Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Walter Ledermann

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

18 March 1911

Berlin, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Walter Ledermann lindi në Berlin në një familje hebreje. Babai i tij ishte William Ledermann dhe nëna e tij ishte Charlotte Apt. Ai hyri në gjimnazin Köllnisches në Berlin në vitin 1917, duke përparuar të gjimnazit Leibniz në të njëjtin qytet në vitin 1920. Atje ai klasike mësuar, studiuar latinisht për nëntë vjet dhe greke për gjashtë vjet. Shkollë ka dhënë mësim në frëngjisht, por, siç ishte e zakonshme në këtë kohë, jo shumë shkenca. Edhe pse shumë pak matematikë u mësohet në shkollat gjermane në përgjithësi, Walter kishte avantazhin se Gjimnazi matematikë Leibniz mësoi më shumë se shkollat e tjera si një shenjë e respektit për Leibniz pasi që u quajt shkolla. Ai shkruan:

Edhe pse isha i dua klasike, sidomos me letërsinë greke e saj e mrekullueshme, isha i mrekulluar nga matematika menjëherë pas mësimit tim të parë në moshën njëmbëdhjetë, dhe kam vendosur aty dhe pastaj të bëjë matematikën karrierën time.

Në 1928, kur ai ishte shtatëmbëdhjetë vjet të vjetra, Ledermann diplomuar nga Gjimnazi Leibniz dhe mori certifikatën e nevojshme që të lejuar atë për të studiuar në çdo universitet gjerman. Ai mbeti në Berlin dhe hyri në Universitetin atje (tash Universiteti Humboldt) për të studiuar për provimin e Shtetit e cila u kualifikimin e nevojshme për të hyrë në mësimin e shkollës së mesme.

Në Universitetin e Berlinit Ledermann u mësoi nga matematikanet shumë i njohur duke përfshirë Schur, Schmidt, von & Përditësime, Planck, Shrodingerit, Hopf, Feigl, dhe të tjerët. Si mund të imagjinohet një të dhënë këtë grup të emrave të famshëm, e gjeti atë se një përvojë stimuluese. Ledermann ishte më e ndikuar nga Schur dhe, në, ai përshkruan ndjekur Schur 's ligjëratave:

Schur ishte një pedagog të shkëlqyer. Leksionet e tij ishin të përgatitur meticulously ... [dhe] ishin jashtëzakonisht popullor. Mbaj mend të ndjekur kursin e tij algjebër e cila u mbajt në një leksion teatër i mbushur me rreth 400 studentë. Ndonjëherë, kur unë duhej të jetë kënaqur me një vend në pasme të ligjërimit teatër, kam përdorur një palë dylbi teatri për të marrë të paktën një paraqitje e shkurtër e drejtues.

Subjektet e tij kryesore ishin të matematikës dhe fizikës, por ai gjithashtu kishte për të studiuar kimi në një nivel më të ulët dhe për të marrë një provim me gojë në filozofi. Ledermann kaluar një semestër në 1931 në Marburg, por përveç kësaj të gjitha kurset e tij janë marrë në Berlin.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Megjithatë, kishte një klauzolë që jo përjashtimi përjashtohen-Arianėt që kishin takime të shërbimit civil, përpara përfundimit të Luftës së Parë Botërore Edhe pse Schur kualifikuar në këtë pikë ai ishte dëbuar fillimisht nga rang profesori i tij dhe u rivendos vetëm pas ndërhyrjes së Schmidt. Ai nuk ishte, megjithatë, lejohet të leksion por ai shqyrtoi para Ledermann fund të vitit 1933.

Ledermann ishte pranë përfundimit të studimeve të tij për Staatsexamen (që do të lejonte që ai të mësojë) kur Hitleri erdhi në pushtet dhe filloi miratimin legjislacionit anti-hebraike. Në mënyrë që të përfundojë gjatë ai kishte për të shkruar një disertacion dhe të jepet një provim me gojë. Schur i dha atij temë për disertacion i tij Në mënyra të ndryshme të shprehur një matricë Puna në aspektin e parametrave dhe të kryer provimin me gojë të tij në nëntor 1933. Në gojë ai u shqyrtuar nga Schur dhe gjithashtu nga Bieberbach i cili ishte veshur uniformën naziste.

Ishte mjaft e qartë për të Ledermann se ai kishte për të lënë Gjermani për t'i shpëtuar persekutimit nazist të hebrenjve. Ai kishte bërë shumë përpjekje të fuqishme për të gjetur një mënyrë për të lënë Gjermani para se me gojë të tij. Ai fitoi një bursë nga Shërbimi i studentëve Ndërkombëtare në Gjenevë për të studiuar në University of St Andrews në Skotland dhe ata furnizuar atë me dokumente të nevojshme për të lejuar atë të udhëtojë për në St Andrews në janar 1934. Ledermann shkruan:

Unë kam një dashuri të thellë për St Andrews. Sepse ishte studentët dhe njerëzit e St Andrews që shpëtuan jetën time duke ndihmuar mua për t'i shpëtuar nga nazistët. U bë e shtëpisë sime, në një kuptim të vërtetë.

Në fillim dukej se ai mund të kapin deri në University of St Andrews "rregulloreve. Problemi ishte se provimin e shtetit ishte vetëm se, në atë që ishte dhënë nga Ministria e Arsimit, e jo nga Universiteti i Berlinit. Prandaj ajo nuk ishte një diplomë, por një diplomë. Për fat të mirë u kursyer Ledermann marrëzi e të pasurit për të marrë kurse universitare në St Andrews, dhe, si Ledermann shkruan në:

... për herë të parë në pesëqind vjet histori të universitetit një person me një provim shteti gjerman u pranua si një studente e hulumtimit.

Studimet e doktoraturës Ledermann u mbikqyrur nga Turnbull dhe ai ishte dhënë Ph.D. e tij në 1936. Sipas Turnbull, Ledermann studiuar problemin e gjetjes së forma kanonike për një palë të vërtetë ose matricave komplekse n në ekuivalencë të njëkohshme. Ai gjithashtu ka punuar për problemin e klasifikuar stabilizuese e laps i cili është një kombinim linear i dy matricave.

Në 1937 ai u bë një lektor i përkohshëm në Dundee, por punën më të frytshëm ai ka ndërmarrë gjatë kësaj periudhe ishte si një asistent profesor Thomson privat tek Sir Godfrey në Universitetin e Edinburgut. Thomson drejtuar Dhoma Moray Grupi në Edinburg e cila ishte ndërmarrja e hulumtimeve në testimin e inteligjencës. Ledermann ishte në gjendje të përdorin njohuritë e tij të ekspertëve të teorisë matricës për të vënë punën e këtij grupi mbi një bazë të shëndoshë matematike. Si edhe teoria e matricës ai ishte i përfshirë në përdorimin e metodave statistikore dhe ai e ruajti këtë interes në botimet e tij kërkimore më vonë. Cilësinë e punës Ledermann ndërmori në këtë kohë është treguar qartë nga fakti se Edinburg i dha atij një D.Sc. për atë në 1940. Ndërsa në Edinburg Ledermann gjithashtu ka punuar me Max Born dhe AC Aitken.

Në 1938 u kthye në Ledermann St Andrews. Letër nga Turnbull të Ledermann ofron atij një post të një vit si asistent, në gjendje të përtëritjes, në St Andrews për vitin akademik 1938-39 në një pagë prej 350. Turnbull shkruan:

Kjo do të përfshijë 8-10 leksione ose tutorial një javë në matematikë e pastër dhe e aplikuar, dhe Gjykata e kuptoni se unë duhet shikuar jashtë për një i cili është kompetent për të mësuar veçanërisht në Analiza dhe Matematikë e Aplikuar. Njohurive tuaja të veçanta të aplikacioneve të matematikës për problemet përfshirë matricat dhe statistikat është një avantazh, por ju do të kuptojnë, Walter, në funksion të nevojave të këtij Departamenti, se aftësi në mësimdhënie të Aplikuara Matematikë dhe funksionet e lidhur veç kësaj do të jetë e rëndësishme.

Në fakt Ledermann mbetur në St Andrews nga 1938 deri 1946. Gjatë kësaj kohe ai u bë një qytetar britanik (1940) si dhe ka ndërmarrë disa punë të luftës. Në shoqatë e tij ai përshkruan me Freundliç gjatë kësaj periudhe:

... Freundliç ishte shumë i afërt me mua. Ai ishte një mik babai për të cilin kam shumë kujtime të dashur, sidomos për shkak se ai më futi mua me gruan time [Ruth Stefanie (Rushi) Stadler], të cilin u martua në vitin 1946. Gjatë Freundliç luftës dhe unë mësim navigacion te krahut fillestare të Trajnimit të RAF që ishte vendosur në St Andrews. Ne gjithashtu publikoi një letër të përbashkët në njoftimeve mujore e Royal Astronomical Society in 1944 ... . Ne kishim interesa të tjera të përbashkët përveç matematikës: Freundliç ishte një violonçelist mprehtë, dhe ne shpesh luajtur muzikë dhome ku kam luajtur violinë apo violë. Pasi shkuam me pushime së bashku në perëndim të bregdetit Skoci, kur Znj Freundliç nuk ishte në gjendje për të ardhur. ... ai ishte një burrë i gjatë mbresëlënëse, dhe kur kemi ecur krah për krah nëpër rrugët e St Andrews njerëz do të thonë: "Këtu vijnë Dielli dhe hëna".

Gruaja e Ledermann Ruth (i njohur si Rushi) ishte një psikoterapist dhe çifti i sapo martuar vendosi të shkojë në një qytet të madh në mënyrë që Ruth mund të jetë në gjendje për të ndjekur punën e saj. Ledermann pranuar një lectureship në Universitetin e Mançesterit në vitin 1946. Ai shkruan:

Gjashtëmbëdhjetë vitet e kemi kaluar në Mançester ishin të stimuluar dhe të frytshme.

Veçanërisht e shënim gjatë kohës së tij në Mançester ishte fakti se ai ishte sekretar i parë britanik Colloquium matematike që ai të organizuar në Mançester në kërkesën e Hodge, Henry Whitehead, dhe Max Newman.

Me kohë ai u largua nga Manchester, Ledermann kishte ngritur në një lektor i lartë. Në 1962 ai pranoi një pedagogu në Universitetin e themeluar rishtas Sussex-it dhe tre vjet më vonë ai u graduar profesor. Ai në pension në vitin 1978 dhe u bë profesor emeritus. Për shumë vite pas në pension ai vazhdoi të mësojë në Sussex, duke i dhënë dy mësime dhe seminare.

Si dhe punë në teori matricë të cilat ne kemi komentuar më sipër, Ledermann ishte i njohur veçanërisht për punën e tij në teori homology, teoria e grupit, dhe teoria e numrave. Si rezultat i Schur 's mësimdhënies ai:

... zhvilluar një simpati për "matematikë konkrete dhe një neveri për" nxjerrje "për hir të vet.

Kjo është e qartë, edhe në punën e tij në atë që është zakonisht e menduar si një nga më abstrakte e temave, teori homology.

Së pari unë [EFR] do të bëjë disa komente në librin e Ledermann Hyrje në Teoria e grupeve të fundme (1949). Është libër nga i cili kam mësuar në grup dhe të teorisë, edhe pse ai nuk ishte ndikim vetëm në zgjedhjen time të temë kërkimore, ai ishte një faktor kryesor në vendimin tim për të punuar në grup për problemet teorike të disertacionit tim e doktoraturës. Temat e përfshira në libër duket mjaft standarde, por dikush duhet të kujtohet se në vitet 1940 ka pasur disa tekste teori grup dhe konceptin e materiale standarde për kurse të tilla nuk ekzistojnë. Libri pak (152 faqe) diskuton aksiomat e grupit, isomorphisms, grupet ciklike, decompositions coset, Lagranzhit 's teorema, grupet ndryshim, nëngrupe normale, grupet e herës, homomorphisms, Teorema e parë dhe të dytë isomorphism, dhe Jordani - Teorema e zotëruesit. Thjeshtësia e grupeve të alternuara është dëshmuar dhe teorema Sylow, p-grupe dhe gjeneruar finitely grupe abelian diskutohen. Ledermann pason admirably në përmbushjen e qëllimeve të tij personal në se ai:

... nuk hezitoi të sakrifikojë tërësisë për gjerësi ose për të refuzuar metodave më moderne kur [ai] konsiderohet prezantime alternativë të jetë më i kuptueshëm.

Libra tjera që Ledermann ka shkruar për studentë përfshijnë numrat komplekse (1960), gur Integrale (1964), integrals Multiple (1966), Hyrje në teori grup (1973), dhe Hyrje në karaktere grup (1977). Ky vëllim të fundit, e cila ende tregon Schur 's ndikim, greva një balancë të mirë midis qasjes abstrakte për të theksuar moduleve teori përfaqësim, dhe qasje konkrete të ndërtuar rreth matricat. Është një tekst të shquar nga e cila për të mësuar temë.

Midis punës redaktuese të ndërmarra nga Ledermann është redaktim i tij i Journal of Mathematical Society në Londër (1968-71) dhe të Buletinit të Shoqërisë matematike në Londër (1974-77). Ai është kryeredaktor i Manualit të Aplikueshme Matematika e cila përbëhet nga nëntë vëllime, një vëllim indeks dhe një numër të librave udhëzues. Ky projekt, përsëri shumë në përputhje me qasjen Ledermann për matematikë, është projektuar për të "rritur profesional" të cilët:

... gjejnë veten nevojë për të kuptuar një ide të caktuar matematik ... pastaj do të jetë në gjendje të kthehet në artikullin e duhur në vëllimin kryesor ... dhe për të gjetur se vetëm atë që ata duan të dinë.

Ledermann ka marrë çmime për punën e tij të cilat përfshijnë zgjedhjeve të Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut (1944) dhe një doktoratë nderi nga Open University (1993).

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland