishin të gjetur në një libër nga Mouton. Ditën tjetër ai konsultuar Mouton 's librin dhe gjeti se lesh u saktë. Në takimin e Shoqërisë Mbretërore më 15 shkurt, i cili nuk mori pjesë Leibniz, Hooke bërë disa komente të pafavorshme në makinë duke llogaritur Leibniz's. Leibniz u kthye në Paris në seancë se zgjedhës i Mainz kishte vdekur. Leibnitz e kuptoi se njohuritë e tij të matematikës ishte më pak se ai do të pëlqente që ai ritheksoi përpjekjet e tij në këtë temë.

Shoqëria Mbretërore e Londrës zgjedhur Leibniz një shoku më 19 prill 1673. Leibniz u takua Ozanam dhe zgjidhur një nga problemet e tij. Ai gjithashtu u takua përsëri me Huygens i cili i dha atij një listë leximi duke përfshirë vepra nga Pascal, Fabri, Gregori, Saint-Vincent, Dekarti dhe Sluze. Ai filloi të studiuar gjeometri e infinitesimals dhe i shkroi në Oldenburg Shoqërisë Mbretërore në vitin 1674. Oldenburg u përgjigj se Njutonit dhe Gregori kanë gjetur metoda të përgjithshme. Leibniz ishte, megjithatë, jo në të mirë të favorizon me Shoqërisë Mbretërore që ai nuk e kishte mbajtur premtimin e tij të përfunduar makine e tij llogaritjes mekanike. As nuk u Oldenburg të dini se Leibniz ka ndryshuar nga matematikan dhe jo të zakonshëm që vizitoi në Londër, në një gjeniu krijues matematikore. Në gusht 1675 Tschirnhaus arriti në Paris dhe ka formuar një miqësi të ngushtë me të cilën Leibniz matematikisht vërtetuar shumë fitimprurës për të dy.

Ishte gjatë kësaj periudhe në Paris se Leibniz zhvilluar karakteristikat themelore të versionin e tij të gur. Në vitin 1673 ai ishte ende duke luftuar për të zhvilluar një simbol i mirë për gur e tij dhe llogaritjet e tij të parë ishin të trashë. Më 21 nëntor 1675 ai shkroi një dorëshkrim duke përdorur f (x) dx shënim për herë të parë. Në dorëshkrimin njëjtën rregull produkt për diferencim është dhënë. Deri në vjeshtën e 1676 Leibniz zbuluar njohur d (x n) = n nx n -1 dx për të dy integrale dhe i pjesshëm.

Njutoni shkroi një letër për të Leibniz, përmes Oldenburg, e cila mori disa kohë për të arritur atë. Letra e listuara shumë e Newton-s rezultatet, por nuk e përshkruajnë metodat e tij. Leibniz, por menjëherë u përgjigj Njutoni, nuk e kuptuar se letrën e tij kishte marrë një kohë të gjatë për të arritur Leibniz, që mendohet se ai kishte pasur gjashtë javë për të punuar në përgjigjen e tij. Sigurisht një nga pasojat e Newton 's letër ishte se Leibniz ai duhet të realizohet shpejt të publikojë një llogari plotë e metodave të tij.

Njutoni shkroi një letër të dytë për të Leibniz më 24 tetor 1676 e cila nuk ka arritur deri Leibniz qershor 1677 me të cilën Leibniz kohë ishte në Hanover. Kjo letër të dytë, edhe pse i sjellshëm në ton, ishte shkruar qartë nga Njutoni duke besuar se Leibniz ka vjedhur metodat e tij. Në përgjigje Leibniz e tij i dha disa detaje të parimeve të tij njehsim diferencial duke përfshirë rregull për të diferencuar një funksion të një funksion.

Njutoni ishte në kërkesë, me arsyetim, se

.. nuk është një problem i pazgjidhur i vetëm më parë ishte zgjidhur ...

nga qasja Leibniz, por formalizëm ishte të vërtetohet të jetë vendimtare në zhvillimin e fundit e gur. Leibniz kurrë nuk menduan e derivati si një kufi. Kjo nuk duket deri punën e Alembert d'.

Leibniz do të pëlqente që të ketë mbetur në Paris, në Akademinë e Shkencave, por kjo është konsideruar se ka mjaft tashmë ishin të huaj dhe kështu që nuk ka ftesë erdhi. Me gjysmë zemre Leibniz pranuar një pozicion nga Duka i Hanover, Johann Friedrich, e bibliotekare dhe të Gjykatës Këshilltar në Hanover. Ai u largua nga Parisi në tetor 1676 duke e bërë udhëtimin në Hanover nëpërmjet Londër dhe Holanda. Pjesa tjetër e jetës së Leibniz, nga dhjetor 1676 deri në vdekjen e tij, është shpenzuar në Hanover, përveç për udhëtimet shumë që ai ka bërë.

Detyrat e tij te Hanover:

... si bibliotekare qenë i vështirë, por mjaft i zakonshëm: Administrata e përgjithshme, blerjen e librave të reja dhe të dytë bibliotekave anë, dhe katalogimin e konvencionale.

Ai ndërmori një koleksion të tërë të projekteve të tjera megjithatë. Për shembull, një projekt i madh filluar në 1678-79 përfshirë kullues të ujit nga miniera në malet Harz. Ideja e tij ishte në përdorim të energjisë së erës dhe energji pompat e ujit për të vepruar. Ai projektuar shumë lloje të ndryshme të erës, pompa, ingranazhet por:

... çdo një nga këto projekte përfundoi në dështim. Leibniz vetë besonin se kjo ishte për shkak të pengesave të qëllimshme nga administratorët dhe teknikët, dhe frika punonjësit që përparimi teknologjik do të kushtonte atyre punët e tyre.

Në vitin 1680 Johann Friedrich Duke vdiq dhe vëllain e tij Ernst gusht u bë Duke i ri. Projekti Harz kishte qenë gjithmonë e vështirë dhe ai nuk me 1684. Megjithatë Leibniz kishte arritur rezultate të rëndësishme shkencore, duke u bërë një nga njerëzit e parë për të studjuar gjeologjinë përmes vëzhgimet e përpiloi për projektin Harz. Gjatë kësaj pune ai formoi hipoteza se Toka ishte shkrirë parë.

Një nga arritjet e mëdha Leibniz në matematikë u zhvillimin e tij të sistemit binar të aritmetikës. Ai e krijoi sistemin e tij me 1679, por ai nuk ka publikuar asgjë deri më 1701, kur ai i dërgoi letër Ese d'une nouvelle science des nombresAkademisë në Paris për të shënuar zgjedhja e tij për të Akademisë. Një tjetër vepër madhore matematikore nga Leibniz ishte puna e tij më përcaktues i cili u ngrit nga të tij zhvillimin e metodave për zgjidhjen e sistemeve të ekuacioneve lineare. Edhe pse ai kurrë nuk botoi këtë punë në jetën e tij, ai i zhvilluar qasje shumë të ndryshme për temën me notations të ndryshme duke u përpjekur për të gjetur nga një që ishte më e dobishme. Një dokument i pabotuar të datës 22 janar 1684 përmban simbol shumë të kënaqshme dhe rezultatet.

Leibniz vazhdoi të përsosur sistemin e tij metafizik Vitet 1680 në përpjekjen për të reduktuar arsyetim për një algjebër të mendimit. Leibniz botuar Meditationes de Cognitione, Veritate et Ideis (Refleksione mbi Njohuritë, vërtetën, dhe idetë), e cila sqarohet teoria e tij e njohurive. Në shkurt 1686, Leibniz ka shkruajtur tij Discours de métaphysique (diskursi mbi Metafizika).

Një tjetër projekt i madh që Leibniz ka ndërmarrë, këtë herë për dukë Ernst gusht, ishte shkruar historinë e familjes Guelf, nga të cilat Shtëpia e Brunswick ishte një pjesë. Ai bëri një udhëtim të gjatë në arkiva kërkoni për materiale në të cilat për bazë këtë histori, duke vizituar Bavaria, Austria dhe Italia në mes nëntor 1687 dhe qershor 1690. Si gjithmonë Leibniz mori mundësi për t'u takuar me studiues të subjekteve të ndryshme të këtyre udhëtimeve. Në Firence, për shembull, ai diskutoi matematikë me Viviani i cili kishte qenë Galileo 's nxënës e fundit. Edhe pse Leibniz botuar nëntë vëllime të mëdha të materialeve arkivore mbi historinë e familjes Guelf, ai shkroi kurrë punën që është autorizuar.

Në 1684 Leibniz publikuar detajet e njehsim diferencial e tij në Nova Methodus pro Minimis Maximis et, Tangentibus itemque ...Acta Eruditorum, një revistë e themeluar në Leipzig dy vjet më parë. Gazeta përmbante njohur simbol d, rregullat për informatikë derivatet e kompetencave, produkteve dhe koeficientin. Megjithatë ai nuk kishte prova dhe Jacob Bernoulli e quajti atë një enigmë më tepër se një shpjegim.

Leibniz botuar në vitin 1686, në Acta Eruditorum, një letër që kanë të bëjnë me gur integrale me paraqitjen e parë në shtyp e simbol.

Njutoni 's Principia shfaq vitin e ardhshëm. Njutoni 's' Metoda e fluxions ishte shkruar në vitin 1671, por Newton nuk arriti të marrë atë botuar dhe ai nuk u paraqit në shtyp deri Gjoni Colson prodhuar një përkthim në anglisht në 1736. Kjo vonesë kohë në botimin e Newton 's punës rezultoi në një mosmarrëveshje me Leibniz.

Një pjesë e rëndësishme e punës matematikore të ndërmarra nga Leibniz ishte puna e tij në dinamikën. Ai kritikoi ide Descartes 'e mekanikës dhe të cilat janë kontrolluar në mënyrë efektive të energjisë kinetike, energjinë potenciale dhe momentit. Kjo punë ka filluar në vitin 1676, por ai u kthye në atë në kohë të ndryshme, në veçanti kur ai ishte në Romë në vitin 1689. Është e qartë se ndërsa ai ishte në Romë, përveç për të punuar në bibliotekën e Vatikanit, Leibniz ka punuar me anëtarët e Accademia. Ai u zgjodh anëtar i Accademia në këtë kohë. Gjithashtu, ndërsa në Romë lexoi Njutonit 's Principia. Tij traktat dy pjesë Dynamica studiuar dinamikën abstrakte dhe dinamika konkrete dhe është shkruar në një stil disi të ngjashme me Njutonit' s Principia. Ross shkruan në:

... pse Leibniz ishte në krye të kohës së tij në qëllim në një dinamikë të vërtetë, ajo ishte kjo ambicie shumë se penguar atë nga matching arritjen e Newton të tij rivale. ... Ishte vetëm nga thjeshtimi çështje ... se Njutoni pati sukses në reduktimin e tyre në përmasa të menaxhueshme.

Leibniz vënë energji shumë në nxitjen e shoqërive shkencore. Ai u përfshi në lëvizje për të ngritur akademi në Berlin, Dresden, Vjenë, dhe Shën Petersburg. Ai filloi një fushatë për një akademi në Berlin në 1695, ai vizitoi Berlinin në vitin 1698 si pjesë e përpjekjeve të tij dhe në një tjetër vizitë në vitin 1700 ai bindi më në fund për të gjetur Friedrich Shoqëria Brandenburgut të Shkencave më 11 korrik. Leibniz ishte emëruar presidentin e saj të parë, ky është një takim për jetën. Megjithatë, Akademia nuk ishte veçanërisht i suksesshëm dhe vetëm një vëllim të procedurës janë botuar kurrë. Ajo bëri të çojë në krijimin e Akademisë Berlinit disa vite më vonë.

Përpjekje të tjera nga Leibniz në akademitë gjetur ishin më pak të suksesshme. Ai u emërua si Drejtor i Akademisë propozuar në Vjenë në 1712, por Leibniz vdiq para se të Akademisë u krijua. Në mënyrë të ngjashme ai bëri shumë punë për të shkaktuar ngritjen e Akademisë Shën Petersburg, por përsëri ajo nuk erdhi në ekzistencë deri pas vdekjes së tij.

Nuk është ekzagjerim të thuhet se Leibniz korrespondonin me shumicën e dijetarëve në Evropë. Ai kishte rreth 600 korrespondentë. Midis Matematikanë me të cilin ai u përgjigjej grandi. Korrespondencë filloi në 1703, dhe kishte të bënte më vonë rezultatet e arritura nga vënë x = 1 në 1 / (1 + x) = 1 - x + x 2 - x + 3 .... Leibniz gjithashtu i përgjigjej me Varignon në këtë paradoks. Leibniz diskutuan logarithms e numrave negativ me Johann Bernoulli, shih.

Në 1710 botoi Leibniz Théodicée një vepër filozofike me qëllim për të trajtuar problemin e së keqes në një botë të krijuar nga një Zot të mirë. Leibniz pretendon se gjithësia kishte të pakryer, përndryshe ajo nuk do të jetë i dalluar nga Perëndia. Ai pastaj pretendon se gjithësia është mirë të jetë e mundur pa u përsosur. Leibniz është i vetëdijshëm se ky argument duket e pamundur - me siguri një univers në të cilin askush nuk është vrarë nga përmbytjet është më e mirë se një i pranishëm, por ende nuk e përsosur. Argumenti i tij këtu është se eliminimin e fatkeqësive natyrore, për shembull, do të përfshijë këto ndryshime në ligjet e shkencës se bota do të jetë më keq. Në 1714 Leibniz ka shkruajtur Monadologia që synthesised filozofinë e punës së tij të mëparshme, Théodicée.

Pjesa më e madhe e aktivitetit matematikore e viteve të fundit Leibniz's përfshirë mosmarrëveshjen prioritet mbi shpikjen e gur. Në 1711 ai lexoi letër nga Keill në transaksionet e Shoqërisë Mbretërore të Londrës e cila akuzoi Leibniz për plagjiaturë. Leibniz kërkoi një mbledhje duke thënë se ai kurrë nuk kishte dëgjuar për gur e fluxions derisa ai kishte lexuar veprat e Wallis. Leibniz Keill përgjigjur duke thënë se dy letra nga Njutoni, dërguar përmes Oldenburg, kishte dhënë:

... tregues mjaft qartë ... Leibniz rrjedh që nga parimet e se gur ose të paktën mund të nxjerrë ato.

Leibniz ka shkruajtur përsëri të Shoqërisë Mbretërore duke u kërkuar atyre të korrigjuar gabuar bërë atij nga Keill 's kërkesave. Në përgjigje të kësaj letre të Shoqërisë Mbretërore të ngritur një komitet për të shpallë në mosmarrëveshjen prioritet. Ishte tërësisht i njëanshëm, jo duke i kërkuar Leibniz për të dhënë versionin e tij të ngjarjeve. Raporti i komisionit, duke gjetur në favor të Newton, Newton ishte shkruar nga vetë dhe publikohen si epistolicum Commercium pranë fillimit të 1713, por nuk shihet nga Leibniz deri në vjeshtën e vitit 1714. Te Ai mësuar përmbajtjen e tij në 1713 në një letër nga Johann Bernoulli, raportimin në kopje të punës solli nga Parisi me Nikolaus nipin e tij (I) Bernoulli. Leibniz publikoi një pamflet anonim Kartën Volans vendosur nga ana e tij, në të cilën një gabim duke i Njutonit në të kuptuarit e tij të dytë dhe të derivateve të lartë, i larmë nga Johann Bernoulli, është përdorur si provë për vlefshmërinë e qëndrimit të Leibniz.

Argumenti vazhduar me Keill i cili ka publikuar një përgjigje për Volans Kartën. Leibniz refuzuar të mbajnë mbi argumentin me Keill, duke thënë se ai nuk mund të përgjigjeni në një idiot. Megjithatë, kur Njutoni shkroi atë direkt, Leibniz u dha përgjigje dhe një përshkrim të detajuar të zbulimit të tij të njehsim diferencial. Nga 1715 deri në vdekjen e tij Leibniz korrespondonin me Samuel Clarke, një mbështetës i Njutonit, në kohë, hapësirë, vullnetar, tërheqje gravitacionale nëpër një zbrazëti dhe tema të tjera, shih,, dhe.

Në Leibniz është përshkruar si më poshtë:

Leibniz ishte një njeri me lartësi të mesme, me një verandë, shpatullgjerë, por Boks-këmbë, si të aftë për të menduar për disa ditë të ulur në të njëjtën karrige si udhëtime rrugët e Evropës të verës dhe dimrit. Ai ishte një punëtor i palodhur, një shkrimtar universal letër (ai kishte më shumë se 600 korrespondentë), një atdhetar dhe kozmopolite, një shkencëtar i madh, dhe një nga shpirtrat më të fuqishëm të qytetërimit perëndimor.

Ross, në, vë në dukje se trashëgiminë e Leibniz mund të mos kenë qenë krejt atë që ai e kishte shpresuar për:

Është ironical që e kushtuar në mënyrë që të shkaktojë të mirëkuptimit të ndërsjellë duhet të kenë sukses vetëm në shtimin në shovinizmi intelektual dhe dogmatizëm. Nuk është një ironi të ngjashme në faktin se ai ishte një nga polymaths e fundit e madhe - jo në kuptimin mendjelehtë e të pasurit një njohuri të gjerë të përgjithshme, por në kuptim më të thellë të atij që është një qytetar i gjithë botës e hetimit intelektuale. Ai me qëllim injoruar kufijtë midis disiplinave, dhe mungesa e kualifikimeve nuk largohen prej atij kontribuar njohuri të re për të specialisms themeluar. Në të vërtetë, një nga arsyet pse ai ishte kaq armiqësor të universiteteve si institucione ishte për shkak se struktura e tyre fakultet ndaloi ndër-fekondimin e ideve që ai e shihte si thelbësor për avancimin e njohurive dhe urtësi. Ironia është se ai vetë ishte i rëndësishëm në sjelljen e rreth një epokë e degë më të madhe intelektuale dhe shkencore, si disiplina përparimet teknike shtyrë gjithnjë e më shumë nga të arrijë të laik inteligjente dhe amatore.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland