Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Derrick Norman Lehmer

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 July 1867

Somerset, Indiana, USA

8 Sept 1938

Berkeley, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vinç Norman Lehmer 's prindërit ishin Derrik Fernstück Lehmer dhe Isabel Perry Smith. Ai ishte:

... bir dhe nip i pionierëve Pensilvani dhe nipi i madh i një kalorës pëlhurë kërpi për çanta i cili më vonë u bashkua me Ushtrinë Kontinentale dhe u vendosën në Pensilvani. Nëna e tij ishte Isabel Perry Smith, lindur në 1823 në Covington, Kentucky.

Edukimi i tij kryesor ishte në disa shkolla në Nebraska. Detajet e arsimit të lartë shkollore janë të rrallë dhe nuk është e njohur nëse një foto të marra në 1885 duke treguar atë në uniformë ushtarake do të thotë se ai ka shërbyer në ushtarak apo nëse kjo ishte një uniforme për të shkollës së mesme ai ndoqi. Ai u arsimua në Universitetin e Nebraskës, marrja e AB i tij në 1893 dhe pastaj ka punuar për hekurudhat, si një topograf para se të kthehej në Universitetin e Nebraska për të studiuar për master të gradës së tij që ishte dhënë në 1896. Para ndërmarrjes hulumtuese ai ishte drejtor shkolle i Akademisë Ushtarake Worthington në 1896-97. Ai pastaj shkoi në Universitetin e Çikagos, ku ai ndërmori kërkime nën mbikqyrjen e Eliakimi Moore. Lehmer ishte dhënë Ph.D. e tij në vitin 1900 nga Universiteti i Çikagos për tezën e tij Asymptotic Vlerësimi i Disa Totient-shuma.

Pas dhënies së doktoraturës së tij Lehmer u emëruar në 1900 si një mësuesi në matematikë në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley. Lehmer martuar Clara Eunice Mitchell më 12 korrik 1900 në Decatur, Illinois, dhe pasi ata kishin udhëtuar në Berkeley, Lehmer shkroi për motrën e tij në ligjin Daisy Lehmer më 2 shtator:

Unë kam pasur dy javë punë mësimore dhe për të gjetur punë është shumë simpatik dhe interesant. Unë më parë do të mësojë se sa të bëjë asgjë tjetër në tokë dhe më shumë kam mësuar më mirë I like it. Ne shkuam në një pritje të madhe të premten në mbrëmje dhe u takua me një numër shumë i madh i njerëzve të madh të Universitetit. Znj Hearst ishte atje - një të qetë, grua me dinjitet ... millionairess parë Unë kurrë tronditi duart me. Presidenti Wheeler është një burrë i pashëm me praninë e mirë dhe një aftësi të madhe për të kujtuar fytyrat dhe emrat e ...

Vinç dhe Clara kishte dy djem dhe tre vajza Eunice (b. 1903), Helena (b. 1904), Derrik Henry (b. 1905), Stephen (b. 1907), dhe Alice (b. 1911). Vinç Henry Lehmer u bë një matematikan i njohur dhe gjithashtu ka një biografi në këtë arkivë. Lehmer u graduar profesor në Berkeley në 1918 dhe vazhdoi për të mësuar atje derisa ka dalë në pension më 27 korrik 1937.

Faktorët Lehmer botuar në 1909, dhe Lista e numrave kryeministri 1-10.006.721 në 1914. Botim 1909, titulli i të cilit është i plotë tabelat Faktori për dhjetë miliona e parë që përmbajnë faktor më të vogël të çdo numër nuk i ndashëm nga 2, 3, 5, apo 7 kufijtë midis 0 dhe 10.017.000, u botua nga Instituti Carnegie të Uashingtonit. Në atë Lehmer jep pak nga historia e tabelave të primes:

Nga ditët e Eratosthenes, shpikësi e tabelave faktor, për të tashmen interes në problem nuk ka flamur. ... Historia e faktor të vërtetë tryeza fillon në shekullin e shtatëmbëdhjetë, ndoshta duke filluar me një tavolinë nga Cataldi (Bologna, 1603), e cila i dha të gjithë faktorëve të gjitha numrat deri në 750 ...

Ai vazhdon duke thënë se Schooten publikoi një listë të primes në 10.000 (1657), botuar Chernac tryezë të parë në 1.020.000 (1811), Burckhardt botuar një tavolinë për të dytë milion (1814), dhe Crelle përfunduar tretë, të katërt, dhe miliona e pestë, por tavolina u zbuluan të jetë shumë e pasaktë të publikuar.

Në 1917 botoi Lehmer Një Kursi fillore në sintetike Gjeometria projektive. Ai shkruan në Parathënie:

Kursi i mëposhtëm është për qëllim të japë, në mënyrë të thjeshtë si një jetë e mundur, bazat e gjeometrise projektive sintetike. Ndërsa, në kryesore, teoria është zhvilluar së bashku edhe pista-rrahur paraqitura nga mjeshtrave e madhe e subjektit, besohet se ka qenë një zbutjen të vogël të rrugës në disa vende. Sidomos kjo do të respektohet në kapitullin për ngritje në fuqi. Autori nuk ka ndjerë i kënaqur me trajtimin e zakonshme e që subjekt me anë të qarqeve dhe treguesit anharmonic. Një nocion i thjesht projektive nuk duhet të jetë i bazuar në themele në vargje. ...

Një gems vërtetë në libër është kapitulli i fundit në historinë e subjektit. Lehmer shkruan për qëndrimin e tij ndaj historisë në Parathënie:

Shkrimtari nuk ka ndjekur praktikën e zakonshme të futur shënime historike në këmbët e faqe, dhe ka provuar në vend të kësaj, në kapitullin e fundit, për të dhënë një llogari të njëpasnjëshme të historisë të gjeometrisë së pastër, ose, të paktën, e sa më shumë të si studenti do të jetë në gjendje të vlerësojmë që ka zotëruar kurs si dhënë në kapitujt e mësipërm. Nuk është i prirur për të marrë një pamje shumë të gjerë historia e një subjekti duke lexuar njëqind Shikime biografike, të rregulluar në asnjë lloj sekuencë. Shkrimtar, për më tepër, mendon se koha e duhur për të mësuar historinë e një lënde studenti është pasi ka disa ide të përgjithshme të vetë subjektit.

Gjatë 1920 Lehmer punuar në stencils faktor i cili dha një metodë e factorising një numër duke përdorur kartat me vrima grushta në to. Metodë u përshkrua nga djali i tij si vijon:

Që nga çdo tepricë R katror e një numri N është gjithashtu një tepricë katror e çdo faktor të mundshëm të N, ai vijon se problemi i N factoring një numër është zvogëluar në këtë mënyrë për zbulimin e një numri adekuat të R katror mbetjeve të N dhe mbivendosje e stencils përkatës për të zbuluar ato primes pak që këto mbetje R.

Stencils Faktori Lehmer botuar në vitin 1929. Ai kishte punuar me djalin e tij në prodhimin e stencils. Ata punuan me mbeturinat R <240 dhe mbuluar 5.000 primes cila përfshin të gjitha primes deri në 48.611. Kjo i aktivizuar integers deri në 48.611 2 = 2363029321 të jetë faktorë.

Pas më nga ideja e stencils faktor, Lehmer doli me një tjetër pajisje mekanike me numrat faktor. Referencë jep detaje të kësaj pajisje:

"Edhe një rra do të kthehet", dhe tani të energjisë elektrike dhe të lehta, të cilat kanë kaluar për të shkuar matematika për zgjidhje të problemit të tyre ndërlikuar, rrotullohem dhe zgjidhjen e problemeve në matematikë i cili do të kërkojë rezultatet e viteve të plotë.

Ndërtimi i një makine që do të kryejë këto detyra lodhshme është i siguruar nga granti prej $ 1,000 deri Dr Lehmer Derrik N Departamenti Matematikë i Universitetit të Kalifornisë nga Institucioni Carnegie e Uashington DC
Qëllimi i menjëhershëm i makinës është për të përcaktuar faktorët e një numri të madh të cilat janë më të mëdha se sa dy milionë. ...

Makinë e re, e cila do të ndërtohet nën drejtimin e profesor Lehmer e nga djali i tij Derrik Lehmer H, shoku kombëtar kërkimore, përbëhet nga një galeri në të cilat tridhjetë ingranazhet e 100 dhëmbë çdo janë vendosur. Meshing me këto ingranazhet janë tridhjetë e tjera ingranazhet me një numër të ndryshme të dhëmbëve, në varësi të kryeministrit numrat 1-127.

Sipas çdo dhëmbi në këtë seri të dytë të ingranazhet është një vrimë e vogël. Kur makina është ngritur dhe të gatshme për përdorim, disa nga këto vrima janë të lidhej dhe të tjerët janë të hapura. Një rreze e dritës që hidhet në anën e makinës dhe më pas është vënë në lëvizje me anë të një motor elektrik.

Bosht kryesor ingranazhet gjitha sillen në të njëjtën shpejtësi, por ingranazhet meshing me ato rrotullohen me shpejtësi të ndryshme për shkak të numrit ndryshme të dhëmbëve. Kur në kursin e ndoshta qindra mijëra të revolucioneve të një vrimë në çdo rrota të arrijë të njëjtën pikë në të njëjtën kohë, kur tridhjetë gropat janë të rreshtuar, me fjalë të tjera, rrezja e drites shkon drejtë përmes makinës, goditjet një foto të ndjeshme -pjatë elektrike dhe ndalesa makinë në çast.

Një counter pak shënime që numri i revolucioneve bërë nga bosht kryesor, i jep një numër nga të cilat faktorët e numrit të madh nën analizë mund të merret lehtë.

Matematikë Jashtë Lehmer kishte interesa të ndryshme të cilat janë përshkruar në nekrologji prodhuar nga Berkeley:

Interesin e tij prej dijetari është kryesisht në fushën e matematikës, pursuits avocational mbante atë në fushën e muzikës dhe poezisë. Miqtë e tij të njohur në këtë mënyrë dy variacione në natyrën e tij. Tendosje Derrik, nëse mund kështu të tregojë prejardhjen e tij nga të aksioneve pëlhurë kërpi për çanta, llogaritë e tij qenë një profesor i matematikës dhe në një kohë Studim Asistente e Institucionit Carnegie të Uashingtonit, ku ndër të tjera ai ka bërë "Faktori tabelat për dhjetë miliona e parë . Tendosje Norman në llogaritë e tij për dashurinë e tij e belles lettres, punën e tij krijuese në fushat e muzikës dhe poezi, këngë dhe opera ai përbërë dhe poezi që ai shkroi.

Le të na jepni disa hollësi më shumë nga arritjet letrare dhe muzikore Lehmer të cilat janë të përmendura në kuotën e mësipërme. Ai shkroi një lojë Gazers Crystal në 1936 e cila kurrë nuk u botua. Kjo shqetësimeve luajnë shpirt conjuring dhe alkimi, dhe rrëfen historinë e bindur se si Edward Kelly matematikan John Dee se ai mund të kontaktoni botës frymë. Lehmer ka shkruajtur dy opera: gjerdan Sun: Një Drama Mayan kishte premierën e saj në Auditorium ceremoni skocez, Oakland, më 28 shkurt 1935. Ajo është bërë gjithashtu në San Francisko. Një opera e dytë Harvest, e cila kishte një temë indian i Amerikës, ishte kryer në teatrin e mi, Pallati i Legjionin e Kadrit në San Francisko më 14 dhe 17 tetor 1933. Ai botoi gjithashtu koleksione shumë të këngëve që ai i përbërë edhe shtatë këngë indiane nga Yosemite Valley (1924), Down lumë dhe këngë të tjera indiane (1927), në kamp-indian këngë zjarri (1930), këngë indiane nga veri i largët (1931) , Fingers e diellit dhe këngë të tjera indiane nga shpatet Sierra (1931), Këngët nga Mesas (1932), Këngët nga Tundras (1932), Ballad e San Francisco Bay (1937), dhe pesë këngë Little (1937) . Ai gjithashtu ka shkruajtur Fightery Dik dhe poezi të tjera.

Lehmer pranuar nderon shumë për punën e tij matematikore në teorinë e numrave. Ai u dha një D.Sc. nderi nga Universiteti i Nebraskës në 1932. Ai ishte anëtar i shumë shoqërive të mësuar, duke përfshirë American Mathematical Society, Shoqata e matematike të Amerikës; Matematico Circolo di Palermo; antropologjike e Shoqatës Amerikane; Shoqëria Poezi të Amerikës; Shoqëria Poezi të Londrës; Klubi i Shkrimtarëve Kaliforni '; Bookfellows; Shkrimtarëve Nebraska Sporti, Lidhjes së Shkrimtarëve Perëndimor dhe Shoqëria Amerikane për muzikologji krahasuese. Ai ishte një shoku i Shoqatës Amerikane për Avancimin e Shkencës dhe ai shërbeu si zëvendës-president dhe administrues i besuar i Shoqatës matematike të Amerikës.

Lehmer vdiq në shtëpinë e tij, 2736 Regent Street, Berkeley, pas një sëmundje zgjeruar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland