Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Emma Markovna Trotskaia Lehmer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

6 Nov 1906

Samara, Russia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ema Trotskaia 's prindërit ishin Motvey dhe Nadejda Trocki. Motvey Trocki ka punuar për kompani të mëdha ruse sheqeri, ndërsa Nadejda kishte qenë një dentisti para se të martoheshin. Edhe pse Ema Trotskaia Ema Lehmer u bë vetëm në vitin 1928 pas ajo u martua, për hir të thjeshtësisë, ne do të përdorin emrin e saj e martuar gjatë këtij neni. Ema Lehmer më vonë shkruan për qytetin e lindjes të saj:

Unë kam lindur në një qytet me emrin e bukur kumbues i Samara në lumin e madh Vollga ...

Në fakt Samara, i cili ishte një qytet industrial si dhe qendër administrative e krahinës Samara, ishte riemëruar Kuybyshev në 1935. Ema wrote shumë vite më vonë se ajo e humbi të gjithë interesin që kthehen në qytetin e lindjes e saj pasi ajo ishte dhënë një emër të tillë të pakëndshme kumbues si Kuybyshev, por është rikthyer në emrin e saj origjinal të Samara në 1991, një masë e cila pa dyshim është miratuar me forcë nga Lehmer. Në fakt Lehmer shpenzuar më pak se katër vjet në Samara para se i ati i saj u caktua si përfaqësues Lindjen e Largët e kompanisë sheqer dhe e postuara në Harbin, Manchuria.

Pse, dikush mund të pyes, ishte një kompani ruse sheqer të prirur për të zhvilluar biznesin e vet në Harbin? Katërmbëdhjetë vjet më parë ai kishte qenë një fshat i vogël peshkimi por ajo u bë qendër e ndërtimit për të hekurudhave kineze Lindore nga rusët. Kjo ishte bazë ushtarake ruse për operacionet në Manchuria gjatë Luftës ruso-japoneze të 1904-05, por në fund të luftës kishte rënë nën kontrollin e përbashkët kineze japoneze. Në Harbin, Lehmer ishte tutored në shtëpi deri sa ajo ishte 14 vjeç kur një shkollë të re të komunitetit hapur. Ishte në këtë shkollë që Lehmer dashurinë e saj të parë i zhvilluar të matematikës, të inkurajuar nga një mësues matematike shkëlqyer që kishte qenë një inxhinier në Moskë.

Revolucioni rus i cili filloi në vitin 1917 e udhëhequr nga një fluks të madh të refugjatëve rusisht në Harbin. Nga njëra anë kjo çoi në krijimin e shkollës së re, por nga ana tjetër Lehmer bërë të kuptojnë se të kthehej në Rusi për të studiuar në Universitet do të ishte e pamundur. Ajo vendosi në vend për të shkuar në Shtetet e Bashkuara për studimet universitare dhe pas përfundimit të shkollimit të saj në Harbin, ajo ka punuar për një vit duke bërë një numër të vendeve të punës të ndryshme të tilla si dhe përkthimin e baby-ulur, si dhe fëmijët e të dy stërvitje në matematikë dhe muzikë ton ( ajo ishte një pianiste kryer). Kjo aktivizuar Lehmer për të kursyer para të mjaftueshme për ta bërë arsimin e saj në Shtetet e Bashkuara të mundshme.

Lehmer aplikuar në Berkeley për hyrjen, një universitet që e kishte pranuar tashmë studentët e tjerë nga Harbin, dhe ajo iu ofrua një vend për hyrje në 1924. Megjithatë, kjo nuk ishte një detyrë e lehtë për të marrë nga Harbin në Berkeley. Ajo e bëri hapin e parë e natyrshme për të shkuar në Japoni, që Harbin ishte së bashku nën kontroll japonez kjo ishte thjeshtë. Nga ajo ka udhëtuar për në Kanada, por nuk ka një vizë studentore në të cilin do të hyjnë në Shtetet e Bashkuara, ajo kishte për të kaluar disa javë në Kanada duke pritur për procesin e marrjes së një të kompletohet. Duke e lejuar atë që duhet të ketë qenë mjaft kohë për të arritur Berkeley nga fillimi i mandatit, nga ajo kohë ka ardhur klasa ka qenë duke punuar për një javë.

Ajo regjistruar për një shkallë inxhinieri, duke marrë klasat në matematikë, fizikë, kimi, anglisht dhe inxhinieri. Kjo ishte një ngarkesë e rëndë për një student për të marrë, por kjo nuk ishte ajo që doli një problem, por ajo ishte që zbuluar se ajo zhdërvjelltësi me duart e saj nuk ishte një nga pikat e saj të forta inxhinierike duke e bërë më pak tërheqës. Pas nja dy vjet ajo ra inxhinieri dhe shkoi në matematikë si subjekt e saj kryesore. Lektor matematike preferuar e saj në Berkeley ishte Derrik Norman Lehmer si edhe duke marrë disa prej kurseve të tij ajo e bëri një projekt kërkimor me atë në pseudosquares gjetur. Ishte në këtë kohë që ajo u takua me djalin e tij Derrik Lehmer. Ajo u diplomua me një shkallë të diplomuar me nderimet në Matematikë në vitin 1928 dhe në të njëjtin vit ajo u martua me Dik Lehmer (si Derrik Lehmer u quajt).

Emma dhe Dik pastaj të paraqitura nga një turne i cili filloi në pyll sekuojë gjigande, shkoi për në Japoni, dhe pastaj le të takohet Dik familjes Ema përpara se të kthehej në Berkeley. Pas disa javë atje ata e çuan nëpër Shtetet e Bashkuara të Brown University, ku të dy regjistruar për një diplomë Master's. Ndërsa burri i saj përparuar për marrjen e këtij Ph.D. nga Brown University, Ema vazhdoi duke punuar në Diplomë Master e saj ndërsa ajo ndihmoi Dik duke shtypur tezën e tij dhe duke punuar me të lexuar gazetat matematikë. Ajo gjithashtu ndihmoi financat e familjes nga matematika stërvitje. Ajo mori Diplomë Master e saj në vitin 1930 për një tezë të drejtë një funksion numerike të Aplikuara të Cyclotomy dhe në të njëjtin vit rezultatet u botuan në Buletinin e Shoqërisë American Mathematical.

Lehmers jetës gjatë dy viteve të ardhshme të përfshira lëvizin nga vendi në vend, si Dik Lehmer kërkuar një funksion të përhershëm universitar në veçanti kohë të vështira të Depresionit. Ata 1930-31 kaloi në Kaliforni Institutin e Teknologjisë dhe 1931-32 në Stanford. Fëmijës së parë Lehmer Laura ka lindur në 1932. Pas një spell në Institutin për Advanced Study at Princeton, ata u zhvendos në Lehigh Universitetin në Pensilvani, ku fëmija i dytë Lehmer Donald ishte lindur. Ndërsa në Lehigh, Lehmer përkthyer Pontryagin 's Grupet e rëndësishme libër Topological nga rusisht në anglisht. Ajo është botuar nga Princeton University Press më 1939.

Lehmers mbetur në Lehigh deri në 1940 me përjashtim të vitit 1938-39 që ata kaluan në Angli vizituar dy Universitetin e Kembrixhit dhe Universitetin e Mançesterit. Në Angli ata u takuan, ndër të tjera, çartur, Littlewood, Davenport, Mahler, Mordell dhe Erdös.

Kthehu në Shtetet e Bashkuara pas shpërthimit të Luftës së Dytë Botërore, ata kaluan një vit në Lehigh para se të kthehej në Berkeley në vitin 1940. Ema Lehmer nuk mësojnë gjatë gjithë kësaj periudhe si rregullat universitet parandaloi një burri dhe gruaja mësimdhënie në Departamentin e njëjtë. Një përjashtim është bërë për një kohë të shkurtër gjatë viteve të luftës, kur shteti ishte i qetë dhe Lehmer bëri disa mësimdhënies. Ata 1945-46 kaloi në Ground Proving Aberdeen ku Dik ka ndihmuar për të krijuar dhe për të operuar kompjuterit ENIAC. Edhe pse kompjuteri ka punuar më të madhe të trajektoret informatikë kohë për balistikë probleme, disa fundjavëve Lehmer dhe burri i saj e përdorën atë për të zgjidhur disa probleme teori duke përdorur metodat numri sitë që ata ishin duke punuar në:

Kur ata mund të organizoni kujdesin e fëmijëve, ato shpesh kanë qëndruar në laborator të gjithë natën e gjatë ndërsa ENIAC përpunuar një nga problemet e tyre. Ata do të kthehen në shtëpi në pushim të agimit. Ata ishin të kënaqur për të gjetur se sitë me sukses ka punuar në zgjidhjen e problemeve.

Lehmer gjetur se nuk ka për të mësuar ishte një avantazh të dhënien e saj në kohën e saj më shumë për të punuar për kërkimin e saj. Ajo ka shkruajtur rreth 60 gazeta në aspekte të ndryshme të teorisë numër, rreth 20 prej këtyre botimeve janë të përbashkët me burrin e saj. Në fakt bashkëpunim e saj filloi si një mënyrë për tri e me Lehmer punuar me burrin e saj si dhe babai i saj-në-ligj. Bashkëpunimeve e saj ishin të dy mbi rezultatet e thellë matematikore, si edhe zhvillimin e kompjuterëve dhe metodat kompjuterike për të ndihmuar në zgjidhjen e problemeve teori numër. Për shembull, rreth 1930 Lehmers aplikuar për të Institucionit Carnegie për fonde për ndërtimin e një kompjuteri për të factorise numra. Propozimi i lexon në pjesë:

Për të kryer në bashkëpunim me laps dhe një letër duhet të fillojë me një milion e kështu numrat midis cila zgjidhje është i njohur për gënjeshtër. Në fakt për të shkruar të gjitha këto shifra është padyshim e pamundur. Prandaj, ne propozojmë që të ndërtojë një makinë që do të shqyrtoj një milion numra në rreth tre minuta.

Një tjetër projekt i përbashkët i cili Lehmer ndërmori me burrin e saj ishte ndihmuar Vandiver me punën e tij mbi teoremen e fundit Fermat, dhe së bashku Lehmers llogaritur numrat Bernoulli shumë që Vandiver nevojshme në punën e tij. Si një shembull të kontributeve të tjera Lehmer e bëra në teorema e fundit Fermat e ajo botoi Në një përfundim lidhur me teoremen e fundit Fermat ne 1935, pastaj, së bashku me burrin e saj, Në rastin e parë të Teorema e fundit Fermat në 1941.

Një temë e cila Lehmer veçanërisht i interesuar ishte ligjet reciprocitetit. Ajo i përgjigjej me Helmut Hasse në temë dhe ai e inkurajoi atë për të publikuar artikullin e saj Të Character kuadratike e Disa Surds kuadratike në Crelle 's Journal në vitin 1971. Një letër e cila është zhvilluar nga ky interes u ligjet e reciprocitetit racional që ajo të botuar në vitin 1978.

Lehmer nuk ishte e pakënaqur me rolin e ajo ka luajtur. një artikull mbi avantazhet e të mos kesh një Ph.D. ajo ka shkruajtur:

Para së gjithash janë pritjet e ulët. Nëse një ndodh për të zbuluar diçka të re, shokët e janë befasuar këndshëm dhe bujare në lavdërimin e tyre. Kjo është e mirë për moralin ...

Në fakt, si dhe avantazhet që nuk e ka mbajtur pozicionin e fakultetit, të tilla si ka më shumë kohë t'i kushtojnë me kërkimin shkencor, ajo kishte edhe shumë nga avantazhet që do të kishte shkuar me një post të tillë:

Si një grua fakultet ajo ishte një anëtar i bashkësisë universitare, kishte privilegje biblioteka, dhe nuk ndjehet i përjashtuar nga komuniteti matematikë. Ajo ishte në gjendje të marrë pjesë në seminare të departamentit sa herë që ajo dëshironte. Ajo ishte në gjendje të udhëtojnë me burrin e saj për të marrë pjesë në konferenca matematikën rreth botës.

Brillhart në shkruan rreth Lehmers si ekip:

Në vitet gjashtëdhjetë gjatë së cilës ata kanë bashkëpunuar, Lehmers qenë një ekipi hulumtues i cili personalisht ndikuar një numër të madh të njerëzve me njohuri të tyre, mirësjellje e tyre dhe të qenët i shoqërueshëm, dhe puna e mirë e tyre matematikore. Nuk ka dyshim se një nga kontributet e tyre më të qëndrueshëm në botën e Matematikanë është themeluese e tyre Teoria e Bregut Perëndimor Numri takuar në vitin 1969. Ky takim, i cili është mbajtur në Shtetet perëndimore të Bashkuara në dhjetor të çdo viti që nga ajo kohë, ka dhënë një informale dhe shpesh ambient gazmor në të cilin miqtë e vjetër mund të takohen dhe matematikanët më të rinj mund të paraqesin punën e tyre. Ky takim do të mbetet një haraç të qëndrueshme për të Lehmers.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland