Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Adrien-Marie Legendre

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 Sept 1752

Paris, France

10 Jan 1833

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Adrien-Marie Lazhandrian ndoshta do të papëlqyeshme faktin se këtij neni përmban të dhëna për jetën e tij për Poisson ka shkruajtur e tij në:

Kolegu ynë e ka shprehur shpesh dëshirën që, në të folurit e tij, ai do të jetë vetëm çështje e veprave të tij, të cilat janë, në fakt, tërë jetën e tij.

Nuk është për t'u habitur që, duke marrë parasysh këto pikëpamje të Lazhandrian, ka disa detaje të jetës së tij të hershme. Ne kemi dhënë vendin e tij të lindjes si në Paris, dhënë si në dhe, por ka disa prova për të sugjeruar se ai ka lindur në Tuluzë dhe familja u vendos në Paris, kur ai ishte shumë i ri. Ai erdhi sigurisht nga një familje e pasur dhe atij iu dha një arsimim i lartë me cilësi të matematikës dhe fizikës në Mazarin College në Paris.

Në 1770, në moshën 18, Lazhandrian mbrojti tezën e tij në matematikë dhe fizikë në Mazarin College, por kjo nuk ishte mjaft i madh si një arritje si kjo tingëllon për ne sot, për këtë i përbërë më shumë i një plani të kërkimit më tepër se një përfunduar tezës. Në tezat që ai rreshtoi literaturë që ai do të studimi dhe rezultatet që ai do të jetë me qëllim që të provojë. Me nuk ka nevojë për punësim për të mbështetur veten e tij, Lazhandrit jetoi në Paris dhe u përqendrua në hulumtim.

Nga 1775-1780 ai mësoi me Laplace në Ecole Militaire ku emërimin e tij është bërë në këshillat e Alembert d'. Ai më pas vendosi të hyjë për çmimin në 1782 predha të ofruara nga Akademia e Berlinit. Detyra aktuale u shpreh si vijon:

Përcaktoni kurbë të përshkruara nga cannonballs dhe bomba, duke marrë në konsideratë rezistenca e ajrit, jep rregullat për marrjen e shkon i korrespondon shpejtesite fillestare dhe të ndryshme për kënde të ndryshme të projektimit.

Ese e tij Recherches sur la trajectoire des predha dans les milieux résistants fitoi çmimin dhe filloi Lazhandrian në karrierën e tij kërkimore. Në 1782 ishte Drejtor i Lagranzhit Matematika në Akademinë në Berlin dhe këtë Lazhandrian solli në vëmendjen e tij. Ai shkroi për të Laplace kërkuar për më shumë informacion në lidhje me çmimin e fituar matematikan i ri.

Lazhandrian tjetër studiuar tërheqjen e ellipsoids. Ai dha një provë të një rezultat për shkak të Maclaurin, që tërheqjet në një pikë të jashtëm shtrirë mbi aks kryesor i dy ellipsoids confocal ishte proporcional në meshat e tyre. Ai pastaj paraqiti atë që ne e quajmë sot funksionet Lazhandrit dhe përdorur këto për të përcaktuar, duke përdorur seri pushtet, tërheqjen e një ellipsoid në çdo pikë e jashtme. Lazhandrian paraqitur rezultatet e tij për të Académie des Sciences në Paris, në janar 1783 dhe këto u vlerësuan shumë nga Laplace në raportin e tij dërguar në Académie mars. Brenda pak ditësh, më 30 mars, Lazhandrian u emërua një adjoint në Académie des Sciences plotësuar vendin vakant që ishte bërë kur Laplace u gradua nga adjoint të associé më parë atë vit.

Gjatë disa viteve të ardhshme Lazhandrian publikuar punën në një numër fushash. Në veçanti ai botoi në mekanikë qiellore me dokumente të tilla si figura Recherches sur la des planètes në 1784 i cili përmban polynomials Lazhandrit; teori numrin me, për shembull, Recherches d'indéterminée analizuar në 1785 dhe teoria e funksioneve eliptik me dokumente të integrimeve nga harqeve eliptik në 1786.

1785 letër në teorinë e numrit përmban një numër të rezultateve të rëndësishme të tilla si ligji i reciprocitetit katror për mbeturinat dhe rezultatet që çdo varg aritmetik me coprime mandatit të parë të ndryshim përbashkët përmban një numër të pafund të primes. Sigurisht sot ne atribut ligjin e reciprocitetit katror në teorema e Gausit dhe në lidhje me primes në një progresion aritmetik të Dirichlet. Kjo është e drejtë që nga prova Lazhandrian e reciprocitetit katror ishte e pakënaqshme, ndërkohë që ai nuk ka ofruar prova teorema mbi primes në një progresion aritmetik. Megjithatë, këto dy rezultatet janë të një rëndësie të madhe dhe e kreditit duhet të shkoni në Lazhandrian për punën e tij mbi ta, edhe pse ai nuk ishte parë të shtetit ligjin e reciprocitetit katror që kjo ndodh në Ojler 's punën e 1751 dhe gjithashtu e 1783 (shih ).

Karriera Lazhandrian në Académie des Sciences përparuar në një mënyrë të kënaqshme. Ai u bë një associé në 1785 dhe pastaj në 1787 ai ishte anëtar i ekipit detyra e të cilit ishte që të punojnë me të në Greenwich Royal Observatory "në Londër në matjet e Tokës përfshin një sondazh triangulation midis Parisit dhe observatories Greenwich. Kjo punë ka rezultuar në zgjedhjen e tij për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në 1787 dhe gjithashtu në një botim të rëndësishëm Memoire sur les operacionet trigonométriques dont les varur Résultats de la figura de la terre i cili përmban mbi teoremen e Lazhandrian trekëndëshat sferik.

Më 13 maj 1791 Lazhandrian u bë një anëtar i komitetit të Shkencave Académie des me detyrë për standartizimin e peshat dhe masat. Komisioni ka punuar në sistemin metrikë dhe ndërmori vëzhgime astronomike dhe e nevojshme triangulations e nevojshme për të llogaritur gjatësinë e metra. Në këtë kohë Lazhandrian ishte gjithashtu duke punuar për tekstin e tij Elementet kryesore de géométrie që ai kishte qenë i inkurajuar të shkruar nga Condorcet. Megjithatë Académie des Sciences u mbyll për shkak të Revolucionit të 1793 dhe Lazhandrian kishte vështirësi të veçantë pasi ai ka humbur kapitalin e cila ka dhënë atë me të ardhura të rehatshme. Ai më vonë shkroi Jacobi shpjeguar rrethanat e tij personale rreth kësaj kohe (shih):

I martuar, pas një revolucion të përgjakshme që kishte shkatërruar pasuri e mia të vogla, kemi pasur probleme të mëdha dhe disa momente shumë të vështira, por gruaja ime patundur më ndihmoi për të vënë punët e mia në mënyrë që pak nga pak dhe i dha me qetësi të nevojshme për punën time të zakonshme dhe për shkruar vepra të reja të cilat janë rritur në mënyrë të vazhdueshme reputacionin tim.

Pas punës së komitetit në sistemin dhjetor në të cilën Lazhandrian kishte shërbyer, de Prony në 1792 filloi një punë e madhe e prodhimit të tabelave logaritmike dhe trigonometrike, Kadastër. Lazhandrian dhe de Prony kryesuar seksionin matematikore e këtij projekti së bashku me Carnot dhe matematikanet e tjera. Ata ishin në mes 70-80 asistentë dhe puna ishte ndërmarrë gjatë një periudhe prej vitesh, duke përfunduar në 1801.

Në 1794 botoi Lazhandrian Elemente de géométrie cila ishte teksti kryesor fillore në temë për rreth 100 vjet. Punës është përshkruar në:

Në tij "Elementet" Lazhandrian rearranged në masë të madhe dhe shumë e thjeshtuar propozime nga Euklidi 's "Elementet" për të krijuar një tekst më efektive. Punës Lazhandrian e zëvendësoi Euklidi 's "Elementet" si një tekst në shumicën e Evropës dhe, duke pasuar në përkthime, në Shtetet e Bashkuara dhe u bë prototip i teksteve gjeometri më vonë. Në "Elementet" Lazhandrian dha një provë të thjeshtë që është e paarsyeshme π, si provë e parë që π 2 është e paarsyeshme, dhe conjectured π se nuk është rrënja e çdo ekuacion algjebrik i shkallës fundme me koeficientët racional.

Në 1795 Académie des Sciences u rihap si Institut National des Arts et des Shkencave dhe nga atëherë deri më 1806 ajo u takua në Louvre. Çdo seksion i Institut përmbante gjashtë vende, dhe Lazhandrian ishte një nga gjashtë në seksionin e matematikës. Në vitin 1803 Napoleon riorganizuar Institut dhe në një pjesë gjeometri u krijua dhe u vu Lazhandrian në këtë seksion.

Lazhandrian publikuar një libër mbi përcaktimin orbitat e kometat në 1806. Në këtë ai ka shkruajtur:

Unë kam menduar se ajo nuk ishte më i mirë për të bërë në problemin e kometat ishte që të filloni nga të dhënat e menjëhershme e vëzhgimit, dhe të përdorin të gjitha mjetet për të lehtësuar sa më shumë të jetë e mundur formulat dhe ekuacionet që shërbejnë për të përcaktuar elementet e galaksion.

Metoda e tij të përfshira tri vërejtje të marra në intervale të barabarta dhe ai mori kometë që pasoi një rrugë alegorik kështu që ai përfundoi me ekuacionet e më shumë se sa ka qenë panjohura. Ai aplikoi metodat e tij të të dhënave të njohur për dy kometa. Në një Lazhandrian shtojcën dha pak metodën e sheshet e montim një kurbë të dhënat në dispozicion. Megjithatë, Gausit botuar versionin e tij të metodës së shesheve në 1809 dhe, duke pranuar se ajo u paraqit në librin e Lazhandrian së, ende i Gausit marrë përparësi për veten e tij. Kjo lënduar shumë Lazhandrian të cilët luftuan për shumë vite të ketë prioritet të tij të njohur.

Në 1808 botoi një Lazhandrian Edicioni i dytë i tij des nombres Théorie i cili ishte një përmirësim i konsiderueshëm në edicionin e parë të 1798. Për shembull Gausit kishin provuar që ligjin e reciprocitetit katror në 1801, pas kryerjes së vërejtjeve kritike për dëshmi Lazhandrian e 1785 dhe shumë dëshmi Lazhandrian të përmirësuar të 1798 në edicionin e parë të Théorie des nombres. Gausit ishte e saktë, por e kuptoj se si mund të lëndojnë Lazhandrian duhet të ketë gjetur një sulm në ashpërsi e rezultateve të tij nga një njeri i tillë të rinj. I Gausit Sigurisht nuk e shtetit që ai ishte duke u përmirësuar, por rezultat i Lazhandrit më tepër rezultat pohoi për veten e tij që ishte prova e parë tërësisht rigoroze. Lazhandrian më vonë shkroi (shih):

Kjo sjellje e paturpshme tepruar është e pabesueshme në një njeri që ka merita të mjaftueshme personale për të mos keni nevojë për përvetësimit zbulimet e të tjerëve.

Për Lazhandrian tij kredi përdorur Gauss 's dëshmi të reciprocitetit katror në edicionin 1808 të Théorie des nombres dhënë kredi duhur për të Gausit. 1808 Botimi i Théorie des nombres gjithashtu përmbante vlerësim për Lazhandrian π (n) numrin e primes n π (n) = n / (log (n) - 1,08366). Përsëri i Gausit do të thonë se ai kishte marrë ligjit për shpërndarjen e asymptotic Lazhandrian primes para, por me siguri ajo ishte Lazhandrian që solli këto ide e parë për vëmendjen e matematikanet.

Punë e madhe Lazhandrian mbi funksionet eliptik në Exercices integrale du Calcul u shfaq në tre vëllime në 1811, 1817, dhe 1819. Në vëllimin e parë Lazhandrit futur pronave bazë të integrals eliptik dhe gjithashtu e beta dhe gama funksioneve. Më shumë rezultate mbi funksionet e beta dhe gama u shfaq në vëllimin e dytë së bashku me aplikimet e rezultateve të tij në mekanikë, rrotullimin e Tokës, tërheqjen e ellipsoids dhe probleme të tjera. Vëllimi i tretë iu kushtua kryesisht në tryezat e integrals eliptik.

Në nëntor 1824 ai vendosi të ribotim një botim të ri, por ai nuk ishte i lumtur me këtë punë nga shtator 1825 filloi botimin e tij të ri të punës Elliptiques Traité des Fonctions përsëri në tre vëllime e 1825, 1826, dhe 1830. Kjo punë e re të ngjashme me materiale të mbuluara origjinal, por materiali është riorganizuar tërësisht. Megjithatë, pavarësisht nga shpenzimet e 40 vjet duke punuar në funksione eliptik, nuk Lazhandrian fituar pasqyrë e Jacobi dhe Abel dhe punë të pavarur të këtyre dy matematicienë ishte bërë e re Lazhandrian tre punë vëllim të vjetëruara pothuajse sa më shpejt që të ishte botuar.

Lazhandrian përpjekje për të vërtetuar paralele postulat zgjeruar mbi 30 vjet. Megjithatë siç është cekur në përpjekjet e tij:

... gjitha dështuar për shkak se ai gjithmonë mbështetur, në analizë të fundit, mbi propozimet që ishin "të qartë" nga pika Euklidiane e parë.

Në vitin 1832 (viti Boljait botoi veprën e tij mbi mos-gjeometri Euklidiane) Lazhandrian konfirmuar besimin e tij absolut në hapësirë Euklidiane kur ai ka shkruajtur:

Ai është megjithatë i bindur se teorema mbi shumën e tre këndet e trekëndëshit duhet të konsiderohet si një nga ato të vërtetat themelore që janë të pamundur për konkursin dhe që janë një shembull i përjetshëm për siguri matematikore.

Në 1824 Lazhandrian refuzuar të votojnë për kandidatin e qeverisë për Institut Kombëtar. Abel shkroi në tetor 1826:

Lazhandrian është një njeri jashtëzakonisht të përzemërt, por për fat të keq si vjetër si gurë.

Si rezultat i refuzimit Lazhandrian për të votuar për kandidatin e qeverisë në 1824 pensionin e tij u ndalua dhe ai vdiq në varfëri.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland